Šta je novo?

iPad

To svakako jeste tačno (da zanemarimo sada mazanje ekrana), ali je to višestruko kompenzovano time koliko je hardverska tastatura udobnija od nacrtane. Na klasičnom laptopu em imaš taktilni feedback kad kucaš, em ti je ceo ekran vidljiv i dostupan dok kucaš, em su ti i tastatura i ekran pod dobrim uglovima za rad. Već sam ovde jednom iz sopstvenog iskustva rekao, tablet možda deluje i ok dok ne poželiš nešto iole ozbiljno da odradiš na njemu, kad kreneš da kucaš smučiće ti se brzo.
Ali zapitaj se koliki je procenat ljudi koji kuca vise od dve tri recenice na sat?
Jeste udobnija hardverska tastatura i jesmo se navikli na nju, ali znam da i kod mobilnih telefona svi su kukali zbog te tastature a sada mozes na prste da izbrojis modele pametnih telefona sa hardverskom tastaturom, i svi kucaju bez problema na virtuelnoj.
Vremenom ce se jos vise usavrsavati i mocices mnogo vise stvari da radis na tabletu sigurno.

Ali zapitaj se koliki je procenat ljudi koji kuca vise od dve tri recenice na sat?
Jeste udobnija hardverska tastatura i jesmo se navikli na nju, ali znam da i kod mobilnih telefona svi su kukali zbog te tastature a sada mozes na prste da izbrojis modele pametnih telefona sa hardverskom tastaturom, i svi kucaju bez problema na virtuelnoj.
Vremenom ce se jos vise usavrsavati i mocices mnogo vise stvari da radis na tabletu sigurno.

Sve ovo stoji i stvarno ce i biti tako... Ali da li tableti imaju nesto sto ih izdvaja, za potrebe korisnika dok su u pokretu i danasni pametni telefoni sa 3,5"-4,5" zavrsavaju sve sto treba 100%, a ako nekom treba nesto da radi stvarno dok putuje ili sta vec (mada je to grupa ljudi "za izbrojiti na prste") ja ne vidim da je tablet od 10" nesto mnogo mobilniji od MacBook-a na primer od 13" (jeste mobiniji, ali nista drasticno)

Iznenađujuće veliki, zapravo.

Čak i da neki ljakse želi da kupi uređaj da sa njim samo ide na Facebook, opet zašto da uzme tablet, a ne nešto drugo? Isti posao mu može završiti i laptop, netbook, desktop, smart mobilni telefon, čak i displej od frižidera (da, video sam jedan baš ove nedelje kada sam u radnji tražio mikropećnicu :sceptic:), a iPad nad nikim od njih nema prednost ni u ceni, ni u mogućnostima. To je najveći problem tableta - mnogo toga može da uspešno zameni tablet, dok sam tablet ne može da ti zameni ništa. Kućni kompjuter i dalje moraš imati, ako obavljaš posao u pokretu i dalje moraš imati laptop, mobilni telefon i dalje moraš imati i onda ti tek nakon svega dođe tablet koji ne može ništa što svi prethodni već ne mogu. Dakle, tableti po ovakvim cenama su porilični luksuz krajnje upitnih mogućnosti koga nema mnogo smisla razmatrati, osim ako eventualno već imaš Mercedes, stan u centru i vikendicu na moru, pa ajde može i tablet, da koristiš dok sediš na WC šolji.

Poslednja izmena:
Stvar je u tome što tablet NIJE INOVACIJA. To je samo reciklaža zasluženo propale ideje, napravljena da izmuze još koji dolar iz već komercijalno primenjene tehnologije. Svaka čast Apple-u na nekim odličnim novim stvarima koje su doneli tokom godina, ali izvini, ovo ne donosi ništa novo ni korisno što već nismo imali, ovo je obična mamipara i prodaja muda za bubrege.

ok.

IBM je definisao PC
kao skup krshware tehnologije!

najgori CPU, najgori OS... totalno si u pravu - imaa gomila interviewa sa William C. Lowe koji se zali da je IBM na PC gledao kao na... "svojski trudio da ogranici njegov razvoj" i to od samog pocetka.

koji pokusava da uspori razvoj kako bi tek iPad 10. generacije (po mogucnosti) bio potpuno funkcionalan
hm... a sta kazes na ideju da: nakon godinu dana niko nije ponudio priblizno kvalitetan ili funkcionalan tablet kao Apple. Kako to Apple usporava razovj? tako sto ne stave USB? :D

Nerado ovo kazem, ali sve mi se nesto cini da ce WP 7 biti odlican jer stvarno deluje vise nego interesantno - samo da prelezi pocetne decije bolesti (sve ono sto je Android prosao, kao i Iphone uostalom) mada opet i sa druge strane prodaja im i nije nesto spektakularna bar do sada
cek, nisam bas razumeo. WM7 ce biti jednako dobar kao danasnji Android ili iOS ali za godinu dana? i koja je onda njegova poenta?? mislim sta ce nuditi vise ? :D

a moze i ovako:

uslikas tekst sa mobilnim na nemackom i mobilni ga prevede na srpski bez prekucavanja :D

mozda bi mogao da nosis laptop i skener sa sobom kako bi uradio istu stvar :D

Poslednja izmena:
Tablet pc je gotivan koncept.. al ozbiljno ..dokle god mu je cena <150e... :)

Tablet racunar sa 4:3 u 21 veku, je znacajan ko pojava misa ?

Da li si ti svestan kolko smesno zvucis...

i 500 miliona za marketing je lepa stvar u odnosu na lazni marketing koji provali dete od 10 godiana..

zasto je to smesno?

4:3 je fenomenalna za onu svrhu kojoj sluzi ipad i red je da neko prekine 16:9 jednoumlje. 21 vek je logican jer se tek sada sticu tehnoloski uslovi za nesto poput ipada, a to je jedan VRHUNSKI proizvod sa cenom koja moze da se takmici sa cenama krsh proizvoda - npr samsung galaxy tab-a. ipad je ipak jedna mala revolucija.

prodao sam macbook, cekam da izadje ipad dvojka i uzimam.

MOram da javim ovima u holivudu da prekinu svoje jednoumlje i 2.45:1 i 16:9 da prestanu da snimaju nego da se vrate na 4:3....
I prozivodjacima TV-a i PRojetora ...

No zaboravimo njih iPAd ipak donosi nove standarde tako da zanmarimo sve ostalo

A zasto je smesno ?
Pa aj ako su prekinuli jednoumlje , i Ipad je tako VRHUNSKI prozivod objasni mi samo cemu ediotovanje filma(ili slike) da bi vise stalno na ekran za korist ipad reklame ?
http://i50.tinypic.com/1zefvic.jpg

I nemojte mi molim vas : pa to je marketing mora malo...

I posle sve ove bruke oni na zvanicnom sajtu napisu : high-resolution display makes iPad perfect for watching any kind of video

Ok Ipad nije pravljen prvenstvno za filmove ... pa i nece rezoluciju da prilagodajva filmovima ( mada danas je sve wide ) no ajde ....
Al ako je tako zasto izjavi da je perfektan za glednaje filmova i serija i ispod stavi phtooshopovanu sliku ili sliku iz editovanog filma .... E to je smesno

Poslednja izmena:
zasto je to smesno?

4:3 je fenomenalna za onu svrhu kojoj sluzi ipad i red je da neko prekine 16:9 jednoumlje. 21 vek je logican jer se tek sada sticu tehnoloski uslovi za nesto poput ipada, a to je jedan VRHUNSKI proizvod sa cenom koja moze da se takmici sa cenama krsh proizvoda - npr samsung galaxy tab-a. ipad je ipak jedna mala revolucija.

prodao sam macbook, cekam da izadje ipad dvojka i uzimam.

Sa tobom se ne bi složio ni najokoreliji Epl fanboj. Prodati Macbook da bi kupio iPad je ludost.

@weasel
Ne znam zasto toliko forsiras tu reklamu kada ne mozes sa sigurnicu da znas da li se poredi ista scena, i da li je na iPadu full-screen verzija tog filma koju uglavnom izbacuje kompanija koja je vlasnik tog filma.
Vecina filmova se re edituju da bi izbacili i verziju filma koji je namenjen za klasican (stari) TV, da bude prikazan i tu u full-screenu.

MOram da javim ovima u holivudu da prekinu svoje jednoumlje i 2.45:1 i 16:9 da prestanu da snimaju nego da se vrate na 4:3....

No zaboravimo njih iPAd ipak donosi nove standarde tako da zanmarimo sve ostalo

A zasto je smesno ?
Pa aj ako su prekinuli jednoumlje , i Ipad je tako VRHUNSKI prozivod objasni mi samo cemu ediotovanje filma(ili slike) da bi vise stalno na ekran za korist ipad reklame ?
http://i50.tinypic.com/1zefvic.jpg

I nemojte mi molim vas : pa to je marketing mora malo...

I posle sve ove bruke oni na zvanicnom sajtu napisu : high-resolution display makes iPad perfect for watching any kind of video

Ok Ipad nije pravljen prvenstvno za filmove ... pa i nece rezoluciju da prilagodajva filmovima ( mada danas je sve wide ) no ajde ....
Al ako je tako zasto izjavi da je perfektan za glednaje filmova i serija i ispod stavi phtooshopovanu sliku ili sliku iz editovanog filma .... E to je smesno

Faco, ti ko da si rodjen u neki holivudski filmski studio? Zamisli detinju lektiru u 16:9 - jer holivud zna najbolje, a moze i The Bible - wide edition, pa to bi islo ko alva :) Zna se sta treba da bude wide, a sta ne treba - o takvom jednoumlju pricam.

Da su hteli da to bude prvenstveno za filmove bio bi 2.45:1 ili 16:9 i stavili bi jedan TV tuner i zvalo bi se h(olivud)Pad. Ali to bi onda bila kopija jedne sprave koja se zove televizor, kinezi ga prave godinama i ne bi bila revolucija :smoke:

Pustite vi iz holivuda, apple da radi svoj posao, jer ga radi savrseno dobro. Naravno da je to sa filmovima reklama, treba privuci deo mase koja ne zna gde tera. Tebi jeste smesno jer si tehnicki obrazovan, ali shvati da nisu svi takvi. Reklama jeste glupava ali za sad nabacuju masu kupaca i tako (za nas) providna reklama vrsi poso.

BTW prodao sam macbook-PRO i nije ludost jer ga nisam koristio i stajao je u fijocii, ali ne bih vise o njemu. tacno znam kako cu i gde i za koje potrebe koristiti novi ipad. zivela revolucija :)

Poslednja izmena:
Ipak su upravu ljudi ...
jedna strana iznese argumente
apple strana : Apple je savrsenstvo , apple je bozanstvo, apple je nesto najbolje , apple je perfekcija...

Sad vidim da kovacm uopste nije fanboy jer nije pokusao da brani apple ...

prisst ukratko :Mogu sa velikom sigucnoscu , ne 100% nego 101% i da odradim test sa istim filmomom/frejmom i 4:3 displayom

Poslednja izmena:
bez obzira na format taj display je toliko bolji po uglovima , kvalitetu boja , detaljima u tamnim i svetlim delovima slike i opstom dinamikom da je i u formatu 1:1 bio bi bolji za gledanje bilo kakve slike staticne ili pokretne od bilo kog drugog pada , i stvarno ne vidim logiku da se na takvu spravu(tablet) stavi bilo sta drugo osim IPS PVA AMOLED displaya , btw nisam fanboy jabuke cak naprotiv....

cekaj, zar ti nisi rekao da je glupo gledati film na 10"?

u svakom slucaju da je iPad 16:9 jedinu korist bi imali filmovi, sve ostalo bi bilo osakaceno jer je 4:3 bolji odnos za aplikacije.

@Anti_Patriota "stavili bi jedan TV tuner i zvalo bi se h(olivud)Pad" - lol! :D

Sad vidim da kovacm uopste nije fanboy jer nije pokusao da brani apple ...
to i ja pricam sve vreme ali mi niko ne veruje! :D

btw nisam fanboy jabuke cak naprotiv....
ne vredi ti sad da se vadis... :d

Poslednja izmena:
Ova i slicne teme bi mogle da se zovu:

Kako je kutija od kovaca napravio trola :d

Ova i slicne teme bi mogle da se zovu:

Kako je kutija od kovaca napravio trola :d
sto kutija (?) i sto trolovanje?

tema je lepo definisana: čekati iPad?

i onda ide priča zašto čekati ili ne čekati iPad uz eventualno jače ili slabije argumente. ne vidim gde je tu trolovanja.

a vidis, vidis... :)

sto kutija (?) i sto trolovanje?

tema je lepo definisana: čekati iPad?

i onda ide priča zašto čekati ili ne čekati iPad uz eventualno jače ili slabije argumente. ne vidim gde je tu trolovanja.

Kukaš po forumu kako ti kutija briše kilometarske (pažljivo sročene) postove a trolovanje jer su ti postovi zbog toga postali poput drajverovih sa obaveznim zelenim smajlijem ;)

Kukaš po forumu kako ti kutija briše kilometarske (pažljivo sročene) postove a trolovanje jer su ti postovi zbog toga postali poput drajverovih sa obaveznim zelenim smajlijem ;)

pa kad me Stig pita zasto je Microsoft ****** ili sta je to Apple napravio dobro ;)

i bas zato sto su pazljivo sroceni nisu trolovanje. za sve sto napisem uvek ostavljam link ka referencu.

sa druge strane, i ja mogu slobodno reci da su tvoji postovi postali puni, uglavnom neosnovanog, pljuvanja (aka trolovanja) po Appleu.

Pa kuci ne verujem da ce iko i da gleda ...
Al u kolima,avionu,autobusu gde nemam platna niti plazme , 10" dodje vise nego dobro ;)

a zasto ne kupis portable plejer nego si bas zapeo da gledas film na ipadu koji je 3 puta skuplji i uopste mu nije primarna namena gledanje filmova?

Gde sam ja to zapeo ? Ja
apple je zapeo da na oficijalnom sajtu hvali kao je to : perfect for watching any kind of video, uz sve izmonitarne slike

Ja sam im samo objasnio gde im je mesto ;)

Poslednja izmena:
Kritika iPada u vezi 16:9 formata je meni preterana. Ok jesu lagali u reklami ali opet na iPadu se sasvim lepo mogu gledati filmovi i serije bez obzira na format. widescreen formati ce imati tamne linije ali sobzirom da je iPad ima dijagonalu od 10incha uticaj tih linija i nije toliko bitan.

Dobro ali odakle znate kako izgleda re editovana 4:3 verzija tog filma?
Tamo porede 4:3 sa 16:9, sto ne znaci da trebaju da izgledaju isto.

NE postoji reditivana 4:3 verzija ni jednog filma snimanog u drugacijem aspect ratiu
niti je tako nesto moguce....

Posto vise vas govori o tome reeditovanoj verziji

Evo lepog primera

panscan-02.jpg

kao sto se vidi jedino se moze iseci deo

Vidis 4:3 slicice desno
ili ce u 4:3 slicici biti svih 8 navijaca i jedna dodatna kosarkasica ko na gornjoj desno
ili ce se videti jos 2 dodatne a bez 4 navijaca i bez kosarkasice levo ( ko na slici)

E sad apple bi odradio da se vide sve kosarkasice i svi navijaci na 4:3 slicici sto je teoretski nemoguce

TO je teoretski nemoguce i ne moze da postoje 4:3 verzija osim da ista utakmica snima sa jos jednom kameorm drugaicje kadriraonom no opet udaljenje bi bilo vece ....

Znaci film i ova utakmica je snimana ko na slici skroz goreeee. gde pise (original 16:9)
E sad da se dobije 4:3 slika gde ce svi oni stati u kadar bez deformacija je teoretski nemoguce :)
Na 4:3 ekranu kad se pusti oroginal postoje 2 solucije
1)da se cropuje (zoom) autoamtski na jedan deo ili na sredinu i da se time deo kadra potpuno izbaci
2)da stane ceo kadara ali sa black barovima sa gornje idonje strane
3)APPLE solucija : da se popuni ceo 4:3 ekran i da svi stanu u kadar

treca opcija je fake i nemoguca ;)

Uzmi 16:9 odnos beli papir nacrtaj neku sliku na celom papiru
Sad pokusaj taj papir da savijes/iseces da ima odnos 4:3 a da stane sve sa gornje slike
Jedino moguce je da nacrtas sliku ponovo i priblizis objete jedne drugima
ili da uzmes 4:3 papir vecih dimenizja i preko njega zalepis original 16:9 crtez ( tad ce biti black bar odnosno na papir white bar)

Poslednja izmena:
kako ono bi? 2+2=5. kakva bre re-editovana verzija? sta to bre fantaziras?

Pa odprilike cak me ubedjuju da sam ja reko nesto sto su oni :D

Pa ja se potpuno slazem da ipad nije za filmove pravljen i da mu to nije bitno - i sve to postujem i 4:3 ekran i sve

ALi ono sto mi je gadno je da velika firma ko apple napravi onako jeftinu LAZNU reklamu koja se provali posle 1 min gledanja

Ne znam zasto mislis da re editovanje u 4:3 moze da se odradi jedino sa klasicnim crop-om?
Danas postoje toliko sofisticirana softeverska resenja i nije samo crop u igri.

Sve u svemu svi mogu samo da zavide apple i nista vise, sta god izbaci, svi se trude da pljuju iz sve snage i u isto vreme to kopiraju i izbace na trziste smesne kopije za jedan dinar :)

kako ono bi? 2+2=5. kakva bre re-editovana verzija? sta to bre fantaziras?

http://en.wikipedia.org/wiki/Re-edited_film

Pa niej samo crop u igri Lepo rece Stig tu je i Stretch po visini razvuku 16:9 film i dobiju 4:3
trece tehnike nema ni sofiticirane ni nesofisticirane

Priest ako znas neko bolje resenje objasni mi ukratko na onoj slici kosakrakse utakmice kako ces je pretvoriti u 4:3 a da nista ne izgubis (znaci da nije crop).

Ako stvarno postoji takva tehnika daj da patentiramo da uzmemo neke pare

Procitaj taj link sto si postavio videces da nema neke magije koja ce 16:9 sliku pretovriti u 4:3 bez da je cropuje ili strechuje po visini :)

Poslednja izmena:
Pa cak i novije verzije photoshopa imaju opciju da automatski sabije sliku a da ne pokvari izgled bitnih stvari na slici

Nazad
Vrh Dno