Evo da probam da sakupim sve reply-e u jedan malo veci pust.
"Nesretno pozicioniranje kursora" se radi tako sto drzis duze pritisnut prst na rec koju hoces da editujes i pojavice ti se lupa, takodje i selektovanje teksta se radi sa double tap na rec, probaj i videces da je to puno bolje nego na androidu i svugde je isto.
Pozicioniranje kursora na androidu je bolje i ne vidim sta bi tu moglo da se diskutuje. Meni je lakse da kurzor u tekstu dovedem na pravo mesto na fonu od 4 inca nego na ipadu sa ekranom od 10 inca pa uz to zumiranom.
Ako ti smeta jedan dolar (69din) za legalno kupljenu aplikaciju (a imao si 700$ da kupis uredjaj

) onda sacekaj jailbreak i dobices recimo installous na uredjaju sto ti dodje isti appstore ali besplatan, a i video plejere imas puno, probaj AVPlayer taj pusta sve, ali naravno treba ti JB da bio besplatan.

Upravo zbog toga sto se vecina aplikacija placa dolar ili dva, iOS ima najvise programa i uglavnom su kvalitetniji od onih na androidu jer programeri tu zaradjuju i svi ga smatraju da je ozbiljniji.
Pa ako cemo iskreno ti sitni programcici koje sam ja gledao i koji mi trebaju kostaju uglavnom izmedju 5 i 10 dolara, ne dolar kao sto kazes.
O cemu se radi? Za svaku platformu na kojoj sam do sada radio napr. potpuno funkcionalni video plejeri i programi za remote kontrolu racunara (rdesktop/telnet/ssh/vnc) su od vajkada besplatni (ukljucujuci i android). Kod IOS-a nesto postoji free ali su lite/free programi 'osakaceni'. Placati ili piratisati takve sitnice mi se cini kao preterivanje. Dakle, ne pricam ja o mini-ofis alatima, igrama, navigacionom softveru i sl, to i treba da se placa.
No dobro, to je samo moja percepcija i pomalo stvar navike - lako se covek navikne na besplatne stvari.
U svakom slucaju kada se pojavi JB i kada se udomacis sa uredjajem mozes ponovo da nam se javis sa utiscima
Videcemo.
Možeš li malo opisati detaljnije ovo, tj, na koji način se ipad može koristiti kao e-notepad?
Tu moze da posluzi sasvim dobro; umesto da nosis gomilu papira sa sobom lepo poneses tablet i kada su ti potrebne neke informacije proceprkas po fajlovima. Ukoliko treba na brzinu mozes nesto i da editujes, ali ne ocekuj da ce intenzivno kucanje da prodje bez osecaja mucnine i nerviranja (barem dok se ne pojave uredjaji sa dobrim hand/voice recongition-om).
Ili mozda je bolje da se ovako kaze - dobar je kao multimedijalna fascikla (za prezentaciju dokumenata, slika, videa)
ja jednostavno integrišem titl u film kad ga konvertujem, to mi je dva klika... a da su zatvoreni, jesu vala... mislim da će morati da popuste malo jer neće ljudi više trpeti to... neću prokleti itunes, neću prokleti kabal za povezivanje i hoću da sa mojim fajlovima na aparatu radim ono što ja hoću, a ne ono što mi aparat dozvoljava... takva ograničenja sam spreman da progutam radi cene, ali kad je ipad2 u pitanju koji se plati pa se pozlati bogami nisam...
Smaranje je to..... probao sam konverziju i ubacivanje titlova i to potraje oko 25-30 minuta za klasican divx od 600-700 mega na macbook pro-u sa i5 procesorom na 2.4 GHZ. Ne mogu sebe da zamislim kako to treba da radim sa svakim divxom koji zelim da gledam na tabletu. Zamisli samo, ides na sluzbeni put ili vikend i provedes celo popodne rekompresujuci filmove..... e to je dobar nacin da te Apple 'natera' da kupujes multimedijalni sadrzaj kod njih - platis za filmove/serije/whatever, oni se polako skinu na tvoj uredjaj, i nema cimanja sa rekomplresijom i sl.
Sto se tice restrikcija koje pominjes, mogu da ti preporucim da uopste ne prilazis ipad-u, ma da ga ne dodirujes stapom od 5 metara (kao sto to kazu 'braca' Ameri). U tom slucaju ovo nije platforma za tebe. Ukoliko pak mozes da stegnes zube i istrpis, probaj ga, sprava je interesantna mada ne i preterano korisna.
Alteranitvni video playeri ne koriste hw decoding, pa se baterija vise trosi na divx nego na h264.
Ovo je potpuno tacno. Pustanje divx-ova kroz 3rd party plejere prosto iskasapi bateriju. Do duse mislim da isto vazi i za androidu j, a ako gresim vec ces da me ispravis.
Pa lepo kupi neki android tablet po istoj ili vecoj ceni i "uzivaj"

ako su tebi to bitne strvari, jer apple ne obavezuje nikoga da kupi njihov proizvod.
Da li za povracaj PDV iz Madjarske za iPad2 kada izadjes iz Madjarske moras ponovo da se vratis kasnije u Budimpesti u radnji u kojoj si ga kupio da bi dobio PDV?
PDV ne mozes dobiti na granici?
Da li ga ima jos u nekom drugom gradu ili samo u Budimpesti?
Moraces na granicu pa nazad u prodavnicu. ***, Madjari nisu Nemci
Ovaj je kupljen u Segedinu, rezervisan u Media Marktu kada sam pre 10-ak dana bio u Subotici sluzbeno pa skoknuo do Segedina, i evo, uzet pre neki dan kada sam opet morao do Subotice. I samo tako i moze da se kupi (preko rezervacije) jer ga i nema u slobodnoj prodaji. Inace imaju i smart cover koji u skaj varijantu kostaju oko 100 evra a u obicnoj 50.
Za pecat na granici se ceka odvratno mnogo, te preporucujem da ako neko zeli povracaj PDV-a neka bira radne dane i odgovarajuce (sitne) sate. Mene je mrzelo da prodjem kroz tu proceduru.
Objasnjenje ti je genijalno. Sve ce vise biti tih koji ce da kupuju apple uredjaje kako bi ih uvalili nekoj "napaljenoj dileji". A videcemo za par meseci ko ce biti ta "napaljena dileja" koja ce jos uvek da ima ipad 2.
PC je najotvoreniji sistem na svetu, pa je evo prodaja opala za 7 posto od kad se pojavio iPad. I taj trend ce se sigurno nastaviti. Sta vam smeta zatvoren sistem? Ja ni u jednom trenutku nisam osetio da je to nedostatak, stavise to je prednost.
Naravno da je lakse prodati Apple device napaljenim fanbojevima nego proizvode drugih kompanija

I ne boj se, ovaj moj leti iz kuce cim se malo poigram sa njim, ide na oglase i potpisujem ti da cu lepo da zaradim na njemu. Napr video sam vec oglas ovde na benchu gde covek wifi model od 32 giga prodaje za 700 evra i verujem da ga je vec utopio. To znaci da je zaradio skoro 150 evra i to bez povracaja PDV-a u Madjarskoj; ukoliko se iscima i za to zaradice jos toliko.
Meni i dalje nije jasno zasto je neko kome je ta ogranicenost iOS-a tooooliki problem na kraju kupio Apple uredjaj? Takodje, kako to "mac nije vise mac"? ...
Muzzy pravo da ti kazem nekako sam (o sramote!) poceo da 'koegzistiram' sa zatvorenoscu apple PC-jeva. Pa rekoh sebi - ok, OSX je zatvoren, IOS jos i vise, ali nemoguce je da je zatvorenost IOS-a bas tako flagrantno velika.
Prvi susret sa itunes-om i baratanjem fajlovima me je vratio u surovu realnost. Izem ti ja itunes i sistem gde je po defaultu problem da se snime fajlovi sa ekstenzijama koje sistem ne prepoznaje.