Šta je novo?

iOS 27

Ja za sad malo pre od bugova mi se desilo da mi je telefon “poludeo” nakon sto sam odradio screenshot i isekao deo slike, em sto na kraju nije sacuvao kako sam isekao, em je poludeo totalno i poceo da trazi ponovo neke dozvole od aplikacije u kojoj sam u tom trenutku bio. Nakon toga sam opet pokusao screenshot i da isečem, nije “poludeo” ali nije ni sačuvao kako sam hteo da isečem.

Kada se uradi screenshot (a i iz galerije) i pokuša crop slike, kada se klikne "Done", slika se ne sačuva tako isečena nego u originalu. Drugi put kada to probam da uradim, tada funkcioniše.

Pišu da su rešili crop bug na ovoj beta verziji.

Rešen ✅

Au, vidim upalili su mi sami share iphone analytics. Mozda zato sto je beta. Kome smeta zagasite. Pobosaljce bateriju svakako.

Ja malopre uuradio update nove verzije bete i vise nemam novi siri. Cak ni onaj “napredni” sa ios26, vec samo onaj stari klasican?

Skontao sam problem, stavio sam jezik za siri eng-US, kad sam vratio na eng-UK vratila se i niva siri

Nisam znao za ovo, ne znam da li je iOS 27 related:

1782898386009.webp
Edit:

Naravno, nema ga nigde u opcijama 😀

Meni umesto mt:s mreže piše samo slovo s, iOS 27 Beta...

Sad kad krene public beta jel može neko da napiše da li radi intesa aplikacija? Prošle godine na pb26 mi je baš bio problem što nije radila.

Izašla beta 3,kod mene na 15 pro max 9.6gb veličina

Isti je build number public bete kao developer 3

Prilozi

• IMG_4372.webp
    IMG_4372.webp
    66.4 KB · Pregleda: 45
Ne znam šta su uradili sa ios/ipadOS 26. I ne mogu da se setim da li je ovako radio ios 18 pre ali šta god da su sredili sa ovim 27 sredili su kako treba. Ubacila sam i na ip13 i na ipad i oboje rade, nemam pojma, 30% bolje.

Ne znam šta su uradili sa ios/ipadOS 26. I ne mogu da se setim da li je ovako radio ios 18 pre ali šta god da su sredili sa ovim 27 sredili su kako treba. Ubacila sam i na ip13 i na ipad i oboje rade, nemam pojma, 30% bolje.
Tako su i najavili, osetno bolje performanse iOS i iPadOS. Malo vizuelno ispeglano ali brzina veća.

Očigledno je postojao prevelik pritisak da se na iOS 26 ubaci glas interfejz, pa su ga programeri skarabudžili samo da ispoštuju rokove menadžera, a onda su ga naknadno upeglali kako treba sa iOS 27.
Inače, i meni je 26 jedna od ubedljivo najgorih iteracija iOS-a, ako ne i najgora.

Intalirao sam iOS 27 Public Beta na iP17PM. Baš brzo i upeglano radi.

Mislim da koncept Siri AI (koji se ne zove više tako) predstavlja ogroman napredak i smer u kome će lokalni AI da se razvija. Umesto dosadašnjeg guranja ogromnih modela da rade ono što LLM ne može da radi (npr. da računa), Siri je ustvari agentic kod koji poziva određene funkcije, a LLM kasnije radi ono što najbolje ume da radi - pravi kontekst od gotovih podataka.

To je slično kao kada se lokalni LLM agent obuči da kroz MCP-ove poziva npr. funkciju za računanje sume, sortiranje, poređenje podataka i takav gotov izveštaj pošalje na LLM da protumači ili napravi izveštaj. Prosto ne očekujte od LLM-a da računa, već mu dajte digitron.

Za takve operacije, ako je dobro utreniran, dovoljan je mali model od 5-6b parametara koji nije veći od par GB. Za takvu implementaciju sasvim je dovoljno 12-16GB RAM na telefonu. Prvevashodno jer model zauzima nekoliko GB, to je cela priča oko RAM-a.

Apple je istrenirao svoj model da radi te specifične stvari koje su zamislili da Siri obavlja, pa im zato i ne treba model od 30GB sa velikim kontekst promptom. Za bilo šta kompleksnije uvek može da pozove Gemini koji ima milijarde parametara i puno veći kontekst, što je koncept koji danas koristi većina proizvođača.

Da li je za to bilo potrebno 2-3 godine, verovatno ne. Mada to sada nije ni bitno. Bitno je koliko će to korisnicima biti korisno i da je Apple konceptualno sada par koraka ispred ostalih po pitanju implentacije AI.

Opet je nekako čudno da se za ovaj koncept znalo duže, a svi opet čekaju Apple. Te firme kao npr. Samsung imaju puno AI inženjera koji su mogli lako da predvide šta Apple razvija, jer se time bave svakodnevno.

Da li neko moze da prokomentarise multitasking na iOS 27 na nekom od starijih uređaja npr. 15 ili 16 pro max? Još uvek sam na 18 na 15pm i taj multitasking nije neki jer mi restartuje kp aplikaciju čim odem na Brave i Photos.

Da li neko moze da prokomentarise multitasking na iOS 27 na nekom od starijih uređaja npr. 15 ili 16 pro max? Još uvek sam na 18 na 15pm i taj multitasking nije neki jer mi restartuje kp aplikaciju čim odem na Brave i Photos.
Mislim da je to više do RAM menadžmenta, odnosno koliko je iOS sa tim restriktivan. Da izludi čovek.

Bukvalno, iPad dobio novu bateriju. Toliko o ipadOS 27
Nisam probala na ipad-u m1 jer nije stabilan još uvek ipad os 27 a nije više moj pa da se zezam sa tim ali sam nešto radila na njemu i bukvalno gledam kako procenti opadaju 1% u minuti. Poslednji 26 je na njemu. Znači uređaj je za “bacanje” na ovom ipad os 26.

Ja sam instalirao iOS27 Public Beta na iPad mini 2021. Uređaj se preporodio posle iOS26, kud sam ga ikad i instalirao.
***a ista priča i ja sam se pitao za M1 Pro.

Ali evo sad prvi put u životu sam iOS betu stavio, odmah se vidi da je fluidnije kretanje kroz sistem, čak i sa pojačanim liquid glass-om.

Nije problem usrati nešto, problem je ne rešiti isto ******. Tako da što se mene tiče, nova iteracija neka bude samo optimizacija i ja zadovoljan.

Poslije koleginog posta za iPad Mini i iPadOS27PB, instalirah je i ja i mogu da potvrdim da se dobio uređaj kakv je i trebao da bude. Ima sitnica, ali sve radi. Baterija je bolja za nekih 15-30% u odnosu na iPadOS26.5.2, ali mi je i na telefonu i na tabletu ista bila bolja na 26.5.2, nego na 26.5, što je pomalo kontradiktorno u odnosu na ostatak ljudi koji se uglavnom žali na bateriju na 26.5.2…
I da, iako uređaj radi glatko, osjeti se memory management i 4GB RAMa kako se ne slažu.

Napalili ste me da i ja dodam betu na ipad air m1.😁 . Iako nikad nisam to radio,nisam siguran da cu i sada ali razmisljam.

Ja sam prvu developer betu ios27 instalirao na ip11 pro.Nebo i zemlja u radu naspram ios 26,ios27 leti na ip 11 pro.

Ja sam sad krenuo u instalaciju bete. Posto mi ios 26 opet zatamnjuje ekran nema razloga da ne predjem

Ufff…instalirao bih i na mac mini, ali mi frka da li će sav softver da radi.

Jeste da nije teama za macOS, ali čisto kao jedna opaska, nikad nisam instalirao beta verzije macOS-a, za razliku od iOS-a, nekako mi je to bilo da je bolje sačekati koji komentar na zvanične verzije, iako me vuče pošto mi je aktuelni nekako sve sem macOS 😃

Ova iOS beta je ipak kvalitet više, bar tako deluje 😃

Nazad
Vrh Dno