Šta je novo?

iPad 3

Reci mi koji procenat ljudi nema komp u kući, a ima tablet? Treba ti komp ako ćeš surfovati netom, pogledati YT snimak, film, obraditi neku sliku, ići na fejs, jer će sve to opet biti ugodnije na kompu nego na tabletu.

Poslednja izmena:
Mali je procenat... Nisam mislio ovog trenutka, ali za nekoliko godina, hmmm...

Pa to je pitanje da li će biti za nekoliko godina, ili za 30 godina. Problem je u tome što neki misle da im tablet već sada menja sve na šta su godinama unazad navikli. Takođe, Post PC era nije stigla, niti je u najavi.

Ne znam da li je bilo negde istrazivanje desktop PC prodaja vs. Tablet prodaja u proteklih, ajd nek bude 3 godine... Mislim da se tableti opasno penju...

Hardverski taster je efikasnije kada je tih nekoliko funkcija u pitanju. Much "snappier" upotreba - klik, vraćaš se na home screen, dupli klik - multitasking. 4 finger swipe levo ili desno - opet multitasking. Brže i bolje radi. A to nije samo po mom ukusu, već po ukusu najvećeg broja prosečnih korisnika. Napredni korisnici, recimo, koriste aplikacije u recording studiju (Muzzy mi je pričao o tome), Luc1fer sa foruma takođe za ljude koji rade video produkciju, a kada smo imali Dealers Day, ljudi iz agencije koji su radili produkciju zvuka i osvetljenja imali su app na kome su sva svetla i zvuk mogli da kontrolišu iz publike, putem wifi-ja, na iPad-u. Nije to fenseraj, nego realan benefit - mogao je da čuje i vidi to sve iz očiju posetlilaca, a ne sa strane, što je bitno. I čovek meni priča šta je to što nedostaje Androidu - takve aplikacije. Proizvođači te opreme je nikad nisu izbacili za Android. Samo za Windows, Mac i iOS. I to je free app (jer već imaš njihov hardver). A to sam samo ja - niti imam prijatelje iz drugih industrija, ni iz medicine, ni iz edukacije... Prosto i jednostavno, aplikacije, njihov UI i podrška za iste. Džaba je što neki Android uređaj na papiru ima više mogućnosti... To nikako da skapirate i prepirete se bez ikakve potrebe, jer ja ne iznosim moje mišljenje, nego realno stanje stvari...
Odličan post... Drago mi je što mnogo više ljudi na ovom forumu objektivnije sagledava stvari nego pre 6 meseci, manja je opasnost da te neko proglasi za fanboya ako izneseš svoje mišljenje... Ja sam isto krenuo iz perspektive androidaša, pa kupio Ipad jer mi se dopala ideja da tablet koristim za čitanje, a u to vreme baš i nije bilo android alternativa. Usput sam probao gomilu aplikacija i dopao mi se njihov kvalitet, pogotovo stručnih (u mom slučaju medicinskih) kojih na androidu gotovo da uopšte nema... shvatio sam da me softver u ovom trenutku vezuje za ios, kupio i iphone i to je bilo to... šta vredi što je npr. Galaxy Nexus fantastičan telefon kad nema softver koji mi treba.

Post PC era nije stigla... za sve.

iPad kupci ne moraju imati računar u kući ako žele da aktiviraju/apdejtuju svoj tablet, preuzmu muziku, programe, bekapuju. Ako hoćeš da koristiš svoj iPad, jedino ti je potrebno da imaš struju kod kuće i da ga napuniš i to je to. ostalo SVE možeš preko WiFi. Čak i jailbreak je mogao ranije, nisam siguran za poslednji.

Probaj ti da ubaciš taj tvoj custom rom bez spajanja Galaxy Taba na komp. E onda ćeš biti u Post PC eri.

Cook says Apple sold more iPads than any single vendor sold traditional PCs in the last three months of 2011. Apple sold 15.43 million iPads in that quarter. Research firm Gartner estimates that the leading vendor, Hewlett-Packard Co., shipped 14.7 million PCs worldwide in the same period. Some 92 million PCs were shipped by all vendors in that time frame.

Poslednja izmena:
Ne znam da li je bilo negde istrazivanje desktop PC prodaja vs. Tablet prodaja u proteklih, ajd nek bude 3 godine... Mislim da se tableti opasno penju...

Pa penju se, to je tačno, ali da ljudima koriste uz PC, netbuk, laptop, ne da ih menjaju. Kada ljudi budu počeli masovno da bacaju/prodaju svoje računare, kako bi im tablet bio jedini uređaj na kojem će surfovati, raditi, gledati filmove i igrati se - ili da barem bude 50:50 odnos između tableta i desktop/laptopova, e onda možemo da pričamo o početku neke post PC ere. Danas je tablet veoma malom procentu ljudi uređaj koji im vrši sve to, mizeran u odnosu na broj PC-eva koji ljudi koriste.

@drgonzo

Da, ali pričati da je Android neupotrebljiv, to može da bude samo subjektivno. Neupotrebljiv je nekima, kao što je iOS takođe nekome upotrebljiv, a imamo i primere za to. U tvom slučaju tebi možda odgovara više iOS, za medicinske svrhe, ali opet, drugom je to potpuno sporedna stvar, i uzeće Android zbog nekih njegovih prednosti.

@Ninoslav1983

Hewlett-Packard, lol. Ovde pričamo o gotovim konfiguracijama, šta je sa ogromnim procentom ljudi koji sklapaju sebi konfiguracije? Gde je procenat za to? Nemojmo se šaliti, iPad prodaja koliko god da merimo jedan kvartal, opet je smešna sa postojećim računarima u svetu. 15.4 miliona je smešna cifra u odnosu na populaciju sveta koja koristi desktop/laptop. Mnogo veća prodaja treba da bude, da bi desktop/laptop prodaja postala ugrožena.

Poslednja izmena:
ja se slažem sa Maxom, iako nikad nisam bio Apple fanboy. iPad je jedini Apple-ov proizvod za koji bih dao pare i Android za sada na tabletu nema šta da traži. A pored Windowsa 8, tek tad mislim da će doživeti krah. Kod telefona je druga priča, tu ima uređaja koji mogu da se kolju sa iPhone-om i odlučuju nijanse, tj ko šta preferira

Naravno, daleko da je iOS ekstra, ima i on svojih mana, dalje tu je smarački iTunes (može se zaobići znam, ali je potreban barem za JB), ali generalno mi deluje bolje i od Transformera (imao, prodao) i Tab 10.1, ostalo (Toshiba, Lenovo i sl) nije ni vredno pomena

Poslednja izmena:
Maxo ja stvarno ne znam ko bi pre seo da radi na tabletu umesto za desktop racunar sa 24, 27, 30" ekranom. bilo sta da se radi od gledanja yt, browsovanja do pisanja dokumenata ili igranja igara. takodje ne znam ko bi igrao igre na iOS pored igara na konzolama/pcu. tako da ne razumem kako je to 99% ljudi koji koriste kompjuter dovoljan iPad? dovoljan za sta? mislim sta ce nam onda 20+ inca ekrani uopste? sta ce nam 50" plazme? gledajmo i tv na iPad dovoljno je za 99% korisnika
A da bi sve to spakovao da poses sa sobom kada krenes bilo gde, trebao bi ti sleper i nekoliko ljudi za utovar/istovar :)

Takodje pouzdanost iOS-a je ogromna prednost pored kvalitetnih aplikacija i u kombinaciji sa stvarno dobrom autonomijom konkurencija nema sta da radi.
Ja i kada sam kod kuce kada treba nesto da potrazim/procitam nesto na netu, pre cu uzeti iPad nego da pokrenem PC ili laptop jer cu i zaboraviti ono sto mi je trebalo dok se win dize.

Vi očigledno niste koristili Transformer Prime, pa da tako nešto pričate. Šta fali njemu, Tegra 3 čipu i ICS operativnom sistemu koji ima? Nema šta da traži pored iPad-a?

@priest77

A gde vi to ljudi idete toliko da vam je toliko potreban tablet stalno? Izađeš sa drugarima/kolegama da bi surfovao netom, gledao youtube ili igrao igre? Poslovna upotreba? Koliko vas ima posao u kojem je tablet krucijalna stvar? Mail komunikacija, editovanje dokumenata, prezentacije? Koliko od toga vam rešava jedan prost smartfon?

Poslednja izmena:
Au, rasplamsala se diskusija :). Drago mi je da se ljudi slazu sa mnom. Gizmor, steta sto pazljivije ne citas moje postove. Naravno da cu igrati na ps3 i x360, na ios uredjajima se gotovo uopste ne igram. Poenta mojih postova je da je android tablet inferioran u odnosu na ipad, zbog os-a (svaka cast tab-u i predrkanom pls ekranu, hardverski nemam nikakvih zamerki:)). Druga poenta je u tome da smatram da ce novi ipad + bt kboard moci da mi zamene macbook air. Mozda se varam. Ipak, moj itunes account vec ima oko 300 dolara aplikacija, legalnih (vise ne jailbreakujem), tako da ce i to doprineti da ceo sistem ip4s+ipad+icloud bude zaokruzen. Mozda kod tebe postPC era nije stigla. Kod mene mozda jeste. We'll see :)

Analyst Predicts Apple May Sell One Million Next Gen iPads this Friday

The iPad has turned the computer world upside-down since its debut in 2010. When it first came out, some were dismissing it as an overgrown iPhone and didn’t expect much from Apple’s new gadget. By the time the iPad 2 was released, the tune had changed and tablets became the new way to browse the Internet, check email and play games. By March of this year, Apple sold more than 55 million iPads, 15.5 million in the forth quarter of 2011 alone. The new iPad is predicted to continue to increase Apple’s market share of tablets in 2012.

According to Piper Jaffray analyst Gene Munster, Apple may sell more than a million iPads this Friday when the new model hits store shelves. Apple already sold out of pre-orders of their tablet. The company is now estimating that the earliest shipping date is March 19 for those who were unable to get their order in on time.

“A one-million day on Friday, he writes, could bode well for total iPad sales this quarter ending in March, given that the Street has been modeling 10.1 million iPads,” said Munster.

When the first generation iPad came out, 300,000 units were sold in the first weekend. The iPad 2 sold an estimated 400,000 to 500,000 during its opening weekend. Predicting a doubling in the new iPad’s sales for a single day over the iPad 2’s weekend sales shows that Apple is going to be an unstoppable force when it comes to the tablet market.

Aj sad da vidim ko ce toliko hrabar da bude i da zapocne jos jednu pljuvacku Android vs iOS temu - banovacu prvog koji to uradi makar bio i Peca licno.

Study: 85 percent of companies that plan to buy a tablet, plan to buy an iPad within 90 days

tablets_corporate_demand.gif

We know that demand for the new iPad met expectations with Apple telling USAToday demand is “off the charts.” Apple also confirmed that the initial pre-order supplies were purchased with shipping times for the device slipping to “2-3 weeks.” Now, a new ChangeWave Research study of “1,604 business IT buyers” gives some insight into just how in-demand the new device will be in the enterprise.

From the study, we learn that approximately 22 percent of companies plan to buy tablets for their employees during Q2 2012. ChangeWave noted, among those companies, demand for iPad increased to the “highest level of corporate iPad demand ever” with 84 percent planning to make the new iPad their tablet of choice. The increase represents a 7-point jump from ChangeWave’s last study due to the new iPad launch. The study also aimed to find which carrier the companies plan to use for data services with their tablets. Not surprisingly, AT&T and Verizon were neck and neck:

AT&T (30%; up 1-pt) and Verizon (29%; up 1-pt) are in a near dead heat as the top choice for wireless service among companies buying tablets, while Sprint (4%; unchanged) remains a distant third.

As a result, it also means big declines are expected for other tablet manufacturers during the second quarter—as you can see in the graphic up top. ChangeWave explained:
Among the competitors, Samsung (8%) is down 2-pts and continues to remain a distant second in planned tablet buying… Other tablet manufacturers showing a decline in corporate tablet share since the previous survey include H-P (4%; down 1-pt), Asus (3%; down 1-pt), Dell (3%; down 2-pts), and RIM/Blackberry (3%; down 2-pts).

A recent study from IDC noted business iPad users are increasingly choosing company-issued iPads and opting to ditch their notebooks. Despite the increased demand, 54 percent said the iPad only partly replaced their laptop for work tasks. Meanwhile, only 16 percent reported the device completely replacing their main machine. Another similar study recently released by The Business Journal said iPad usage almost quadrupled among small businesses during 2011.

Ima li gde trenutno u Srbiji da se nabavi iPad 3? Ne koristim Apple uređaje ali sam prisiljen zbog posla da nabavim iPad tako da imam opciju da nabavim iPad 3 direktno u Nemačkoj ili eventualno porazmislim o nabavci iPad 2 uređaja kod nas (mada mogu i dvojku tamo da nabavim).

Pošto ponavljam do sada nisam imao iskustva sa Apple tabletima dosta bi mi značilo ako bi me neko od iskusnijih korisnika posavetovao da li vredi čekati iPad 3 (čak i u Nemačkoj čeka se nekih 2-3 nedelje) ili je iPad 2 i dalje dovoljno kompetitivan.

Takođe bih bio zahvalan za informacije o kompetentnim Apple predstavništvima kod nas (valjda ne kršim neko pravilo o oglašavanju) gde bih mogao da se raspitam o nabavci uređaja. Naravno prvo sam lično potražio tu informaciju ali iskreno meni nijedno od tih imena ništa ne znači (mislim na firme).

Ima li gde trenutno u Srbiji da se nabavi iPad 3? Ne koristim Apple uređaje ali sam prisiljen zbog posla da nabavim iPad tako da imam opciju da nabavim iPad 3 direktno u Nemačkoj ili eventualno porazmislim o nabavci iPad 2 uređaja kod nas (mada mogu i dvojku tamo da nabavim).

Pošto ponavljam do sada nisam imao iskustva sa Apple tabletima dosta bi mi značilo ako bi me neko od iskusnijih korisnika posavetovao da li vredi čekati iPad 3 (čak i u Nemačkoj čeka se nekih 2-3 nedelje) ili je iPad 2 i dalje dovoljno kompetitivan.

Takođe bih bio zahvalan za informacije o kompetentnim Apple predstavništvima kod nas (valjda ne kršim neko pravilo o oglašavanju) gde bih mogao da se raspitam o nabavci uređaja. Naravno prvo sam lično potražio tu informaciju ali iskreno meni nijedno od tih imena ništa ne znači (mislim na firme).

Ako u ovom trenutku imaš novac da kupiš iPad 2, sačekaj te dve-tri nedelje i za istu cifru uzmi iPad 3, definitivno.

Ako u ovom trenutku imaš novac da kupiš iPad 2, sačekaj te dve-tri nedelje i za istu cifru uzmi iPad 3, definitivno.

Pošto ću uređaj koristiti skoro isključivo u Srbiji znači li ovde nešto podrška za 3G/4G? Pitam zato što iz prakse sa klasičnim telefonima znam da ako se net ne nabavi uz uređaj (koji daje operater) protok ispadne jako jako skup. Naravno WiFi opcija se podrazumeva.

EDIT: Iz praktičnog iskustva da li je 32GB dovoljno ili da idem ako mogu na 64GB?

Poslednja izmena:
znaci 3g podrska itekako ako nemas fon preko kojeg ces tetherovati konekciju i ako ces imati 3g signal tamo gde najvise planiras da koristis tablet. ako imas fon preko kojeg ces tetherovati konekciju bacanje para je uzimanje WiFi+3G verzije jer ces u 99% slucajeva imati pri sebi i tablet i mobilni telefon.

Pošto ću uređaj koristiti skoro isključivo u Srbiji znači li ovde nešto podrška za 3G/4G? Pitam zato što iz prakse sa klasičnim telefonima znam da ako se net ne nabavi uz uređaj (koji daje operater) protok ispadne jako jako skup. Naravno WiFi opcija se podrazumeva.

EDIT: Iz praktičnog iskustva da li je 32GB dovoljno ili da idem ako mogu na 64GB?

Ako imaš para uymi 4g 32GB verziju ili wifi 64GB, slicne cene su.

Nema USB, a stikovi mogu da se koriste jedino ako imas JB i iFile + neki adapter za USB. Ali mnogi stickovi nece raditi, oni koji su veliki potrosaci ne rade. Ja imam dva, jedan radi jedan ne.

Za? Import slika może.

Sad sam video u specifikacijama da nema USB. Pa dobro kad se mora nije teško :) Verovatno ću se odlučiti za WiFi varijantu od 64GB bez 4G opcije jer ću uređaj uglavnom koristiti na mestima gde postoje WiFi hot-spotovi (kućna mreža, posao itd.)

BTW, neki predlog gde bih kod nas mogao da se raspitam o eventualnoj nabavci iPad 2 uslovima itd.? Opet kažem samo ako reklamiranje nije zabranjeno.

U svakom slučaju hvala Ninoslav1983, priest77 i webster!

Imaš domaće mac forume, sigurno ima tamo ljudi koji valjaju iPadove.

Ево још једно поређење :)
http://www.pocket-lint.com/news/44811/ipad-retina-screen-how-good

Импресиониран сам овим екраном и генерално тиме како је iPad хардверски одрађен, али морам да станем у одбрану Андроида који је и у "телефонској" верзији (2.2 и 2.3) добар за таблете, а камоли Honeycomb и ICS.

Sad sam video u specifikacijama da nema USB. Pa dobro kad se mora nije teško :) Verovatno ću se odlučiti za WiFi varijantu od 64GB bez 4G opcije jer ću uređaj uglavnom koristiti na mestima gde postoje WiFi hot-spotovi (kućna mreža, posao itd.)

BTW, neki predlog gde bih kod nas mogao da se raspitam o eventualnoj nabavci iPad 2 uslovima itd.? Opet kažem samo ako reklamiranje nije zabranjeno.

U svakom slučaju hvala Ninoslav1983, priest77 i webster!

ne znam za sta planiras da koristis ipad ali ozbiljno razmisli da li ti je 64gb varijanta neophodna, ja imam jedan od 16 gb (koji je pun) i jedan od 32gb (10gb prazno). naravno ako ti novac nije problem nemas sta da razmisljas, 64gb i furaj. a sto se tice kupovine ovde, zvanicno ga mozes kupiti za 62.390,00 din (model od 64gb) dok je 16gb wifi only 42.990,00 din .

edit:vidim da su me pretekli.. :)

Nazad
Vrh Dno