Šta je novo?

iPad Mini

uh sad koji izabrati beli ili crni :) nista dok se ne opipa :D

oko 310eur u CH :)

Poslednja izmena:
Kad pomislim da sam davno jos kupio nov ipad 3 za 400e... nesto mi i ne izgleda povoljno.

Sto se tice Mac-a, uh kad bi u Air 13 spakovali retina display. MB Pro 13 sa HD 4000 gura retina display sa nesto manjom rezolucijom. Nadam se da ce sledeci Intel HD 5000 (?) biti u stanju da pogura nesto vecu rezoluciju na MB Air 13 (bice ista kao na MB Pro 15). Problem je verovatno izrada, jer je ekran na MB Air 13 vec dosta "gust". Lepse naravno izgleda MB Pro 15 retina ekran iako je veca povrsina. Nadam se da ce Apple iz ponude izbaciti sve non-retina ekrane u narednih par godina. Kad iPad Mini bude imao retinu, onda cu ga kupiti.

Možda sam ja malo i preterao kad sam pljuvao Retina + HD4000 kombinaciju .... ne znam da li ovaj video govori nešto, ali vredi pogledati...

http://www.theverge.com/2012/10/23/3540614/13-inch-macbook-pro-with-retina-display-hands-on

Trebali su mnogo bolje da zapakuju mini, stavise sve iz Ipad 2, a smanjise ga za 1.8'', developerima ne prave problem zbog aplikacija, pa ne bi pravili ni da su isli na retina(new Ipad) rezoluciju, i novi A6 cip. Ovako nov proizvod poredimo sa proizvodom starim 18 meseci. Ne kazem da je los uredjaj, samo mislim da je mogao biti mnogo bolji.

Samo su diskontinuirali staru generaciju i zamenili novom, koja ima jedini cilj da bolje odgovori na trenutne uslove na trzistu, tj nexuse koji su se najozbiljnije izdvojili kao pretnja. Ako bi stavili A6 i retinu onda bi kanibalizovali jer bi mini bio bio pretnja "novom ipadu".

MBA Retina sa trenutnim hw-om nema smisla jos slabasniji od MBP 13", ali opet MBP 13" sa intgrusom nema smisla, mogli su da ubace gt630, barem to lici na nesto.

iPad mini je fail u odnosu na Nexus, vec je neko izbacio poredjenje, cena je jednostavno previsoka, ima Kindle 8.9" za 299$ u USA..

Ja ne znam kako da tebi odbjasnim da na dvije iste stvari gledas razlicito, vjerovatno zbog Apple pogleda na svijet.

Ako ne gledamo rezoluciju i uzmemo da je neka aplikacija optimizovana za iPad3, ona ce biti previse mala na iPad-u mini, ako je optimizovana za iPad mini, ona ce da se skalira na iPad-u 3, elementi UI-a ce biti preveliki, i sto ti kazes, nece imati istu funkcionalnost na vecem iPadu.

Ovamo imas 5.3 vs 7, a kod Applea 7.9 vs 9.7.

Jedino ako Apple ima neku drugu matematiku, koju ja ne shvatam.

Ne znam samo kako smo od ovog :

The Stig je napisao(la):
Kod androida i telefon i tablet imaju iste rezolucije, a iPad ima od 1024x768 do 2048x1536, a ti pricas jos jednu copy/paste pricu oko razvlacenja.

stiglo do ovoga sto sada pricas, u svakom slucaju drago mi je da sam te bar nesto naucio. i to sto postoje 2 aktuelna uredjaja sa google brandingom ne znaci da se aplikacije razvijaju samo za njih vec za citav dijapazon razlicitih dimenzija ekrana (od 3" pa sve do 10")

Iznenadjuje me koliko dobro, sudeci po klipu koji je byMax okacio, MBP 13" Retina radi s obzirom na Intel-ovu grafiku, ocekivao sam da ce rezolucija biti overkill.

Meni jedino nije jasno zasto oni konstantno picaju o PPI i Retina rezoluciji i najave..... iPad Mini??
Tablet bi bio savrsen da su stavili malo bolju rezoluciju, ovako... za ovu a i dosta nizu cenu postoji bolji izbor tableta.
I dalje sam pri stavu da je iPad najbolji tablet na trzistu i da sto se tableta tice nema konkurenciju, a sada je samo postao jos bolji i brzi. Ali ovaj Mini za mene nema neku svrhu posebno ne po ovoj ceni.
iPad Mini 2 ce biti bolja i isplativija kupovina, jer ce imati bolji ekran i hardver za istu cenu. Ovaj Mini je VEC outdated!

Shodno toj cinjenici, ne bi me cudilo da Mini 2 bude vec na prolece...

Čemu kritike? Pa, recimo da je Srbija fenomen po tom pitanju. Pljuvaće Apple koji izbaci očigledno bolje i konkurentnije proizvode zbog... iskreno, ne znam zbog čega. Evo sada će iPad Mini koštati 300 evra. To je bre cena Prestigio tableta. Koji je sad razlog da kupiš bilo koji drugi tablet? Ok, Nexus 7 ima prednosti. Ne mogu da kažem da nije tako. U pitanju je dosta brži laptop (Nexus 7 je po performansama nadmašio samo iPhone 5 i verovatno iPad 4 (koji ima još brži GPU). Ali iPad mini, koji ima hardver kao i iPad 2, sa A5 je solidno sporiji tablet (kad posmatraš benchmarke). To se u realnom radu i igrama neće primetiti, ali eto, recimo da Nexus 7 ima tu prednost. Takođe, ono što je nepoznanica, o čemu niko još nije pisao - je kvalitet ekrana. Kapiram da on izgleda bolje nego ekran iPada 2, jer je tačka sitnija i sve to, ali verujem da je po kontrastu i bojama lošiji, jer sigurno nije korištena S-IPS matrica, nego pre LCD tehnologija koja je korištena na iPhone 3GS-u (ppi odgovara tome, zar ne?) ili neka slična (tj. tog ranga, kvalitativno). Nadam se da grešim, ali ako sam u pravu, onda Nexus 7 ima i značajno bolji ekran, ali i ekran više rezolucije. Apple jeste poredio kako izgleda web na iPad mini ekranu, ali nisu pričali o filmovima, koji više odgovaraju wide ekranu (iskorištenost površine je bolja a sam odnos stranica adekvatniji za tu upotrebu). Dok ne vidimo poređenje ekrana, ne mogu ništa da pričam.
Napravljena je fama da je N7 najbolji tablet za male pare. Nexus 7 je samo dobro optimizovan android tablet srednje klase, kao takav je slabiji od Infinity-ja ili Note-a 10.1, npr. A oni su opet u real life aktivnostima slabiji od iPada 3.
evo jednog poređenja Note 10.1 sa Nexusom i sa iPadom 3, na stranu što iPad radi u mnogo većoj rezoluciji (ne mogu sad da proveravam jer žurim, mislim da sam našao prave klipove :d ):
[YOUTUBE]5SyuTzRysQ4[/YOUTUBE][YOUTUBE]UN41_uXqLOw[/YOUTUBE]

^ Ne vidim poentu ovih poredjenja? Kakve veze ima sa iPad-om Mini?

Mislim da su malo sebe zeznuli sa iPad4, i tu pre svega mislim na prodaju minija. Deo kupaca ce ozbiljno da razmotri da li je pametno uzeti mini ili cekati neki miniS.

Poslednja izmena:
@mean_machine
"Pravi kupci" ne razmatraju testove, procesore, skorove i ostale pojmove koji se na ovom forumu spominju. Ako se nekom nešto zasviđa i treba mu u tom ili nekom narednom trenutku uđe u prodavnicu, uhvati se za džep i kupi. Niko nije dokon da upoređuje karakteristike cene i roadmapove proizvođača šta će kada da izađe i koliko jezgra radi.

To što ti pominješ je svojstveno ovom delu Evrope gde svako gleda i upoređuje milion nekih parametara pre nego što kupi neki uređaj a pri tome se obavezno nada da za što manje para dobije što više i da slučajno se ne oseti prevarenim ako u skorijoj budućnosti se pojavi bolji uređaj za slične pare. Pri tome ne koriste potencijale kupljenog uređaja ni 30%.

Ja mislim da ce iPad mini ostvariti ogroman uspeh, jeste to umanjeni iPad2 - ali i dvojka je jos uvek odlican tablet... Da mozda je Nexus 7 bolja kupovina, ali imace Mini itekako uspeha - u to ne treba sumnjati (ima odlicnu izradu i prelep je)

@mean_machine
"Pravi kupci" ne razmatraju testove, procesore, skorove i ostale pojmove koji se na ovom forumu spominju. Ako se nekom nešto zasviđa i treba mu u tom ili nekom narednom trenutku uđe u prodavnicu, uhvati se za džep i kupi. Niko nije dokon da upoređuje karakteristike cene i roadmapove proizvođača šta će kada da izađe i koliko jezgra radi.

To što ti pominješ je svojstveno ovom delu Evrope gde svako gleda i upoređuje milion nekih parametara pre nego što kupi neki uređaj a pri tome se obavezno nada da za što manje para dobije što više i da slučajno se ne oseti prevarenim ako u skorijoj budućnosti se pojavi bolji uređaj za slične pare. Pri tome ne koriste potencijale kupljenog uređaja ni 30%.

Ovi koje si ti opisao su sve samo ne pravi kupci.

Trebali su mnogo bolje da zapakuju mini, stavise sve iz Ipad 2, a smanjise ga za 1.8'', developerima ne prave problem zbog aplikacija, pa ne bi pravili ni da su isli na retina(new Ipad) rezoluciju, i novi A6 cip. Ovako nov proizvod poredimo sa proizvodom starim 18 meseci. Ne kazem da je los uredjaj, samo mislim da je mogao biti mnogo bolji.

Mogao je da ostane isti, ali da bude jeftiniji... Ovako nije dovoljno konkurentan i uzeće ga samo oni koji nemaju za veliki iPad (ne znam kako će se prodavati verzije sa 3G i više memorije - preskupi su) ili oni koji baš hoće manji tablet, ali po mom mišljenju, prava mera je 10 inča za tablet, kao što je 4 inča za telefon... 5 inča je previše za telefon, a 7 premalo za tablet...

Nisu ga dzaba nazvali poormans ipad. Mada bolje je cekati maj i reviziju, sigurno ce unaprediti verziju a mozda i povecati rezoluciju.

Ovi koje si ti opisao su sve samo ne pravi kupci.
Nego ko su pravi kupci? To su baš pravi kupci, možda nisu najedukovaniji korisnici ali su potrošači. Sigurno nisu oni koji merkaju i čekaju beskonačnost da potroše što manje novca. Pravi kupci troše pare, od njih se živi!!! Pretpostavljam da si nešto drugo hteo da kažeš.

Mogao je da ostane isti, ali da bude jeftiniji... Ovako nije dovoljno konkurentan i uzeće ga samo oni koji nemaju za veliki iPad (ne znam kako će se prodavati verzije sa 3G i više memorije - preskupi su) ili oni koji baš hoće manji tablet, ali po mom mišljenju, prava mera je 10 inča za tablet, kao što je 4 inča za telefon... 5 inča je previše za telefon, a 7 premalo za tablet...

U principu se slažem sa tobom, ali meni je npr. 10" iPad2 bio veliki i prodao sam ga, a ovaj 8" će mi biti potaman.
Za telefon se slažem...

Pa da, skroz se slazem, ili manja cena ili bolji hw, lepo si rekao uzece ga neko ko bude hteo bas manji tablet, ili ako je lova faktor a treba da bude apple proizvod. Prodavace se ovo, ali ne u toj meri kao ostali Ipad-ovi.

Napravljena je fama da je N7 najbolji tablet za male pare. Nexus 7 je samo dobro optimizovan android tablet srednje klase, kao takav je slabiji od Infinity-ja ili Note-a 10.1, npr. A oni su opet u real life aktivnostima slabiji od iPada 3.
evo jednog poređenja Note 10.1 sa Nexusom i sa iPadom 3, na stranu što iPad radi u mnogo većoj rezoluciji (ne mogu sad da proveravam jer žurim, mislim da sam našao prave klipove :d ):
[YOUTUBE]5SyuTzRysQ4[/YOUTUBE][YOUTUBE]UN41_uXqLOw[/YOUTUBE]

Ovi klipovi nedvosmisleno pokazuje da za cenu koliko košta n7 i jeste najbolji tablet.

Upravo tako... "samo" dobro optimizovan tablet srednje klase za 250e je upravo ono sto korisnici i zele.

Ali za 70-80 vise. Takodje, dosta korisnika ne moze da smisli iOS (kao i obrnuto)...

Poslednja izmena:
+ google ce definitivno smanjiti cene nexus 7... tj 250$ ce biti ona verzija od 32GB, a 200$ verzija sa 16GB - bar to kruzi net-om

@The Sting
Evo ti sa ovog eventa primer kako izgledaju aplikacije kada se skaliraju sa telefona na tablet i kada koriste tvoje razmisljanje da je tu samo rezolucija bitna da se ispostuje a da UI nema potrebe da se menja, pa razmisli i sam koliko si u pravu, i pogledaj pored kako izgledaju prave aplikacije napravljene za tablet ekrane i koja je prednost iPad-a.
Levo imas Android tablet koji koristi samo uvecanu aplikaciju napravljenu za telefon, a desno iPad sa istom aplikacijom ali napravljenom za tablet:
ipadmini_0587.jpg

Koliko je to aplikacija ? Ovde na fotki je Yelp, koristi se u USA, da li je deal breaker ne znam, Trip Advisor, koristio je 2 do 3 puta u prethodnih par meseci. Pretpostavljam da ce sledece godine biti poredjenje sa Surface-om, jer ce Android presisati ovaj problem zahvaljujuci poplavi Nexus-a. One esecijalne aplikacije za vecinu su sasvim solidno optimizovane na oba tableta. Inace vec se vidi rastuci trend prodaje Android-a u USA, 43% vs 50-ak %.

iPad mini je uredjaj koji predstavlja visu klasu mini tableta samo zbog alu finish-a, evo ja od iPad-a 3 alu finisha sam video mozda 5 do 10 puta, stalno stoji u case-u, a da ne pominjem kako se iPad kliza zahvaljujuci bas tom Alu finish-u, dok sa druge strane gumirana plastika pruza veci osecaj kada se tablet drzi u rukama.

Razlika izmedju Nexus-a 7 i Minija je 130$, to je preterano mnogo, prodavace se mini strasno, ali ako neko zeli da kupi jeftin tablet i jos ako gleda skroz na cenu izabrace Nexus. Mislim da ce iPad 5 biti dizajniran nalik miniju , full Alu, mora nesto da se predstavi kao epohalna revolucija, jer ce evo vec u ponedeljak izgubiti bitku na performance polju ;), a posle ce Tegra 4 itd. itd.

@bymax Android update-i su na Nexus-u izmislili update-e na bilo kom Apple uredjaju, naravno ako uredjaj koristis planiras da koristis u pravom smislu te reci. Tih 275k apps mozes da okacis macku o rep kada sirokom spektru prosecnih korisnika treba reci 1000 app-ova zajedno, koje ces imati na Surface-u kroz 7 dana ;),...

Sve u svemu bice burno :),...

Poslednja izmena:
Vrh Dno