Šta je novo?

Intel Nova Lake-s glasine i novosti

Insider je neko ko komentarise buduca jezgre koje u fazi dizajna, tako da smiri dozivljaj trolovanja
informacije gore o nova lake su dostupne javno, 60+% MT je intelovo ocekivanje, ostalo je vec poznato za nova lake jer je usao u tape out znaci da su prvi primerci vec nalaze na testiranju

ono sto se jos ne zna su detaljne performanse, potrosnja i finalni klokovi jer se na tome radi nakon tape out-a optimizacijom procesa proizvodnje, biosa, itd

Ono sto moze da se doda da se zasigrno zna je isto:
  • 12 more PCIe 5.0 lanes than Arrow Lake (if you exclude the chipset, then Nova Lake has 32 PCIe 5.0 lanes and 16 PCIe 4.0 lanes, while Arrow Lake is 20 PCIe 5.0 lanes and 28 PCIe 4.0 lanes)
  • DDR5-8000 memory support (Arrow Lake is DDR5-6400)
  • The chips with 2 CPU tiles will be 150 W TDP --- roughly matching the previous Extreme Edition processors (which were historically in the 130W to 165 W TDP range rather than the normal 125 W range):
  • Core Ultra 3 is coming back (Arrow Lake skipped it)
  • LGA1954 socket (Arrow Lake was LGA1851), but coolers are cross compatible.
Napokon da desktop CPU/chipset dobije dovoljan broj pcie linija!

Poslednja izmena:
Ovaj CPU kao da je pravljen ciljano za HEDT trziste i ni za sta drugo :D

Na stranu sto ovo i ne moze da bude jeftino u proizvodnji (nekoliko cipova u razlicitim proizvodnim procesima + jos cache die za najjacu verziju, pa pakovanje svega toga zajedno), plus ponovo zahteva novu plocu, sto znaci visoka cena prelaska na novu platformu. Dok su bili dominantni, pa i nekako da shvatis, ali da se i sada tako ponasaju mi stvarno ne ide u glavu.

samo jos 3 godine do novog dizajna i unified core-a ako se leak pokaze kao moguc/tacan
1752581194743.png

P jezgro je podbacilo u trci za IPC u odnosu na zen posle 3ce generacije (pogotovo kad se uzme u obzir potrosnja i velicina jezgra).... jezgro kao dizajn je nesto sto se planira i razvija minimum 5+ godina, E jezgro moze da parira zen c jezgru i ide na ok putu, ali je to pre svega za MT a ne za IPC borbu
Intel ne moze nikako brze reagovat na neke lose poteze iz proslosti, ja se zato nadam da ce u MT sa vise jezgra moci da pariraju, na primer ja bi voleo da vidim 8 - P jezgra + 56 E ali oni za to nemaju memorijski kontroler (jer trenutno je AMD tu jaci a to je bilo decenijsko mesto gde je intel uvek bio bolji sa kesh i memorijom)
Isto tako nov dizajn uvek nosi veliki rizik, setimo se samo AMD buldozera ;)

Zato i AMD fura zen dizajn i ne rizikuje previse, a intel pa ne znam, ali definitivno vise ulazu i rizikuju jer su izbaceni sa pozicije na koju su navikli
Svakako da inteli treba nov dizajn P jezgra dal ce uspeti u tome ko to zna
Jeste malo off, ali vecu glupost skorije nisam procitao. Pa zasto forum ima na stotine tema gde ljudi pitaju sto im je RAM nestabilan sa Ryzen procesorom ako imaju tako dobar mem. kontroler.

Kad kazem memorijski kontroler mislio sam i na L2 i L3 i kao i letencije sa DDR5 ne samo sirovu brzinu, na probleme sa nestabilnoscu se ovim postom nisam bavio vec generalno a ovo ti je presek:
L1 adler lake i zen oba 48K letencija 4 ciklusa
L2 zen5 nesto brze letnecije uz bolju brzinu
L3 ovde je zen 5 bolji niza letencija, a adler lake jos ima ring bus gde svako jezgro ceka u redu (kasnjenje 51-84 ciklusa)

DDR5:
zen 5 radi u 1:1 modu na DDR5-6400 letencija oko ~9ns
alder lake ddr5-6400 gear 2/4 92ns
sirova propusnost moze da bude ista ili slicna, ali zen ima prednosti koje mogu i da su uzrok nestabilnosti

Опрости, али шта је то летенција ?

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Vrh Dno