Šta je novo?

iPad 2

Objasnjenje ti je genijalno. Sve ce vise biti tih koji ce da kupuju apple uredjaje kako bi ih uvalili nekoj "napaljenoj dileji". A videcemo za par meseci ko ce biti ta "napaljena dileja" koja ce jos uvek da ima ipad 2.
PC je najotvoreniji sistem na svetu, pa je evo prodaja opala za 7 posto od kad se pojavio iPad. I taj trend ce se sigurno nastaviti. Sta vam smeta zatvoren sistem? Ja ni u jednom trenutku nisam osetio da je to nedostatak, stavise to je prednost.

da li stvarno vredi ulaziti u raspravu...hmmm...

naaah.....ako ti kazes da je prednost....ok

Na kraju ce na vecini tableta da se vrti Win 8 :).

android i windows ce u skorije vreme imati vecinu korisnika i u tablet vodama....zna se i zasto, ne mora cak ni da bude kvalitetnije, bice jeftinije, raznovrsnije, otvorenije, tako je i u PC segmentu, tako je u smartphone segmentu....

Poslednja izmena:
Naravno, ipad ima i drugo, bolje lice - mail klijent mi se bas svidja i mislim da bih uz nesto prakse mogao da se naviknem da mi ipad bude glavna "platforma" za mail korespondenciju, file viewer je mocan i moguce je gledati iz cuga i bez dodatnih intervencija cak i ozloglaseni majkrosoftov docx format, baterija je zilava i uredjaj ima izuzetnu autonomiju, sprava u kombinaciji sa recimo dropboxom i u 3g varijanti moze da bude odlicna elektronska "beleznica" i pripomoc pri prezentacijama i sastancenjima, moze da posluzi i za hitna editovanja dokumenata van kancelarije.
Pa mislim da si upravo naveo glavne stvari koje su dovoljne sigurno 90% korisnika (uz kakav takav audio plejer i safari). Ostatak od 10% kojima je zatvorena platforma, koji bi da čačkaju i eksperimentišu koje nervira iTunes i iStore i ne troše pare, uopšte nisu interesantni (ionako koriste JB) jer od njih profita nema pa i nema razloga da se nešto menja.

I kao što neko reče, kome se ne sviđa ne mora da koristi uređaj.

Evo da probam da sakupim sve reply-e u jedan malo veci pust.

"Nesretno pozicioniranje kursora" se radi tako sto drzis duze pritisnut prst na rec koju hoces da editujes i pojavice ti se lupa, takodje i selektovanje teksta se radi sa double tap na rec, probaj i videces da je to puno bolje nego na androidu i svugde je isto.

Pozicioniranje kursora na androidu je bolje i ne vidim sta bi tu moglo da se diskutuje. Meni je lakse da kurzor u tekstu dovedem na pravo mesto na fonu od 4 inca nego na ipadu sa ekranom od 10 inca pa uz to zumiranom.

Ako ti smeta jedan dolar (69din) za legalno kupljenu aplikaciju (a imao si 700$ da kupis uredjaj :) ) onda sacekaj jailbreak i dobices recimo installous na uredjaju sto ti dodje isti appstore ali besplatan, a i video plejere imas puno, probaj AVPlayer taj pusta sve, ali naravno treba ti JB da bio besplatan. :)
Upravo zbog toga sto se vecina aplikacija placa dolar ili dva, iOS ima najvise programa i uglavnom su kvalitetniji od onih na androidu jer programeri tu zaradjuju i svi ga smatraju da je ozbiljniji.

Pa ako cemo iskreno ti sitni programcici koje sam ja gledao i koji mi trebaju kostaju uglavnom izmedju 5 i 10 dolara, ne dolar kao sto kazes.

O cemu se radi? Za svaku platformu na kojoj sam do sada radio napr. potpuno funkcionalni video plejeri i programi za remote kontrolu racunara (rdesktop/telnet/ssh/vnc) su od vajkada besplatni (ukljucujuci i android). Kod IOS-a nesto postoji free ali su lite/free programi 'osakaceni'. Placati ili piratisati takve sitnice mi se cini kao preterivanje. Dakle, ne pricam ja o mini-ofis alatima, igrama, navigacionom softveru i sl, to i treba da se placa.

No dobro, to je samo moja percepcija i pomalo stvar navike - lako se covek navikne na besplatne stvari.

U svakom slucaju kada se pojavi JB i kada se udomacis sa uredjajem mozes ponovo da nam se javis sa utiscima ;)

Videcemo.

Možeš li malo opisati detaljnije ovo, tj, na koji način se ipad može koristiti kao e-notepad?

Tu moze da posluzi sasvim dobro; umesto da nosis gomilu papira sa sobom lepo poneses tablet i kada su ti potrebne neke informacije proceprkas po fajlovima. Ukoliko treba na brzinu mozes nesto i da editujes, ali ne ocekuj da ce intenzivno kucanje da prodje bez osecaja mucnine i nerviranja (barem dok se ne pojave uredjaji sa dobrim hand/voice recongition-om).

Ili mozda je bolje da se ovako kaze - dobar je kao multimedijalna fascikla (za prezentaciju dokumenata, slika, videa)

ja jednostavno integrišem titl u film kad ga konvertujem, to mi je dva klika... a da su zatvoreni, jesu vala... mislim da će morati da popuste malo jer neće ljudi više trpeti to... neću prokleti itunes, neću prokleti kabal za povezivanje i hoću da sa mojim fajlovima na aparatu radim ono što ja hoću, a ne ono što mi aparat dozvoljava... takva ograničenja sam spreman da progutam radi cene, ali kad je ipad2 u pitanju koji se plati pa se pozlati bogami nisam...

Smaranje je to..... probao sam konverziju i ubacivanje titlova i to potraje oko 25-30 minuta za klasican divx od 600-700 mega na macbook pro-u sa i5 procesorom na 2.4 GHZ. Ne mogu sebe da zamislim kako to treba da radim sa svakim divxom koji zelim da gledam na tabletu. Zamisli samo, ides na sluzbeni put ili vikend i provedes celo popodne rekompresujuci filmove..... e to je dobar nacin da te Apple 'natera' da kupujes multimedijalni sadrzaj kod njih - platis za filmove/serije/whatever, oni se polako skinu na tvoj uredjaj, i nema cimanja sa rekomplresijom i sl.

Sto se tice restrikcija koje pominjes, mogu da ti preporucim da uopste ne prilazis ipad-u, ma da ga ne dodirujes stapom od 5 metara (kao sto to kazu 'braca' Ameri). U tom slucaju ovo nije platforma za tebe. Ukoliko pak mozes da stegnes zube i istrpis, probaj ga, sprava je interesantna mada ne i preterano korisna.

Alteranitvni video playeri ne koriste hw decoding, pa se baterija vise trosi na divx nego na h264.

Ovo je potpuno tacno. Pustanje divx-ova kroz 3rd party plejere prosto iskasapi bateriju. Do duse mislim da isto vazi i za androidu j, a ako gresim vec ces da me ispravis.

Pa lepo kupi neki android tablet po istoj ili vecoj ceni i "uzivaj" :) ako su tebi to bitne strvari, jer apple ne obavezuje nikoga da kupi njihov proizvod.

Da li za povracaj PDV iz Madjarske za iPad2 kada izadjes iz Madjarske moras ponovo da se vratis kasnije u Budimpesti u radnji u kojoj si ga kupio da bi dobio PDV?
PDV ne mozes dobiti na granici?

Da li ga ima jos u nekom drugom gradu ili samo u Budimpesti?

Moraces na granicu pa nazad u prodavnicu. ***, Madjari nisu Nemci :)

Ovaj je kupljen u Segedinu, rezervisan u Media Marktu kada sam pre 10-ak dana bio u Subotici sluzbeno pa skoknuo do Segedina, i evo, uzet pre neki dan kada sam opet morao do Subotice. I samo tako i moze da se kupi (preko rezervacije) jer ga i nema u slobodnoj prodaji. Inace imaju i smart cover koji u skaj varijantu kostaju oko 100 evra a u obicnoj 50.

Za pecat na granici se ceka odvratno mnogo, te preporucujem da ako neko zeli povracaj PDV-a neka bira radne dane i odgovarajuce (sitne) sate. Mene je mrzelo da prodjem kroz tu proceduru.

Objasnjenje ti je genijalno. Sve ce vise biti tih koji ce da kupuju apple uredjaje kako bi ih uvalili nekoj "napaljenoj dileji". A videcemo za par meseci ko ce biti ta "napaljena dileja" koja ce jos uvek da ima ipad 2.
PC je najotvoreniji sistem na svetu, pa je evo prodaja opala za 7 posto od kad se pojavio iPad. I taj trend ce se sigurno nastaviti. Sta vam smeta zatvoren sistem? Ja ni u jednom trenutku nisam osetio da je to nedostatak, stavise to je prednost.

Naravno da je lakse prodati Apple device napaljenim fanbojevima nego proizvode drugih kompanija :) I ne boj se, ovaj moj leti iz kuce cim se malo poigram sa njim, ide na oglase i potpisujem ti da cu lepo da zaradim na njemu. Napr video sam vec oglas ovde na benchu gde covek wifi model od 32 giga prodaje za 700 evra i verujem da ga je vec utopio. To znaci da je zaradio skoro 150 evra i to bez povracaja PDV-a u Madjarskoj; ukoliko se iscima i za to zaradice jos toliko.

Meni i dalje nije jasno zasto je neko kome je ta ogranicenost iOS-a tooooliki problem na kraju kupio Apple uredjaj? Takodje, kako to "mac nije vise mac"? ...

Muzzy pravo da ti kazem nekako sam (o sramote!) poceo da 'koegzistiram' sa zatvorenoscu apple PC-jeva. Pa rekoh sebi - ok, OSX je zatvoren, IOS jos i vise, ali nemoguce je da je zatvorenost IOS-a bas tako flagrantno velika.

Prvi susret sa itunes-om i baratanjem fajlovima me je vratio u surovu realnost. Izem ti ja itunes i sistem gde je po defaultu problem da se snime fajlovi sa ekstenzijama koje sistem ne prepoznaje.

Djurkas, za pisanje se kupi (ili napravi) kapacitivni stylus, i moze lepo da se pise.

Elem, uzeh i ja iPad 2 pre neki dan. Muka mi je sto moram da uzmem Apple proizvod, ali ispostavilo se da je ovo najjeftiniji tablet sa dobrim ekranom (velicina zgodna za citanje casopisa, izvanredni uglovi gledanja, ostra slika). Uredjaj je stvarno vrhunski uradjen hardverski, tu je bas ispred svih ostalih proizvodjaca. I Smart Coveri su zgodna stvar, ne daje mu na debljini a potpuno cuva ekran. Tacno je da sve radi izuzetno glatko, sto stvarno prija. Postoji brdo aplikacija.

Ali, koliko su uspeli ovim gore navedenim, toliki je fail u prebacivanju fajlova na uredjaj. Da sam hteo, ne bih mogao da osmislim gori sistem od iTunes. Takodje, App Store je prilicno ogranicene funkcionalnosti, takav poluproizvod bih pre ocekivao od Google.

Poslednja izmena:
Pa mislim da si upravo naveo glavne stvari koje su dovoljne sigurno 90% korisnika (uz kakav takav audio plejer i safari). Ostatak od 10% kojima je zatvorena platforma, koji bi da čačkaju i eksperimentišu koje nervira iTunes i iStore i ne troše pare, uopšte nisu interesantni (ionako koriste JB) jer od njih profita nema pa i nema razloga da se nešto menja.

I kao što neko reče, kome se ne sviđa ne mora da koristi uređaj.

Ovde postoji cela plejada likova koji su spremni da te do smrti ubedjuju kako PC samo sto nije umro, kako ce klasicni racunari za koju godinu da budu relikt proslosti i kako je upravo iPad taj koji ce da penzionise 90% klasicnih PC masina. Za nesto sto je dobar ebook reader, pregledjivac fajlova (u slucaju da uspes da ih snimis na uredjaj), solidan web viewer, dobar mailing program to ne da je preterano, vec tragikomicno stajaliste. Sada sam sasvim ubedjen da klasicnim racunarima ne da nije odzvonilo, nego cemo mi veselo da se druzimo sa njima jos puno, puno godina.

I sto tebe boli ukoliko sam ja uzeo da isprobavam ipad? :) Jesi li emocionalno vezan za uredjaj pa te boli ako neko krene da nalazi primedbe?

EDIT:
slazem se sa Maxx9998 i njegovim hardverskim zapazanjima - vidi se da je uredjaj kvalitetno odradjen, ekran je odlican, prilicno je lagan i moze da se podnese i duze nosenje po torbi/torbici.

Poslednja izmena:
Djurkas, za pisanje se kupi (ili napravi) kapacitivni stylus, i moze lepo da se pise.

Elem, uzeh i ja iPad 2 pre neki dan. Muka mi je sto moram da uzmem Apple proizvod, ali ispostavilo se da je ovo najjeftiniji tablet sa dobrim ekranom (velicina zgodna za citanje casopisa, izvanredni uglovi gledanja, ostra slika). Uredjaj je stvarno vrhunski uradjen hardverski, tu je bas ispred svih ostalih proizvodjaca. I Smart Coveri su zgodna stvar, ne daje mu na debljini a potpuno cuva ekran. Tacno je da sve radi izuzetno glatko, sto stvarno prija. Postoji brdo aplikacija.

Ali, koliko su uspeli ovim gore navedenim, toliki je fail u prebacivanju fajlova na uredjaj. Da sam hteo, ne bih mogao da osmislim gori sistem od iTunes. Takodje, App Store je prilicno ogranicene funkcionalnosti, takav poluproizvod bih pre ocekivao od Google.

Ko bi rek'o da ce se apple proizvodi kupovati samo zbog cene?
Znao sam da je driver u pravu kad kaze da ce svi biti na apple u skorijoj buducnosti i da ce da se onda da se stide svih svojih hejt postova, ali nisam znao da ce to da se desava ovako brzo.
Da ja itunes shvatam kao toliki problem, ne bih nikad kupio ipad, kao sto necu nikad kupiti android pored apple-a. Valjda razlika u ceni vredi za otvoren sistem? :D
Pogledajte malo podatke pa ce vam biti jasno na kom je putu PC sada. Ukoliko PC bude poceo da prodaje i softver pored hardvera, mozda se nesto popravi, ali je realnije ocekivati da apple stavi usb na sledeci ipad.

Poslednja izmena:
Znao sam da je driver u pravu kad kaze da ce svi biti na apple u skorijoj buducnosti i da ce da se onda da se stide svih svojih hejt postova, ali nisam znao da ce to da se desava ovako brzo.
Da ja itunes shvatam kao toliki problem, ne bih nikad kupio ipad, kao sto necu nikad kupiti android pored apple-a. Valjda razlika u ceni vredi za otvoren sistem? :D
Pogledajte malo podatke pa ce vam biti jasno na kom je putu PC sada. Ukoliko PC bude poceo da prodaje i softver pored hardvera, mozda se nesto popravi, ali je realnije ocekivati da apple stavi usb na sledeci ipad.

prosvetli nas, na kom je putu PC? "Ukoliko PC bude poceo da prodaje i softver pored hardvera" wut?

Sine, software za PC se već prodaje... a to što niko nije stao na put crackerima, hackerima i ostaloj plemenitoj gospodi i Robin Hudovima modernog doba ne znači da je sve free :d

Nije pitanje da li se prodaje nego kakav se softver prodaje. Svo zadovoljstvo u koriscenju PC se svodi na kacenje benchmark testova na forume. Sad ne mogu da pronadjem odlican tekst na tu temu - sta PC proizvodjaci treba da urade da se vrate u trku sa tabletima.

Poslednja izmena:
meni nije jasno o kom software-u prica :S

240 miliona windows 7 kopija prodano prosle godine...eto da pocnemo od OS-a

Nije pitanje da li se prodaje nego kakav se softver prodaje. Svo zadovoljstvo u koriscenju PC se svodi na kacenje benchmark testova na forume.

:D

au bre...ovo je neozbiljno.....

edit: kad si vec to spomenuo, znas li koliko se para vrti oko gaming na PC-u?-.- i to je software -.-

Poslednja izmena:
Pa nije valjda OS i igrice sav PC softver?
I ne pricam o profesionalnim alatima, vec poluprofesionalnim koje gotovo svi mogu da koriste.

Poslednja izmena:
Pa nije valjda OS i igrice sav PC softver?
I ne pricam o profesionalnim alatima, vec poluprofesionalnim koje gotovo svi mogu da koriste.

malopre si pricao jedno....a sad drugo, rekao si da se software NE PRODAJE, itekako se prodaje i zaradjuje, a i sto se tice poluprofesionalnih alata...ni toga nema na PC-u? svasta necu cuti xD

Opiši gde si ga uzeo i za koliko..,

Pitanje je kakvi su ti poluprofesionalni alati koji se prodaje za PC. Nadji mi nesto sto moze da se poredi sa iMovie, GarageBand-om na primer i da je priblizne cene? Da je tako lako za koriscenje, a pruza toliko mogucnosti.

Ovo je smesno, svi hejteri kupuju iPad a furaju i dalje pricu kao im ne odgovara... :)
Pa sada hteo bih da vidim onog ko ce poverovati u iskrenost ovakvih ljudi, jer platiti preko 500€ za uredjaj i OS koji ne mozes da podnosis i koji ti strasno smeta i koji si pljuvao iz sve snage... jednostavno ta prica ne pije vodu.
Ja sam rekao odavno da bas bih hteo da vidim onog ko ce za svoj novac kupiti onu motorulu ili drugi tablet u cenovnom rangu iPad-a a da to ne bude iPad.

Jos kada ukuse cari JB-a sa gestures i piraterijom na iPad 2 bice veselo :)

Providno je skroz. Da sam ja takve stvari pricao o apple, ne da ne bih kupio ipad ili bilo sta, a kamoli bih se hvalio time na ovom forumu. Niste bas dosledni.

malopre si pricao jedno....a sad drugo, rekao si da se software NE PRODAJE, itekako se prodaje i zaradjuje, a i sto se tice poluprofesionalnih alata...ni toga nema na PC-u? svasta necu cuti xD

Ako je tebi PC i win toliko dobar zasto se mucis sa improvizacijama i koristis hackintosh, a ako bi bilo moguce da se instalira iOS na nekom samsungu ja sam milion posto siguran da bi ti prvi to radio i koristio.
Malo je neozbiljno da juris nesto svo vreme a zvanicno ih pljujes, a mnogi to ovde rade.

Pitanje je kakvi su ti poluprofesionalni alati koji se prodaje za PC. Nadji mi nesto sto moze da se poredi sa iMovie, GarageBand-om na primer i da je priblizne cene? Da je tako lako za koriscenje, a pruza toliko mogucnosti.

ovo postaje smesno -.-

idemo u offtopic, ovako mozemo do sutra, prvo nema software-a na pc-u, pa onda ima, ali nema kvalitet, pa onda koga je briga za igrice i os, koga briga za corporate svet, vidim da pocinjes da filitriras stvari, i naravno ide ka mac racunarima...

pc nece umreti, ni mac ni "pc", kad se spomene ogranicenost tableta, i po snazi i po os ogranicenjima, onda se cuje izgovor "tablet nije zamena za pc". Ali stevica je bacio buvu da ce tablet da unisti pc....na kom god blogu ili forumu citas it vesti, pocinju smaranju o post pc eri i stevicinom prorocantsvu.....

offtopic [OFF]

Ako je tebi PC i win toliko dobar zasto se mucis sa improvizacijama i koristis hackintosh, a ako bi bilo moguce da se instalira iOS na nekom samsungu ja sam milion posto siguran da bi ti prvi to radio i koristio.
Malo je neozbiljno da juris nesto svo vreme a zvanicno ih pljujes, a mnogi to ovde rade.

OSX sam uvek hvalio, koristim windows i snow leopard (pisim iz windowsa) svaki ima svoje mane i prednosti, snow leopard sam instalirao iz radoznalosti...a ne zato sto mi ne valja windows....

i kakve veze ima koji OS koristim, citas li ti postove uopste?

Ovo jeste ironija, da jedan od zestoko precenjenih apple uredjaja bude best buy. Na zalost, konkurenti su pokazali prilicnu pohlepu, umesto da se prvo izbore za mesto na trzistu boljim uredjajima i nizim cenama.

iPad kupljen u Nemackoj, sa tax free ce ispasti oko 430 eur, tj. oko 460 sa coverom. Samsung i Motorolu stvarno treba da bude sramota, prodavati tablet po ceni dosta vecoj od iPada je prosto uvreda za kupce.

Nego da i pitam nesto u vezi ipada.... da li postoji nacin, makar i preko JB, da se sistemska tastatura zameni nekom drugom? Smeta mi stalno switchovanje sa slova na brojke i obratno.

Providno je skroz. Da sam ja takve stvari pricao o apple, ne da ne bih kupio ipad ili bilo sta, a kamoli bih se hvalio time na ovom forumu. Niste bas dosledni.

Koliko vidim, svi mi koji smo iz nekog razloga pljuvali Apple a nabavili iPad i dalje pljujemo iste stvari kao i ranije. Ono sto je dobro treba pohvaliti.

A ne kao vi Apple fanboys koji odbijate da vidite bilo koju losu stvar na njihovim uredjajima ili softveru.

Nego da i pitam nesto u vezi ipada.... da li postoji nacin, makar i preko JB, da se sistemska tastatura zameni nekom drugom? Smeta mi stalno switchovanje sa slova na brojke i obratno.

Ne znam da li bas tako nesto postoji, ali ima jedna app, ShowCase, pomocu koje se slova na tastaturi menjaju u mala ili velika, u zavisnosti od shift tj. caps lock. Zasto to nije vec ugradjeno u sistem, ko zna...

Koliko vidim, svi mi koji smo iz nekog razloga pljuvali Apple a nabavili iPad i dalje pljujemo iste stvari kao i ranije. Ono sto je dobro treba pohvaliti.

A ne kao vi Apple fanboys koji odbijate da vidite bilo koju losu stvar na njihovim uredjajima ili softveru.

ubo si u sred srede :D

E pa sad, sve zavisi kako čovek gleda na stvari. Čovek reče par postova unazad da obožava da ga ograničavaju i da je za njega zatvoren sistem - sistem snova :)
Prema tome, šta je nekom mana drugom je vrlina, a možda i obratno :)

Vidis u ovom slucaju " biti ogranicen" je pozitivna stvar. Ali ocigledno je da nam se uglovi gledanja razilaze.

Vrh Dno