Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

jel moze neko da mi kaze koja setovanja u biosu da stavim za e2160 i p35 ds3l da bih klokovao procesor. konkretno koliko da dizem napon a da ga ne sprzim?

sad sam stavio 9x333 sa 1.325v i nece... smrc

Poslednja izmena:
Ja mislim da je sledece ali nemoj da mi verujes do kraja posto sam ja u o.c.-u jos nov...

1. U Advanced BIOS settings iskljuci C1E i EIST
2. Podesi memory divider u M.I.T.-u na podesavanje 2.0 sto daje odnos memorijama i FSB-u 1:1
3. Mislim da mozes i sa manjim naponom na jezgru da dostignes te vrednosti, ali vidi ... Kod mene je isao na 1.275 (sto mu je default kod mene) u BIOS-u do 2.22Ghz dalje nisam isprobavao nego sam podigao 1.2935 i sada sam na 2.66 GHZ ili 8 x 333 sa E2140 M0.

Nadam se da ce da ti uspe :) Pa javi...

P.S. Ako sam negde pogresio neka me neko ispravi :)

Poslednja izmena:
2. Podesi memory divider u M.I.T.-u na podesavanje 2.0 sto daje odnos memorijamai FSB-u 1:1,
(zapravo mislim da je tu problem sto nece)
To je sigurno,ostavio je memoriju na auto pa je sa 333fsb-om otisla u nebesa :)

Poslednja izmena:
bash tako... nisam ugasio cie i eist...

pokusavao sam sa manual da podesavam napon ali nema teorije pa sam stavio na auto... evo kako to izgleda kod mene... jel to ok?

Bas je cudno da ne mozes da podesis naponna jezgru manuelno!?

Postoji opcija u M.I.T.-u koja se zove System Voltage Control (sto verovatno znas) i nju postavis na manual> ostale opcije ne diras vec ides na opciju CPU voltage control koja je onda na podesavanju normal (gde vidis koliki ti je normalan napon). Odatel mozes da podesavas napon na jezgru ali pazi posto Gigabytove ploce nude i dosta velike vrednosti >>> cak do 2V sto je nenormalno !!! Neznam koliko je max dozvoljeno. To ce morati neko drugi da napise ali ja ne bih isao preko 1.325V.

Probaj da podesis napon manuelno! Kreni od vrednosti normal pa vidi koliko ti je potrebno za zeljenu frekvenciju !

Poslednja izmena:
ma vratio sam ga 8x270 sto je 2.47ghz cisto da ispostujem sebe makar malo hehe.

inace pustio sam orthos i posle 20sec je poceo da pisti pa sam mu smanjio takt...

nego neko me je pitao sta ce mi bolje od box-a... pa na primer zato sto je box buchan i ispusta mi neki piskav zvuk koji me uzasno nervira...

elem da... nesto mi nije jasno sto se tice orthos-a... startovao sam ga dok sam drzao na 3.0, poceo da pisti pa sam isaona stop i dole je pisalo da nema gresaka... ...ko koga ovde zjbva?

Poslednja izmena:
Tehnics,ja sam uzeo p31 i e2180,ali su podesavanja za moju i za tvoju plocu ista... Iskljuci c1e i eist,udji u mit i pogledaj sta ti dole na dnu pise koji je normal cpu napon... Odmah opcija iznad toga ti sluzi za podesavanje napona proca....
Na kutiji od procesora ti pise max voltaza koja je dozvoljena(tj. na kojoj intel garantuje da ce raditi barem tri godine) tako da po potrebi mozes da je predjes...
Na def. naponu bi trebao da dignes proc na oko 2.7 ako ne i vise (zavisi od samog procesora),ali kada dizes frekvenciju rada procesora menja ti se i frekvencija memorije...ako ti je to stavljeno na auto promeni na manual i podesi tako da dobijes priblizno 800mhz....
I da,taj gail (2x1gb cas4,narandzasti hladnjaci) treba da radi na 2.1v,medjutim ploca mu sama daje
manje,pa trebas i da podignes napon za ram,recimo za +0.2 ili +0.3 da bi dobio 2.1 deklarisanih na memoriji. Proveri u everestu na kolikom naponu ti radi ram pa mu dodaj jos toliko koliko treba da bi radio na 2.1v. To dodajes isto u mit,imas dole pri dnu ddr voltage...meni je orthos pucao posle pet sekundi kako god da sam klokovao komp upravo zbog rama...

ma vratio sam ga 8x270 sto je 2.47ghz cisto da ispostujem sebe makar malo hehe.

inace pustio sam orthos i posle 20sec je poceo da pisti pa sam mu smanjio takt...

nego neko me je pitao sta ce mi bolje od box-a... pa na primer zato sto je box buchan i ispusta mi neki piskav zvuk koji me uzasno nervira...

elem da... nesto mi nije jasno sto se tice orthos-a... startovao sam ga dok sam drzao na 3.0, poceo da pisti pa sam isaona stop i dole je pisalo da nema gresaka... ...ko koga ovde zjbva?

Što se tiče bučnosti box cooler-a, možeš da instaliraš SpeedFan i da u njemu podesiš maksimalni broj obrtaja (ja sam stavio max na 32% i vent se vrti na 1050 obrtaja što je nečujno).

Što se tiče orthos-a i pištanja - možda ti je speeker pištao zbog prekoračenja maximalne podešene temperature u bios-u, a ne zbog same greške u orthos-u.

Bas je cudno da ne mozes da podesis naponna jezgru manuelno!?

Postoji opcija u M.I.T.-u koja se zove System Voltage Control (sto verovatno znas) i nju postavis na manual> ostale opcije ne diras vec ides na opciju CPU voltage control koja je onda na podesavanju normal (gde vidis koliki ti je normalan napon). Odatel mozes da podesavas napon na jezgru ali pazi posto Gigabytove ploce nude i dosta velike vrednosti >>> cak do 2V sto je nenormalno !!! Neznam koliko je max dozvoljeno. To ce morati neko drugi da napise ali ja ne bih isao preko 1.325V.

Probaj da podesis napon manuelno! Kreni od vrednosti normal pa vidi koliko ti je potrebno za zeljenu frekvenciju !

Ja sam probao 1.8V,morao sam :) ali ne vredi pregreva se procesor (default 1.3v,mada ja nemam C2d,vec u biosu mu je temperatura preko 70c,hladnjak na boxu je bas vruc,u winu se penje do 85c posle jednog minuta orthosa. Sve do 1.5v je sigurno,samo treba pratiti temperature (ako se radi o box kuleru)

Poslednja izmena:
box se vrti na 936 i chuje se... bash me nerviraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

blah... ae videcu da sutra ujutru chachkam napone posto sad ne smem da restartujem komp (konacno dobio slot-ove na dc++) ^^

Ja sam probao 1.8V,morao sam :) ali ne vredi pregreva se procesor (default 1.3v,mada ja nemam C2d,vec u biosu mu je temperatura preko 70c,hladnjak na boxu je bas vruc,u winu se penje do 85c posle jednog minuta orthosa. Sve do 1.5v je sigurno,samo treba pratiti temperature (ako se radi o box kuleru)

Na 1.8v i pregreva se!!! Mozda ti je zapao loš primerak ili ti kućište nije dobro provetreno ili..... kralju :p

I ja sam probao 1.8V ali ne namerno, zaboravio sam da rucno podesim napon (ostao je na automatic). Stavio sam 400x8 u biosu, napon je ostao automatic, i pošto se podigao win, uključio sam orthos i radio je nekih 2 minuta dok nije pukao, posle čega je temp skočila na 80C, posle toga sam odmah pokrenuo 3dmark 05 i pošto je on završio svoje nakon 10-tak minuta, tek sam onda video u CPU-Z da je napon 1.8V, isto je pokazivao i Everest. Nakon toga je usledio brzi restart i ponovno podešavanje Bios-a. Na svu sreću preživeo je tih 10-15 minuta sa voltažom od 1.8V.

Poslednja izmena:
Što se tiče bučnosti box cooler-a, možeš da instaliraš SpeedFan i da u njemu podesiš maksimalni broj obrtaja (ja sam stavio max na 32% i vent se vrti na 1050 obrtaja što je nečujno).

Što se tiče orthos-a i pištanja - možda ti je speeker pištao zbog prekoračenja maximalne podešene temperature u bios-u, a ne zbog same greške u orthos-u.

Koju verziju SpeedFan-a imaš? Meni ne reaguje na SpeedFan uopšte, čisto da vidim u čemu je fora, jer sam već podesio sa EasyTune-om da se vrti kako se meni sviđa ;)

Tehnics,ja sam uzeo p31 i e2180,ali su podesavanja za moju i za tvoju plocu ista... Iskljuci c1e i eist,udji u mit i pogledaj sta ti dole na dnu pise koji je normal cpu napon... Odmah opcija iznad toga ti sluzi za podesavanje napona proca....
Na kutiji od procesora ti pise max voltaza koja je dozvoljena(tj. na kojoj intel garantuje da ce raditi barem tri godine) tako da po potrebi mozes da je predjes...
Na def. naponu bi trebao da dignes proc na oko 2.7 ako ne i vise (zavisi od samog procesora),ali kada dizes frekvenciju rada procesora menja ti se i frekvencija memorije...ako ti je to stavljeno na auto promeni na manual i podesi tako da dobijes priblizno 800mhz....
I da,taj gail (2x1gb cas4,narandzasti hladnjaci) treba da radi na 2.1v,medjutim ploca mu sama daje
manje,pa trebas i da podignes napon za ram,recimo za +0.2 ili +0.3 da bi dobio 2.1 deklarisanih na memoriji. Proveri u everestu na kolikom naponu ti radi ram pa mu dodaj jos toliko koliko treba da bi radio na 2.1v. To dodajes isto u mit,imas dole pri dnu ddr voltage...meni je orthos pucao posle pet sekundi kako god da sam klokovao komp upravo zbog rama...

uradio sam kako si rekao i evo orthos 7 sati radi bez pucanja. cpu 3.37ghz ali ereverst i cpu-z pokazuju da je 3.0 na 1.36v
e sad sto se tice tog speedfan-a ili kako se vec zove meni ne reaguje na to... sad cu da probam sa easy tune-om pa cemo da vidimo :)

Poslednja izmena:
Cekaj,sta ti pokazuje u biosu? Meni da bi moj e2180 radio na 3ghz,u biosu sam morao da stavim 1.375 sto u win-u daje 1.328 a kada pokrenem orthos 1.216v. Ram sam stavio na 900 4-4-4-12 sna 2.3v....udji u everestov benchmark i pogledaj sta ti kaze na koliko ti radi proc... Ja da bih dobio 3.2 treba mi po meni preveliki napon,a ja nisam hteo da prelazim 1.35v. a napon koji mi je potreban je u biosu 1.47 a u win-u 1.42v....

Cekaj,sta ti pokazuje u biosu? Meni da bi moj e2180 radio na 3ghz,u biosu sam morao da stavim 1.375 sto u win-u daje 1.328 a kada pokrenem orthos 1.216v. Ram sam stavio na 900 4-4-4-12 sna 2.3v....udji u everestov benchmark i pogledaj sta ti kaze na koliko ti radi proc... Ja da bih dobio 3.2 treba mi po meni preveliki napon,a ja nisam hteo da prelazim 1.35v. a napon koji mi je potreban je u biosu 1.47 a u win-u 1.42v....

Sta ce mu faliti 1.47?:trust:

Pa u sustini nece mu faliti (verovatno ) nista,ali ja sebi ne mogu da priutim apsolutno nikakav rizik..... Ne znam da li bih dobio toliko na performansama za tih vise 200mhz i 30mhz na ram-u,
a da mi glava ne bude mirna... U sustini znam da mu nece faliti nista,i da je taj napon deklarisan na procesoru od 1.35v max,samo zastita intela od potosaca,jer se osigurava da ce raditi dotle,i nece da snosi nikakav rizik,a moze da radi i na mnoooogo vecem naponu bez problema... A ja,ako mi nesto crkne mogu i ja slobodno pored njega... :)

Psiha je cudo :)

Pa u sustini nece mu faliti (verovatno ) nista,ali ja sebi ne mogu da priutim apsolutno nikakav rizik..... Ne znam da li bih dobio toliko na performansama za tih vise 200mhz i 30mhz na ram-u,
a da mi glava ne bude mirna... U sustini znam da mu nece faliti nista,i da je taj napon deklarisan na procesoru od 1.35v max,samo zastita intela od potosaca,jer se osigurava da ce raditi dotle,i nece da snosi nikakav rizik,a moze da radi i na mnoooogo vecem naponu bez problema... A ja,ako mi nesto crkne mogu i ja slobodno pored njega... :)

U te poduhvate se ne treba upustati sa fabrickim hladjenjem koje dolazi uz CPU, pogotovo ako si pocetnik i ne znas tacno sta radis. Intel u ovom slucaju nije namenio taj Box kuler za overklokerske podvige. Mozes ti naravno probati sve to, ako ti zapadne bolji primerak CPU-a koji se manje greje moze da ode i na 3400MHz sa 1.45V, a da ne bude suvise vruc, ali opet je bolje uzeti aftermarket hladjenje i spustiti jos malo temperaturu. Toplota utice i na okolne komponente i nije svejedno da li iz ventilatora sa CPU duva vazduh od 50C ili 30C ;)

Pa znam,box kuler sluzi da ohladi cpu na def. taktu,e sad naravno da svi mi hocemo od naseg luceta od 50e performanse kao od zveri koja kosta 200e,ali nemere... :) Ja sam i sa ovih 3Ghz zadovoljan,i box mi hladi dovoljno,tj. temp mi ne prelazi 60C. Ram mi se samo malo vise greje,i to ne oba modula,onaj blizu proca je mnogo hladniji od onog u slotu dalje.... Jedna 12-ica ce to resiti.... A sto se tice hladjenja,gx-x to si sasvim u pravu,ali koliko kosta jedno dobro vodeno hladjenje,tipa kao to tvoje?
A u obzir dolazi i tx2.... koje kosta oko 20e,a da li mi je zaista neophodno?

:) Nista nije neophodno ;) TX je sasvim solidan, vecini ljudi i vise nego dovoljan.

Moje vodeno sam ja pravio i cena se meri trudom, razonodom, trckaranjem od radnje do radnje i krajnjim zadovoljstvom :p (i stalnim prepravkama :) )

Ljudi jer imate razliku u coretempu 0.96 i 0.96.1? Naime kod mene verzija 0.96 pokazuje 46C u idle a verzija 0.95 i 0.96.1 u idle pokazuju 29-31 (kao i TAT, Speedfan, Everest i BIOS (doduse on pokazuje 33 u pchealth-u)).

Revizija procesora je M0. (Ugradjen levak u kuciste (sa strane) koji pomoc u 8cm ventilatora duva prema procesoru i iskljucen smartfan u BIOS-u, tako da se vrti stalno na 1750 obrtaja).

Coretemp 0.96 daje tj.max 100C
Coretemp 0.96.1 i 0.95 i 0.95.4 daju tj.max 85C

I kome ja sada da verujem???

Poslednja izmena:
Ljudi jer imate razliku u coretempu 0.96 i 0.96.1? Naime kod mene verzija 0.96 pokazuje 46C u idle a verzija 0.95 i 0.96.1 u idle pokazuju 29-31 (kao i TAT, Speedfan, Everest i BIOS (doduse on pokazuje 33 u pchealth-u)).

Revizija procesora je M0. (Ugradjen levak u kuciste (sa strane) koji pomoc u 8cm ventilatora duva prema procesoru i iskljucen smartfan u BIOS-u, tako da se vrti stalno na 1750 obrtaja).

Hm to i mene intresuje par puta sam pitao i trazio odgovore al nijedan konkretan izgleda da je najbezbolnije podesiti da prikazuje "Delta to TJ max temp" jer i 0.95.4 i 0.96 prikazuju istu vrednost

Poslednja izmena:
Kod mene samo 0.96 daje razlicitu vrednost a 0.95, 0.95.4, 0.96.1 Speedfan 4.33, Everest, TAT i BIOS daju iste. Takodje 0.96 daje tj.max na 100C a ostale verzije Core Temp-a daju tjunction ili tj.max na 85C!!!

Poslednja izmena:

I kod mene isto,meni temp pravilno ocitava samo 0.96 valjda sto je tj max 100,pa ne pokazuje 15c manje temperature kao 0.96.1 i svi ostali. (ipak je realnije da mi je temperatura u idleu 37-38 (box) nego 22-23. (valjda je kod svih M0 procesora tj max treba da bude 100,ako programi kapiraju da je tj.max 85 odatle 15c nize temperature,nisam siguran mozda i lupam)

Poslednja izmena:
I kod mene isto,meni temp pravilno ocitava samo 0.96 valjda sto je tj max 100,pa ne pokazuje 15c manje temperature kao 0.96.1 i svi ostali. (ipak je realnije da mi je temperatura u idleu 37-38 (box) nego 22-23. (valjda je kod svih M0 procesora tj max treba da bude 100,ako programi kapiraju da je tj.max 85 odatle 15c nize temperature,nisam siguran mozda i lupam)

To me zanima... Da li je za M0 reviziju tj.max 85C ili 100C?

Mislim da bi temp u idle od 46C bila malko previsoka, zar ne?

Poslednja izmena:
Ja sam negde citao da je greskom tj.max za m0 85,a da je pravilno ustvari da bude 100c (a mozda ovo vazi samo za 4xxx seriju,nisam ni ja siguran)
jeste malo previse,nekako mi je logicnije da bude 30-35 kod tebe ,mozda na 2xxx 0.96.1 ipak pravilno ocitava temp.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno