Šta je novo?

iOS 26

Nisam primetio do sada neki problem. Doduše, i na 14 pro sam bio zadovoljan.

Vama iOS26 ne ubija app iz memorije? Meni čak i fabričke, i one se učitavaju ponovo. Ako me razumete, ako nešto radi na jednoj app i kasnije ili sutra ponovo to pokrenem neću naći tu nego se učita iz početka.

Ne da ubija nego ubiVa.

I kod mene ubija,najvise gmail app sto me izludjuje.

Hm, nije trebalo da pišem da mi odlično radi na iPhone 16 PM... Reinstaliram iPad od nule, factory reset itd... Radi bolje nego pre, ali kada uradim swipe sa home screen-a na App Galery i nazad - obavezno secne kada se vraća nazad na home screen.

Čudno da to radi baš svaki put, kao da je video animacija, a ne GUI.

Bas ozbiljan problem, mislim da bih bacio telefon posle dva dana da sam uradio update. Stvarno je neozbiljno tako da naprave problem. Hajde razumem neki manji bugovi i slicno. iPhone 4s i SE 2016 su na najnovijim verzijama iOS-a imali bolji multitasking, skoro nikada nisu ubijali fabricke aplikacije, mail, messages, music, pa i vise dodatnih.
To ne moze biti problem rama i hardverske zahtevnosti. pa i 2GB rama mora biti dosta bar za osnovne aplikacije, 4GB bi moralo da moze da gura 10tak osrednjih aplikacija bez gasenja + sistemske. iOS nesto radi kako ne treba. A ovi od 6GB+, pa tu nikada nista ne sme biti ubijeno. (osim ko igra igrice).

Jeste probali ugasiti "background app refresh", jel utice to nesto? Ja na iOS17, a i pre, uvek to ugasim skroz, skoro da ne sluzi nicemu ,a verovatno optereti aplikacije u pozadini.

Poslednja izmena:
Kod mene je to odavno ugaseno.

A je l' neko gledao zauzece rama preko neke info aplikacije, i pogledao servise, tipa "Devico monitor" ili sta vec ima. Je l' moguce da su sistemskim servisima preopteretili RAM. ili jednostavno agresivno namerno ubija.

Evo kod mene kako izgleda
1768902364624.png

Nesto tu oko memory menadzmenta ne valja. Sada je i SSD memorija jako brza, ali mislim da iOS ne koristi swap kao MacOSX, nego mu je ram limit.

Ja pričam o iPad-u, negde piše za njega da je Backgroud App Refresh jedno od rešenja (nije) ili da se napravi još jedan home screen, pre App Gallery stranice, na kojoj je samo jedna ikona. Ne radi ni to. Imao sam teoriju da je zbog Pro Motion-a, ali i sa islkjučenih 120Hz secne na istom mestu u isto vreme. Kao da je neko namerno to stavio tu.

Na telefonu mi je sve OK. BIo je problem sa Widget Stranicom i swipe-om negde u 26.1, ali to su ispravili. Mogli su bez ovog liquid glass-a.

Chgp jako lepo objasnjava koju problematiku sa ramom tacno ima ios 26. Najvise pogodjen model kaze da je bas 16 serija cela, delimicno i 15 , a modeli iza nisu, za 17icu se nije izjasnio mada me 17 i ne zanima za sada. Mozete ga pitati pa cete skontati mozda i bolje nego ja ko je unsoftware-u. Sve u svemu neko pejdzovanje rama spominje, i losu iskoristljivost cpu-u. Fps kaze da spusta na neprihvatljivo niske grane sto ja konkretno cesto vidim..

Ne znam koliko chatgpt moze to zna kada ni Apple ne zna sta radi. izgleda su korisnici beta testeri pola godine, pa tek pred kraj izadje ok iOS, i to je pitanje. Ja sam gledao oko 13mini, mislio sam da su samo stariji problem, kada on svi.

Slike Gmail phone I Telegram otvoreni kao i ova app cpu x
1768916359564.png

Ne znam koliko chatgpt moze to zna kada ni Apple ne zna sta radi. izgleda su korisnici beta testeri pola godine, pa tek pred kraj izadje ok iOS, i to je pitanje. Ja sam gledao oko 13mini, mislio sam da su samo stariji problem, kada on svi.
Uvek bilo ali nikad nije bilo ovoliko problema. Ljudi su se žalili na ipad pre xy godina jer im procreate troši 20% baterije. Meni troši 44% od kad je izašao ipadOS 26 i novi update za procreate. Razmišljam i da uzmem novi ipad i olovku i za to mi treba 1600e više-manje. A da li će i to rešiti problem, teško. A da se zakucam za sto sa nekim drugim uređajem i da učim drugi softver, nešto i ne bih.

Nije me mrzelo da uradim reset all setings, da vidim da li ce to da resi vibraciju prilikom prekida poziva, iako cu vecinu stvari morati ponovo da podesavam. I gle cuda, proradilo je. Medjutim kada vratim podesavanja koja sam imao pre reseta, vibracija pri uspostavi poziva radi dok prilikom prekidanja poziva opet ne radi. 😀
Tako da je ovo definitvno neki bag koji se aktivira prilikom podesavanja nekih opcija vezano za vibraciju, ali ne mogu da skontam sta ga trigeruje.

I provalio sam u cemu je problem. Ako je izabrana 3G mreza vibracija kada se prekine poziv ne radi. Ako je izabrana 4G ili 5G (on ili auto) onda radi vibracija kada se prekine poziv.
Meni je bio na 3G i zato nije htelo da radi. Kakav bag 😀

Kolekcija iOS 26.2 bagova.

Senčenje teksta iza ikonice se pomerilo.
Probao sam da obrišem ikonicu, pa da vratim, hard reset, pomogla je promena wallpapera. Vraćanje na wallpaper, vraća i grešku.

Tasteri na numeričkoj, nula i taraba nestali.

Nestali mi favoriti u telefonskoj aplikaciji, vratili se posle zatvaranja aplikacije iz task managera.

iPhone 15 Pro

Prilozi

• IMG_2442.jpeg
    IMG_2442.jpeg
    92.9 KB · Pregleda: 59
  • IMG_2453.jpeg
    IMG_2453.jpeg
    79.7 KB · Pregleda: 56
Primetio sam da kad izbrišem neku aplikaciju, nestane mi recently added folder u app library i vrati se tek nakon restarta telefona.

Na ipadu se dešava da kad izadem iz app, ako sam je otvorio iz app library, ekran bude prazan odn vidi se samo ikona te app iz koje sam izašao, a folderi i ostale app se pojave posle par sekundi.

Ja pričam o iPad-u, negde piše za njega da je Backgroud App Refresh jedno od rešenja (nije) ili da se napravi još jedan home screen, pre App Gallery stranice, na kojoj je samo jedna ikona. Ne radi ni to. Imao sam teoriju da je zbog Pro Motion-a, ali i sa islkjučenih 120Hz secne na istom mestu u isto vreme. Kao da je neko namerno to stavio tu.

Na telefonu mi je sve OK. BIo je problem sa Widget Stranicom i swipe-om negde u 26.1, ali to su ispravili. Mogli su bez ovog liquid glass-a.
Šta se tačno desi, da probam da reprodukujem? Imam M1 I baš sam zadovoljan sa 26. Dobio sam mnogo više nego što sam se ikad nadao kad sam ga kupio odavno.

Šta se tačno desi, da probam da reprodukujem? Imam M1 I baš sam zadovoljan sa 26. Dobio sam mnogo više nego što sam se ikad nadao kad sam ga kupio odavno.

App Gallery je onaj zadnji ekran kada menjaš home screen-ove na desno.

1768974636265.png

Znači ideš sa home screen - swipe-left do App Gallery. Sa App Gallery swipe-right da se vratiš na prethodni home screen. Tu meni obavezno secne.

Ako ne uradim swipe-right već pritisnem ovu blurovanu pozadinu, vrati me takođe na home screen, ali bez seckanja.

Meni secne na otvaranje app gallery, svaki put. Unazad ne.

Nije mi to visoka cena kad mi više ne ubija u pozadini ništa, mogu da downloadujem gluposti ili renderujem.

Meni secne na otvaranje app gallery, svaki put. Unazad ne.

Nije mi to visoka cena kad mi više ne ubija u pozadini ništa, mogu da downloadujem gluposti ili renderujem.

To je taj bag. Ako napraviš jedan home screen pre App Gallery i na njega postaviš samo jednu ikonicu, nekome reši problem. Kod mene je rešio problem seckanja kada ulazim u App Gallery, ali ne i kada izlazim.

Pritome taj App Gallery mi je skroz beskoristan i sada mi samo još secka.

Ima pretragu aplikacija, sem toga je i meni beskoristan. Nagađam da su hteli da naprave nešto kao app drawer na androidu, ali da ne bude identično. Kao da je to nekom bitno, i tako uzimaju jedni od drugih redom sve, sve su sličniji.

Skontao čemu baš koristi app gallery.

Povezao pre par minuta ipad na tv, tastatura, miš, zaseo da radim i hoću da otvorim aplikaciju koje nema dole na nišanu, app gallery i kuckam naziv, otvaram.

Ne znam da li postoji neki shortcut na tastaturi da odmah počne da se kuca, kao win + kuckanje ili alt f2 na linuxu?

Zapne i na TV-u, potpuno isto, klik na ikonu. I dalje mi ne smeta.

Command + space (ili na windows tastaturi win + space)

Skraćenica kao za Spotlight search na macOS-u 😃

Nazad
Vrh Dno