Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

KOd mene je:

Genie Bios Setting.
U opciji DRAM timing podesavam latencije.
Target DRAM speed podesavam delioc za memoriju.
Voltage setting pdoesavanje napona.

bios je od 25 jula 2007...evo sad cu da odem da pogledam koje sve opcije imam pa da vidis...nije ni meni jasno

Prilozi

• Slika012.jpg
    Slika012.jpg
    285.1 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
pa eto ti ga dole DRAM speed, to izaberi i tamo namestas

:wave:

pa to je to bre :) Sta bi ti ? To i ja imam, to svi imamo...U zavisnoti kojiod ta tri postavis i FSB-a (i strap-a) dobijas frekvenciju memorije. Menjaj ih i videces rezultat u onom polju iznad gde pise "ddr2 memory speed:". Ako stavis STRAP (imas i tu opciju pri vrhu) na 800, dobices delilac 400 u tom meniju. (trebal bi, nemam DFI). Ako stavis strap 1066 otvorice ti se i 1066 opcija u tom meniju. Aj probaj pa javi.

na vrhu imam samo NB Strap..a vrednosti sumu..133, 200, itd...ma imam ja resenje za ovo uzecu memorije od 800 i bice to ok nego mi ovo nije malo jasno...ploca me skroz zbunila....sve u svemu hvala na pomoci puno:)

pa "samo" to ti i treba. Razlicit STRAP daje razlicite rezultate kod mnozioca za memoriju (533, 667 itd.)

http://www.peakin.com/xbx2/calculator.html <- pogledaj malo ovo i videces da recimo strap 800 i emorija poddesena na 667 i dignut FSB (overklok, ukucas gore) daje drugaciji rezultat nego 1066 strap recimo.

Lepo ti kazem probaj. Ne moras snimati to, stavi strap na 800 (tamo gde imas 133, 200...imas valjda i 800 i 1066), pa onda stavi u onom DRAM setings memoriju na na neku od onih vrednosti, pa promeni strap pa vidi sta se desava. Za odnos 1:1 ti treba strap 800 i u onom DRAM setings 400 (sad ti je najnizi 533 posto je STRAP verovatno podesen na 1066 ili auto a rezultuje u 1066)

edit: Moguce da je u STRAP sekciji 200 ono sto ti treba sobzirom da intel ima quad pumped bus 200x4 = 800 (ovo vazi ako su ti ponudjene vrednosti 133, 200, 266 i eventualno 333)

Poslednja izmena:
mogao si uslikati i drugu polovinu ekrana biosa?? sta imas pod opcijom DRAM Speed?

pa napisao je, tamo su mu postavke za ram, 533 pa navise. Zato sam mu i rekao da stavi strap na 800 i da vidi da li ce mu otkljucati 400 seting pod DRAM speed

pa napisao je, tamo su mu postavke za ram, 533 pa navise. Zato sam mu i rekao da stavi strap na 800 i da vidi da li ce mu otkljucati 400 seting pod DRAM speed

strap nemogu da stavim na 800( ako mislis na NB strap:) imam ponudjene samo 133, 200 i 266 mislim da bi novi bios resio problem ali necu jos oko toga da petljam....sad mi procesor rad na 2.7 a memorija na 800.

zadovoljan sam rezultatima pogotovo u crysis-u, tako da ga vise necu dizati, :D

u svakom slucaju hvala na pomoci;)

Poslednja izmena:
1.) Kad stavish NB strap na 200 to je 800 (200x4)
2.) kad stavis memoriju na 800 (400x2) to znaci da ce memorija biti 800mhz ALI samo dok ti je procesor na default vrednosti i NB strap 200 (4x200=800).. Cim dignes FSB na recimo 300, memorija vise nije 2x400 (800) vec je 2x600 (1200) posto je magistrala 4x300 (1200). Dakle to nije Bogom zadata i zakucana vrednost.

Dao sam ti link ka kalkulatoru i tamo si sve lepo mogao izracunati, ali te je ocigledno mrzelo. Mrzi i mene dalje da ti objasnjavam :p

:wave:

Dajte ljudi, HELP! Ili sam ja malo (malo vise) retardiran,ili mi je zapala neka tako krs komponenta... Ili jednostavno nemam pojma... Kupih i ja e2180, gigabyte p31, i 2*1gb gail-a 800... Ne mogu da dignem proc na 3.0 ili 3.2 pa makar se naglavacke okrenuo....
I na 3.0 podesen napon u biosu 1.3500v u cpu-z u idle-u 1.328 ram stavljen na 800 pa nece i nece.... Iskljucen c1e i eist i opet dzabe!!! Sta radim ybeno pogresno?????????????????????????????????????????
Kada ucitam optimized defaults,sa ukljucenim c1e i eist na 2.0 radi u idle-u na 1.15v!
Kada dignem na 3.0,iskljucim c1e i eist, i stavim volt na auto on digne za proc na 1.39,sto je po meni pre mnogo!!!!!!!! Sta da mu ybeno uradim???? Nemojte mi samo reci u ruke pa kroz prozor... :) Dajte malo help,zao mi vise da smaram djwiba,vec sam udavio coveka...
Da,btw bios je f8...
Ko zna zna,ko ne zna,nervira se..... :)

Da i napajanje termal-take 420w....

C1E i EIST obavezno isključi a napon podešavaj po koracima i testiraj stabilnost ORTHOS-om dok ne dođeš do minimalnog napona na kome mašina radi stabilno. Pod opterećenjem dolazi do pada napona, a i napon je redovno manji od onog podešenog u biosu - pojave poznate kao vdrop i vdroop.

ok,jeste,ali evo podesen mi je u biosu 1.3625 u win-u ga i everest i cpu-z cita kao 1.3,a vdrop ide do 1.2 i opet nije stabilan!!! Posle tri sata puca u orthosu!!!
Imao sam f5 bios kada sam kupio plocu,tada sam klokovao proc na 3.0 i radio je... I ja se napravim pametan,htedoh jos i sa manje naponaaaaaaaa i cvrc.... Updatovah bios i sada vise ne moze kao ranije.... A i nesto mi deluje da je ovaj napo za 3.0 nestabilnih jako veliki sa obzirom da ljudi sa e2140 i e2160 postizu i vise sa manje napona.... znam da je mozda do primerka,ali nesto mi tu debelo smrdi...
smrc...smrc.... :(

Meni taj Geil nije hteo da radi kako treba na P31-DS3. Onda sam uzeo Black Dragon 4x1, i tu sam tek imao problema. Na njenoj sestra ploči P35-DS3 evo Orthos i OCCT prolaze po 12+ sati, ali malo spušten CPU. U pitanju je E2140, fsb 355 (2840MHz), mem na 3 x 355 = 1065MHz, 5-6-6-18, sve voltaže difolt. Uključeni C1E i EIST i sve redom... :)

Spusti CPU i vidi da li te RAM uopšte sluša.

aj da probam...mada mislim da slusa.....ali ajd....

probaj ti da stavis memoriju na 667 pa onda probaj 3.2 na 1.36V

javi kako je proslo ;)

e ovako.... pobesneh i krenuh... :)
Po default-u mnozilac je 10x,a host freq je 200. Pa samim tim nisam mogao da proc ostavim na default-u a memoriju da dignem vise od 800 jer mogu max x4. Isao sam drugom filozofijom...
Postigao sam stabilnih (barem mi se cini,pustio orthos 15min,jer mi obicno pukne posle 15 SEKUNDI),2.7ghz. Napon u biosu za proc 1.2375v, sto u win-u u idle modu daje 1.200v, tj. kada pokrenem orthos padne na 1.184v. Pri tom mi je ram bio na 810mhz,volt za ram +0.3 da bih dobio deklarisanih 2.1v napisanih na ram-u. Znam da nije toliko potrebno odmah,ali cisto da se osiguram da mi ram ne pravi problem...
E sad,postigao sam bio i 2.5,ram stavljen na 800,u biosu na 1.2v za proc sto znaci u win-u i manje i opet prolazi orthos...
znaci za 200mhz vise napon mi je bio potreban +0.0375. Sto i ne deluje tako strasno....
Izgubih ceo dan na ovo....Ubice me riba....Odoh do nje pa cu da nastavim sutra....

gx-x:
Zasto ram na 667? I ako ga stavim na toliko koji napon da mu dam? Def je 1.8,a na ramu pise da mu treba 2.1?

evo,ako stavim 10x320,najmanji napon u biosu da bi digao win je 3.4v sto u win-u daje 1.36v.
e sad,ako stavim 10x320 ram mogu da stavim ili na 640 ili na 768mhz. Stavio sam na 640 i orthos je puko cini mi se pre nego sto sam stisnuo start.... U pzd mat

toj memoriji je default onolko koloko pise, tj 2.1 za 4-4-4-15 PL12 za 900MHz joj treba 2.2V ili mozda cak i vishe, nisu svi primerci isti. Elem stavi onda 3.2 i 768 za memoriju, digni jos napon za CPU, memoriju stavi na 2.1V. Dizi napon za CPU dok ne postane stabilan...druge nema. Moj radi na 1.46V na ovih 3400 i kusur...

C1E i EIST obavezno isključi

Eto sve zavisi od primerka do primerka.... Meni je C1E & EIST uvek ukljuchen i nemam problema chak ni kad proc podignem na 3150 MHz sa naponom od 1.45 V u idle ce da radi na 2100 Mhz i sa naponom od nekih 1.1 V i nece da se zaglupljuje....

@ dzonika
Napon na memoriji stavi na 2.1 V to joj je default !!
FSB digni na 400 a mnozilac na procesoru postavi na 8 i dobicesh 3.2 GHz
Memorijski mnozilac postavi na 2 x tj nek memorija radi sinhrono sa FSB-om....
Napon na procesoru stavi na 1.4 pa cesh onda postepeno smanjivati dok nenadjesh minimalni na kom je procesor stabilan na toj frekvenciji....

Moj Black Dragon se potpuno sumanuto ponaša. Orthos (ja sam prešao nazad na Prime, što koristiti kopije kad imate original) puca kad dižem voltažu memoriji. Sad je spuštena na difolt i došao sam do 1136MHz (5-6-6-18), default voltaža. CPU je zasad na FSB 355, difolt voltaža.

Ma koliko sumanuto zvučalo, probaj da ne dižeš voltažu RAM-u uopšte, popusti latencije i vidi da li puca zbog CPU ili RAM. OVako nigde nećeš stići.

Evo meni vrti Prime već jedno 2 sata, ja se izležavam sa lapom u krevetu u nedostatku ženske i bilo bi sjajno kad bi mi neko doneo neku klopu. :d

Ljudi jos jedno pitanje,sta je CPU GTLREF I G(MCH)? Imao sam f5 bios,i cpu gtlref mi je bio po defaultu podesen na 0.67,mdjutim od kada sam updat-ovao na f8 je po defaultu 0.63?

Postavih 8x400,tem u biosu na 1.45v sto u win-u daje u idle 1.408v a u load-u 1.392v. Jos sam podigao voltazu fsb+0.1 i g(mch)+0.1 i puca orthos posle 2 min i 30 sek. Medjutim,win,orthos i core temp mi vide proc ao 4.0ghz, a cpu-z i everest 3.2? Ni ovako nece na 3.2... :(
Dostigao sam 3.0 sa naponom u biosu za proc 1.35625,orthos prolazi 15 min....
Sta dalje?

Čoveče, da li ti orthos prolazi na difoltu uopšte? I što odmah toliko preteruješ, nađi prvo neki bottom line gde će orthos da ti piči bar 12 sati, pa kad imaš polaznu osnovu penji lagano.

Predlažem da uključiš i OCCT test, pućiće jako brzo ako je CPU problem, mada je takođe osetljiv i na RAM, kao i svi ostali. Spusti to sve malo i nađi neku poziciju na kojoj radi kako treba, i ne diraj voltaže odmah, to na kraju kad dođeš do neke vrednosti koja prolazi na default voltažama.

ok. Dobar predlog. Evo postavih opet 3.2 tj 8x400 na 1.5v u biosu tj 1.108 u idle a 1.392 u load-u. Orthos ide vec 20 min...ali mislim da je to mnogo napona... A to za othos na difoltu,bogami moram da proverim.... :) Ko zna,sve je moguce

Vrh Dno