- Učlanjen(a)
- 30.07.2000
- Poena
- 770
Hm, prednost 64-bitnih procesora u odnosu na 32-bitne je samo velicina adresnog prostora? Moz' ovde svasta nauciti. :d
genijalcin@23 je napisao(la):Taj 64bitan computing uopste nije bitan za x86 svet. x86 svet muce druge muke, a ne adresni prostor.
Krokodil je napisao(la):dada,uvek ce biti oih koji ce vise voleti AMD ali ja sam i dalje na INTEL-u..tako da necu da se raspravljam INTEL ce uvek biti veca korporacija i uvek ce biti bolji,zato je i AMD tako jeftin..da bi stvorio konkurenciju...iako nije ni blizu po kvalitetu...
Fox_Mulder je napisao(la):genijalcin@23, bez uvrede, ali gledam tvoje postove i vidim samo intelov marketing.
Fox_Mulder je napisao(la):Da je intel uveo te extenzije, mnogi bi pevali drugu pesmu.
Fox_Mulder je napisao(la):Dodatni registri i rad sa 64-bitnim integer brojevima nije za baciti. Poznato je u kakvim aplikacijama ovo donosi izuzetne razultate. A to sto mi ocekujemo da ce igre odjednom poleteti prosto nije realno. A sem toga igre su jos odavno GPU ogranicene. Ono sto se meni licno cini kao najveci plus 64-bitnih extenzija na desktopu je mali ISA clean-up. Vise niko nece moci da se zali sto aplikacije nisu SSE/2 optimizovane, a to je mozda najveci plus upravo intelu.
Fox je napisao(la):Tesko da je HT preteca dual-core-a. Intel nije napravio prirodnu evoluciju sa HT na dual core, nego je bio nateran zbod AMD-ovih DC planova. HT je na P4 da bi popunio prazna mesta u pipelineu i koliko toliko popravio efikasnost dugog pipelinea. Ali i kao takav nije ni blizu IBMovom multithreadingu.
Fox je napisao(la):Porediti T1 i Cell je tesko, do nemoguce. T1 je zamisljen kao ultra-threaded masina i u tom poslu je neverovatan, ali bi ga nekim drugim stvarima Cell pojeo. Dva su to sveta.
genijalcin@23 je napisao(la):@stormwatch
alo decko, jel ti dobro? Iskuliraj se malo i ne glumi ******a. Idi igraj Quake.
genijalcin@23 je napisao(la):1. Cekaj, zar nisu?
2. Cak i native 64bit softver uglavnom barata sa 32bitnim int. vrednostima. Ako mu trebaju 64registri, dodace se jednobajtni prefiks, i cao djaci. Naravano da je efikasnije smestiti jednu vrednost u jedan, umesto dva registra, ali...koliko se zapravo 64bit int. vrednosti uopste koriste? I sta na kraju ostaje? Adresni prostor...
Ako neko misli da nije tako, neka argumentovano navede svoje razloge, rado cu ga saslusati.
3. Intel je isto uradio sa svojim i386 procesorima. I tada se mozda cinilo da nam 32bitni procesori ne trebaju, ali se kasnije pokazalo suprotno. Sa druge strane, softveru je trebalo nekih desetak godina da evoluira i postane upotrebljiv. Nisam rekao da je x86-64 djubre, ali nisam ni rekao da nam je to danas preko potrebno.
Sticajem okolnosti, moj stav se poklopio sa onim sto pricaju ovi iz Intela, ali to ne znaci da ja njihove price uzimam zdravo za gotovo.
Sa delom oko ISA cleanup-a se u potpunosti slazem.
4. Cekaj, ko je spomenuo IBM u x86 kontekstu?
stormwatch153 je napisao(la):Ovde je sve vise nego jasno, Intelovci se kada pricaju o AMD-u uvek vracaju u vremena dok je jedina logika za AMD procesore (pored dva AMD cipseta koja su se tesko nalazila) bila VIA sa svojim bagovitim resenjima, sada kada je to vreme proslo i nema vise konkretnih
Fox_Mulder je napisao(la):2. Uopstavas previse. Nije sav softver isti. Rekao sam da ne mozemo ocekivati vatromet na desktopu, i da je tu vazniji clean-up. Pitanje je jedino kakva je dobit od dvostrukog broja registara. To ce se tek pokazati. Na server i workstation trzistu mogu dosta lepo da se uposle 64-bitni brojevi. Database, compresion, encoding, rendering, itd. su interesantni za te segmente.
A na kraju krajeva ni adresni prostor nije za bacanje![]()
sa ovim se slazem u potpunosti, nasli su nesto oko cega mogu dobro da izgrade svoj marketing i to su i uradili.genijalcin@23 je napisao(la):U svakom slucaju, to sto se AMD setio da implementira 64bitne ekstenzije, ne znaci da je napredniji od Intela u tehnoloskom smislu. Mozda samo naprednije razmisljaju.
genijalcin@23 je napisao(la):1. Nije softver isti, ali procedure koje aplikacije povlace jesu.
2. Database, kompresija, enkodovanje moze da prodje, ali za rendering i 3D nema apsolutno nikakve koristi.
3. Veci broj registara nema veze sa "horizontalnom" ekstenzijom, odnosno sa prosirenjem registara.
4. U svakom slucaju, to sto se AMD setio da implementira 64bitne ekstenzije, ne znaci da je napredniji od Intela u tehnoloskom smislu. Mozda samo naprednije razmisljaju.
Pozdrav
Lukija je napisao(la):Hmm, ovo mogu da se slozim ali nije to jos ispeglano. Naime posedujem A64 i nF4. nVidia ima odican cipset ali zasto do djavola ne napisu nekada normalne drajvere? Kakva im je podrska za nf2 i nf3 chipsete? Ljudi se dovijaju tako sto prave neke remixe koristeci drivere za nF4. Zasto i dan danas ne preporucuju instaliranje IDE drajvera (verzija 6.70), a ja konkretno imam disk koji podrzava NCQ koji inace nece raditi bez tih drajvera. HW firewall u chipsetu - cool ideja. Ali zasto moram da imam Apache web server da bi kontrolisao taj FW. Na kraju ga i ne koristim. Nije sve u HW.
Krokodil je napisao(la):@genijalcin@23
pa dobro ja jesam napao amd i mozda jesam spamovao..ali zar ti moras da napadas druge clanove foruma?i nije bas lepo da prozivas neke clanove ako su mladji ili igraju Quake..nije na tebi da sprovodis pravdu ovde,ako smeta moderatorima ili administratorima oni ce to da uklone..i mislim da bi bilo dobro ovaj thrade bilo lepo ukloniti...
Ono sto si porucio stormwatchu moze i tebi da se kaze, znaci cool down!genijalcin@23 je napisao(la):@stormwatch
alo decko, jel ti dobro? Iskuliraj se malo i ne glumi ******a. Idi igraj Quake.
Nedjo je napisao(la):hehe!!
Vidim da je urosh krenuo Audiovim stopama! A samo kad se setim njegovih postova kada je dosao na forum i kada je poceo pisati za PC! Momak je suvise mlad da bi shvatio reci sveckog Mega Cara: "Poceo je sebe ozbiljno da shvata"!
Nedjo je napisao(la):ovo sto si otresao za 64bitni kompjutig... sta reci ili stvarno ne znas da nije samo rec o adresnom prostoru ili se pravis blesav! Evo ja cu ti priznati znanje, pa cu reci da sam siguran da je ovo drugo!
Nedjo je napisao(la):Smithfield "sklepano" resenje nastalo iz puke trzisne potrebe i TI sad izigravas ne znam ni sam sta i tvrdis da je Intel prvi u domenu guranja DC-a!??
Nedjo je napisao(la):Apsolutno, ali apsolutno je sumanuto porediti HT ekstenzije i DualCore arhitekturu!
Nedjo je napisao(la):
drfedja je napisao(la):Sa LN2 hladjenjem ide do 7.5 Ghz, a sa Prometeiom i slicnim Phase Change ide do ~5.5 Ghz.
stormwatch153 je napisao(la):Heh...nije mi jasno ko si ti pa da sudis sta je to glupost i uvreda
stormwatch153 je napisao(la):prvo ti si neki jako offset lik
stormwatch153 je napisao(la):a sa druge strane vidim i da ti srpski jezik i knjizevnost jako dobro idu
stormwatch153 je napisao(la):sto je za tebe 1+1 = 1.99992393938383745267
Nedjo je napisao(la):Ako cemo o procesorskoj industriji, neprikosnoveni prvi je IBM tacka. U skladu sa onom "s' kim si takav si", AMD je tu odmah iza. Intel dodje tu negde oko treceg mesta.
Nedjo je napisao(la):Itanium bi vec deset godina vladao i EPIC masine bi bile svuda.
Nedjo je napisao(la):Realne trendove koji ovu industriju vode napred su pokrenuti od strane AMD-a. 64bitni procesing na najsirem x86 trzistu
Nedjo je napisao(la):Intelove liderske abicije kroz SIMD prosirenja koja su postala Sitcom za sebe i NetBurst arhitekturu su uprkos svim pobrojanim Intelovim karakteristikama, ostali nerazvijeni, ili su propali!
Nedjo je napisao(la):dovelo u pitanje i Intelovu lidersku poziciju na polju razvoja kompajlera.
Nedjo je napisao(la):2. Ja sam pricao o x86 svetu! To za Alphu stoji, a covek koji je juce postao novi predsednik AMD-a i koji je bio jedan od glavnih ljudi iza K8 projekta je bio jedan od kljucnih ljudi u ALphi.
Nedjo je napisao(la):3. AMD u x86 svetu definitivno STOJI iza DC projekta, bas kao sto IBM predstavlja pokretaca ovog trenda u RISC svetu.
Nedjo je napisao(la):4. SIMD ovakav kakav je zamisljen nije uspeo, jer da jeste kompletna softverska baza bi se u poslednjih 5-6 godina vec promenila orijentisuci se na SSE2. Ono sto je buducnost je hardverska vektorizacija kao kod CELL-a.
Fox_Mulder je napisao(la):koliko je Netburst ukaljao pentium brend
Fox_Mulder je napisao(la):niko ne bi dao malo bogatstvo za marketing i brend awareness tek tako.
genijalcin@23 je napisao(la):SIMD je veoma dobro zamisljen. Da programeri rade svoj posao kako treba, uveliko bi vec koristili ocigledne prednosti SSE2.
Fox_Mulder je napisao(la):Reci da su x86-64 ekstenzije samo beznacajno dodavanje adresnog prostora, samo pokazuje koliko je intelova propaganda jaka
Fox_Mulder je napisao(la):Dodatni registri i rad sa 64-bitnim integer brojevima nije za baciti.
Fox_Mulder je napisao(la):Tesko da je HT preteca dual-core-a .... HT je na P4 da bi popunio prazna mesta u pipelineu i koliko toliko popravio efikasnost dugog pipelinea. Ali i kao takav nije ni blizu IBMovom multithreadingu.
Fox_Mulder je napisao(la):i da je tu vazniji clean-up. Pitanje je jedino kakva je dobit od dvostrukog broja registara
Fox_Mulder je napisao(la):Na server i workstation trzistu mogu dosta lepo da se uposle 64-bitni brojevi. Database, compresion, encoding, rendering, itd. su interesantni za te segmente.
Fox_Mulder je napisao(la):Ali tu dolazi do problema "kokoska ili jaje". Potreban je hardver ali on u pravom smislu ne moze da zazivi ako nema softvera, a isto tako se i softver ne moze razviti bez hardvera.
Fox_Mulder je napisao(la):a drugi dobio lepo ubrzanje od nekih 20-30% ako se ne varam
stormwatch153 je napisao(la):Sa druge strane moj kolega je sebi na I865...
Nedjo je napisao(la):apsolutno je sumanuto porediti HT ekstenzije i DualCore
Nedjo je napisao(la):Za kraj...
audiofreak je napisao(la):Ima bar tri, a mozda i vise razloga:
1. Nisi citao threadove u kojima je bilo gluposti i uvreda niti ucestvovao u njima za razliku od ljudi kojima sam se obratio.
2. Tek si dosao na forum.
3. Ono sto ja smatram gluposcu i uvredom ti mozda ne smatras. To ne znaci da sam ja preosetljiv, nego da se ovde ponekad sa time preteruje.
Ovakve komentare ubuduce zadrzi za sebe. Ja znam kakav sam, ne trebas (niti mozes) ti to da mi kazes. Sa sobom sam rascistio neke bitne stvari za razliku od mnogih ovde -- recimo da sam verovatno jedini od 30% ili manje Intelovaca ovde koji se ne stidi da to nekome pomene, i ko nece dozvoliti da ljudi pricaju gluposti i neistine o necemu sto mnogo bolje poznaje od njih.
audiofreak je napisao(la):Mnogo ljudi ne zna kako da podesi opcije u BIOS-u i na koje portove da prikaci diskove. Ja sam na 865 imao 40GB IDE i 80GB SATA bez problema.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari