Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

E ovako imam jos jedan problem:

Temp. procesora mi ide i do 75c:mad::mad::mad:

U kucistu imam 6coolera i kad pipnem hladnjak na procesoru on hladan:zgran:
a temp 75:zgran:

U cemu je problem????

Hvala unapred.

Problem je u tome da telo kulera ne naleze lepo na procesor.

Ne znam kako ti je hladno telo kulera na temp od 75, znam kod drugara na Celeronu posle przenja na 70c morali smo da cekamo par min da bi razmontirali kuler koliko je bio vreo. Mada tek sada sam video da je klok na 3ghz, to je poprilicno za box.

Evo sad Sam kupio GOLD MS-400W
jos samo da uradim VDROP mod na ploci, ako neko moze da mi pomogne,
koji tranzistor treba da "Nasaram" grafitnom:d

Samo da kazem da je ovo napajanje go qu....:D
kolega ga danas kupio za p4 2.66ghz, asus p4p800-x (cini mi se), 256mn ddr, 9250... nije radilo ni 3h i RIKNULO....

To je OK T sa BOX-om za L2-ku :)
:wave:

To sto si ti navikao na ES i da temp vrishte to je jedna stvar, ali njegova temp je na non-ES procesoru i prilico je visoka. MEdjutim, to nije njegova greska vec je jednostavno neko morao i takav deo wafera da pokupi... :(

Poslednja izmena:
To sto si ti navikao na ES i da temp vrishte to je jedna stvar, ali njegova temp je na non-ES procesoru i prilico je visoka. MEdjutim, to nije njegova greska vec je jednostavno neko morao i takav deo wafera da pokupi... :(

Sredio sam temp. ne prelazi 70c:smoke:

I imam jos jedno pitanje jesu li uredu ove voltaze?

Poslednja izmena:
ok su voltaze.. jel ti tih 71C sto pokazuje Everest u idle ili u loadu? na koliku voltazu ti je podesen procesor u BIOS-u?

ok su voltaze.. jel ti tih 71C sto pokazuje Everest u idle ili u loadu? na koliku voltazu ti je podesen procesor u BIOS-u?

Podesen na 1.70V mislim, ili nesto slicno ali u windowsu voltaza, je 1.52V
Vdroop:smoke:

@ Gadoguz

Na 1.7v sigurno nije jer je too hot za box, a i vecinu air cooler-a...

Imam slichan problem kao gadoguz.
Drugaru sam sklopio: E2180, Biostar 965PT, 2GB Take MS.
Procesor pokazuje nenormalne temp samo tako. ide i to 80c (orthos) kad se ugasi komp.
Disejblovo sam na plochi temp gashenja jer se i na manjim temp gasio.
Stavljao sam i skidao box jedno 5x, shto na biostaru shto na Asus-a P5N32E-Sli, sa tim da
se na Asusu tripuje samo tako, detektuje def voltazu 1.25v i nece ni na 2.66 stabilno sa norm voltazom, a recimo ulazio u win i na [email protected] i radi sve dok se ortos ne pokrene kad se ugasi posle 2 sek zbog veoma visoke temo. btw na asusu nemam da iskljuchim temp gashenja i butuje se
vrlo teshko (posle nekliko restarta).
Na biostaru nisam imao tih problema i radio je do 3.2GHz sa dignutim naponom 1.38v. Pustim ga da vrti ortos i digne on tem na preko 75c, pipam kuler, mlako, ugasim komp, pipam ispod kulera, mlako, skinem kuler i pipam procesor, on mlak. Koji su sad gremlini u pitanju. Zaboravih da kazem da sam na asusu menjao nekoliko biosa, s tim da je sa novijim gore bilo. Napajanja u oba sluchaja su bila LC Power 6550/GP
Takodjer da ne zaboravim, najchudnije je to da su vrlo male temp razlike izmedju defolt taktova i OC-a (oko 6-8c), ali ogromne izmedju IDLE i full Load, chak 40c!!! To josh nigde nisam video. Jel moguce da proc ima istripovanu temp sondu pa pokazuje nenormalne temperature?

Poslednja izmena:
Ili to, ili je bas do J uradeo vdrop mod:D, Salim se nema sanse da je 1.7v a u win 1.5 to bi bio katastrofala drop :S:

@demios:

I kod mene je razlika 35C izmedju idle i orthos small fft's full load...Mozda tripuje sonda, mozda ne, ali tako je. U "realnom radu" (igranje :D ) je ~20C razlika...

najchudnije je to da su vrlo male temp razlike izmedju defolt taktova i OC-a (oko 6-8c), ali ogromne izmedju IDLE i full Load, chak 40c!!! To josh nigde nisam video. Jel moguce da proc ima istripovanu temp sondu pa pokazuje nenormalne temperature?

mora da kuler ne naleze lepo na proc...
tako sam se i ja tripovao, imao sam ogromnu razliku izmedju idle i load.. probavao sam kuler da li lepo naleze i cinilo mi se da naleze... ponesem komp, stavim ga u kola a posto imam tvrdo ogibljenje, bilo je truckanja.. kad sam dosao do drugara, otvaram stranicu i vidim kuler koji se otkacio sa jedne strane... sto ce reci samo jedno, nije dobro nalegao iako se meni cinilo da lepo naleze na pocesoR... montirao sam ga ponovo i sad lepo radi...

I kod mene je razlika 35C izmedju idle i orthos small fft's full load...Mozda tripuje sonda, mozda ne, ali tako je. U "realnom radu" (igranje :D ) je ~20C razlika...

kod mene je razlika u realnom radu - igrice - 10 do 11C..
u Idle mi je 54C u NFS Carbonu max ide 65C dok sa Orthosom -Small FFTs ide na 77C
kad mi nije dobro nalegao kuler Idle mi je bio isti a Orthos mi je bio na 80C za dve sekunde pa sam ga odmah gasio... ko zna gde bi otisao...

Poslednja izmena:
@voodooNS Pa pazi. Da nije nalegao kako treba, usijalo bi se sve okolo, soket, plocha itd.
Gomilu puta sam pipao presHOT kelerabe kojima je difolt 55-75c i tu je usijano sve zivo, ovde je jednostavno sve mlako, ali bukvalno sve. Da nije lepo naleglo procesor bi po skidanju kulera bio uzavreo samo tako da bi naneo opekotine drugog stepena :)
Evo sad sam ga klokgenovo na 3.1GHz i temp ne prelazi 71c. wtf?
A tripove na Asusu nisam prokljuvio, jednostavno se ne slazu nikako.

Evo kako OC stoji kod mene.

Masina je iz potpisa, ali ajd jos jednom:

E2160 @3.2GHz (400*8) @1.36V hladjen boxom
DFI Blood Iron P35
2x1GB Ultra960 5-5-5-15 @2.2V
napajanje (uz kucista) Codegen 400W (planiram da menjam napajanje, ali ovo Codegen je izgleda jos uvek jako, tj. dovoljno jako da izdrzi OC svega)

Komp mi je prolazio testove i na 3.4GHz, ali na misice jer su temperature bile krticine (full load 80C).
Na 3.6GHz, voltaza je bila 1.55V pa je pao jer je temp prelazila 85C.

Prilozi

• 3.jpg
    3.jpg
    250.8 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
@voodooNS Pa pazi. Da nije nalegao kako treba, usijalo bi se sve okolo, soket, plocha itd.
Gomilu puta sam pipao presHOT kelerabe kojima je difolt 55-75c i tu je usijano sve zivo, ovde je jednostavno sve mlako, ali bukvalno sve. Da nije lepo naleglo procesor bi po skidanju kulera bio uzavreo samo tako da bi naneo opekotine drugog stepena :)
Evo sad sam ga klokgenovo na 3.1GHz i temp ne prelazi 71c. wtf?
A tripove na Asusu nisam prokljuvio, jednostavno se ne slazu nikako.

vidis da li je lepo nalegao kad skines kuler pa pogledas otisak koji je ostavila pasta... ako je ujednaceno sa svih strana onda stoji ok... jos jedna mogucnost je da su ti zabice na kuleru oslabile pa kuler ne pritiska procesor... mada i u ovom slucaju morao bi videti neravnomeran otisak paste... btw.jesi probao sa menjanjem paste? takodje i ako imas visak paste na procesoru moze biti uzrok povecanja temp... a mozda i ti gremlini sto imas u ploci mu ne daju mira??

Sve sam proveravao, kuler lezi lepo, pasta u optimalnom sloju i lepo rasporedjena posle skidanja boxa, probao sam drugi box kuler, stavljao njegov kuler na asusa i e2140, jednostavno sve, a shto se tiche toga da su gremlini, teshko da je i to, jerbo e2140 radi normalno na obe ploche i sa oba kulera, jedino e2180 gde god da bocnem (na asusu se tripuje nenormalno) ili koji god kuler da stavim pokazuje nebulozne temperature. Nisam napomeno da sam probao i sa GeminII i isto je, malko nize temp samo.

Mala pomoc:)

DFI 965 DARK INFINITY+ E 2160 OC+ 400W

Drugar ima gore navedene komponente, pa smo hteli da ih malo klokujemo. E sad, na internetu pricaju kako su na ovoj konfiguraciji(sem napajanja) pomenuti proc terali do 3,4ghz uz napajanje cpu-core setovano na 1,5V, medjutim mi nismo uspeli nas da poteramo preko 2,150ghz sa napajanjem setovanim na 1,400V. Ono stose dogadja kada probamo da idemo preko ovih frekvencija su "frizovanja" pri podizanju OS, BSOD pre pre boota OS, itd... Preko ove voltaze nismo ni probali, jel smo smatrali da ako je 1,5 dovoljno za 3,4ghz onda 1,4 dovoljno za bar 2,5-2,6. Da napomenem, da je graficka karta u ovoj konfiguraciji 8800gt. Jeli ovo napajanje nedovoljno za neki ozbiljniji oc, da li bi mozda povecanje volataze NB-a pomoglo, da li mozda memorija pravi neki problem psoto suu pitanju Apacer moduli koji rade na 533(u sta iskreno sumnjam, jer i ja koristim iste module i na mojoj konf rade na 700mhz bez dizanja napona vec godinu dana)? Sve jedno, svako misljenje i savet su dobrodosli, hvala unapred:)

Poslednja izmena:
DFI 965 DARK INFINITY+ E 2160 OC+ 400W

Drugar ima gore navedene komponente, pa smo hteli da ih malo klokujemo. E sad, na internetu pricaju kako su na ovoj konfiguraciji(sem napajanja) pomenuti proc terali do 3,4ghz uz napajanje cpu-core setovano na 1,5V, medjutim mi nismo uspeli nas da poteramo preko 2,150ghz sa napajanjem setovanim na 1,400V. Ono stose dogadja kada probamo da idemo preko ovih frekvencija su "frizovanja" pri podizanju OS, BSOD pre pre boota OS, itd... Preko ove voltaze nismo ni probali, jel smo smatrali da ako je 1,5 dovoljno za 3,4ghz onda 1,4 dovoljno za bar 2,5-2,6. Da napomenem, da je graficka karta u ovoj konfiguraciji 8800gt. Jeli ovo napajanje nedovoljno za neki ozbiljniji oc, da li bi mozda povecanje volataze NB-a pomoglo, da li mozda memorija pravi neki problem psoto suu pitanju Apacer moduli koji rade na 533(u sta iskreno sumnjam, jer i ja koristim iste module i na mojoj konf rade na 700mhz bez dizanja napona vec godinu dana)? Sve jedno, svako misljenje i savet su dobrodosli, hvala unapred:)

E ovako, kojeg je proizvodjaca napajanje?
Novi bios bi trebao resiti sve probleme sa OC.
povecajte malo napon memoriji 2.100v
iskljucite sve spread spectume(Nisam siguran se ovako pise:d)
iskljucite c1
malo opustiti latencije memoriji i preci ce lako 3Ghz;)

pozz.

E ovako, kojeg je proizvodjaca napajanje?
Novi bios bi trebao resiti sve probleme sa OC.
povecajte malo napon memoriji 2.100v
iskljucite sve spread spectume(Nisam siguran se ovako pise:d)
iskljucite c1
malo opustiti latencije memoriji i preci ce lako 3Ghz;)

pozz.

Napajanje je chieftec.....mislis da nije do napajanja?

Stavi sinhrono memoriju sa FSB-om i teraj. To te kochi 99%

Stavi sinhrono memoriju sa FSB-om i teraj. To te kochi 99%

problem je sto na ovoj ploci ne mogu da nadjem onaj mnozilac da mi memorija ostane na 667 a proc da stojina 3 ghz...znam da me to koci...takodje nemogu da nadjem C1 opciju....bukvalno je sve otkljucano na njoj i zbunila me je jako...sad mi radi na 2.3 a memorija na 682...a trebalo bi da radi na 3ghz a memorija na 667...

problem je sto na ovoj ploci ne mogu da nadjem onaj mnozilac da mi memorija ostane na 667 a proc da stojina 3 ghz...

A jesi li probao da promenis mnozilac pa da tako nesto sredis.

Ja zbog memorije umesto 356x9 drzim 400x8.

C1 ocpija? Pa ne zove se tako, vec drugacije. Da me ubijes ne mogu da se setim kako je kod DFI dok ne pogledam.

Memorija koju koristim je DDR2 na 533mhz i kako ja podizem FSB i frekvencija memorije se srazmerno podize, tako da kada FSB dostigne vrednost od 333mhz memorija je na 850+mhz. Ne mogu da pronadjem podesavanje za odnos izmedju FSB i DDR brzine, ili ga nema na ovoj ploci. Neka ideja?

Ne mogu da pronadjem podesavanje za odnos izmedju FSB i DDR brzine, ili ga nema na ovoj ploci. Neka ideja?

Kako nema. To je ipak DFI. Oni su sinonim za podesavanja rama. Ja covece na DFI Blood Iron imam lom podesavanja za memoriju. Sve moguce delioce.

Nazad
Vrh Dno