Šta je novo?

iOS 17

pa onda bi jos vise potrosio bateriju u dva dana razgovora, a ne manje (ako pricas 6h to potrosi neki kapacitet baterije, nebitno u kom vremenskom periodu si pricao, e sad ono ostalo dodatno trosi, ja govorim samo o call time)? zato mi je cudno da se potrosi samo 25% baterije.

iphone 14 pro? 21h max call time, znaci 5-7h je oko 30% baterije, samo razgovor nista vise, a ako se jos trosi baterija usput u ta dva dana kako onda potrosi samo 25%? to me buni, od starta.
znaci da ne punis telefon traje baterija nedelju dana tvog koriscenja?

naravno da svako koristi telefon kako zeli, pitao sam zbog toga sto neko ne koristi nista, tj sve pogasi sto taj premium uredjaj cini premium user experience, gubi se smisao davati toliku kolicinu novca i ne koristiti to. spaliti bateriju na instagram i tiktok mozes i na telefonu od 150eur, uopste ne mislim na takvo koriscenje telefona.
ja koristim iphone 12 mini, zbog velicine, ali nisam pogasio njegove servise da bi mi baterija trajala duze. ne koristim instagram tiktok i te gluposti, ne igram igrice na telefonu, ali koristim sve sto nudi, placanje, bt za muziku, bt za sport, gps za pracenje, kameru za snimanje, ukljucen je find my za nedaj boze ako ga neko ukrade, location za odredjene apps gde mi je bitno, znaci nisam ubio ono smart u njemu da bi imao 2 dana battery life. puni se baterija dok spavam, tada ga ne koristim.

pa onda bi jos vise potrosio bateriju u dva dana razgovora, a ne manje (ako pricas 6h to potrosi neki kapacitet baterije, nebitno u kom vremenskom periodu si pricao, e sad ono ostalo dodatno trosi, ja govorim samo o call time)? zato mi je cudno da se potrosi samo 25% baterije.

iphone 14 pro? 21h max call time, znaci 5-7h je oko 30% baterije, samo razgovor nista vise, a ako se jos trosi baterija usput u ta dva dana kako onda potrosi samo 25%? to me buni, od starta.
znaci da ne punis telefon traje baterija nedelju dana tvog koriscenja?

naravno da svako koristi telefon kako zeli, pitao sam zbog toga sto neko ne koristi nista, tj sve pogasi sto taj premium uredjaj cini premium user experience, gubi se smisao davati toliku kolicinu novca i ne koristiti to. spaliti bateriju na instagram i tiktok mozes i na telefonu od 150eur, uopste ne mislim na takvo koriscenje telefona.
ja koristim iphone 12 mini, zbog velicine, ali nisam pogasio njegove servise da bi mi baterija trajala duze. ne koristim instagram tiktok i te gluposti, ne igram igrice na telefonu, ali koristim sve sto nudi, placanje, bt za muziku, bt za sport, gps za pracenje, kameru za snimanje, ukljucen je find my za nedaj boze ako ga neko ukrade, location za odredjene apps gde mi je bitno, znaci nisam ubio ono smart u njemu da bi imao 2 dana battery life. puni se baterija dok spavam, tada ga ne koristim.
Daleko duze traje baterija od 100 do 50% , ispod 50 se topi i to je velika razlika. Po meni razmera je 70/30% ako ne i vise . Bt i gps imaju svi uredjaji, nije to nikakav premim feature, ima ga i tel od 50e, meni je premium na prvom mestu ekran i vidljivost napolju, kamere na drugom mestu, baterija na trecem, dizajn na cetvrtom. Ostale fungcije imaju svi android ios uredjaji. Call time ne mogu sad da ti kazem jer ne radim trenutno pa je mali i tad mi 3 dana traje bat. Znaci 3 dana do 50% potrosenosti.

bt i gps sam spomenuo jer to najvise trosi bateriju (ekran ne racunam, to mora da se koristi) i ako se to ugasi gomila stvari nece funkcionisati :) znam da to svi uredjaji imaju.

I meni baterija bolja na 17.6 iako je BH na 70% (iP XS). Do 17.6 je morao radnim danom na punjac oko 8 uvece, vikendom podne/1h max. Juce mi izdrzao ceo dan, danas u pola 4 ga stavio na punjac. Sto se koricenja tice nisam bas extrem kao illidan, al nisam ni kao prosecan smartphone korisnik. Nesto izmedju.

daleko sam ja od extrema :D

Po ovome realno coveku moze posluziti neki Huawei ili Xiaomi do 60 eura s obzirom sta koristi od funkcija, nerazumem ljude koji kupe jako dobar uredjaj i onda koriste samo kao telefon i to je to, pa zar nije poenta da se uredjaj sa toliko dobrih i naprednih funkcija upregne sto vise i da se to koristi kako bog nalaze?

Po ovome realno coveku moze posluziti neki Huawei ili Xiaomi do 60 eura s obzirom sta koristi od funkcija, nerazumem ljude koji kupe jako dobar uredjaj i onda koriste samo kao telefon i to je to, pa zar nije poenta da se uredjaj sa toliko dobrih i naprednih funkcija upregne sto vise i da se to koristi kako bog nalaze?
Ja razumem. Hoce dobar telefon koji ce ih sluziti dugi niz godina bez stucanja i zakucavanja, sa dobrom kamerom ukoliko postoji potreba da se koristi. Vrlo jednostavna stavka, nema tu sta da se razume ili ne

Ja razumem. Hoce dobar telefon koji ce ih sluziti dugi niz godina bez stucanja i zakucavanja, sa dobrom kamerom ukoliko postoji potreba da se koristi. Vrlo jednostavna stavka, nema tu sta da se razume ili ne
To može isto i 11 Pro, nema ni potrebe za novijim modelom. Možda bi mu i 6s završio posao.

Čemu to 🤣

Imam jedno pitanje mozda nije za ovu temu al vidim ova je aktivna dosta. Dal postoji mogucnost ikakva da se skinu mp3 fajlovi u iphone 11 pro max i preko otg prebace na flešku koju pustam u autu? Na android sam sve tako ubacivao pesme putem otg onog adaptera na fles memorijsku nikad pc palio za to nisam nit lap top a ovo kako iPhone imam poceo sam opet lap top da palim za te stvari 😅

Naravno da može

Može, treba ti adapter otg ako ti sam flesh nema izlaz. Kad preuzimaš muziku sa pretraživača, samu pesmu će te ponuditi da pošalješ, ispod izbora aplikacija za slanje, imaš dole save to files. Kada sačuvaš nalaziće se u Files aplikaciji, u njoj kada povežeš flesh on će se tamo pojaviti, samo iskopiraš iz memorije na flesh i to je to. Na isti princip radi kao običan file manager na androidu samo naravno mnogo osakaćenije.

Realno, svi uređaji sa tim baterijama imaju taj sistem da se deklariše neki radni napon. Mislim da je kod iPhone to 3,8V.
Baterije se pune na 4,2V a prazne se do nekih vrednosti koje se postave od strane proizvođača uređaja. Obično je to nekih 3,2V kada se gasi uređaj (nemam blagog pojma koliko je to kod iPhone).
Jedina bitna stvar je snaga ili koliko wati se troši. Tako da ako imaš 3,8V kao neku konstantu pri radu uređaja i baterija je skroz puna, onda je potrebno manje ampera za neku određenu snagu. Kada padne napon baterije ispod 3,8V onda se troši više ampera za tu istu snagu.
Pošto se tu gleda VAh onda i može da se priča o ravnomernoj potrošnji, ali treba imati u vidu da je potencijal (definicija napona) opao pa tu dolazi do tih nelogičnosti kod potrošnje, pričanja bajki i sličnog.

Ne tražiš OTG kabl već:

Auu šta ispisa, ko da treba biti profesor da bi primetio da baterija ne traje ravnomerno i da lažiraju. Jako je jednostavno, od 100% od 50% drži mnogo više nego od 50$ do 0%, baterija se ne troši ravnomerno, kraj, prosto. I to nema veze sa određenim modelom ili iOS određenoj verziji, na više modela sam primetio kod sebe kao i kod poznanika kojima sam rekao da obrate pažnju, isti zaključak. naleteo sam bio i na nekoliko tema na netu. Čudi me da ih niko nije nagazio za ovo i javno isprozivao.

Pa dobro, nije to ništa novo. Ista stvar je primetna i na raznim Android telefonima. Mislim da su ljudi pisali da kod Motorole čak kad dođe do 10% posle vrlo kratkog vremena se odjednom isključi.

Pa ovo bi trebalo da bude forum za malo edukovanije korisnike a ne prosto takve :)
Inače neke stvari koje se uče u školi, ništa profoserski komplikovano.
Po meni lično je jedan težak promašaj uzimati u obzir potrošnju baterije od toliko do toliko u normalnoj upotrebi. Za neke kontrolisane uslove ili testove u redu. Ali onda očekuješ i takav podatak o ravnomernoj potrošnji, odradi se to lepo da pokrije marketing.

Edukovanje je jedno, a opravdavanje varanja je drugo. Naravno, pričam o identičnom korišćenju telefona sve vreme gde bi baterija trebalo ravnomerno da se troši. Ti stavrno misliš da imaš opravdanje zašto se baterija ravnomerno ne prikazuje i vara korisnike? Neko pomisli da ima još 5 sati a ono budu 2 sata? Misliš da korisnik računa koliko ampera troši koja komonenta? Većina korisnika ni ne zna koliko ram memorije im ima telefon, ni ne zanima ih, hoće da sve to radi lepo kako se reklamira, a tek da računaju ampere po komponenti, daj nemoj biti smešan. Šta bi tek u auto indistriji rekao, do pola rezevara možeš preći 500km, a ispod polovine 200km, to tako treba.

U auto industriji do pola rezervoara ideš po ravnom 500 km, ispod pola po planini i prelaziš 200km.
Ne vredi, ne opravdavam nikoga ali ne razumeš poentu.
U praksi niko ne troši ravnomerno. Pusti test gde imaš ravnomernu potrošnju i videčeš kako se lepo uklapa u priću. Možeš i sa autom da probaš, garantujem iste rezultate :)
Nemam vremena za lenje ljude pa sam te stavio na ignore.

Za iOS 17:
Da li Vam radi google kalendar vidžet? Nešto mi nailazi i pogledam. Kada se prebaci na ekran sa vidžetima stoji zakucan na neki bezveze datum tipa prvi avgust. Pretpostavljam da je do googla. Apple radi normalno, upravo vratio na njega.

Razumem i čitam šta si napisao jako lepo, da korisnik računa koliko ampera troši koja komponenta i sam izračuna koliko mu ostaje baterije.

Eh, kakvo je ovo prediktivno s*nje, kad kliknem jednom samo da ispravim jedno slovo na kraju reci, automatski mi zaokruzi celu rec sa predlogom da je zamenim.
Iskljuceno mi je sve u keyboardsu…

Rekli su damnekom ide kao redovan update,probao,nema nista.

Nazad
Vrh Dno