Šta je novo?

iPad 3

Sad sam video u specifikacijama da nema USB. Pa dobro kad se mora nije teško :) Verovatno ću se odlučiti za WiFi varijantu od 64GB bez 4G opcije jer ću uređaj uglavnom koristiti na mestima gde postoje WiFi hot-spotovi (kućna mreža, posao itd.)

BTW, neki predlog gde bih kod nas mogao da se raspitam o eventualnoj nabavci iPad 2 uslovima itd.? Opet kažem samo ako reklamiranje nije zabranjeno.

U svakom slučaju hvala Ninoslav1983, priest77 i webster!

istyle.rs prodaju taj model za 62390 din, imaš ih u TC Ušće

Auuu pa ovde su cene za bar 30-40% veće od onih vani :zgran: Dobro nije baš da nisam očekivao tako nešto :)

ne znam za sta planiras da koristis ipad ali ozbiljno razmisli da li ti je 64gb varijanta neophodna, ja imam jedan od 16 gb (koji je pun) i jedan od 32gb (10gb prazno). naravno ako ti novac nije problem nemas sta da razmisljas, 64gb i furaj. a sto se tice kupovine ovde, zvanicno ga mozes kupiti za 62.390,00 din (model od 64gb) dok je 16gb wifi only 42.990,00 din .

edit:vidim da su me pretekli.. :)
Osnovni razlog - održavanje kompatibilnosti nekih aplikacija sa iPad-om (o detaljiam ne mogu zato što sam pod NDA).

Međutim, uređaj bi dobro došao i meni pošto već duže vreme razmišljam o nabavci nekog tableta/kindle-a jer jako često čitam raznu dokumentaciju, izveštaje itd. Verovatno bih ga ponekad koristio i za pristup drugim uređajima preko mreže itd.

Sve u svemu nešto razmišljam da možda zaista nema potrebe za 64GB modelom. Novac nije baš toliki problem ali za tih 100€ može se nabaviti fina kožna toribica za zaštitu i još par džidža bidža.

Poslednja izmena:
Auuu pa ovde su cene za bar 30-40% veće od onih vani
E sad, 30-40% nije. Ipad 2 je 43 hiljade, što mu dođe oko 390 evra, a to nije nešto specijalno skuplje.
Kod nas svi računaju divlje varijante spolja bez carine i poreza, bez troškova prevoza, itd.

Bitno mi je zato sto je ta konkurencija vec pricala kako Apple MORA da dokaze svoje tvrdnje i da ce sve to oni da provere i da se uvere.

A ti moraš da zastupaš Apple ovde i da truješ ko je kome pokazao i ko je kome šta rekao.
Ako je već tema novi Ipad, što se onda bavimo drugom stranom, kakva god ona bila.

ja sam dugo razmisljao wi fi vs 3G modela i na kraju sam shvatio da nemam potrebe za 3G... prvo sto skoro svuda imam wi fi, u kancu, kod kuce, kod devojke, kod mojih i u gotovo svim kaficima... u Londonu je sad banja prava, jos ako ga pokriju skroz do OI bice ludilo... a sad dok sam ovde isto vidim da nije toliki problem sa wi fi... svaki bolji kafic/restoran ima...

a za GPS ima leka, tether sa telefona, i onako mi GPS treba samo u kolima, a tu imam punjac :)

KUTIJA !!!! post #251 !

@3G

otac mi ima iPad 2 3G ali ima i dodatnu telekom karticu od 700din. :)

ja definitivno ne bih isao na 3G iPad - ako mi treba net: tu je iphone hotspot, ako mi treba navigacija: tu je iphone.

a sto se tice ostalog, slazem se sa akkijem: kod devojke ima wifi.

A ko nema devojku morace 3G da uzima? :) koliko god da ima "malo" wifi-a u NS-u, ima ih u 50% kafica... Najgore je restoran gde je dobra hrana ili kafic gde je dobra kafa da nema wifi, ali vecinom gde je kvalitet sigurno je tu i wifi.

Ko nema devojku nek je trazi... :d sta ce mu onda ipad :d

Koliko znam za IGO ne treba da ukljucujes net. Bar na SGS2. Mislim da je i tako na IOS-u. Ne znam.

U telefonima postoji zaseban cip, gps prijemnik i net tada sluzi samo za brze nalazenje satelita. U tabletima toga nema jos uvijek kao u telefonima...Apple to ne stavlja.

Ja u Primu imam GPS i radi najnormalnije, kako nema u tabletima?

Znaci mozes npr na iphone/SGS da ukljucis airplane mod ili da izvadis sim i da ti radi GPS tj. iGo? Cisto da se razumemo ne mislim ja na net vec samo da uhvati bilo kakav mobilni signal.

Poslednja izmena:
Znaci mozes npr na iphone/SGS da ukljucis airplane mod ili da izvadis sim i da ti radi GPS tj. iGo? Cisto da se razumemo ne mislim ja na net vec samo da uhvati bilo kakav mobilni signal.

Da da, jer telefon ima gps prijemnik. SIM kartica, tj data konekcija sluzi za brze pozicioniranje.

Ista stvar je i kod geotagovanja prilikom slikanja. Kad je upaljena data konekcija, odmah imate geotag nakon slikanja. Ako je ugasena, upalite kameru, sacekate 1-2 minut dva i slikate i isto cete imati geotag na slici.

Ono o cemu @Uros Novakovic prica zove se A-GPS ili Assisted GPS i nije neophodan da bi GPS radio, to samo pomaze da se ubrza startup dok ne uradi prvi fix, znaci GPS radi i bez interneta ako GPS program koji koristite ima mape u uredjaju i ne skida ih sa interneta.

Ja sam se isto dvoumio da kupim 3G verziju samo zbog navigacije ali u mom autu ni nemam bas gde da drzim iPad u toku voznje i da mi ne smeta a vec imam jedan Mio uredjaj u kome sam ubacio iGO.

Za razliku u ceni, moje je misljenje da je bolje kupiti iPad sa vise GB bez 3G/4G.

U telefonima postoji zaseban cip, gps prijemnik i net tada sluzi samo za brze nalazenje satelita. U tabletima toga nema jos uvijek kao u telefonima...Apple to ne stavlja.
Nije tacno, pogledaj specifikacije, i iPad ima Assisted GPS proveri pod Location za 4G model:
http://www.apple.com/ipad/specs/

Znam da iPhone 4S pored GPS ima podrsku i za GLONASS, ali za novi iPad nisam video da iko govori o tome.

Poslednja izmena:
Vish nisam znao za to.

A zasto spominjete internet sve vreme zar nije poenta samo u lociranju preko GSM mreze tj predajnika a ne u internetu. Ja imam npr na ipadu prepaid karticu bez kredita i odma gps hvata gde oces bez ikakvog neta.

To se desava samo kada pokrenes GPS prvi put na nekom uredjaju, ili kada ga ne koristist duze vreme (nekoliko nedelja), ili si promenio lokaciju za vecu razdaljnu recimo 1000km... onda GPS prijemnik treba da skine neki "Almanac" sa podacima o satelitima da bi odredio tacnu lokaciju, i ako je slab prijem to moze da potraje. Kada postoji A-GPS onda on ima mogucnost da skida te podatke i sa interneta pa zato ide brze.
Procitaj ovo: http://gps.about.com/od/glossary/g/GPS_Almanac.htm

Poslednja izmena:
@KurtK

Nije poenta u tome. A-GPS ima dve asistencije u bržem lociranju pozicije. Jedna od njih je uz čisto prisustvo mobilne mreže, gde se vrši valjda neki tip grublje triangulacije između predajnika, da bi se dobila gruba pozicija i ubrzao fix. To je slučaj kod tebe. Da bi potpuno iskorisio A-GPS treba ti aktivna internet konekcija, kako bi povukao podatke sa A-GPS servera i znatno ubrzao fix, bilo 3G ili WiFi.

Poslednja izmena:
ukratko, cela istina, izvučeno iz review-a sa Vergea:
Well I use a Galaxy Nexus as my main phone. I think it's brilliant for phones. On tablets, Android still has a lot of issues.
by Joshua Topolsky 2:38 AM

Nego, ono sto meni upada u oci, je iPad ima stvarno bruka rezoluciju, ali i dalje moze da radi samo jedna aplikacija na njemu, ne mislim na multitasking, nego svaka aplikacija je full screen, sa tom rezolucijom bilo bi lepo da moze vise aplikacija da bude aktivno u isto vreme. Npr ujutru otvorim u isto vreme i mail i facebook, ili koliko cesto mi se desava kada odgovaram na mail da gledam nesto na netu relevantno za to zasta pisem, i ne necu da se prebacujem sa jednog na drugi svaki cas.

Sa programerske strane bice veoma tesko da Apple ovako nesto izvede, zbog toga sto se je svo programiranje za iOS apsolutno, znaci ja kazem dugme stoji na koordinatama 50,100 i visine je tacno 200 sa 50 pixela.

Ovo je sledeci korak i za iOS i za Android.

nnnn, bash zbog toga sto zna za granice iPad i IOS su toliko popularni. Svako je mogao da stavi ceo OS na tablet i da kaze "evo imas sve opcije koje postoje" (evo to Microsoft oept pokushava iako su jednom vec prsli), ali to nije poenta tableta, ni telefona, iako puno ljudi juri za tim. Poenta je odrediti neke granice i ne ici preko toga, guranjem facebooka i maila na jednu stranu bi samo iskomplikovalo stvari. Kada ti to citash mail i facebook u isto vreme ? Neverovatno je jednostavno preci iz aplikacije u aplikaciju, i kada zavrshish jedno, idesh dalje. Ono sto fali IOSu su jedino sistemki widgeti i verovatno ce doci u sledecoj verziji...

ukratko, cela istina, izvučeno iz review-a sa Vergea:
Well I use a Galaxy Nexus as my main phone. I think it's brilliant for phones. On tablets, Android still has a lot of issues.
by Joshua Topolsky 2:38 AM

To se zovu potrebe, ne istina :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno