Šta je novo?

iOS 18

Stavio i ja 18.1... Utisci su da je bagovit ali da su sitni bagovi... Na primer, cim sam instalirao pri podesavanju home screen pomerim ikonicu da napravim novi raspored i ostane zaglavljena tu u sredini... ni par restarta nisu pomogli, nije htela da mrdne a nije je mrdao ni widget, da bi tek posle pola sata proradilo normalno, sreca pa je uspelo inace bi bilo bas katastrofa... Viber notifikacije se dupliraju, call recording hoce da zakasni malo pa isece par sekundi razgovora ali je kvalitet top i odlican je transkript na engleskom bez gresaka... math notes nekad ne prepoznaje napisano pa posle 10ak sekundi ipak prepozna... Contact Poster baguje i stalno povlaci neke sulude slike i izbacuje obavestenje da se update a nema opcija da se ostavi stari nego samo da se update automatski i da izadje prompt da promeni... Stalno izbacuje iCloud sync itd... Ne rade recent emoji...

Par saveta:

Apple Inteligence pored toga sto mora da se podesi ovo o cemu se pise, meni nije htelo ( a vidim i mnogima drugima) da uopste udje na wait list dok nisam izbacio srpski kao drugi jezik, onda se pojavilo i bukvalno sam odmah prihvacen i sve je bilo skinuto i spremno za rad...

Pazite za Apple Pay, meni je izbrisao kartice sve i nase i strane ( zanimljivo je da su ostale kartice za benefite qatar, st. regis itd), pa sam na pumpi morao nazad do kola po novcanik i fizicku karticu...

Aplikacije banaka rade sve, samo je kod poste ex mts login uspeo posle 5,6 pokusaja, ali opet mislim da je to do njih...

Ajde malo o Apple Inteligence:

Dobra stvar je rewrite, mada moglo bi to malo bolje i da budu opsirniji odgovori, do sada mi je sve uvek sumirao u manje vise jednu prosirenu recenicu, ali mi je ton poruke uvek bio pogodjen i u skladu sa onim sto izaberem... Proofread radi lepo, cini mi se bolje nego gramarly...

Mail je odlican sada i ocekujem da bude jos bolji, pregled je fantastican pogotovo ako neko mrzi ( kao ja) lancane poruke sa sto cc koje su postale neizbezne u danasnje vreme i bas lepo napravi pregled ako se to poboljsa bice fenomenalno ali jos uvek citam da ne propustim nesto bitno... Priority mail je proradio posle prespavane noci i super je za nas kojima stize gomila mailova, za sada lepo gadja sta je bitno...
Siri je sada mnogo prijatnija i glas je mnogo manje robotizovan, ovaj glow mi je top, radi i na kolima i cini mi se da lakse hvata kontekst i dobro je sto moze da se veze sada par zahteva ali desava se da ne kapira i da onda posle malo razmisljanja ipak izbaci odgovor... Double tap to write nije radio prvi dan sada je proradio ali ima lag, zanimljivo je kada ne moze da se prica ali uglavnom siri koristim kad mi je telefon van ruke...

Smart reply mi jos ne radi, verovarno mu treba vremena...

Reduce Interruptions Focus Mode mi za sada deluje super, npr propustio mi je samo mail sa naslovom urgent ( sto vole ljudi da stavljaju to u mailove i prave drame)...

Nisam koristio Memory za photos jer mi je photos i dalje totalna katastrofa a nadam se jos uvek da je samo navika na stari i da je novi stvarno bolji... Radi bolje search npr, mada recimo za album rukopis ubaci i par nekih tekstova npr reklama iz marketa stampana...

Oduzih, ima jos ali nek bude toliko u ovom javljanju... Studio?

Hvala😄

Zaboravih da napišem za bateriju a mnogima je to najbitnije, prva dva dana katastrofa, oko 20h prazna( sto mi se na iphone 15 pro prvi put desilo) juče treći dan do 23h izdržala, sada je na 58% tako da kapiram da se stabilizovala i da će neće nešto preterano trošiti bateriju AI ( manje više slična mi je upotreba bila svaki dan)

Pišem update posle nekog duzeg vremena svakako…

Od poslednje public bete (beta 4) primecujem fps drop i sttuterovanje animacija pri spustanju i podizanju Control centra… desava li se jos nekome? Ip 13

Meni na 14 pro, od kako sam prešo na 18 baterija je katastrofa, skoro svaki dan koristim i do 150%, kad se puni užasno se greje. Probao na PCu preko iTunes da vratim ios17 ali izbacuje error "there was a problem downloading the software for the iphone"... Ako samo isključim betu, hoće samo da pređe na normalnu verziju kad izbace ?

Od poslednje public bete (beta 4) primecujem fps drop i sttuterovanje animacija pri spustanju i podizanju Control centra… desava li se jos nekome? Ip 13
Uradi mu restart. Kod mene se ne dešala ali kad uđem na sve aplikacije zamrzne se po nekad. Počeli su developeri da ubacuju dark ikonice u svoje aplikacije. Ne znam dal je to do njih ali outlook mail se sad uklapa u dark temu.

Uradi mu restart. Kod mene se ne dešala ali kad uđem na sve aplikacije zamrzne se po nekad. Počeli su developeri da ubacuju dark ikonice u svoje aplikacije. Ne znam dal je to do njih ali outlook mail se sad uklapa u dark temu.
Ma to sam i uradio vise puta, resetovao sam cak i neka podesavanja… ne desava se uvek ali mnogo cesce kad sam na mobilnoj mrezi. Pre par dana sam dodao drugu e-sim karticu, mozda je i do toga

Taman su u public beti 3 napravili recent listu poziva kako treba i sada su na public 4 opet vratili kako je na 17.

Interesantno je za beskontaktne transakcije za plaćanje van Apple Pay sistema

New iOS 18.1 feature: NFC contactless transactions within apps (separate from Apple Pay and Apple Wallet). From Apple: "Starting with iOS 18.1, developers will be able to offer NFC contactless transactions using the Secure Element from within their own apps on iPhone, separate from Apple Pay and Apple Wallet. Using the new NFC and SE (Secure Element) APIs, developers will be able to offer in-app contactless transactions for in-store payments, car keys, closed-loop transit, corporate badges, student IDs, home keys, hotel keys, merchant loyalty and rewards cards, and event tickets, with government IDs to be supported in the future.

Prvo idu Australia, Brazil, Canada, Japan, New Zealand, U.K. i U.S., a kasnije će dodavati.

Poslednja izmena:
Da li je neko primetio znacajno ubrzanje i fluidnost nakon updateovanja na iOS 18 betu, a da je korisnik malo starijih modela? Ja sam na iphone 11 64GB i telefon mi neverovatno bolje radi na iOS 18 beti u odnosu na iOS 17 na kojem sam bio u proteklih godinu dana. Koristim ga u sluzbene svrhe i malo drustvene mreze samo, ali sve je nekako mnogo fluidnije i bolje nego pre

Meni na 14 pro, od kako sam prešo na 18 baterija je katastrofa, skoro svaki dan koristim i do 150%, kad se puni užasno se greje. Probao na PCu preko iTunes da vratim ios17 ali izbacuje error "there was a problem downloading the software for the iphone"... Ako samo isključim betu, hoće samo da pređe na normalnu verziju kad izbace ?
Hoce, ali kad si vec na beti i ne mozes da se vratis na 17, pametnije ti je da skidas nove verzije. Onda kada budes apdejtovao na RC (finalnu verziju pre zvanicne), iskljuci betu. Posle toga ces dobijati zvanicne verzije pocev od 18.0.1.

Interesantno je za beskontaktne transakcije za plaćanje van Apple Pay sistema

Prvo idu Australia, Brazil, Canada, Japan, New Zealand, U.K. i U.S., a kasnije će dodavati.

znaci li i ovo npr za banke koje nemaju Apple Pay da ce moci integrisati ovo u svoje aplikacije?

Svi ce moci da integrisu u svoje app, pusteno je sa 18.1... vazi ne samo za banke i transakcije vec i za npr kljuceve za kola, ulazak na dogadjaje, zgrade, hotele i sto je najvaznije otvara mogucnost da se u nekom trenutku ( jos nije podrzano) integrise i sa eupravom npr za licne karte, vozacke, saobracajne itd...

Mozda je bilo nekih problema pa su privremeno vratili staro resenje dok se ne ispravi. Meni se vise dopada to nego ovo kako je do sada

Ne može više ni da se pogleda istorija poziva za neki kontakt ili broj?

Je l ima neko problem sa hotspotom, da stalno se “gasi” tj bude not discoverable? Ne znam da li je ovo feature ili šta god, ali se ne sećam da je bio problem na 17ici kada delim hotspot da se gasi tj izgubi konekciju kada drugi telefon se zaključa …

Je l ima neko problem sa hotspotom, da stalno se “gasi” tj bude not discoverable? Ne znam da li je ovo feature ili šta god, ali se ne sećam da je bio problem na 17ici kada delim hotspot da se gasi tj izgubi konekciju kada drugi telefon se zaključa …
Ja sam skoro share-ovao hotspot dok smo bili na putu, i otprilike, kad onaj ko je bio zakacen na hotspot ne koristi telefon (zakljuca se telefon), posle nekog vremena se ugasi hotspot.
Moguce da je "feature" ono, da ti ne trosi bateriju/stagod ;)

Mislim da tako i sad.

Uvek je bio taj prigovor za Apple-ov hotspot i diskonektovanje uređaja :)

iOS 18 RC
Za 7 dana zvanično

Prilozi

• IMG_6312.png
    IMG_6312.png
    233.7 KB · Pregleda: 53
Vrh Dno