Šta je novo?

Intel E5700 vs Intel E8400

Srle22

Slavan
Učlanjen(a)
24.11.2012
Poena
225
Znam da je pitanje, verovatno, malo bajato ali me interesuje kolika je realna razlika u radu ova dva procesora. U pitanju je koriscenje racunara za internet I rad u Office-u.

E8400.
Osetices razliku,na KP su od 10evra,pa nagore.Ako se cenkas,mozda zabodes i za soma.

Samo...sto pisu kolege...u 2016-oj,ipak probaj da se opruzis bar za q6600...ako imas novaca i ako plojka podrzava isti.

U ovakvim situacijama ja uvek potežem moje "tajno" oružje :)
E8400 je bestbuy sa razlozima, i dalje je zverka od procesora a za smešne pare.
Evo ga na delu, sa pokrenutim Aida stres testom (dakle računar je zakucan na 100% na svaki način) obavlja sve lagano.

Sigurno da je bilo koji E8XXX daleko konkretniji cpu,samo i duplo skuplji(iako je to dublo, dva pakla duvana),ali ne i duplo bolji.
A, ako cemo o BB opciji za 775,onda su to Xeon-i E54XX.

Poslednja izmena:
Znači ako je skuplji za dve kutije cigara to nije opravdana kupovina osim ako nije i duplo jači?
Mora biti duplo jači da bi opravdao ulaganje od jedne pripejd dopune?

Kao što već rekoh, ako je par stotina dinara presudno tada ok.
A ako nije tada se uzima najjače za budžet kojim se raspolaže, pa zašto da ne i Xeon ako mu odgovara taj scenario.

Kupovina 2 jezgarnog procesora je totalni promašaj u današnje vreme, osim u slučaju da matična ne podržava quadove.

Kupi "odrađen" e5440 na aliexpressu za 20e, i imaš savremen komp.

E8400 E0 obavezno i turi ga na 4.0-4.5Ghz i mocices lepo i da se poigras sa njim (Dota2, LoL, World of Tanks, World of Warships, War Thunder i starije igrice koje ne zahtevaju quad procove)

[/U][/B]

Uzmi jači i piči.

Hvala svima na odgovorima i savetima. Imam masinu iz potpisa, koja je sasvim dovoljna klincu za igranje - za sada. Treba mi drugi racunar u kuci bukvalno samo za malo surfovanja po netu, slanje poste i rad u Offic-u. Na KP nude polovne brand name masine sa pomenutim Intel procesorima, 4GB ddr3 RAM-a i HDD-om 250 ili 320 GB, za 60-70 EUR. Racunam da ce to moci bar jos dve godine da sluzi za ovo sto meni treba. Interesovalo me je samo koliko je znacajna razlika izmedju ova dva procesora i koliko se to oseti u realnom radu.

6MB protiv 2MB keša nije zanemarljivo...
E8400 se može naći za 1200 dinara, možda čak i manje, idi na njega.

Zato sam napomenuo 2016. godina. Naravno da je nekada bilo realne primetne razlike.

Do nedavno sam, par meseci na licnom kompu, bio na E8400 a povremeno koristio i E7200*. Apsolutno nikakve razlike kada je u pitanju internet I rad u Office-u. I jedan i drugi stucaju na istim mestima.

*E5700 je blizi E8400 nego E7200 pa je "razlika" jos zanemarljivija. :d

Hvala svima na odgovorima i savetima. Imam masinu iz potpisa, koja je sasvim dovoljna klincu za igranje - za sada. Treba mi drugi racunar u kuci bukvalno samo za malo surfovanja po netu, slanje poste i rad u Offic-u. Na KP nude polovne brand name masine sa pomenutim Intel procesorima, 4GB ddr3 RAM-a i HDD-om 250 ili 320 GB, za 60-70 EUR. Racunam da ce to moci bar jos dve godine da sluzi za ovo sto meni treba. Interesovalo me je samo koliko je znacajna razlika izmedju ova dva procesora i koliko se to oseti u realnom radu.

Takve masine sa 4GB rama su skroz ok. Samo proveriti u kakvom je stanju hard.

Poslednja izmena:
Do nedavno sam, par meseci na licnom kompu, bio na E8400 a povremeno koristio i E7200*. Apsolutno nikakve razlike kada je u pitanju internet I rad u Office-u. I jedan i drugi stucaju na istim mestima.
Definiši štucanje na internetu.
Jer ako to štucanje znači zadrška pri učitavanju stranica bench foruma to se dešava i na i5 4690K na 4.5Ghz, to jest nije vezano za procesor.

Nisam primetio da igde štuca na internetu ili da je spor.
Adblocker je naravno preporučljiv (kao i za višestruko jače računare uostalom).
Rad u office-u je vrlo širok pojam, ali za uobičajene stvari nisam primetio usporenja i štucanja.

Do sada sam imao posla sa šest takvih mašina (sa E8400), svi vlasnici su zadovoljni, za minimum para više nego ok mašine za nezahtevne zadatke.

Ne vidim poentu da ne uzima jači procesor.
E8400 jeste jači, a razlika je par stotina dinara.
Ne par desetina evra, pedeset ili sto evra, već 500 din maksimum.

Bas to, stucaju sa par odredjenih otvorenih tabova, scrolovanje itd. Dok npr. G1610 primetno fluidnije to odradi.

Ako E8400 dobija za do 1300din, slazem se da je nepotrebno uzimati bilo sta "slabije".

Poslednja izmena:
odlični. u klasi amd fx 4300, minus nove instrukcije naravno.

problem sa pomenutim q8200 je to što je on ubedljivo najsporiji od svih core2 kvadova.
ima samo 4mb l2 keša i ima kriminalno mali množilac, samo 7. (što će reći da mu je maksimalan oc domet 2.8ghz , i to samo na boljim pločama koje mogu da izguraju fsb od 1600mhz)

za iste pare, 2000 din, naruči sa neta xeon e5440 , koji ima 12mb L2 keša, i na defaultu radi na istih 2.8ghz.
ne moraš ni da ga overklokuješ, imaćeš sasvim pristojan cpu za sve moderne namene.

Ima, nije da nema.. Nema e5440 ali ima malo slabiji model e5420

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno