Šta je novo?

Intel E5700 vs Intel E8400

Srle22

Slavan
Učlanjen(a)
24.11.2012
Poena
225
Znam da je pitanje, verovatno, malo bajato ali me interesuje kolika je realna razlika u radu ova dva procesora. U pitanju je koriscenje racunara za internet I rad u Office-u.

Nasao sam i ja na KP za 22EUR ali za taj treba neki stiker I treba malo da se modifikuje i samo procesorsko leziste. Koliko pametno je to raditi tj, kolika je verovatnoca da se tom prilikom nesto zezne? Da li je neko radio ovo do sada?

E da, nisam prijavio. Kupio sam Acer brend masinu Veriton M480G
MBO Acer MG43M chipset G43
CPU Intel E5700 3.00GHz
4 GB DDR3 RAM
HDD Hitachi 320GB 100% health
U izvanrednom stanju
Tih, gotovo necujan. Instalirao najnoviji build Win10, radi bez greske.....
E sad, platih ga 80EUR, mozda je moglo i manje, ali nisam mogao da se cenkam kada sam video kako je lepo ocuvan.....jedino me kopka sada ovaj Xeon za 22EUR..

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Aj pošto je ovo najsvežija 775 tema da pitam ovde.
Da li ima ikakve razlike u praksi između E7200 (3M Cache, 2.53 GHz, 1066 MHz FSB) i E5500 (2M Cache, 2.80 GHz, 800 MHz FSB).
Koristim E7200 u P5Q-LE ploči sa 3GB rama, držim ga na 3GHz jer niti umem da klokujem niti mislim da ima poente niti mi se sviđa ideja dizanja napona i grejanja. E5500 mi je ostao od neke izgleda crknute ploče pa zato pitam da li je uopšte vredno cimanja i menjanja (imam tt silent tower kuler morao bih da vadim ploču sve rašrafljujem...). Inače internet je jedina namena. Razlika je samo 1MB keša vs 300 MHz i možda bi E5500 mogao bolje da se klokne, ne znam znači li to uopšte nešto za internet. Prilično kilavo mi radi, pogotovo sa više tabova, flash... (net je mnogo tečniji na bratovom haswellu 3220) pretpostavljam da je do procesora verujem da je 3 GB rama dosta. Koristim XP još uvek.

Poslednja izmena:
Misliš da ima ikakve razlike do windowsa pri korišćenju interneta? Možda oko hendlovanja s memorijom... nemam pojma. Vidim da xp dosta arči hdd i page file iako ima mnogo slobodnog rama. Mogu i da dodam još 1GB po potrebi. Odvojio sam particiju za dual boot ali godinama sam lenj da se bakćem s tim i učim sve ispočetka. Ne snalazim se u win7, bukvalno razne osnovne stvari ne mogu da namestim bez guglanja jer je ceo control panel istumban i unakažen.

Nego prvo me zanima jel bolji E5500? I jel bi se više kloknuo s obzirom na manji fsb? Imam bolje kućište koje nikad da promenim pa kad to budem radio mogao bih i procesor da zamenim kad već sve stoji.

Neces nista da dobijes tim e5500, e sad ako ti je volja da probas onda samo napred :d

I da, obavezno stavi sedmicu, xp vec neko vreme nema azuriranja za bitne programe (chrome, opera, i sl.), nije sedmica mnogo razlicitija od xp-a.

Chrome i opera nisu bitni programi :D
Opera bila nešto nekad davno. A chrome sam jednom instalirao, nisam ni u opcije mogao da uđem bilo je samo doviđenja prijatno zauvek za takve non user friendly tvorevine.

Hahaha!

Onda je bolje da ostanes na xp-u ako ti je chrom non user friendly :D

Kako god, sa e7200 i 3GB DDR-a surf treba da ide glat.

Ili je do sistema ili do neke komponente.

Pa evo i trenutno, otvorim mnogo tabova sve se vuče ko pentium 2 ili čak skroz zablokira na kratko. A cpu nije preopterećen i ima gigabajt slobodnog rama. Moraću da reinstaliram... nisam dugo

Pa meni je kao što rekoh cimanje čak i da instaliram svež xp ili novi win7 i navikavam se, cimanje mi je da izvadim ploču skidam kuler i menjam cpu za e5500 (a kamo li neko modovanje i čeprkanje custom biosa i ulaganje u prastaru platformu...) zato sam i pitao ovde. Btw i dalje nisam dobio jasan odgovor koji je cpu bolji makar i u teoriji i na papiru? Imate e7200 i e5500 bez probe koji bi izabrali? Jel L2 keš ne igra ulogu za net? Igrice ne igram. I koji će lakše i više da se klokne, pretpostavljam onaj s manjim fsb-om. Meni je inače kolko znam i fsb ograničen zbog p43 čipseta na valjda nekih ~410... E da i klokovanje mi je cimanje :) iako imam pristojan velik kuler. Držim oduvek na 3 GHz bez dizanja napona. Mislim i da je e7200 loš primerak davno kad sam se igrao s tim, ne sećam se, možda i nisam sve ispravno radio jer se nisam udubljivao. A i mislio sam da nekoliko stotina MHz ne znači ništa. Ako vredi, poigraću se ponovo

edit:
Ček, ti kažeš da je za ovu namenu (internet i multimedija) isplativo doplatiti za xeon 25e u odnosu na dva C2D koja već imam džabe? Šta će biti bolje i koliko?
I da li uopšte može u P5Q-LE ploču da se zabode ovo recimo?
https://www.aliexpress.com/item/For...10&btsid=3dea1e64-96e6-4476-92e5-9f3aaa1926a5

Poslednja izmena:
apsolutno je poželjan xeon ili core 2 quad jer danas internet više nije baš nezahtevna operacija kao ranije. možeš te što imaš procesore da prodaš.
ako te mrzi to je tvoja stvar.

Da, kazem da je isplativo. A imas Xeon L5420 i E5430 za 15-17 evra. ;)
Dakle, prodajom ta dva procesora, doplata za Xeon te izadje ~10 evra.

E5500 je pre 5+ godina bio bolji od E7200 (na defaultu). Danas, u 2016. nema apsolutno nikakve razlike izmedju njih.

Poslednja izmena:
Pa bio je malo bolji zbog nesto veceg kloka ali to je zanemarljivo i nece se osetiti u realnom radu.

A tebe gadjan ako te sve toliko mrzi i cimanje ti je bilo sta da naucis (ili se prilagodis novom sistemu) ne znam sto si i pitao konkretna pitanja. Podsecas me malo na one matorce (ili da se neko ne uvredi starije ljude) sto rade u drzavnim firmama kojima je cimanje da nauce bilo sta novo na racunaru.

To pitam. Ako je E5500 pre bio malo bolji onda je i sada malo bolji. Staviću njega i kloknuti isto malo bez dizanja napona.
A ovo je novost, da za internet treba quad core. Jel firefox na winXP ume koristi sva 4 jezgra?!
Na G3220 sve ide glatko kao podmazano, otvara zatvara i učitava tabove bez zadrške. Videću da li će biti nešto bolje na svežem sistemu.
Ove procesore neću se cimati da prodajem jer nikom to ne treba i ne vredi skoro ništa. A xeoni su vidim na KP skuplji. Na aliju jesu one cene ali kad carina odrapi svoje dažbine po njihovoj želji i proceni...

OK. Nije ovo neupotrebljivo naravno, zadovoljan sam ja i dalje super me je služilo i dalje služi s obzirom da sam platio ploču cpu i memoriju samo 60e pre pune tri godine. Ne planiram još da menjam platformu, radi uglavnom korektno sa normalnim brojem tabova. Nego samo kad preteram ili kad stranice sadrže mnogo video klipova onda uspori

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno