Šta je novo?

Intel Nova Lake-s glasine i novosti

bice 2 modela sa big cache L3 8p+12e, 8p+16e oba sa 4lpe core i bLLC na 125W kako ce se nositi sa x3d morat cemo da sacekamo 2026

Nepotvrdjene informacije od intela bar sto se tice sa cime je poredjeno je:
10% bolji ST
60% bolji MT
1751129791043.png

Ladno ce menjati soket... dal su oni normalni.... 285K ce da djira jos duze vremena.... Prvi bih uzeo novu ultru 9 iduce godine, ali sudeci da cu morati plocu da menjam zaista me ne zanima da pucam svake godine po 500e

Menjaju jer se povecava broj pcie linija... ne vidim smisao da se upgrade radi na manje od 3 generacije....
svakako intel ide jako agresivno po broju core jedinica pitanje dal ce ovaj socket biti zadovoljavajuci jer je ram samo dual channel

Kaze 2026 +10% SC performanse, znaci vracaju se na perfomanse 14900k, kakvi majstori :ROFLMAO:
Ko je kupio 13gen 2022 nece morati da menaj cpu kako si krenuli nikad jer ce posle nova lake naredni verovatno da podbacio 10% i tako u nedogled :p

Moraće da menja kada degradira 😂

Ne znam zasto se neki odusevljavaju, ovo je cista katastrofa ako je istina :(

10% veci ST nije nesto WAU, posebno jer imaju novu arhitekuru Performance jezgara (Coyote Cove) i novi proizvodni proces (TSMC N2).

MT je, sa druge strane, mnogo veci problem - broj jezgara je otisao "puta dva" - 8 na 16 i 16 na 32 (da ne racunamo ona 4 LP ovom prilikom ;) ), imaju dve nove arhitekture (kako pomenuti P, tako i E sa Arctic Wolf), plus i taj novi proizvodni proces... i sve to je (navodno) bilo dovoljno za skok od samo 60%.

Call me (un)impressed :D

Da li je problem sto su podbacili sa obe arhitekture i ponovo podigli potrosnju dodjavola (i spustali klok) kako bi nekako dobacili do performansi da koliko/toliko pariraju AMD-u, nemam pojma, videcemo. Druga opcija je da je greska u dizajnu, da su se preracunali i da im jednostavno nedostaje bandwidth da isprate toliko jezgara (otpustise pre par dana silne dizajn inzenjere, mozda je povezano :( ).

Nije, ali je standard poslednjih 15 godina
Pa ne bih se slozio sasvim, koliko se secam bilo je vise slucajeva sa 15+ procenata (Alder, Rocket za Intel, Zen 2, 3, 4 za AMD).

Da ponovim, tih ocekivanih 10% je nesto sto je jos i OK, ali nije ogroman iskorak napred (zato i napisah da nije nesto WAU). Opet, to nije toliki problem, poenta cela je bila da u MT nesto gadno ne stima (ako je stvarno samo 60% skok).

Pa ne bih se slozio sasvim, koliko se secam bilo je vise slucajeva sa 15+ procenata (Alder, Rocket za Intel, Zen 2, 3, 4 za AMD).

Da ponovim, tih ocekivanih 10% je nesto sto je jos i OK, ali nije ogroman iskorak napred (zato i napisah da nije nesto WAU). Opet, to nije toliki problem, poenta cela je bila da u MT nesto gadno ne stima (ako je stvarno samo 60% skok).
To im je skok u odnosu na predhodnu generaciju koja je podbacila u odnosu na 13/14gen zato sam i napisao da se vracaju na te performnase... Sve u svemu jedno veliko nista sem za korisnike kojima iskljucivo treba MT.
Postoji sanas da ce izbaciti gejming procesore sa dosta manje jezgara a vecom frekfencijom, da je arehtektura dobro utegnuta da nema kasnjenja i ostalih gluposti koje smo videli u predhodnoj generacij, kao da ima je to bio prvio CPU koji su ikada napravili.

Tako to izgleda kada kompanija zna da ne moze da propadne jer je na drzavanoj sisi, nema napredka. Performanse mobilnih telefona konstatno napreduju jer ima ozbiljne konkurencije, PC performans tapkaju u mesto jer nema konkurencije.

Pa da su poveli u ST ne bi ulozili u MT i dali mozda max sto mogu a da zarade "nesto" i posto ovo nije nov dizajn core-a ocekivat vise je skroz nerealno za ST
60% + u MT zavisi pod kojim power limitom, ako nije preteran i bude "normalan" to je odlicno ako bude 300w onda bas i nije odlican...

Za MT mene interesuje samo sweet spot za perf/watt vs AMD gde je on sad negde na 140-150W za 9950x, ako intel tu povede u odnosu na zen6 nemam ja tu sta da se razmiljan idu sve konfiguracije nakon 6-7 godina nazad na isti, plus imaju avx512 mada i to moram da sacekam prve testove

Poslednja izmena:
Sve u svemu jedno veliko nista sem za korisnike kojima iskljucivo treba MT.
Veliko je pitanje, 60% je zadivljujuca cifra ako se gleda izolovano od svega... ali ako moras da ukljucis eventualno visoku potrosnju, cenu (jer koristi skup proces proizvodnje) + trosak nove platforme, to je mozda totalni promasaj (ne pominjem cak bukvalno dupliranje resursa koji dovode do tog skoka, to je vise pitanje troska za kompaniju).
Pa da su poveli u ST ne bi ulozili u MT i dali mozda max sto mogu a da zarade "nesto" i posto ovo nije nov dizajn core-a ocekivat vise je skroz nerealno za ST
60% + u MT zavisi pod kojim power limitom, ako nije preteran i bude "normalan" to je odlicno ako bude 300w onda bas i nije odlican...

Za MT mene interesuje samo sweet spot za perf/watt vs AMD gde je on sad negde na 140-150W za 9950x, ako intel tu povede u odnosu na zen6 nemam ja tu sta da se razmiljan idu sve konfiguracije nakon 6-7 godina nazad na isti, plus imaju avx512 mada i to moram da sacekam prve testove
I dok Intel juri high end desktop trziste cedeci poslednju kap performansi kroz skupe i komplikovane procesore i ogromnu potrosnju, AMD na kraju sledece generacije ode na ~60% serverskog trzista, pri tom sve od 8-core desktopa do 256-core serverskog cipa pokrivajuci jednim te istim chipletom i par verzija IO cipa.

Napisah pre 10ak dana, ako su u Intelu do ovih rezultata dosli brute force metodom (a sva je prilika da jesu, posto su duplirali broj jezgara i verovatno potrosnju), pisi propalo. U ovom trenutku im je neophodan Conroe momenat, a ne Netburst na 7GHz (kao sto su navodno bili planirali nekada davno).

brute force nije vise jezgara, ako su CPU u odnosu na cenu izrazito mali i jeftini osim R&D, neki tvrde da je broj jezgara u desktop segmentu nepotreban sto je cista glupost, ako njima ne treba ima kome ce znaciti itekako
brute force je punpanja frekvencije i voltaze, intel tek od sledece generacije ima novo jezgro gde tek mozemo videt nesto drugacije, ne treba zaboraviti da drasticne promene u dizajnu traze vreme, svakako intel previse ne zna na koju ce stranu

AMD jednostavno od promocije Zen nije vrsio dramaticne redizajne i lutanja i tu definitivno i sreca igra veliku ulogu

Sto se tice servera videt cemo dal ce E divizija moci da parira i u kojoj meri, takodje i dok ne vidimo 18a realno vs N2, postoje vec neke naznake da intel vec promovise prelazak na 14a sto mozda znaci da 18a vs TSMC i nije bas superioran, ili je 14a veoma potreban da se pokusa vratiti lead edge, ili propast ponovo :D

Nadam se da sve ovo sto si napisao ima smisla u tvojoj glavi :) Meni licno vecina nema, a stvarno necu ulaziti u razlaganje izjavu po izjavu.

Super je ako mislis da je ovo najbolji put za Intel (iako se nikako ne slazem), nadam se da ce biti egal po vecini parametara jer bi to bilo najbolje za nas kao krajnje korisnike.

Super je ako mislis da je ovo najbolji put za Intel (iako se nikako ne slazem), nadam se da ce biti egal po vecini parametara jer bi to bilo najbolje za nas kao krajnje korisnike.
Za nas bi bilo najblje da Kina napravi nesto konkurentno jer ovih par kompanija sa zapada koje kontrolisu trziste jedna drugoj nisu konkurencija, to samo tako deluje.

Nadam se da sve ovo sto si napisao ima smisla u tvojoj glavi :) Meni licno vecina nema, a stvarno necu ulaziti u razlaganje izjavu po izjavu.

Gde sam ja rekao da je ovo najbolju put intela?
rekao sam da je trenutno jedini moguc sa postojecim jezgrom jer nova lake nije nova arhitektura
I budi malo pristojan ja nigde ne spominjem tvoju glavu!

Gde sam ja rekao da je ovo najbolju put intela?
rekao sam da je trenutno jedini moguc sa postojecim jezgrom jer nova lake nije nova arhitektura
Pomenuo si na prethodnoj stranici zestok odgovor Intela i branio deljenje resursa i ovoliki broj jezgara za high end desktop cip. Zakljucujem da mislis da je to sto rade... dobro?

Za drugi deo, sta definises kao nova arhitektura? Mozda ti definises kao ostajanje na staroj arhitekturi to sto i dalje imaju hybrid pristup, za mene su i Coyote Cove i Arctic Wolf nove arhitekture (jer prema postojecim informacijama menjaju organizaciju jezgra, ne prebacuju ono sto imaju sada na novi proizvodni proces).
I budi malo pristojan ja nigde ne spominjem tvoju glavu!
Apsolutno nikada nisam bio nepristojan u komunikaciji, samo sam ukazao da si u postu od 162 reci i 904 karaktera izrekao 11 (mozda i 12, zavisi kako se gleda) cinjenica od kojih su neke tacne, neke nejasne, neke netacne a neke tvoje misljenje.

Intel trenutno nema arhitekturu koja moze da se takmici za zen6 u ST, nova arhitektura se razvija min 4-5+ godina, sledeca moguca arhitektura jezgra je tek 2027
2027 - ???? Lake - Intel 14A-P (Griffin Cove +10-20% IPC)
Koristice Unified core dizajn bez E core, da li ce uopste moci da se izbori sa zen 7 (pre svega u ST) ko to zna jos veca je nedoumica da li ce 14A proces moci da se nosi sa TSMC

Amd povecava broj jezgara za 50%, intel za 100% za korisnike odlicno pogotovo kome treba multicore performanse jer sada ne moras da bacas para za preskupe workstation procesore

Intel trenutno nema arhitekturu koja moze da se takmici za zen6 u ST
Kako mislis nema ? Pa u ST performansama prilicno su slicni, intel ima drugu problematiku zasto CPU nema dovoljno dobre performase u MT, igrama itd.
13/14gen nemaju problem koji ima aktuelna genaracija, sa poslednjim revizijama biosa ceo sistem radi savrseno samo sto nema te MT perfomanse koje je imao ranije ali je i temperatura ispod 90c. Zapravo 14900k nije imao ni ranije te performase sem u prvih 1~3min taman dok prodju testovi, u visecasovnom radu perfomanse su opadale a temperatura ostajala na 100c sto ih je na kraju i degradiralo. To silovanje silicijuma nikad mi nece biti jasno zasto su to radili, valjda ce nauciti nesto iz toga, valjde ce i korisnici nauciti nesto tipa da ne veruju u to da CPU moze opusteno da radi na 100c.

Pa u tvom opisu si pokazao zasto taj cpu/core ne moze da skalira vise za ST pa ni da se takmici u MT jer je jezgro veliko/trosi puno itd :ROFLMAO:

Sta vise da sklira u ST pa razlike u odnosu na AMD procesore gotovo da nema, negde je brzi intel negde AMD, to je sve par procenata nije vredno pomena, a ti si napisao "Intel trenutno nema arhitekturu koja moze da se takmici za zen6 u ST" ka da je AMD brzi tipa +30%.
Cak je ovaj bangavi 285k i u MT brzi od 9950x, zapravo su tu negde u proseku, nego to nije bitno poenta je da rezultati ne govore o tome da je AMD ili Intel bolji u istom cenovnom rangu kao sto ti to predstavljas kometarima da je AMD ne znam koliko bolja kupovina.
9950x3D jeste najbolja kupovina za sve namene pre svega jer u 1080p gejmingu dominira i to je jedino gede ima znacajnu prednost, ostalo je zanemraljivo bolje ili losoj u odnosu na 285k ili 14900k.

Ono sto trenutno znamo za Nova Lake:
  • IO tile is Intel 3
  • SoC is 18A with 4LPE Arctic Wolf cores and IMC
  • compute is N2(8+16)/18AP depending on SKU
  • GPU is 18AP/Intel 3(not totally sure about this maybe based on XE3/XE3P)
  • Xe3 Display Engines and Xe4 Media engine with professional codec support
  • minimum 70 TOPS Die waste Unit
  • Panther Cove with 4MB Shared L2 for P cores
  • Arctic Wolf E Cores(likely 20% IPC Improvements over Darkmont according to Raichu).
  • AVX 10(aka AVX -512 Support)
  • bumped up core counts for Ultra 5 will beat Ultra 9 285K easily in both ST and MT by a decent margin
  • big Last Level Cache SKU with 144MB L3 cache for a single 8+16 tiles

Koliko moraju biti očajni klokovi ako imaju x2 jezgara uz 20% veci IPC za E cores, a samo 60% bolji MT. /s 😉

Ne znamo nista dok ne saznamo PL2 power use, svakako sigurno nece ici power use 2x i zato MT ne moze biti 2x nikako

na primer PL2 da dignu za ~10-15% a performanse MT 60% bi za mene bilo odlicno
ako PL2 dignu za 30% svakako bi to bili veoma lose bar za mene

Poslednja izmena:
Just my 0.02$, ali meni ovo sve vise zvuci da su ponovo negde napravili losu procenu u fazi planiranja.

P jezgro je podbacilo u trci za IPC u odnosu na zen posle 3ce generacije (pogotovo kad se uzme u obzir potrosnja i velicina jezgra).... jezgro kao dizajn je nesto sto se planira i razvija minimum 5+ godina, E jezgro moze da parira zen c jezgru i ide na ok putu, ali je to pre svega za MT a ne za IPC borbu
Intel ne moze nikako brze reagovat na neke lose poteze iz proslosti, ja se zato nadam da ce u MT sa vise jezgra moci da pariraju, na primer ja bi voleo da vidim 8 - P jezgra + 56 E ali oni za to nemaju memorijski kontroler (jer trenutno je AMD tu jaci a to je bilo decenijsko mesto gde je intel uvek bio bolji sa kesh i memorijom)
Isto tako nov dizajn uvek nosi veliki rizik, setimo se samo AMD buldozera ;)

Zato i AMD fura zen dizajn i ne rizikuje previse, a intel pa ne znam, ali definitivno vise ulazu i rizikuju jer su izbaceni sa pozicije na koju su navikli
Svakako da inteli treba nov dizajn P jezgra dal ce uspeti u tome ko to zna

Господо, имамо инсајдера !

Nazad
Vrh Dno