Šta je novo?

iPad

KOji ostali ?
pa ove godine tek dolazi andorid koji je pravljen za tablete i tek sad firme (acer ,motorla i jos mnoge) krecu sa pravljenjem talbeta

i kakvih televizora ? to niti imam u kuci niti planiram pa ne rauzmem koja je povezanost televizora i talbeta .. ako mislis na 16:9 onda si lupio i to mnogo. Nije tv uveo taj standard vec je pratio a nesto drugo je uvelo ;) googlaj malo

dovoljno sto sam video na netu specifikacije jedno desetak "tableta", ono bolje da ne izlazi ... ni ja ne razumem zasto prave tablete u rezoluciji televizora. sve mi deluje na ono, videla zaba ...

Da , odustajem. Tv je "izmislio" 16:9 rezoluciju i prvo se pojavila na istim.

Poslednja izmena:
fact1: TV-i se proizvode iskljucivo u 16:9 rezoluciji, a nazalost i skoro svi novi monitori. Gde se pojavila nije sada bitno.
fact2: Jedino apple pravi tablet u 4:3 rezoluciji, jer (jedini) zna sta radi.

Poslednja izmena:
fact1: TV-i se proizvode iskljucivo u 16:9 rezoluciji, a nazalost i skoro svi novi monitori. Gde se pojavila nije sada bitno.

Joj umrecu od smeha. Pa zar se ovde pola teme nije pricalo o pustanju filmova na iPad. Ako se pola teme prica o tome (i o nekim retardiranim kropovima koji ne postoje) to znaci da su filmovi jako bitna stvar na tabletima, kako onda moze da bude dobro sto je 4:3. Drugo sva ta prica kako je ekstra za citanje knjiga, zasto se toliko ljudi zali na odsjaj (kolko znam knjige nemaju odsjaj, jos se i ponajbolje citaju na suncu)

naslov teme nema veze sa filmovima. to sto vi pricate o filmovima, vas problem. filmovi uopste nisu toliko bitni da bi ceo tablet zbog njih bio 16:9. filmovi jesu (zlo)upotrebljeni kao reklama za ipad, ali mora i apple da se snadje nekako da navuce kupce.

naslov teme nema veze sa filmovima. to sto vi pricate o filmovima, vas problem. filmovi uopste nisu toliko bitni da bi ceo tablet zbog njih bio 16:9. filmovi jesu (zlo)upotrebljeni kao reklama za ipad, ali mora i apple da se snadje nekako da navuce kupce.

O tome i pricam, glupo je da reklamiras ekstra fensi proizvod da radi nesto sto radi lose (uzmite to sa malom rezervom, naravno da dobro izgleda film ali nekoga mozda nervira crna traka)

TV je izmislio 4:3 i jedino zbog tv-a i postoji, tj zato sto je wide bilo jako tesko/nemoguce napraviti sa tehnologijom katodnih cevi. Zbog toga se islo na kompromis i nastao je 4:3. Ako pogledate malo kroz istoriju 4:3 se jedino i koristio na televiziji (fotografije su standardno 3:2, filmovi 2.35:1 i sl..., knjige su ~3:2).
Sad kad je tehnologija konacno dozvolila da i televizori mogu da budu wide, reci da su uredjaji koji nemaju tv odnos (4:3) inspirisano televizijom je pomalo glupo zar ne? :)

Posto su skoro svi filmovi wide, knjige su wide, moze li mi neko reci sta je 4:3 osim nekih tv emisija?

Poslednja izmena:
ne znam gde si nasao wide knjigu, mozda neku slikovnicu. knjige ne da nisu wide, nego se stampaju u portrait orjentaciji.

a,b,c series - ratio 1.41
letter - ratio 1.29
ipad - ratio 1.33, takodje dominantna portrait orjentacija.
16:9 - ratio 1.77, u portrait modu neupotrebljivo!

imas poentu da 4:3 jeste zapravo nekadasnja tv/video rezolucija, ali kod ipada su upravo knjige bile orjentir sto se iz moje tabelice vidi.

Poslednja izmena:
Ja napravim crveni mobilni.
Jel sam ja iskopirao zaustavno svetlo na semaforu ?

Ja kad ti kazem : crvena boja postoji milionima godina pre semafora.
A tvoj odgovor je : FACT :Zaustavno svetlo na semaforu je iskljucivo crvene boje, gde je ta boja nastala i zasta se koristila pre semafora nije bitno. Bitno je da su zaustavna svetla iskljucivo crvene boje znaci da sam ja boju kopirao sa semafora

Fact2 : ok , mozda jesu upravu nisam ja neki strucnjak za tablete da ocenim to

ali fact1 ne da je glup nego tako ne razmislja dete od 5 godina...

Poslednja izmena:
ne znam gde si nasao wide knjigu, mozda neku slikovnicu. knjige ne da nisu wide, nego se stampaju u portrait orjentaciji.

a,b,c series - ratio 1.41
letter - ratio 1.29
ipad - ratio 1.33, takodje dominantna portrait orjentacija.
16:9 - ratio 1.77, u portrait modu neupotrebljivo!

imas poentu da 4:3 jeste zapravo nekadasnja tv/video rezolucija, ali kod ipada su upravo knjige bile orjentir sto se iz moje tabelice vidi.

Nisi me razumeo, kad kazem wide ne mislim na landscape vec > 1.33 (4:3). Ne vidim zasto je u portrait modu neupotrebljivo, lakse je drzati tablet.

Da to sam hteo da kazem...bravo
no ako ti zelis da zivis u neznanju da je tv izmislio 16:9 i da nesto sto ima 16:9 je kopirano sa tv-a slobodno ...

Poslednja izmena:
GalaxyTab je vrhunski uredjaj u odnosu na iPad. Zaista mi je neverovatno kako to ne vidite? Ili je nedostatak kamere, usb-a, SD slota i BT-3 u stvari prednost. Ajde sacekacemo iPad2 pa da vidimo sta je Apple iskopirao sa Galaxy Tab-a.
lol! :D

kako kaze driver: samo da ima 6 USB portova i torrente i onda je sprava u fullu :D

Cak je i Samsung priznao da im se jako lose prodaje taj GalaxyTab. LINK
Svako ko kupi iPad dobice mnogo vise, u smislu podrske za upgrade firmware-a i dostupnog softvera; programi/igrice...
Po meni ogromni nedostatak tog samsunga je i mali displej, i sto je jos cudnije, sa manjim displejem ima slabiju autonomiju od iPad-a.
Samsung se uglavnom prodaje zbog dobre cene, ali ovde je skoro ista cena kao i kod iPad-a, tako da im glavna prednost pala u vodu iz starta.

Ostaje da se vidi kako ce se pokazati Android 3 i novi iPad 2

Za iPad evo kako stoje stvari za njegov prvi rodjendan, koje su bile prognoze a kakva je bila realnost, retko da iko moze da se pohvali sa takvim uspehom:

47061.jpg

Poslednja izmena:
Sta si ocekivao za tu cenu ... smooth like ipad ? :) Pa ne kosta isti onoliko :) ... ne zbog tehnickih karaktersitika vec bas zbog tog osecaja brzine respozivnosti u radu.
Mada cena jeste prevelika za jedan takav uredjaj.

Mislim da 500 evra za wifi ipad nije prevelika cena, evo zasto:

ipad je racunar, ima solidan procesor, kolicinu memorije, odlican ekran. Naravno, njegove komponente ne mogu da se porede po snazi sa desktop ili jacim laptop racunarima, ali takvi racunari su daleko vecni, bucniji, vreliji u radu, trose nenormalno mnogo struje.

Dakle, ipad je racunar, po svom sastavu, a i po svojoj nameni - omogucuje komotan rad u poslovima koje 95% korisnika racunara na racunarima obavlja - surf, dokumenti, chat, konzumiranje multimedije. Posto sam ipad isprobao i licno, mogu da tvrdim da ovaj uredjaj radi fantasticno brzo i tecno sve ono za sta je namenjen.

E sad, on kosta 500 evra. Buduci da radi odlicno vecinu poslova koje ljudi odradjuju na laptopovima i desktopovima koji takodje kostaju toliko, a neretko i mnogo vise, zbog cega jedan takav uredjaj ne bi vredeo 500 evra? Evo zbog cega - zbog psiholoskog faktora.

Naime - kod vecine ljudi je usadjena slika racunara kao povelike kutije na koju je prikljucen ekran, dok je u slucaju laptopa ta kutija nesto manja, ali kada se otvori takodje je rec o povelikom uredjaju, za koji mora da postoji posebna samo njegova torba za transport.
Toliko smo navikli i srodili se sa takvom predstavom racunara, da sada kada imamo racunare velicine sveske, to nam nekako "ne vredi 500 evra". Iako po upotrebnoj vrednosti, ipak, vredi. Naravno, ponavljam da ovi uredjaji imaju nesto slabiji hardver od prosecnog pc-ja, ali zato imaju drasticno vecu mobilnost, kao i trajanje baterije, sto otprilike izjednacava stvari po pitanju upotrebne vrednosti. Primera radi, tablet sa ekranom od 7" moze komotno da se nosi cak i u dzepu jakne, a leti u nekoj torbici preko ramena u kojoj stoji i novcanik, kljucevi itd, dok u poslovnoj torbi ovakav uredjaj od oko 350 grama ne moze ni da se oseti.

Poenta ka kojoj idem je da su tableti nesto staro, ali u potpuno novom obliku na koji nismo navikli. Otud psiholoska odbojnost prema ceni.
Recimo, vecini ljudi je normalna stvar da za mobilni telefon plate oko 200, pa i 300 evra, takodje je normalno da racunar kosta oko 500 evra, pa na vise.

Zato mislim da je kod tableta samo stvar u tome da prodje nesto vremena, da se ljudi naviknu na novi, neuporedivo prakticniji i mobilniji oblik racunara, koji ce koristiti za vecinu potreba.

Izvinjavam se ako sam udavio, ovo je moje zapazanje pa sam osetio potrebu da ga podelim sa nekim. :)

Inace, poceo sam pricu govoreci o ipadu, ali naravno odnosi se na sve tablete.
A kada je rec o stvarnoj vrednosti komponenata, pa mozda i jeste malo veca, ja ocekujem da ce sredinom ove godine pasti cene, posto se na prolece pojavljuje gomila dobrih konkurenata, pocev od uredjaja koji ce koristiti Android 3.0, zatim Blackbarry tablet, pa HP sa Palm OS, tako da nas ceka rat cena sto je za korisnike uvek dobra stvar. Ja cu licno sacekati Android 3.0. :)

Taman htedoh da odgovorim na poruku vezano za iPad ali vidim da je obrisana...
Elem kad sam vec tu...

Ovo je navodno podatak o potrosnji baterije na iPadu koji je postavio neki clan nekog foruma

photo1f.png

ako je ovo tacno da je ovoliko vremena proveo cackajuci po internetu, gledajuci filmove i sta znam sta sve nije radio, i izdrzalo mu 16h onda vredi (ko moze sebi da priusti) i 1000e da se da za iPad, ali osim toga ne postoji ni jedan razlog zasto bih ja platio vise od 300e za tablet koji nema Flash

Bez obzira sto appstore ima 300.000 aplikacija... Nema flash i kao takav meni licno nema kompletnu upotrebnu vrednost

Evo ja cu iz prve ruke preneti informaciju o potrosnji baterije kad ga sledeci put napunim. Reci cu samo da sam jutros za 2h skidanja aplikacija preko wireless mreze potrosio manje od 20% baterije.

Nema sanse 16 sati da izdrzi sa filmovima i netom.

Meni traje 10-11 sati za citanje knjiga (na umerenom brightnessu, rekao bih 40ak %) i slusanje muzike. WiFi i zahtevno procesiranje (prvenstveno igre) unistavaju bateriju. Visok brightness takodje.

Ja intezivno koristim aplikacije i EDGE (3G je ugašen, WLAN ako nahvatam neki) u toku radnog vremena, ne skidam ništa već čitam i šaljem mejlove tj PUSH je aktivan i ako ga baš ne gasim uz automatsko osvetljenje do 10% baterije mi treba između 7,5h i 8h.

Ja nisam merio na svom WiFi modelu ali sigurno ne drzi 16 sati. :)
Tu je negde oko 8-9 sati maksimalno.

Ja sam uzeo ipad pre dve nedelje, samo mogu da kazem da laptop i desktop ne palim.Baterija je nepotrosiva.upalim ga u 7 ujutru po ceo dan sam na netu gledam neke video materijale ,facebook ,mailovi ,pa onsda klinac dodje iz vrtica pa udari po igricama i na punjac uvek ode oko 1 ujutru sa jos 20%
takodje nema kulera da smara pa mi je i zena mnogo srecnija kad zaspi. sta da kaem VRH!
takodje to sto nema flash jeste malo smorno ali postoji program koji hostuje mozilu na nekom serveru tako da moze da se krstari ili igra poker na facebooku
eto cisto da dam svoje misljenje , mane mu nisam nasao , softwer za njega je fenomenalan ,igre,citanje knjiga...

Po meni a verujem i mnogima vreme laptopova prolazi. Ja ne vidim razlog da nekome moze da zatreba laptop osim ako mu treba za zahtevniji rad kad je van kuce/kancelarije. 2.5kile u proseku naspram 500-700 grama u korist tablet uredjaja koji (Uglavnom) imaju sve sto prosecnom korisniku treba uz 3-4 puta duze trajanje baterije........
Nisam rekao nista sto ne znate ali eto......
Nadam se da ce iPad 2 biti odlican i dosta poboljsan u odnosu na prvi

Imam ipad 7 meseci i bt mi jos ni jednom nije trebao mislim ko još koristi bt za transfer fajlova a mass storage bi mogli da ubace mada i bez njega se moze ako imate wifi.

Mene nervira sto nemam infra red. :d

Inace, za ekipu koja ceka naslednika, zaokruzite 2. Mart. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno