Šta je novo?

iOS 26

Ne znam ali cesto naletim na neki video sa ovakvim home screenom.
Imala sam ja app widgy, ali treba dodatna podesavanja vecine aplikacija. Da naciljas gde kliknes pa da tu stavis link ka aplikaciji, nekad je otvori, nekad ne. Brzo me smorilo.

Mislio sam upgrade da uradim ali nema sanse, vidim na reditu dosta se zale na memorijsku zahtevnosti najvise.

Posto imam 13 Mini, koji je i dalje poprilicno jak hardware, 4GB rama, a mnogi na iOS26 su frustrirani da ubija aplikacije kod multitasking-a. I to lagano koriscenje par laksih aplikcija. Sramota da je tako lose optimizovan ili sta vec. A nije toliko do aplikacija jer meni nove aplikacije rade ok na iOS 17.

Ja sam morao upgrade sa iOS15 na iOS17 zbog APP 2 pre 2 godine. I srecom iOS 17 radi i dalje super na 13 mini.

Tipa neka navigacija aktivna, youtube u pozadini svira, Safari par tabova, Otvaranje kamere za sliku, messaging aplikacija. Sve radi bez prekida, laga, ili ubijanja aplikacije. Nisam probao ali izgleda na iOS26 ovo nema sanse da radi. Neki spominju da kada rade samo Copy/Paste iz app u app, reloaduje aplikaciju, sramota. Ima neko iskustva na iPhone-u 13?

Na 13 mane su od 26 prve verzije:
Brljavi ponekad Gboard na koji sam navikao da klizam umesto kucam.
Uđem u mail aplikaciju i kliznem na dole da osveži i nema uvek onog "checking..." pa ne znaš da li proverava ili ne. Nije uvek ali često.
Obe stvari brzo rešim na dva pipanja ali tu su i dalje. Ja nešto nisam primetio da zakazuje ili štuca.
Sad je 13 kod male sestričine i ako ta ne radi multitasking 100 na sat, ja ne znam ko ga radi 🙂
Nisam pametan šta da ti kažem. Meni svira spotify non stop, navigaciju ne koristim, kameru otvara na iMessages, viber i chatGPT bez problema.
Ja sam od pre par nedelja na 15ci, ona je bila do tada na 12ci sa malo memorije i radio joj iOs 26 bez problema.
Kao i za sve uradi šta misliš da je najbolje za tebe. Mi uglavnom odmah idemo na zvaničan update. 12, 13, 14+, 15 i 17 pro nikakve probleme nisu imali tog obima. Ja sam još i kilav korisnik ali omladinci ih baš jašu.

Mislio sam upgrade da uradim ali nema sanse, vidim na reditu dosta se zale na memorijsku zahtevnosti najvise.

Posto imam 13 Mini, koji je i dalje poprilicno jak hardware, 4GB rama, a mnogi na iOS26 su frustrirani da ubija aplikacije kod multitasking-a. I to lagano koriscenje par laksih aplikcija. Sramota da je tako lose optimizovan ili sta vec. A nije toliko do aplikacija jer meni nove aplikacije rade ok na iOS 17.

Ja sam morao upgrade sa iOS15 na iOS17 zbog APP 2 pre 2 godine. I srecom iOS 17 radi i dalje super na 13 mini.

Tipa neka navigacija aktivna, youtube u pozadini svira, Safari par tabova, Otvaranje kamere za sliku, messaging aplikacija. Sve radi bez prekida, laga, ili ubijanja aplikacije. Nisam probao ali izgleda na iOS26 ovo nema sanse da radi. Neki spominju da kada rade samo Copy/Paste iz app u app, reloaduje aplikaciju, sramota. Ima neko iskustva na iPhone-u 13?
prijatelju ako meni na 16pm reloaduje sve i svasta kako li ce tebi raditi... Pre neki dan otvorim viber a on prikaze onu ikonicu za ucitavanje sto vrti u krug kao kad gasis tel i cekam da otvori viber.... Kad krenes brzo da saltas po interfejsu i radis par stvari istovremeno iz vibera u mail iz maila u poziv pa nazad na viber on radi kao da ima 60hz a ne 120, tragedija i ne dirajte ne znam sta vas mami uopste taj 26, ja sam nazalost dobio tel sa 26 inace ne bi u zivotu instalirao.

Hvala! Ne mami me ali recimo ako hocu APP 3, mora novi iOS. Tako da mi je i to razlog da ostanem na APP2.

Pa nista onda ne diram, jer se i nista ne dobija, samo mogu da izgubim. Puno se bas zale na multitasking, neki mozda to ne primete i ok im je da se ucita aplikacija ponovo, jer brzo otvori ali to nije normalno, a i trosi bateriju dodatno.
Pogotovo se to vise prijavljuje na 13 sa 4GB rama. Nije mi jasno otkad je 4GB malo da se koristi 4-5 aplikacija koje realno ne smeju da zauzmu vise od 200-300Mb, bezveze. Secam se kako sam ubio iPhone SE 2016 sa update-om pre, a pricali kako ok radi novi iOS na njemu. Sve je sporije radilo, potpuno iste aplikacije su se reloadovale cim se malo nakupi par u pozadini. Sporija tastatura/lag ponekad itd.

Hvala! Ne mami me ali recimo ako hocu APP 3, mora novi iOS. Tako da mi je i to razlog da ostanem na APP2.

Pa nista onda ne diram, jer se i nista ne dobija, samo mogu da izgubim. Puno se bas zale na multitasking, neki mozda to ne primete i ok im je da se ucita aplikacija ponovo, jer brzo otvori ali to nije normalno, a i trosi bateriju dodatno.
Pogotovo se to vise prijavljuje na 13 sa 4GB rama. Nije mi jasno otkad je 4GB malo da se koristi 4-5 aplikacija koje realno ne smeju da zauzmu vise od 200-300Mb, bezveze. Secam se kako sam ubio iPhone SE 2016 sa update-om pre, a pricali kako ok radi novi iOS na njemu. Sve je sporije radilo, potpuno iste aplikacije su se reloadovale cim se malo nakupi par u pozadini. Sporija tastatura/lag ponekad itd.
sve im je to taktika, moze im se, relano nije moguce da kraljevi optimizacije naprave ovakav haos od software-a, ovo je ocigledno namerno. Nisu oni ovde izmenili 99% sistema, promeni su temu uredjaja i ceo uredjaj se vratio 5 godina u nazad. Android leti naspram iosa , danas sa koristio hyper os na 15u, ma to tako lepo, glatko, savrseno radi. Dok ios koji je bio sinonim za to sada radi jezivo.

Ne znam gde da postavim pitanje ali izgleda da nije samo do iphone. Jel se dešava nekome da nestane signal i mobilni net na par minuta? Nestane mi i na a1 i na yettelu u isto vreme. Već drugi put se dešava u poslednjih par dana.

Da li je uvek na istoj lokaciji i da li si odradila reset network connection?

Settings/General/Transfer ili Reset iPhone i onda izabereš Reset Network Settings.

Pre toga prvo odradi volume up, pustiš, volume down, pustiš, pritisneš power i držiš dok se telefon ne ugasi i ponovo upali i pojavi jabuka i onda pustiš.
Možeš da zameniš sim karticu, ali to se dešava i na esim-u, koliko shvatam. Pretpostavljam da jesi pošto verujem da to znaš jer odavno koristiš više Apple uređaja, ali moram i to da napišem 😃

Sve ostalo bi podrazumevalo kompletno brisanje telefona, uz oprethodni backup, clean install, provera da li se to dešava kad ne vratiš backup. Ako se ne dešava više, vratiš backup, a ako se i dalje dešava, servis i da oni vide do čega je.

Imam pitanje koje je više estetskog tipa.
Zašto nekad kad mi stigne poruka na Instagramu u notifikacijama vidim profilnu sliku pošaljaoca a nekad vidim samo IG logo?
Vidim i na reddit takođe da se to dešava...
iOS 26.2, 13 Pro Max.
U suštini mi je je nebitno jer se ne švalerišem jer kapiram da je zbog privatnosti ljudima bolje samo kad je IG logo ali me zanima zašto i na osnovu čega to radi i menja.
Hvala vam unapred.

Da li je uvek na istoj lokaciji i da li si odradila reset network connection?

Settings/General/Transfer ili Reset iPhone i onda izabereš Reset Network Settings.

Pre toga prvo odradi volume up, pustiš, volume down, pustiš, pritisneš power i držiš dok se telefon ne ugasi i ponovo upali i pojavi jabuka i onda pustiš.
Možeš da zameniš sim karticu, ali to se dešava i na esim-u, koliko shvatam. Pretpostavljam da jesi pošto verujem da to znaš jer odavno koristiš više Apple uređaja, ali moram i to da napišem 😃

Sve ostalo bi podrazumevalo kompletno brisanje telefona, uz oprethodni backup, clean install, provera da li se to dešava kad ne vratiš backup. Ako se ne dešava više, vratiš backup, a ako se i dalje dešava, servis i da oni vide do čega je.
Probaću reset network connection. Ovo ostalo sam probala. Oba su mi broja esim. Baš čudno da oba broja izgube konekciju.

Resetuj network settings, a možeš da probaš i da obrišeš oba esim-a, resetart i da ih ponovo ubaciš.

prijatelju ako meni na 16pm reloaduje sve i svasta kako li ce tebi raditi... Pre neki dan otvorim viber a on prikaze onu ikonicu za ucitavanje sto vrti u krug kao kad gasis tel i cekam da otvori viber.... Kad krenes brzo da saltas po interfejsu i radis par stvari istovremeno iz vibera u mail iz maila u poziv pa nazad na viber on radi kao da ima 60hz a ne 120, tragedija i ne dirajte ne znam sta vas mami uopste taj 26, ja sam nazalost dobio tel sa 26 inace ne bi u zivotu instalirao.
Takođe na 16PM multitasking očajan, ubija i fabriče app, , takođe mi se dešava u nekim trenucima kao da ima 60hz. Ne ideit na 26.

Ne znam gde da postavim pitanje ali izgleda da nije samo do iphone. Jel se dešava nekome da nestane signal i mobilni net na par minuta? Nestane mi i na a1 i na yettelu u isto vreme. Već drugi put se dešava u poslednjih par dana.
Dešava se na A1, prebaci samo na E, nemaš internet, običan poziv samo radi. Do mreže.

Imam problem sa brzinom wifi mreze koju koristim kod kuce. Kada udjem u informacije o samoj wifi mrezi, stavim private wi fi adress brzina ode na maksimum medjutim posle nekog vremena brzina bude svega 30mbps. U cemu je problem?
Na ostalim telefonima u kuci (svi android) na speed testu pokazuju normalne brzine od 300-400mbps.

Dešava se na A1, prebaci samo na E, nemaš internet, običan poziv samo radi. Do mreže.
Juče popodne, pala mreža A1 isto na (samo pozivi) oko 13:00, bio u TC Galeriji, pitam ljude oko sebe i nikom ne radi A1.

Kakav je multitasking na novim 17 Pro/Max? Imaju li problema?

Imam problem sa brzinom wifi mreze koju koristim kod kuce. Kada udjem u informacije o samoj wifi mrezi, stavim private wi fi adress brzina ode na maksimum medjutim posle nekog vremena brzina bude svega 30mbps. U cemu je problem?
Na ostalim telefonima u kuci (svi android) na speed testu pokazuju normalne brzine od 300-400mbps.

Pogledaj da li ti je aktiviran Private Relay na toj WiFi mreži.

pa ili hoces security ili hoces performance, tesko moze oba na maksimum

Ako govoris o private relayu to mi je jasno, medjutim meni to nije bio problem u ovom slucaju.

da, i Limit IP Address Tracking je za security

Mene bas zeza osvetljenje.
Kad otkljucam telefon i bude zatamnjen ekran, zakljucam-otkljucam i posvetli se sam.
Posle sam opet testirao, kad otkljucam bude zatamnjen, spustim kontrolni centar i vidim da je aktiviran reduce white point
Ne znam zasto ga sam pali gasi..

Pa jel ti ukljuceno ovde?

Prilozi

• IMG_3211.png
    IMG_3211.png
    161.3 KB · Pregleda: 64
Ne
Pazite sad, novo testiranje
Otkljucam - zatamnjen mi ekran
Spustim k.centar precica je off, kliknem je ON i posvetli ekran - radi obrnutu radnju 😃
Kliknem off on potamni

Zajkljucam - otkljucam
Ekran svetao, idem ON on potamni, idem OFF on posvetli
Onako kako treba… i sve ovo mi de desava od pocetka ios26
Iskren da budem ne radi mi se reset telefona..

I prisutan je problem i na 26.3

Prilozi

• IMG_6355.jpeg
    IMG_6355.jpeg
    180.8 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
Ima li neko ovde sa 17 Pro ili max? kako njima radi ram? Izbacuje li app?

Ja imam 17 pro i ništa od svih problema o kojima se piše nemam . Čak mi i baterija sa 5G na A1 ne troši primetno više. Koristim tri aplikacije za banke, Wallet, drustvene mreže, smart home ( Roborock, Candy, kamere…. ) Viber, WhatsApp, mail, dosta telefoniram, ne igram ni jednu igricu…. Tastatura nije idealna , ali meni je to prihvatljivo. Valjda neću da ureknem😄

Nazad
Vrh Dno