Šta je novo?

iPad Mini

@priest: Nisam odusevljen, iskreno ne volim uporedjenja sa konkurencijom kada se predstavlja svoj proizvod (trebaju se predstavljati svoje vrline, a ne tudje mane)... to trebaju da rade drugi.
Da vidis za facebook aplikaciju se slazem ;) katastrofa je na android-u za sada... A za twitter - ja na primer koristim plume na Prime-u i ne vidim da mi nesto fali :) a ima jos nekoliko odlicnih twitter app-a. Ali da ne ulazimo bez veze u diskusiju, slazem se ja u potpunosti da Android Tablet sto se tice aplikacija kaska poprilicno za iPad-om, ali i za njega ima svega i svacega...

Ali ipak ja kad okrenem/obrnem, razlika od 100eu (pretpostavljam da ce tolika biti u evropi) nije beznacajna (iako mi se mnogo vise svidja iPad mini za razliku od Nexus-a), a mozda Google jos obori cenu ;)

Meni se svidja ovo samaranje od strane Apple-a, sada ce Google morati da se potrudi poprilicno, kao i ovi proizvodjaci oko android-a da bi kako tako ostali u trci...

Za mene je ovo sve potpuni horor i nocna mora. Blizu sam toga da se polako pozdravim sa apple-om. Sacekacu da vidim da li ce se smilovati i napokon uraditi neku postenu reviziju mac pro-a i pro softwera ali koliko vidim slabe su sanse. Srecom, postoji proverena kombinacija sa OS X 10.6.7 i Logic 9/Pro Tools 9.1 te mi posao ne zavisi preterano od ovih gluposti kojma se okrecu i zaboravljaju sta je apple.

Uzas, uzas, uzas...

Sto se tice Mac OS X-a mozes slobodno da se oprastas polako od njega :) to ce uskoro biti iOS X ;)

Ja i dalje ne verujem da je ljudima 7'' pad dobra stvar?? ... Drugar je uzeo taj novi asus pad 7" i za te pare je dobio zasta mocnu platfomu ali tolicni ekran na tabletu je smesna stvar.

Pa ako je tebi smesno ne mora da znaci da je svima. Tj, definitivno nije svima, brojke ne lazu, a one su jako visoke zahvaljujuci odlicnoj prodaji Fire-a, Nexusa i Samsung tableta od 7". Mnogima je 7" idealna velicina, kao sto je mnogima do skora 3.5" bila idealna velicina za ekran na telefonu.

Najlepsi apple iredjaj do sada. Dizajn i dimenzije su skoro savrseni . Samo da je uzi okvir oko ekrana,ali ne po bokovima,nego sa gornje i donje strane ;) Ali i ovako je pun pogodak :)

Realno ni prici Nexus 7-ci, napravili su smesan uredjaj sa specifikacijama za vece pare... Kupice ga samo Apple fanatici, i mislim da realno nema sta da trazi na trzistu malih tableta...

Napad Applea na Nexus7 tokom keynote-a je bio fail, pogotovo kada se cena unese u jednacinu. Ipad mini je mnogo skuplji [a naravno nisu spomenuli nijednom koliko su mi mape problematicne, i sto N7 ima vecu rezoluciju].

Nadam se da ce Google odreagovati sa jos vecim snizenjima cena i boljim hardverom [10" nexus tablet rumori su ql, ali ko zna dal je to true], pa makar gubili pare jos malo vise nego sada.

To što su Apple Maps fail za sada jeste fail, ali ne u toj meri u kojoj se to priča, jer se Apple-u ni najmanje greške ne opraštaju. Pogledaj recimo fail koji je MS imao sa Xbox-om, pa je i dalje najuspešnija konzola u istoriji. Zamisli da je pola MacBook-ova crkavalo posle 3-6 meseci upotrebe na način na koji je to radio Xbox. I to godinama nisu sređivali. E to bi bio fail. Ovako ljudi samo ken.jaju, iskren da budem, jer im je sada malo neugodnije da dođu od tačke A do tačke B. Pa šta, instaliraj neke druge mape, prestani da *****š po netu o tome kao da je smak sveta. To je samo jedan app. (ovde ne mislim na tebe, nego generalno na ljude koji su o mapama pričali kao da su im onemogućile da pojedu dva od tri obroka dnevno)

Što se tiče poređenja - ono je na mestu. Svaka interna HTC, Samsung i Google prezentacija koju vide novinari (ne javna, nego lokalna, po tržištima) sadrži u proseku 5 do 10 puta veću količinu pljuvanja odgovarajućeg Apple proizvoda. I što je najgore, u velikom broju situacija, u tim poređenjima su bile čiste i bezobrazne laži! Apple je sada uradio konkretnu stvar - uporedio je kako izgleda jedan sajt na oba tableta. I dali su matematičke podatke o tome. Sve je to marketing, ali da je ugodnije surfovati na iPad Miniju u odnosu na Nexus 7, svima je jasno!

Opet ne das ljudima da na miru citaju temu, zbog tvojih glupih izjava. Kod androida i telefon i tablet imaju iste rezolucije, a iPad ima od 1024x768 do 2048x1536, a ti pricas jos jednu copy/paste pricu oko razvlacenja.

Da li imas predstavu da rezolucija nema nikakve veze sa time? Jedno je napraviti UI za uredjaje velicine od 4 inca a sasvim druga stvar napraviti UI za uredjaje od 10 ili 7 inca.

Poslednja izmena:
@The Stig samo hejtuje a sustinu propusta :)

Bitno da je u stanju redovno da se javlja u Apple topic-ima i donosi zakljucke tipa iPhone 5 ima ogrebotine jer je Apple hteo da ustedi pare pa je proizvodnju 5ice preselio u foxconn fabrike :D .

Po meni glavna mana iPad Mini-ja je upravo to sto ce furati nativne iPad 2 aplikacije sa UI-jem koji je pravljen za 10" uredjaje, s obzirom na to da se izmedju ostalog bavim i UI dizajnom svestan sam koliko je ovo samo pogresan pristup.

Poslednja izmena:
Opet ne das ljudima da na miru citaju temu, zbog tvojih glupih izjava. Kod androida i telefon i tablet imaju iste rezolucije, a iPad ima od 1024x768 do 2048x1536, a ti pricas jos jednu copy/paste pricu oko razvlacenja.

Upravo tako, Galaxy Note ima istu rezoluciju kao Nexus 7, pa sve aplikacije koje rade dobro na njemu rade i na Nexusu. Uz to, Android aplikacije se skaliraju, pa jedna aplikacija moze da radi na 15 rezolucija. Kod Applea to nije slucaj, i aplikacija mora da se prilagodjava za svaku rezoluciju posebno. To je veliki kamen oko vrata iOS-u, pa su zbog toga napravili iP5 sa onakvim proporcijama, jer su developeri morali da menjaju samo deo aplikacije, i zbog toga su jednostavno morali iPadu mini da stave ovu rezoluciju.

Da li imas predstavu da rezolucija nema nikakve veze sa time? Jedno je napraviti UI za uredjaje velicine od 4 inca a sasvim druga stvar napraviti UI za uredjaje od 10 ili 7 inca.

Nemam predstavu. Hoces da kazes da aplikacija koja npr. radi super na HTC One X od 4.7", ili Note-u od 5.3" nece lijepo izgledati na 7", ali zato kod Apple-a razlika izmedju 7.9" i 9.7" nema veze, jer se oboje zovu tablet?

@Priest, ne hejtujem, hocu da kupim 7" tablet, vjerovatno bas iPad mini, ali ne mogu da otvorim ni jednu Apple temu, a da tu nema tebe da ih neargumentovano branis, sta god da se desava.
Sta si ti, neki Apple priest? Idi u njihovu crkvu, pa se tamo okupi sa istomisljenicima, pa se molite Apple logou, nemoj ovde.

Stvarno ne kapiram ekipu sa foruma. Izašli su sa 5-6 novih, odličnih uređaja i ne vidim čemu kritike?
Zašto bi se neko ko ima iPad 3 ljutio na Apple što je izbacio osveženu verziju uređaja, četvrtu generaciju?
Hoće li iPad 3 prestati da radi? Hoće li možda prestati da pružaju podršku za njega, hoće li aplikacije postati nekompatibilne? Naravno da neće!
Onaj ko je kupio trojku koristiće ga kao i do sada, onaj ko sad planira da kupi dobiće za iste pare bolji uređaj! Apple sa A6X najavljuje 2x bolje performanse, a znate šta to znači... ;) Apple obično delivers po tom pitanju
Jedino neko ko kupuje hardver zbog nekog osećaja elitizma i želje da ima najbolje i najnovije će možda biti uvređen, ali to je problem za psihijatre...

Što se tiče Minija, uređaj je pokušaj Apple-a da obuhvati i taj segment tržišta, male tablete.
Ja lično preferiram tablet od 9.7" i ne bih uzimao mali tablet, ali očigledno da postoji tržište i za Apple Mini, dokaz su Nexus 7 i Kindle, koji su postigli veliki uspeh.
Rezolucija je takva kakva jeste samo iz razloga da bi se postigla 100% kompatibilnost sa svim postojećim aplikacijama za iPad, a to je ipak mnogo veća stvar nego razlika u ppi u ovom slučaju.

Što se tiče ostatka prezentacije, iMac je brutalan, ali kupio sam zverinu od kompa prošle godine, a i nemam keša na žalost :d

Molim i modove da malo porade na threadu, jer nakupilo se dosta spama na temi koja je posvećena iPadu Mini

Čemu kritike? Pa, recimo da je Srbija fenomen po tom pitanju. Pljuvaće Apple koji izbaci očigledno bolje i konkurentnije proizvode zbog... iskreno, ne znam zbog čega. Evo sada će iPad Mini koštati 300 evra. To je bre cena Prestigio tableta. Koji je sad razlog da kupiš bilo koji drugi tablet? Ok, Nexus 7 ima prednosti. Ne mogu da kažem da nije tako. U pitanju je dosta brži laptop (Nexus 7 je po performansama nadmašio samo iPhone 5 i verovatno iPad 4 (koji ima još brži GPU). Ali iPad mini, koji ima hardver kao i iPad 2, sa A5 je solidno sporiji tablet (kad posmatraš benchmarke). To se u realnom radu i igrama neće primetiti, ali eto, recimo da Nexus 7 ima tu prednost. Takođe, ono što je nepoznanica, o čemu niko još nije pisao - je kvalitet ekrana. Kapiram da on izgleda bolje nego ekran iPada 2, jer je tačka sitnija i sve to, ali verujem da je po kontrastu i bojama lošiji, jer sigurno nije korištena S-IPS matrica, nego pre LCD tehnologija koja je korištena na iPhone 3GS-u (ppi odgovara tome, zar ne?) ili neka slična (tj. tog ranga, kvalitativno). Nadam se da grešim, ali ako sam u pravu, onda Nexus 7 ima i značajno bolji ekran, ali i ekran više rezolucije. Apple jeste poredio kako izgleda web na iPad mini ekranu, ali nisu pričali o filmovima, koji više odgovaraju wide ekranu (iskorištenost površine je bolja a sam odnos stranica adekvatniji za tu upotrebu). Dok ne vidimo poređenje ekrana, ne mogu ništa da pričam.

Što se mene lično tiče, imam već jako mnogo kupljenih aplikacija za iOS, tako da razmišljam da batalim laptop i pređem na iPad 4 sa tastaturom. Ako stvarno izađe i Office for iPad, nema razloga da to i ne učinim. Imam izuzetno dobar vid i 10 inča mi je ok da iPad koristim kao laptop i za kreiranje sadržaja, a ne samo za konzumaciju (dock tastatura se podrazumeva). A ovako mi je lakše da ga ponesem u grad, mnogo lakše i u odnosu na MacBook Air.

Upravo tako, Galaxy Note ima istu rezoluciju kao Nexus 7, pa sve aplikacije koje rade dobro na njemu rade i na Nexusu. Uz to, Android aplikacije se skaliraju, pa jedna aplikacija moze da radi na 15 rezolucija. Kod Applea to nije slucaj, i aplikacija mora da se prilagodjava za svaku rezoluciju posebno. To je veliki kamen oko vrata iOS-u, pa su zbog toga napravili iP5 sa onakvim proporcijama, jer su developeri morali da menjaju samo deo aplikacije, i zbog toga su jednostavno morali iPadu mini da stave ovu rezoluciju.

Jos jednom bih te molio da se vratis unazad, procitas moj post i shvatis da je ubedljivo najmanji problem u kreiranju UI-ja skaliranje po rezolucijama. daleko je veci problem napraviti smislen UI koji definitivno nece imati istu funkcionalnost na 4 incnom i 10 incnom uredjaju.

The Stig je napisao(la):
Nemam predstavu. Hoces da kazes da aplikacija koja npr. radi super na HTC One X od 4.7", ili Note-u od 5.3" nece lijepo izgledati na 7", ali zato kod Apple-a razlika izmedju 7.9" i 9.7" nema veze, jer se oboje zovu tablet?

Ajde lagano opet procitaj moj post pa ce ti neke stvari nadam se biti jasnije. naravno da nije pravi nacin za kreiranje ui-ja cisto skaliranje elemenata u zavisnosti od velicine ekrana. taj 4.7" uredjaj ima UI koji je optimalno kreiran za ekrane mobilnih telefona i njegovo cisto skaliranje na 7" definitivno nije najbolje resenje za koriscenje dodatnog prostora. ne znam na koji nacin plasticnije ovo da ti objasnim.

Poslednja izmena:
@The Sting
Evo ti sa ovog eventa primer kako izgledaju aplikacije kada se skaliraju sa telefona na tablet i kada koriste tvoje razmisljanje da je tu samo rezolucija bitna da se ispostuje a da UI nema potrebe da se menja, pa razmisli i sam koliko si u pravu, i pogledaj pored kako izgledaju prave aplikacije napravljene za tablet ekrane i koja je prednost iPad-a.
Levo imas Android tablet koji koristi samo uvecanu aplikaciju napravljenu za telefon, a desno iPad sa istom aplikacijom ali napravljenom za tablet:
ipadmini_0587.jpg

Poslednja izmena:
Uzeo bih mini ozbiljno u obzir da Apple nisu fegeti kao sto jesu i da ne naplacuju 16GB memorije 100$ a 3G citavih 130$. Osnovna cena je zaista primamljiva ali malo mi je 16GB a voleo bih i 3G.

Nexus 7 mozda nema izradu Minija ali ce biti 249$ sa 32GB i 3G...

Zaista je preterano to što 3G i LTE koštaju 130 evra više - to bi moralo da se svede na cifru od 100 evra, maksimum, a memorijska povećanja na 60-70 evra, ali to je Apple i to čak ni fanbojevi ne vole. :) Mislim, ja sam popizdeo kad sam išao u Prag i shvatio da sam zaboravio da ponesem iPhone kabl. I morao sam da dam 29 evra za drugi kabl u Apple store-u. Bio sam jako iznerviran :D. Ali neću zbog toga da prestanem da koristim proizvode koji su apsolutno i ubedljivo najbolji u klasi. To je za mene činjenica, aksiom, stvar oko koje je smešno raspravljati. Da, imaju mane, ali konkurencija ih isto tako ima i neke od tih mana (recimo Android i Android Apps za tablete koje su u 95% slučajeva potpuni fail, zatim Android OS apdejti, itd.) su mi potpuni dealbreaker. Da ne počinjemo samo priču o hardveru koji je uvek za nekoliko klasa ispred po kvalitetu...

@The Sting
Evo ti sa ovog eventa primer kako izgledaju aplikacije kada se skaliraju sa telefona na tablet i kada koriste tvoje razmisljanje da je tu samo rezolucija bitna da se ispostuje a da UI nema potrebe da se menja, pa razmisli i sam koliko si u pravu, kako izgledaju prave aplikacije napravljene za tablet ekrane i koja je prednost iPad-a:
ipadmini_0587.jpg

Hvala za sliku, nisam znao na koji najjednostavniji nacin da im objasnim, slika govori vise od 1000 reci pa ce valjda razumeti. evo i ovde mogu pogledati da vide o cemu se prica :

http://designwoop.com/2012/07/great-examples-of-responsive-design-in-the-wild/

Poslednja izmena:
Jos jednom bih te molio da se vratis unazad, procitas moj post i shvatis da je ubedljivo najmanji problem u kreiranju UI-ja skaliranje po rezolucijama. daleko je veci problem napraviti smislen UI koji definitivno nece imati istu funkcionalnost na 4 incnom i 10 incnom uredjaju.

Procitao sam, ja samo kazem da ce isti UI imati istu funkcionalnost na Note-u sa dijagonalom 5,3" i na Nexusu sa 7", zato sto je razlika u dijagonali ekrana manja od 2", isto kao sto ce istu funkcionalnost imati UI na iPad 3 sa 9,7" i na iPad mini sa 7,8", zato sto je i tu razlika u dijagonali ekrana priblizno 2". Takodje, kod Androida postoje aplikacije koje imaju opciju Tablet UI i Phone UI, pa jedna ista aplikacija moze da izgleda potpuno razlicito na istom uredjaju.

Procitao sam, ja samo kazem da ce isti UI imati istu funkcionalnost na Note-u sa dijagonalom 5,3" i na Nexusu sa 7", zato sto je razlika u dijagonali ekrana manja od 2", isto kao sto ce istu funkcionalnost imati UI na iPad 3 sa 9,7" i na iPad mini sa 7,8", zato sto je i tu razlika u dijagonali ekrana priblizno 2". Takodje, kod Androida postoje aplikacije koje imaju opciju Tablet UI i Phone UI, pa jedna ista aplikacija moze da izgleda potpuno razlicito na istom uredjaju.

Kao sto si mogao i videti napisao sam da je to po meni i najveca mana iPad Mini-ja. 2" manja diagonala znaci i dosta manja povrsina ekrana, nije to samo 2 inca razlike, povrsina je dosta velika. isto tako ne moze biti podjednako funkcionalan tablet ui na 7" incnom tablet uredjaju i na 10 incnom, jos jednom 3 inca razlike, ogromna povrsina koja nije iskoristena na optimalan nacin.

Ja se u potpunosti slazem da je iPad jos uvek kralj medju tabletima i tu nema govora, niko mu ne moze prici... Od ovih ostalih eto jedino sto Amazon sa Kindle Fire-om ima nekog uspeha i Nexus 7... Mozda sad i MS odradi nesto.

E sad ostaje da vidimo kako ce se kotirati ovaj mini. Ja znam da cu ga sigurno pazariti ako se docepam nekako Amerike u skorije vreme ili cu poruciti od poznanika - dizajn je extra i mnoogo mi se svidja

Nemojte tako, Google Earth je brutalno dobar na Android tabletima :D

Čemu kritike? Pa, recimo da je Srbija fenomen po tom pitanju.

Nije. Apple je omrzen svugde u svetu podjednako (sem u kini i donekle u usi). Kod nas se zvanicno ne prodaje pa je broj fanova relativno manji u odnosu na ove druge.

Pljuvaće Apple koji izbaci očigledno bolje i konkurentnije proizvode zbog... iskreno, ne znam zbog čega.

Ocigledno bolji mogu mozda biti tebi i tvojim potrebama.

Evo sada će iPad Mini koštati 300 evra. To je bre cena Prestigio tableta.

Opet ne, najjeftiniji model ce u idealnom slucaju biti 330 evra, sto je skoro 100 evra skuplje od najskupljeg Prestigio tableta (ako vec sa njim poredimo).
Inace, ko je iskreno lud da kupi najslabiji model? Nista bez 32GB (3G manje vise), sto se itekako oseti po novcaniku.

Nisu me ubedili za novi MBP13-Retina... ali definitivno jesu za iPadMini.

MacBook Pro 13 (Stari) mi je najgori Apple proizvod - uvek bio i to zbog dve činjenice - smatram da je preskup za dual core procesor i notebook sa integrisanom grafikom (tu bih Apple čak nazvao i bezobraznim i ne znam kako im je to najprodavaniji Mac!!!). Druga stvar je ekran od 1280 x 800 koji je uber-lowres za bilo kakvu pro upotrebu. Mislim, zamislite rad u photoshopu sa korisnom površinom od 1000 x 600 piksela. Smejurija!

S druge strane, MB Air 13 mi je omiljeni Mac proizvod (omiljeni Apple proizvod je, zna se šta :)). Imaš ultra prenosivost u fenomenalno izrađenom notebooku koji ima i odlične performanse i uvek najbrži SSD u klasi. Međutim, onaj debeli okvir sa strane je već počeo da me nervira. Vreme je da i MacBook Air redizajniraju i urade ono što je Samsung uradio sa Series 9. Ne tražim Retina Display, ali bi 1600 x 900 ili Full HD bili sasvim dobrodošli.

MacBook Pro 13 RD po meni ima više smisla jer je tanji i lakši. Stari je bio predebeo i pretežak za ono što nudi i to je sasvim ok. ALI, iako je dosta jeftiniji od petnaestice, mislim da je takođe preskup. Zašto? Prvo, dual-core procesori su zadržani (gde je quad core makar do 2 GHz, come on, sada smo na 22 nm???), dok 15-ica ima više quad core varijanti u ponudi. Uz to, tu je i integrisana grafika (OPET!). Jeste, dovoljna je ona za prikaz u 2560 x 1600, svi to znamo jer je i stari Mac Mini sa HD3000 grafikom lepo gurao OS X na 27 inch Cinema Display, ALI, to je Mac Mini, a ova mašina bi trebalo da bude PRO! To znači da će baterija da se znoji jer će GPU integrisan u CPU biti opterećen velikim viewportom i duplim skaliranjem grafike (čitali smo svi taj tekst na Anandu, zar ne?). Laptop kome nedostaje odlična 650M grafika (upotrebljiva i za ozbiljniji gejming), quad core GPU i koja košta 1600 dolara? Zaista previše! Ne hejtujem novi MB Pro RD kao stari (koji ne podnosim zbog smešnih 1280 x 800 piksela i debelog profila i velike mase), jer je tanji, ima daleko bolji ekran... ali je i dalje smešno da ima integrisanu grafiku i dual core procesor (uskoro će 2013!) a da zadrži PRO sufiks.

Zynga prsla... Iskoristili Apple prezentaciju i u toku iste pootpustali 100+ radnika da bi se digla sto manja frka :D i sto manje uticalo na vrednost akcija. Kraljevi.

Kindle ima bolji hardware i bolji ekran i daleko razumniju cenu.
Ovo je prava sramota za apple, i na zalost jos jedan hit u najavi (mislim na prodaju).

Apple ima iPad brend, verne kupce i iOS (iPhone, iPad) + OS X (Mac) ekosistem, kao i blizu milion aplikacija (oko 300.000 specijalno napisanih za tablet!). Takođe, u velikom broju kategorija (ok, nešto lošiji ekran i nešto sporiji hardver u odnosu na Nexus 7 - to su realno lošije stvari) Ta stvar pravi razliku u ceni i to nikako ljudi da shvate... Ustvari, ljudi i shvataju, zato je iPad kreirao i definisao tržište tableta i zato ima share od 85%.

WiFi only iPad mini nema GPS, tek ove verzije sa 3G imaju.
Ko ne veruje, evo linka sa Apple-ovog sajta gde se nalaze detaljne specifikacije:
http://www.apple.com/ipad-mini/specs/

Da, i ovo je definitivno fail ako je tako :(

Ajde lagano opet procitaj moj post pa ce ti neke stvari nadam se biti jasnije. naravno da nije pravi nacin za kreiranje ui-ja cisto skaliranje elemenata u zavisnosti od velicine ekrana. taj 4.7" uredjaj ima UI koji je optimalno kreiran za ekrane mobilnih telefona i njegovo cisto skaliranje na 7" definitivno nije najbolje resenje za koriscenje dodatnog prostora. ne znam na koji nacin plasticnije ovo da ti objasnim.

Ja ne znam kako da tebi odbjasnim da na dvije iste stvari gledas razlicito, vjerovatno zbog Apple pogleda na svijet.

Ako ne gledamo rezoluciju i uzmemo da je neka aplikacija optimizovana za iPad3, ona ce biti previse mala na iPad-u mini, ako je optimizovana za iPad mini, ona ce da se skalira na iPad-u 3, elementi UI-a ce biti preveliki, i sto ti kazes, nece imati istu funkcionalnost na vecem iPadu.

Ovamo imas 5.3 vs 7, a kod Applea 7.9 vs 9.7.

Jedino ako Apple ima neku drugu matematiku, koju ja ne shvatam.

Sto se tice Mac-a, uh kad bi u Air 13 spakovali retina display. MB Pro 13 sa HD 4000 gura retina display sa nesto manjom rezolucijom. Nadam se da ce sledeci Intel HD 5000 (?) biti u stanju da pogura nesto vecu rezoluciju na MB Air 13 (bice ista kao na MB Pro 15). Problem je verovatno izrada, jer je ekran na MB Air 13 vec dosta "gust". Lepse naravno izgleda MB Pro 15 retina ekran iako je veca povrsina. Nadam se da ce Apple iz ponude izbaciti sve non-retina ekrane u narednih par godina. Kad iPad Mini bude imao retinu, onda cu ga kupiti.

Ne razumem zasto mi je post izbrisan od strane Nemanje. Kakvo divljanje o cemu pricas ti? Napisao svoje vidjenje ove monstruozne prezentacije sa jedinstvenim pridevima naj naj i naj i odmah brisanje kao da smo u perestrojci. Izgleda da samo hvalospevi uspevaju na ovoj temi sto je odlika ovih iz USA. Sloboda govora, 3-ci amandman i to ajmo malo.
Napisao sam sta mi se svidja a sta ne. I opet kazem izrada, dizajn, kvalitetne aplikacije sve se slazem da je odlicno dok ne dodjemo do najjednostavnijih stvari. Ljudi, pa ja imam iPad2 a imao sam i 3g i 4-ku telefone, znam zasto pricam ovo. Samo dizajn i neke kvalitetne aplikacije koje cu koristiti par puta u zivotu me uopste ne zanimaju. Tablet ce mi biti u dzepu ili u cover-u. Sta su to toliko bolje Facebook i Twitter aplikacije na iPadu? Sta vi to koristite na Facebook-u pa je katastrofa ne razumem?
Lepo je rekao Corvus da ne mogu da se porede N7 i iPad Mini. Daleko kaska iPad. Da su malo vise otvoreni i da slusaju malo svoju klijentelu mozda biste danas imali savrsen uredjaj u vidu iPad mini-ja na kome bi radio i GPS i sav sadrzaj sa neta, i bez sugavog odvratnog itunes-a i sa cenom od 250$ koliko realno i kosta. Sigurno ce se prodavati odlicno posto 90% ljudi koristi tablet za surf, citanje,video, muzika, igre.
Ali jos uvek mi ne ide u glavu ova propaganda kao da je ne znam ni ja sta u pitanju.

Vrh Dno