Šta je novo?

Intelovci(a i ostali)sta mislite o novom logou Intel-a

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hm, prednost 64-bitnih procesora u odnosu na 32-bitne je samo velicina adresnog prostora? Moz' ovde svasta nauciti. :d

genijalcin@23, bez uvrede, ali gledam tvoje postove i vidim samo intelov marketing.

BTX necu da komentarisem jer ne mogu biti objektivan - dize mi se kosa na glavi kad vidim tako spakovano kuciste...

Reci da su x86-64 ekstenzije samo beznacajno dodavanje adresnog prostora, samo pokazuje koliko je intelova propaganda jaka - Extended memory 64 tech bese? :) Da je intel uveo te extenzije, mnogi bi pevali drugu pesmu.
Dodatni registri i rad sa 64-bitnim integer brojevima nije za baciti. Poznato je u kakvim aplikacijama ovo donosi izuzetne razultate. A to sto mi ocekujemo da ce igre odjednom poleteti prosto nije realno. A sem toga igre su jos odavno GPU ogranicene. Ono sto se meni licno cini kao najveci plus 64-bitnih extenzija na desktopu je mali ISA clean-up. Vise niko nece moci da se zali sto aplikacije nisu SSE/2 optimizovane, a to je mozda najveci plus upravo intelu.

Tesko da je HT preteca dual-core-a. Intel nije napravio prirodnu evoluciju sa HT na dual core, nego je bio nateran zbod AMD-ovih DC planova. HT je na P4 da bi popunio prazna mesta u pipelineu i koliko toliko popravio efikasnost dugog pipelinea. Ali i kao takav nije ni blizu IBMovom multithreadingu.

Porediti T1 i Cell je tesko, do nemoguce. T1 je zamisljen kao ultra-threaded masina i u tom poslu je neverovatan, ali bi ga nekim drugim stvarima Cell pojeo. Dva su to sveta.

CnQ bi se mogao donekle uporediti sa Centrinom - pola tehnologija, pola ideologija, bilo zaokruzenim notebook platformi, bilo hladnih i tihih racunara - sve se vrti oko marketinga :D

genijalcin@23 je napisao(la):
Taj 64bitan computing uopste nije bitan za x86 svet. x86 svet muce druge muke, a ne adresni prostor.

:zgran: :zgran: :zgran:

dada,uvek ce biti oih koji ce vise voleti AMD ali ja sam i dalje na INTEL-u..tako da necu da se raspravljam INTEL ce uvek biti veca korporacija i uvek ce biti bolji,zato je i AMD tako jeftin..da bi stvorio konkurenciju...iako nije ni blizu po kvalitetu...

Krokodil je napisao(la):
dada,uvek ce biti oih koji ce vise voleti AMD ali ja sam i dalje na INTEL-u..tako da necu da se raspravljam INTEL ce uvek biti veca korporacija i uvek ce biti bolji,zato je i AMD tako jeftin..da bi stvorio konkurenciju...iako nije ni blizu po kvalitetu...

:zgran:

"Taj 64bitan computing uopste nije bitan za x86 svet. x86 svet muce druge muke, a ne adresni prostor."

"dada,uvek ce biti oih koji ce vise voleti AMD ali ja sam i dalje na INTEL-u..tako da necu da se raspravljam INTEL ce uvek biti veca korporacija i uvek ce biti bolji,zato je i AMD tako jeftin..da bi stvorio konkurenciju...iako nije ni blizu po kvalitetu..."

HAHAHAHAHAHAHAHA!
HAHAHAHAHAHAHAHA!
HAHAHAHAHAHAHAHA! Ovo ide u riznicu revolucionarnih gluposti koje sam procitao po forumima....HAHAHAHAHA...nije ni cudo kada su na INTEL-u.

Fox_Mulder je napisao(la):
genijalcin@23, bez uvrede, ali gledam tvoje postove i vidim samo intelov marketing.

Lose vidis :) Citaj izmedju redova.

Da je intel uveo te extenzije, mnogi bi pevali drugu pesmu.

Cekaj, zar nisu?

Dodatni registri i rad sa 64-bitnim integer brojevima nije za baciti. Poznato je u kakvim aplikacijama ovo donosi izuzetne razultate. A to sto mi ocekujemo da ce igre odjednom poleteti prosto nije realno. A sem toga igre su jos odavno GPU ogranicene. Ono sto se meni licno cini kao najveci plus 64-bitnih extenzija na desktopu je mali ISA clean-up. Vise niko nece moci da se zali sto aplikacije nisu SSE/2 optimizovane, a to je mozda najveci plus upravo intelu.

Cak i native 64bit softver uglavnom barata sa 32bitnim int. vrednostima. Ako mu trebaju 64registri, dodace se jednobajtni prefiks, i cao djaci. Naravano da je efikasnije smestiti jednu vrednost u jedan, umesto dva registra, ali...koliko se zapravo 64bit int. vrednosti uopste koriste? Mozda kod streaming-a, ali ovako tesko...I sta na kraju ostaje? Adresni prostor...

Ako neko misli da nije tako, neka argumentovano navede svoje razloge, rado cu ga saslusati.

Intel je isto uradio sa svojim i386 procesorima. I tada se mozda cinilo da nam 32bitni procesori ne trebaju, ali se kasnije pokazalo suprotno. Sa druge strane, softveru je trebalo nekih desetak godina da evoluira i postane upotrebljiv. Nisam rekao da je x86-64 djubre, ali nisam ni rekao da nam je to danas preko potrebno.

Sticajem okolnosti, moj stav se poklopio sa onim sto pricaju ovi iz Intela, ali to ne znaci da ja njihove price uzimam zdravo za gotovo.

Sa delom oko ISA cleanup-a se u potpunosti slazem.

Fox je napisao(la):
Tesko da je HT preteca dual-core-a. Intel nije napravio prirodnu evoluciju sa HT na dual core, nego je bio nateran zbod AMD-ovih DC planova. HT je na P4 da bi popunio prazna mesta u pipelineu i koliko toliko popravio efikasnost dugog pipelinea. Ali i kao takav nije ni blizu IBMovom multithreadingu.

Cekaj, ko je spomenuo IBM u x86 kontekstu? Nedjo je naveo AMD u x86 svetu, i IBM kada je RISC u pitanju.

Fox je napisao(la):
Porediti T1 i Cell je tesko, do nemoguce. T1 je zamisljen kao ultra-threaded masina i u tom poslu je neverovatan, ali bi ga nekim drugim stvarima Cell pojeo. Dva su to sveta.

To je i bila poenta moje recenice.

@off
Krokodil, Ivanbo2003 i pogotovo Silver :d , nemoj da spamujete. Ajde ova dva, ali Silvere, ti si razuman covek i znas ponesto :d, mogao si nesto i argumentovano da napises.

@stormwatch
alo decko, jel ti dobro? Iskuliraj se malo i ne glumi ******a. Idi igraj Quake.

Poslednja izmena:
@stormwatch

Alo klinac, ako nemas jos vise revolucionarnih provala bolje se mani corava posla i idi igraj domine i pleti vilerove goblene, sa tvojim razumevanjem problematike mislim da ti jedan od ova dva dolenavedena hobija vise pristaje.

@genijalcin@23
pa dobro ja jesam napao amd i mozda jesam spamovao..ali zar ti moras da napadas druge clanove foruma?i nije bas lepo da prozivas neke clanove ako su mladji ili igraju Quake..nije na tebi da sprovodis pravdu ovde,ako smeta moderatorima ili administratorima oni ce to da uklone..i mislim da bi bilo dobro ovaj thrade bilo lepo ukloniti...

1. Cekaj, zar nisu?

2. Cak i native 64bit softver uglavnom barata sa 32bitnim int. vrednostima. Ako mu trebaju 64registri, dodace se jednobajtni prefiks, i cao djaci. Naravano da je efikasnije smestiti jednu vrednost u jedan, umesto dva registra, ali...koliko se zapravo 64bit int. vrednosti uopste koriste? I sta na kraju ostaje? Adresni prostor...

Ako neko misli da nije tako, neka argumentovano navede svoje razloge, rado cu ga saslusati.

3. Intel je isto uradio sa svojim i386 procesorima. I tada se mozda cinilo da nam 32bitni procesori ne trebaju, ali se kasnije pokazalo suprotno. Sa druge strane, softveru je trebalo nekih desetak godina da evoluira i postane upotrebljiv. Nisam rekao da je x86-64 djubre, ali nisam ni rekao da nam je to danas preko potrebno.

Sticajem okolnosti, moj stav se poklopio sa onim sto pricaju ovi iz Intela, ali to ne znaci da ja njihove price uzimam zdravo za gotovo.

Sa delom oko ISA cleanup-a se u potpunosti slazem.

4. Cekaj, ko je spomenuo IBM u x86 kontekstu?

1. Izostavio sam kljucnu rec: prvi :) Da su prvi uveli x86-64 extenzije, napravili bi neko zvucno ime i reklamu, al' o tom po tom...

2. Uopstavas previse. Nije sav softver isti. Rekao sam da ne mozemo ocekivati vatromet na desktopu, i da je tu vazniji clean-up. Pitanje je jedino kakva je dobit od dvostrukog broja registara. To ce se tek pokazati. Na server i workstation trzistu mogu dosta lepo da se uposle 64-bitni brojevi. Database, compresion, encoding, rendering, itd. su interesantni za te segmente.
A na kraju krajeva ni adresni prostor nije za bacanje :D

3. Slazem se. Trebace dosta vremena da se 64-bitni softver razvije. Ali tu dolazi do problema "kokoska ili jaje". Potreban je hardver ali on u pravom smislu ne moze da zazivi ako nema softvera, a isto tako se i softver ne moze razviti bez hardvera. Nece se sam od sebe razviti softver, pa ce onda neko moze reci: "Eto sad trebaju procesori." Ako idemo po logici "treba, ali ne danas" onda nikad nece nista ni biti. Mora se nekad poceti, iako je taj pocetak takav kakav je. Preko noci se ne moze ceo svet prebaciti na novi standard. Proces je jako spor. Evo sad su tek 64-bitni procesori odomacili, sa pojavom Sempron64 i Celeron64. I uz malo nade MS ce sve malo pogurati sa Vistom.

4. Niko :) Samo u kontekstu Multithreadinga, ali to nije bitno.

stormwatch153 je napisao(la):
Ovde je sve vise nego jasno, Intelovci se kada pricaju o AMD-u uvek vracaju u vremena dok je jedina logika za AMD procesore (pored dva AMD cipseta koja su se tesko nalazila) bila VIA sa svojim bagovitim resenjima, sada kada je to vreme proslo i nema vise konkretnih

Hmm, ovo mogu da se slozim ali nije to jos ispeglano. Naime posedujem A64 i nF4. nVidia ima odican cipset ali zasto do djavola ne napisu nekada normalne drajvere? Kakva im je podrska za nf2 i nf3 chipsete? Ljudi se dovijaju tako sto prave neke remixe koristeci drivere za nF4. Zasto i dan danas ne preporucuju instaliranje IDE drajvera (verzija 6.70), a ja konkretno imam disk koji podrzava NCQ koji inace nece raditi bez tih drajvera. HW firewall u chipsetu - cool ideja. Ali zasto moram da imam Apache web server da bi kontrolisao taj FW. Na kraju ga i ne koristim. Nije sve u HW.

Poslednja izmena:
2. Uopstavas previse. Nije sav softver isti. Rekao sam da ne mozemo ocekivati vatromet na desktopu, i da je tu vazniji clean-up. Pitanje je jedino kakva je dobit od dvostrukog broja registara. To ce se tek pokazati. Na server i workstation trzistu mogu dosta lepo da se uposle 64-bitni brojevi. Database, compresion, encoding, rendering, itd. su interesantni za te segmente.
A na kraju krajeva ni adresni prostor nije za bacanje :D

Nije softver isti, ali procedure koje aplikacije povlace jesu. :)

Lepo si rekao da u dekstop segmentu ne treba ocekivati vatromet, a kada je enterprise trziste u pitanju, tu vec postoje i vise nego kvalitetne alternative. Sta vise, 64bitni computing se tu vec uveliko koristi.

Database, kompresija, enkodovanje moze da prodje, ali za rendering i 3D nema apsolutno nikakve koristi.

Veci broj registara nema veze sa "horizontalnom" ekstenzijom, odnosno sa prosirenjem registara.

U svakom slucaju, to sto se AMD setio da implementira 64bitne ekstenzije, ne znaci da je napredniji od Intela u tehnoloskom smislu. Mozda samo naprednije razmisljaju.

Pozdrav

Poslednja izmena:
@genijalcin
Momak,moj komentar na tvoje lupetanje je bio adekvatan.Tri zgranuta smajlija mozda i nisu dovoljna.A to sto procenjujes u smislu ko koliko zna iz svog "strucnog" ugla,ne bih da dalje analiziram.I ne zelim da ulazim u analizu sta si sve naucio samostalno, sa interneta ili knjiga.To ti znas valjda najbolje.Prelako dolazis do uvredljivih konstatacija.Znaci,ispeci pa reci.To je jedini komentar(pored onog sledeceg) koji je dosao od mene u tom vidu(smajlija).
Ah da ,sylverglider-u si rekao da "ponesto" zna (verovatno si ti reper za poredjenje),a kao ostali su buranija,spamuju ili sta vec.Dobro,dobro... :wall:

U svakom slucaju, to sto se AMD setio da implementira 64bitne ekstenzije, ne znaci da je napredniji od Intela u tehnoloskom smislu. Mozda samo naprednije razmisljaju.
sa ovim se slazem u potpunosti, nasli su nesto oko cega mogu dobro da izgrade svoj marketing i to su i uradili.

1. Nije softver isti, ali procedure koje aplikacije povlace jesu. :)

2. Database, kompresija, enkodovanje moze da prodje, ali za rendering i 3D nema apsolutno nikakve koristi.

3. Veci broj registara nema veze sa "horizontalnom" ekstenzijom, odnosno sa prosirenjem registara.

4. U svakom slucaju, to sto se AMD setio da implementira 64bitne ekstenzije, ne znaci da je napredniji od Intela u tehnoloskom smislu. Mozda samo naprednije razmisljaju.

Pozdrav

1. Pa ili treba da barata sa velikim brojevima ili ne? Zar ne? :)
2. Davno sam video jedan test u linuxu, u kojem jedan rendering program nije imao nikakve koristi, a drugi dobio lepo ubrzanje od nekih 20-30% ako se ne varam. Ima verovatno malo prostora za ekperimentisanje na tom polju.
3. A ko je rekao da ima? U long modu ima 16 general purpose registara prosirenih da pordzavaju 64-bitne vrednosti i 16 128-bitni XMM registara za SSE/2. U legacy modu 8 32-bit general i 8 128-bit XMM.
4. Haha, nije sija nego vrat :D
Ja imam svoje misljenje ko je tehnoloski napredniji, a ti svoje. Mada mislim da ima stvari koje su nesporive. Iskreno mislim da niko ne moze argumentovano reci da je Xeon bolje resenje od Opterona. A isto tako niko ne moze reci da je Turion 64 bolji od Pentiuma M, a pogotovo Yonaha.

Lukija je napisao(la):
Hmm, ovo mogu da se slozim ali nije to jos ispeglano. Naime posedujem A64 i nF4. nVidia ima odican cipset ali zasto do djavola ne napisu nekada normalne drajvere? Kakva im je podrska za nf2 i nf3 chipsete? Ljudi se dovijaju tako sto prave neke remixe koristeci drivere za nF4. Zasto i dan danas ne preporucuju instaliranje IDE drajvera (verzija 6.70), a ja konkretno imam disk koji podrzava NCQ koji inace nece raditi bez tih drajvera. HW firewall u chipsetu - cool ideja. Ali zasto moram da imam Apache web server da bi kontrolisao taj FW. Na kraju ga i ne koristim. Nije sve u HW.

Potpuno mi je jasno da drajveri znaju da prave probleme i dan danas na plocama za A64 i ja ne bezim od toga, medjutim procenat problema jevise nego drasticno umanjen, hmm..jedno cudno pitanje, da li taj FW uopste koristi?
Sa druge strane moj kolega je sebi na I865 instalirao 2 diska na racunar, jedan IDE od 80 i jedan Sata od 160, posle nekoliko dana sve sa veceg harda mu se spusilo, ja normalno nisam navijao (iako ne volim Intel) da se desi takva havarija ali sam ga podsetio sta je sve lupetao o NF HD kontrolerima a na kraju se mighty Intel srusio, ja takav problem ni pored bagovitih drajvera nisam imao ni sa jednom NF plocom...od NF2 pa do NF4 cipseta a imam diskove u svim mogucim single i Raid kombinacijama, to inace nije prvi put da se na I865 ruse diskovi bez razloga, samo sto Intelasi ne vole o tome da se prica nego ajmo u blacenje AMD-a sa VIA cipsetom. Moj najgori racunar koji sam imao u zivotu (2000.) bio je jedan Dual Intel P3/800 sa Tyan plocom koja je na sebi imala VIA kontrolersku logiku. I sad sta? Da kazem da je Intel los a cipset je u stvari pravio probleme. Nazalost Intel je sa P4 pokazao da jedan los korak sa sobom povlaci i drugi...i treci...

Krokodil je napisao(la):
@genijalcin@23
pa dobro ja jesam napao amd i mozda jesam spamovao..ali zar ti moras da napadas druge clanove foruma?i nije bas lepo da prozivas neke clanove ako su mladji ili igraju Quake..nije na tebi da sprovodis pravdu ovde,ako smeta moderatorima ili administratorima oni ce to da uklone..i mislim da bi bilo dobro ovaj thrade bilo lepo ukloniti...

Do not worry...covek nema takta da lepo sagleda sve onako fino nego ajd iz neba pa u rebra, ja stvarno nemam nista protiv Intela ni intelovaca ali sam jedan od retkih koji su u roku od 6 godina radili i imali sve platforme koje je Intel izdao za P4, 2003. sam uporedo poceo koristiti i AMD u poslu kojim se bavim i od 2004. godine sve masine u studiu su iskljucivo izgradjene na AMD-u, sigurno ima razloga i zbog cega.

hehe!!
Vidim da je urosh krenuo Audiovim stopama! A samo kad se setim njegovih postova kada je dosao na forum i kada je poceo pisati za PC! Momak je suvise mlad da bi shvatio reci sveckog Mega Cara: "Poceo je sebe ozbiljno da shvata"!
C'n'Q jeste tehnologija i bolja je i od IntelStepa i od ove koju su ugradili u Preshot D0 - zaboravio sam njenu kripticnu skracenicu!
SUN-ov T1 se pravi u Texas Instrumentsovim fabrika u 90nm i NEMOZE se porediti sa CELL-om, jer njegovih osam jezgara nisu ni blizu konfiguraciji PPE+SPEx8!
ovo sto si otresao za 64bitni kompjutig... sta reci ili stvarno ne znas da nije samo rec o adresnom prostoru ili se pravis blesav! Evo ja cu ti priznati znanje, pa cu reci da sam siguran da je ovo drugo!
Apsolutno, ali apsolutno je sumanuto porediti HT ekstenzije i DualCore arhitekturu!
I jedna i druga stvar je potekla iz Alphainih laboratorija i to im je jedino zajednicko. Tim da je Intel odlucio da Inzenjeri koje je kupio adaptiraju SMT za NetBurst, a deo Inzenjera koji je presao u AMD je odlucio da pravi DualCore. K8 je u startu projektovan da u vreme kada proizvodni proces dozvoli postane DC, a Yonah je prvo originalno resenje iz Intela na ovom polju! Pa pobogu Intelovi zvanicnici su javno priznali da je Smithfield "sklepano" resenje nastalo iz puke trzisne potrebe i TI sad izigravas ne znam ni sam sta i tvrdis da je Intel prvi u domenu guranja DC-a!?? Zaista ne razumem tu patolosku potrebu da se nipodistava sopstveno znanje (i dalje tvrdim da ti zaista znas sve ove cinjenice koje sam izneo - mada mozda ja neopravdano imam (pre)visoko misljenje o tebi?!)! U svakom slucaju, mozda ja gresim, i ti zaista ne znas sve nesputane cinjneice pa onda prosipas ovde bisere koji apsolutno nisu u ravni sa realnoscu!?

@stormwatch
Ono sto si porucio stormwatchu moze i tebi da se kaze, znaci cool down!

Nedjo je napisao(la):
hehe!!
Vidim da je urosh krenuo Audiovim stopama! A samo kad se setim njegovih postova kada je dosao na forum i kada je poceo pisati za PC! Momak je suvise mlad da bi shvatio reci sveckog Mega Cara: "Poceo je sebe ozbiljno da shvata"!

Svaki put kad krene da se polemise o necemu, ti se hvatas Urosevih godina?! Svi mi mozemo samo da mu zavidimo, zamilsi samo gde ce on biti u nasim godinama :D :)

aaaaa, SoSo moj drugar...aaaaaaaa...:)

Nedjo je napisao(la):
ovo sto si otresao za 64bitni kompjutig... sta reci ili stvarno ne znas da nije samo rec o adresnom prostoru ili se pravis blesav! Evo ja cu ti priznati znanje, pa cu reci da sam siguran da je ovo drugo!

Ok, pravim se blesav. Evo jos malo da se pravim blesav :)

Koje konkretne prednosti donosi 64bitni computing danas, osim onih koje sam ja nabrojao? Jos uvek mi niko nije konkretno odgovorio! Sta vise, ja sam jedini i naveo u ovoj diskusiji sve moguce scenarije u kojima 64bit moze da donese neko (hipoteticko) ubrzanje.

Kada mi neko argumentovano navede dobre razloge, ja cu prvi da kazem da sam odvalio glupost (sto ti nikada nisi, BTW, za onaj AMD-ov memorijski kontroler) ;).

Neko je rekao da ovo sto pricam ima veze sa Intelovim marketingom...Naprotiv!!! Ima veze iskljucivo sa AMD-ovom marketingom. Daj Nedjo, pa koliko puta su na svojim prezentacijama pricali price kako ce AMD64 doneti preko 30% (i vise) ubrzanja u svakodnevnom radu, u odgovarajucem 64bitnom okruzenju.

Niko ne spori da jednoga dana verovatno i hoce, ali su onda trebali da stave jednu zvezdicu pored te izjave, i dole napisu u narednih 10 godina ili nesto slicno. :) Celu kampanju su bazirali na tome! Kada pitas nekog duduka na ulici "sta imas u masini?" - recice ti 64-ku! Ejjj, 64bitan procesor. :D Najgrdje od svega je da kada bude krenuo da zaista koristi tu 64-ku, do tada ce vec izmenjati X procesora. Svaka slicnost sa fenomenom Pentijum-a je namerna. :D

64bitan nije bitan! :D NE TREBA NAM, barem ne sada i ne predstavlja bog zna kakav razlog zasto bi AMD trebalo okarakterisati kao tehnolosko naprednijeg, u odnosu na Intel.

Nedjo je napisao(la):
Smithfield "sklepano" resenje nastalo iz puke trzisne potrebe i TI sad izigravas ne znam ni sam sta i tvrdis da je Intel prvi u domenu guranja DC-a!??

Cekaj...Koliko kosta (ce kostati u slucaju 9xx) jedan Intelov DC procesor, a koliko AMD-ov i ko se iz petinih zila trudi da progura DC na sva trzista (razlozi su nebitni)?

Nedjo je napisao(la):
Apsolutno, ali apsolutno je sumanuto porediti HT ekstenzije i DualCore arhitekturu!

Niko ih nije ni poredio, barem ne u "hardverskom" smislu. Medjutim, kada je softver u pitanju...

Takodje nisam poredio ni T1 sa Cell-om. Rekao sam poredi ako smes, jer bi to bilo bogohuljenje (za T1). :)

Poslednja izmena:
Novi intelov logo je uzas!Ne mogu da poverujem kakav su stereotip logo objavili, koji nema ni malo maste.Pa valjda logo treba da uliva poverenje ,osecaj snage i kvaliteta za kupca.A ono....pih...mogu da zamislim koliko hiljada $ su platili onog kreleta sto je "crtao logo"...odoh i ja da se prijavim..dodacu im josh jednog zeku na logou zbog onog "leap".
Shalu na stranu ja ovako tumachim njihov logo:prvi logo je bio pretenciozan"intel je unutra BRE!!!" jer su monopolisti pa je valjda bilo dovoljno da navedes da je intel u mashini u prodao si ga.
NOvi logo je drugachiji:znaci idemo,ajd da kazem u slobodnom izrazu,"skok napred" a moze i slobodnije"skok ispred svih"(chudi me to nisu stavili).Meni je ovo jasno:sad vishe nisu nadobudni u smislu:"ej mi smo INTELLLL", vec hoce da privuku kupce sa idejom da su tehnoloshki napredniji i bolji a zna se od koga:"A.D"-a.:D
Ovo opet po meni predstavlja jedan odraz straha Intela od nadolazece konkurencije i po menije to dobro a pogotovo kad vidim sadasnju gamu proizvoda koje nude.
Samo brate,shto su bez mashte totalno kad su logo pravili.Toliko je glup da ne mogu ni da poverujem da ce ga staviti.Podseca me ne one skupe slike koje nemaju nikakvu formu nego ti zamisljas da vidis nesto na njoj pa se tripujesh i uzivljavash...uffff...Po meni je AMD logo bolji(pogotovo za ove 64 bita) jer ona oranz boja je boja inteligencije i kreativnosti(tako se kaze u psihologiji).Deluje snazno i jasno.Boja je jako bitna.NPR.Ja i dalje volim rezace koji svetle crveno kad snimaju jer me podseca na vatru ili nesto sto pali...a ono zeleno svetlo mi je shit...(sad sam preterao ali valjda sam malko "nakrenut")
Posto vidim da je ova tema otisla u .....a i ja sam malko off-tip pa cu reci:
Neko pomenu napred(mrzi me da se vracam nazad da vidim ko) da je AMD bolji a to se vidi u igricama.E kukala mu majka ako je samo bolji u tome.Mislim da ima puno kratkih i povrsnih odgovora pa ce ljudi doci u zabludu ako budu citali neke postove.@Krokodilu preporucujem da ide na "search" opciju pa na napredno pretrazivanje po Nick-ovima.Ukucas lepo par moderatora i ovih koji vishe bazgaju po ovom forumu :D i informishesh se chitajuci njihove postove.Ovo iz razloga shto si izneo dosta netachnosti.Ovo je dobronameran savet bez ikakve namere da te uvredim.
Neko napisa da su intelD cpu na brzaka ili valjda traljavo odradjeni.Jeli to zbog kontrolera,latencija ili chega?Mislim da ce ipak praksa pokazati kada AMD odgovori jer ukoliko bude, podvlachim ,>>u praksi<<<bolji ,onda ce to biti tezak udarac za intel>razlog:intel je izbacio toliko modela na ovom principu(u fazonu nema brate mesta pored 2 prescotta u istom kucistu za bilo sta drugo :D) da bi AMD mogao da napravi dzumbus sa svojim modelima dual core" ukoliko im je arhitektura bolja i u praksi brza.
Ma dobro,videcu i sam kad budem poredio.Jedan savet za "neke":nemojte ljudi da ste toliko ljuti u odgovorima i da vredjate jedni druge.Mislim,ovo mi lichi na:"moj pas je bolji ,ima vece zube...ajde Dzeki kidaj Dzonija...">osecaj pojedinaca pripadnosti grupaciji pa i u IT svetu je za mene pateticna.....
I kao sto rekoshe neki"da ne bude zabune" ..imam Intel 3.0(630) i jako sam zadovoljan njime.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Sa LN2 hladjenjem ide do 7.5 Ghz, a sa Prometeiom i slicnim Phase Change ide do ~5.5 Ghz.

Ja sam mislio na krajnje mogucnosti proizvodnog procesa. Uporedi oba na LN2 - dokle ide Intelov los 90nm proces, a dokle AMD-ov dobar 90nm proces?

Heh...nije mi jasno ko si ti pa da sudis sta je to glupost i uvreda

Ima bar tri, a mozda i vise razloga:

1. Nisi citao threadove u kojima je bilo gluposti i uvreda niti ucestvovao u njima za razliku od ljudi kojima sam se obratio.

2. Tek si dosao na forum.

3. Ono sto ja smatram gluposcu i uvredom ti mozda ne smatras. To ne znaci da sam ja preosetljiv, nego da se ovde ponekad sa time preteruje.

prvo ti si neki jako offset lik

Ovakve komentare ubuduce zadrzi za sebe. Ja znam kakav sam, ne trebas (niti mozes) ti to da mi kazes. Sa sobom sam rascistio neke bitne stvari za razliku od mnogih ovde -- recimo da sam verovatno jedini od 30% ili manje Intelovaca ovde koji se ne stidi da to nekome pomene, i ko nece dozvoliti da ljudi pricaju gluposti i neistine o necemu sto mnogo bolje poznaje od njih.

a sa druge strane vidim i da ti srpski jezik i knjizevnost jako dobro idu

Kao i svakome ko je u gimnaziji pazio na casovima i kome je profesor srpskog jezika i razredni staresina bio pokojni Zoran Djordjevic. Bog da mu dusu prosti, steta sto nema vise takvih profesora i tako moralnih ljudi.

sto je za tebe 1+1 = 1.99992393938383745267

A sto Athlon 64 procesorima moze da se uploaduje korumpiran microcode update posto nije zasticen od hakovanja i da se nateraju da pogresno rade/racunaju, spucavaju sistem ili cak i da pregore? Ccc...

Nedjo je napisao(la):
Ako cemo o procesorskoj industriji, neprikosnoveni prvi je IBM tacka. U skladu sa onom "s' kim si takav si", AMD je tu odmah iza. Intel dodje tu negde oko treceg mesta.

To "s kim si takav si" je apsolutna nebuloza. Znaci ako imas dve drugarice, jednu lepu i jednu ruznu, ta ruzna automatski postaje lepa?!? Nece biti nego ispada jos ruznija kad je vide pored one lepe koja to naravno zdusno koristi pa sama ispada lepsa nego sto jeste.
IBM moze da otkaci AMD u bilo kom trenutku, moze sebi da da prednost za svaku novu tehnologiju pre nego sto i njima dozvoli da je koriste, itd. Tvoja procena je losa, a i ne vidim da se IBM spustio na 65nm? Uzgred, Sun je ispred njega.

Nedjo je napisao(la):
Itanium bi vec deset godina vladao i EPIC masine bi bile svuda.

Itanijum je nedavno izgubio x86 hardversku emulaciju. Manje jezgro lakse za proizvodnju, jeftinije. Ionako emulacija u softveru radi 3x brze od te hardverske. Da li to znaci da je hardver za x86 emulaciju bio toliko los ili da je softver (i kompajler) mnogo napredovao i da je EPIC ipak way to go, sta mislis?

Nedjo je napisao(la):
Realne trendove koji ovu industriju vode napred su pokrenuti od strane AMD-a. 64bitni procesing na najsirem x86 trzistu

Vidim da je taj 64-bitni processing bas zaziveo svugde u svetu. Nek se jave svi koji imaju Athlon 64 sa 64-bitnim OS-om ovde i neka kazu koje 64-bitne programe koriste i koliko imaju RAM-a, bice dovoljno samo da kazu imaju li vise od 4GB. Hvala.

Samo mi jos reci sta je to otislo napred?!? Da smo cekali AMD da li bi imali ovakve performanse sa S-ATA diskovima. Da smo cekali AMD, da li bi ikad imali ovakve PCI-e graficke performanse? Da smo cekali AMD, da li bi skoro svaka ploca imala HD-Audio? Da li bi danas imali ATX? AGP/PCI ili VLB/ISA? Wi-Fi? WiMax? USB? Ili bi imali K6 i K7 procesore sa ALI/AMD/SIS/VIA krsh chipsetom i nista od svega pomenutog jer je maleni AMD u stanju da proizvodi samo procesore (i eventualno reference chipsete)?!? Please, znam da nisi ogranicen , batali PR spam kad pricas sa freakom.

Nedjo je napisao(la):
Intelove liderske abicije kroz SIMD prosirenja koja su postala Sitcom za sebe i NetBurst arhitekturu su uprkos svim pobrojanim Intelovim karakteristikama, ostali nerazvijeni, ili su propali!

To se nije desilo Intelovom krivicom i ti to znas.

Nedjo je napisao(la):
dovelo u pitanje i Intelovu lidersku poziciju na polju razvoja kompajlera.

Dan danas nema boljeg optimizujuceg kompajlera od njihovog da ne pominjem da AMD ni nema kompajler.

Nedjo je napisao(la):
2. Ja sam pricao o x86 svetu! To za Alphu stoji, a covek koji je juce postao novi predsednik AMD-a i koji je bio jedan od glavnih ljudi iza K8 projekta je bio jedan od kljucnih ljudi u ALphi.

Alpha je emulirala x86 kod ako se dobro secam, a ovo drugo samo govori u prilog mojoj teoriji da su AMD i M$ zajedno razbucali Alphu da bi i jedni i drugi iz toga izvukli korist -- neki dugorocnu kao M$, neki kratkorocnu.

Nedjo je napisao(la):
3. AMD u x86 svetu definitivno STOJI iza DC projekta, bas kao sto IBM predstavlja pokretaca ovog trenda u RISC svetu.

Intelov HyperThreading je preteca dual-core, razlikuje se samo po designaciji jezgara (logicka .vs. fizicka) i po kolicini deljenih resursa koja je kod pravog dual-core procesora logicno manja. AMD je izmislio toplu vodu.

Nedjo je napisao(la):
4. SIMD ovakav kakav je zamisljen nije uspeo, jer da jeste kompletna softverska baza bi se u poslednjih 5-6 godina vec promenila orijentisuci se na SSE2. Ono sto je buducnost je hardverska vektorizacija kao kod CELL-a.

Grr, znas i sam zasto se nije promenila. Hardverska vektorizacija nije pogodna za sve algoritme jer se javljaju problemi sa koherencijom podataka. Narocito nije pogodna za kod koji ima grananje. Posto se programi odavno ne pisu linearno jasno ti je valjda da takav pristup ne moze imati siroku primenu? Jedno je grafika i njoj svojstven automatski hardverski paralelizam, nesto sasvim drugo su general purpose algoritmi.

koliko je Netburst ukaljao pentium brend

:mad: sto me ovakve izjave nerviraju, 99.99% ljudi ni ne zna cestito sta sve cini NetBurst, a pricaju ovakve bezvezarije.

niko ne bi dao malo bogatstvo za marketing i brend awareness tek tako.

"Niko" ne bi, ali Intelu se moze. Oni su u fazi promene imidza zbog Digital Home price. Do sada su terali imidz "Nedodirljivi", a sa takvim imidzom se ne ulazi ljudima u dnevnu sobu.

SIMD je veoma dobro zamisljen. Da programeri rade svoj posao kako treba, uveliko bi vec koristili ocigledne prednosti SSE2.

Amen to that!

Reci da su x86-64 ekstenzije samo beznacajno dodavanje adresnog prostora, samo pokazuje koliko je intelova propaganda jaka

Nije stvar u propagandi nego u praksi i u fer nazivu. 64-bita = zalog za buducnost, cija je to bese propaganda? OS, developer alati i softver za desktop su i posle 3 godine od pojave hardvera neupotrebljivi i izgleda ce tako i ostati do Viste.

Dodatni registri i rad sa 64-bitnim integer brojevima nije za baciti.

Ovo prvo skoro da jeste pored hardware register renaming-a (Pentium 4 interno ima 128 registara opste namene) i pored potrebe da se vecina registara sacuva na stack-u da bi se upotrebila. Ovo drugo nije za bacanje ali je u vecini slucajeva mnogo manji dobitak od njega nego od recimo dual-core ili dobre vektorizacije.

Tesko da je HT preteca dual-core-a .... HT je na P4 da bi popunio prazna mesta u pipelineu i koliko toliko popravio efikasnost dugog pipelinea. Ali i kao takav nije ni blizu IBMovom multithreadingu.

HT jeste preteca dual-core na x86. Ne moze se poreci cinjenica da dva jezgra pa makar i logicka, kao i mehanizam za upravljanje njima u BIOS-u/OS-u postoje na x86 od 2000-te godine i to ne zaslugom AMD-a.

Moguce je napisati vrlo efikasan kod kome HyperThreading ne donosi nista jer, da se izrazim laicki kao ti, uspesno "popunjava sva prazna mesta" u pipeline-u. Ljudi, shvatite vec jednom da nemate pojma o tome -- softver je neefikasan, a ne procesor.

i da je tu vazniji clean-up. Pitanje je jedino kakva je dobit od dvostrukog broja registara

Ja sam probao 64-bitni Windows, taj cleanup nema nikakvog uticaja na rad jer postoje druge stvari (koje je Uros pominjao) koje nisu "pociscene". Za registre se ne nadaj previse. Ako te bas zanima prouci x64 ABI i novu FASTCALL konvenciju (MSDN) pa ce ti biti jasno na sta mislim.

Na server i workstation trzistu mogu dosta lepo da se uposle 64-bitni brojevi. Database, compresion, encoding, rendering, itd. su interesantni za te segmente.

A tek kako je dobar speculative pre-computation za pointer chasing algoritme, data-mining, itd... (hint: IA64, ili na IA32 softverski SP uz pomoc Intelovog kompajlera).

Ali tu dolazi do problema "kokoska ili jaje". Potreban je hardver ali on u pravom smislu ne moze da zazivi ako nema softvera, a isto tako se i softver ne moze razviti bez hardvera.

Gde u celoj toj prici o razvoju softvera ti vidis AMD, malenog proizvodjaca procesora i flash chipova?

@ivanbo2003:
Uros zna dosta toga, a salio se kad je rekao da silver zna ponesto. Iskuliraj malo.

a drugi dobio lepo ubrzanje od nekih 20-30% ako se ne varam

Cesto programi prelaskom na 64-bita dobiju ubrzanje koje je posledica "uletanja" po neke optimizacije bilo "krivicom" naprednijeg kompajlera (jace optimizacije, SSE/SSE2 kod), ili se programer seti da nesto moze i bolje da se uradi. Ne treba dobitak odmah pripisivati nativnoj mogucnosti obrade 64-bitnih brojeva.

Sa druge strane moj kolega je sebi na I865...

Mnogo ljudi ne zna kako da podesi opcije u BIOS-u i na koje portove da prikaci diskove. Ja sam na 865 imao 40GB IDE i 80GB SATA bez problema.

Nedjo je napisao(la):
apsolutno je sumanuto porediti HT ekstenzije i DualCore

Obrazlozi!

Nedjo je napisao(la):

Hoces da kazes da nova AMD jezgra nemaju errata ili samo da nisu javno dostupni kao Intelovi?!? Ili se sad ti pravis blesav? :D

Sto se tice 64 bita, koliko je to mocno i komplikovano "unapredjenje" u desktop x86 segmentu vidi se iz brzine kojom ga je Intel implementirao i objavio upotrebljiviju dokumentaciju za isto od AMD-ove, a o kompajleru da i ne govorimo. :d

I da se vratimo na temu, logo sam za sebe, ne znaci da je Intel u krizi. Uostalom ako su oni u krizi onda je i IBM koga su kupili Kinezi i Microsoft kome Linux i Apple polaku ali sigurno krune tlo pod nogama, a zna se "s kim si takav si" :d

Quote:
Originally Posted by Fox_Mulder
niko ne bi dao malo bogatstvo za marketing i brend awareness tek tako.

Quote:
Originally Posted by audiofreak
"Niko" ne bi, ali Intelu se moze. Oni su u fazi promene imidza zbog Digital Home price. Do sada su terali imidz "Nedodirljivi", a sa takvim imidzom se ne ulazi ljudima u dnevnu sobu.

Dakle audiopajtonovac, ti kad ovako lupis pa ostanes ziv ja sve mislim da si ti napravljen od nekog borg-like materijala. Vidi sad se razumes, osim u programiranje, i u advertising, poslovanje, ekonomiju itd. Stani malo negde!
Intelu se moze!?!?! Da li ti mislis da se u svetu surove dolarske logike rade stvari "zato sto im se moze"!???? Trose se stotine miliona dolara NECIJIH, ne Intelovih para da se razumemo, zato sto im se MOZE!??!? QQ & lele tebi.

Poslednja izmena:
Ova rasprava apsolutno vise nema smisla jer pojedinci namerno ignorisu pojedine injenice kojih bi u skladu sa svojim znanjem trebai biti svesni. Urosh, ako ej testirao 64bitni softver pod 64binim windowso zna da radi brze! Uostalom u 64bitnom modu je na rapolaganju duplo vise registara, a i AMD-ova mikrokodirana SSE2 implementacija tek tada radi kako treba. Znaci apsolutno ima prednosti. Audio zna da je EMT64 bio "zasadjen" jos u Northwoodu i niko ne tvrdi da je x86-64 komplikovan, ali da je unapredjenje jeste i ko god tvrdi suprotno ne uvazava realnost (narodski receno pravi se lud). U opste nisam insnuirao da AMD nema gresaka u svojim procesorima i ako je potrebno da obrazlazem zasto je besmsleno porediti HT i DC onda apsolutno nemamo vise o cemu da raspravljamo.
Na kraju ove balade jedino sto znamo jeste da su eto glupavi programeri krivi za neuspeh SIMD-a i EPIC-a, te da je x86-64 nebitan i na kraju da su HT i DC isto! Mislim da cu poceti da verujem u teoriju paralelnh univerzuma...
Sto bi rek'o audio: "Over and out"!

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
Ima bar tri, a mozda i vise razloga:

1. Nisi citao threadove u kojima je bilo gluposti i uvreda niti ucestvovao u njima za razliku od ljudi kojima sam se obratio.

2. Tek si dosao na forum.

3. Ono sto ja smatram gluposcu i uvredom ti mozda ne smatras. To ne znaci da sam ja preosetljiv, nego da se ovde ponekad sa time preteruje.

Ovakve komentare ubuduce zadrzi za sebe. Ja znam kakav sam, ne trebas (niti mozes) ti to da mi kazes. Sa sobom sam rascistio neke bitne stvari za razliku od mnogih ovde -- recimo da sam verovatno jedini od 30% ili manje Intelovaca ovde koji se ne stidi da to nekome pomene, i ko nece dozvoliti da ljudi pricaju gluposti i neistine o necemu sto mnogo bolje poznaje od njih.

Heh..svugde gde se prica o relaciji Intel vs AMD uvek dodjemo do ovakvog odgovora kada tema okrene stvar, znaci ulazimo u ono ko je pre dosao na forum, pa onda ko je preosetljiv, pa ko je sa kim rascistio, koga je koji profesor, mentor ili sta ti ja znam cemu naucio u zivotu i kako mu je to sve do danas jako pomoglo...sve je to jedan veliki crap da ti ja kazem drugar. Onako kako si ti krenuo da repliciras meni tako sam ja krenuo da repliciram tebi svidjalo se to tebi ili ne.
I molim te mani se tih otrcanih fazona u stilu "tek si dosao na forum", i da mi je ovo prvi post u zivotu ja se nisam rodio juce pa da mi ti tu solis pamet kako je crno belo a belo je crno, ispada da ja tebe treba da pitam da li cu da postujem posto si ti ovde od ne znam ti ja kada (a to me uopste ne interesuje ni 0.012037102743102 % po Intelovoj racunici). Sto se tice gluposti, bas o tome ti govorim...to sto pricas na papiru o nekim Intel dostignucima palamudi negde drugde jer meni licno ne mozes prodavati price o go*u umotanom u zlatni papir posto sam dobro upoznao prednosti i mane i jedne i druge platforme u realnom radu.

audiofreak je napisao(la):
Mnogo ljudi ne zna kako da podesi opcije u BIOS-u i na koje portove da prikaci diskove. Ja sam na 865 imao 40GB IDE i 80GB SATA bez problema.

Jeste, zato si ti tu da nas naucis kako to da uradimo je li? Imao si 40Gb i 80Gb ali ne i 40gb i 160gb...to je druga prica...citaj malo sta je napisano.
:cigar:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno