Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

E2160 za svaki dan , 3330 MHz box cooler , mnozilac 8 pa se manje greje ;)

Memorija na 832 MHz 4-4-4-15 geil ultra kit 2x 1 GB

Dokaz da temperatura na core tempu laze , u biosu sam upalio cpu alarm na 60 stepeni i nije se upalio , a core ispisuje 74 :d

Sve testove sistem prosao , super PI , 1M radi za 18 sekundi :smoke:

Cekaj, hoces da kazes da ti je cpu na 1.3V (default 1.325) za 3330 MHz? ne treba mu povisen napon za toliki takt?

cak ja mislim da ima neki vdrop i da pise cpuz nesto ispod 1.3 V ...

Ja sam podizao do 1.4 pa posle spustao nanize ;) meraci pokazuju 1,3 sad cu proverim u biosu pa javljam tacno
;)

Eh da, i da napisem da radim sa chieftec napajanjem od 360w sve ovo , imam x1600xt grafiku 2 hdd-a , 1 dvd , 5 sistemskih na 5V fanova od 80 mm u big tower chieftec kucistu :D

Edit : cpu V je 1.3500 u biosu :)

Poslednja izmena:
Dokaz da temperatura na core tempu laze , u biosu sam upalio cpu alarm na 60 stepeni i nije se upalio , a core ispisuje 74 :d

Da i meni je to za alarm chudno.

Poslednja izmena:
A mozda taj core temp shutdown na ploci ne radi, i daj skini novi cpu-z da vidimo koj ti je rev proc.:D:-devil-:
Probacu i ja moj za koj dan da vidim koliko meni pici sve to pa se javljam.:wave:
EDIT: A da nije mozda zbog toga sto coretemp dobija ocitavanja sa proc-a a speed fan sa ploce, pa onda logicno ploca gasi proc kad dobije npr 60c sa cipa za monitoring, nekako je logicnije?

Poslednja izmena:
E2160 za svaki dan , 3330 MHz box cooler , mnozilac 8 pa se manje greje ;)

Memorija na 832 MHz 4-4-4-15 geil ultra kit 2x 1 GB

nemoj da se lozis bzvz, iskljucio si CPU thermal control i zato ne gasi komp...zaboga... :wall: pa zar moramo i ovakve postove da imamo ? Drugo, CPU core temp je jedno , a sonda na maticnoj koja gasi plocu je sasvim druga stvar (kod mene na 65C core tempa ona pokazuje 49C)... a ja mislio da ti znas sta radis cccc :p (malo se zezam ;) )

PS. I ajde i ti faco lepo stavi u orthosu small fft's test pa onda gledaj temperature i placi :d taj blend test greje cpu 10C manje nego small fft's sto ce reci da ode ti na 67-68C onako opusteno sa boxom :) :wave:

Poslednja izmena:
E2160 @ 3000MHz @ 1.3V, ORTHOS stabilno

E2160 @ 3000MHz @ 1.3V, ORTHOS stabilno

MoBo: GIGABYTE P31-DS3L @ FSB-334MHz
CPU: E2160 @ 3000MHz @ 1.3V (u Biosu setovano na 1.35V)
Memory: 2x1GB KINGMAX DDR2-800 @ 835MHz

Ima vdrop sa 1.300V u IDLE na 1.280V u LOAD rezimu.

Temperature po Core Temp-u 0.95.4 @ BOX cooleru su:
IDLE: 40-42°C
LOAD: 70-71°C

[email protected],EIST&C1enabled / [email protected],EIST&C1enabled

[email protected],EIST&C1disabled / [email protected],EIST&C1disabled

Na kraju svega, proverio sam temperaturu coolera u LOAD rezimu najjednostavnijom metodom zvanom "prst na rebra (hladnjaka)" i konstantovao da se toplota jedva oseca. U IDLE rezimu, toplota se ne oseca ni malo.

Na prethodnoj mojoj ploci (GIGABYTE M55PLUS-S3G), kada stavite prst na chipset pri LOAD-u (52-53°C) nemoze da se drzi vise od 1s, gori sine.

Ovde, na BOX-u mozes da drzis kolko hoces i nista.
Drugo, meni je NON-STOP bio ukljucen CPU thermal control, tj. nisam ga ni iskljucivao, pa s'obzirom da se alarm nije oglasio niti bilo sta slicno kada je dostizao i odrzavao 70°C moze da se zakljuci da temperature od 70°C pri LOAD-u prikazane u CoreTemp 0.95.4 su prevelike/nerealne (bar po meni).

Na slici "[email protected],EIST&C1disabled" se vidi kako CoreTemp 0.94 i CoreTemp 0.95.4 razlichito ochitavaju temperature i Tjunction na istom procesoru, i tacno je tolika i razlika pri IDLE/LOAD rezimima.

Evo i razlike izmedju L0 i novijih M0 revizija.

The boxed Intel® Pentium® dual-core desktop processors E2160 and E2140 will undergo the following changes for the L-2 to M-0 stepping conversion:

• New S-Spec and Material Master Number for the converting product
• CPUID will change from 6F2 to 6FD
• Extended HALT power specification will reduce from 12 Watts to 8 Watts
• Maximum allowed Case Temperature will increase from 61.4°C to 73.2°C
• Tcontrol offset will remain the same relative to 0 with the increase in maximum allowed Case Temperature, which will help reduce acoustics
• Minor visible difference between the L-2 and M-0 packages but is pin-compatible

S'obzirom na ovo, moguce je da je Tjunction u novom Coretemp-u i povecan tih nekih 15°C pa samim tim i software-ski povecano i ocitavanje temperature, sto odgovara M0 reviziji, tako da bi po logici, 0.94 bio ispravniji sto se tiche temperatura za L2 reviziju.

Sto se tiche Intel Thermal Analysis Tool-a, nisam siguran koliko je merodavan da ocitava temperaturu, jer je jos iz 2006-te godine, i E2160 kod mene ocitava kao Pentium M.

Takodje sam po stranim forumima nasao da se neki E21xx procesori isporuchuju sa BOX cooler-ima koji imaju bakarnu bazu (dno). Ja sam dobio aluminijum.:bottle:

Chista logika je da ako brisbane (65nm, 65W) ima u IDLE rezimu temperature 25°C i pri LOAD-u ispod 60°C, logicno je da slicne temperature imaju i Intel-ovi 65nm/65W procesori, sto je jos jedan razlog da se ne veruje CoreTemp-u 0.95.4.

Nocas cu probati da nadjem 3200MHz ORTHOS stabilnih i da izmaltretiram CPU da vidim hoce li se alarm nekako oglasiti.

Jo nesto, kada u BIOS-u postavim voltaze na "Normal", CPU-Z mi ocitava 1.264V za CPU, isto ocitava i kada postavim AUTO mod u BIOS-u, sto znaci da je default voltaza za moj primerak 1.264V (po intelu je default 1.325V a maximalna 1.35V).

Poslednja izmena:
E ovo mi je trebalo, hvala puno :wave:

Je l voltazu moras da dizes da bi bio orthos stabilan ili cisto radi reda....

Poslednja izmena:
nemoj da se lozis bzvz, iskljucio si CPU thermal control i zato ne gasi komp...zaboga... :wall: pa zar moramo i ovakve postove da imamo ? Drugo, CPU core temp je jedno , a sonda na maticnoj koja gasi plocu je sasvim druga stvar (kod mene na 65C core tempa ona pokazuje 49C)... a ja mislio da ti znas sta radis cccc :p (malo se zezam ;) )

PS. I ajde i ti faco lepo stavi u orthosu small fft's test pa onda gledaj temperature i placi :d taj blend test greje cpu 10C manje nego small fft's sto ce reci da ode ti na 67-68C onako opusteno sa boxom :) :wave:

izvolte kolega gx-x :

cpu thermal control 2 - ENABLED u biosu :p

coretemp je jedno djubre lazljivo :D , vidis da laze i za magistralu i za mnozilac :D

Poslednja izmena:
E ovo mi je trebalo, hvala puno :wave:

Je l voltazu moras da dizes da bi bio orthos stabilan ili cisto radi reda....

Da bi bio stabilan, voltaza je 1.3V (GIGABYTE-ov bios brlja sa podesavanjem napona za CPU, pa da bi npr. dobio 1.3V mora se podesiti 1.35, tj. potrebno je podesiti napon veci za neki 0.05V)

MOZDA OPET GRESIM, ALI SAM MOZDA I U PRAVU.
ALI TO DOK NE PROUCIM OVO UPUTSTVO ZA C2D TEMPERATURE,
STO BI I VAMA PREPORUCHIO.

Poslednja izmena:
Bilo kako bilo 70-75 stepeni iz TAT-a , pri najgorem testu za cpu , koji ga najvise greje kako kaze Gx-x , po meni nije mnogo , JER u realnom radu , a cak i pri renderovanju nece ni cpu ni temp stici ni priblizno dotle ;)

Bilo kako bilo 70-75 stepeni iz TAT-a , pri najgorem testu za cpu , koji ga najvise greje kako kaze Gx-x , po meni nije mnogo , JER u realnom radu , a cak i pri renderovanju nece ni cpu ni temp stici ni priblizno dotle ;)

Alarm ploce za CPU reaguje na CPU temperaturu, a ne na Core1/Core2 temperature.

Za M0 je MAX 73.2°C a,
za L2 je MAX 61.4°C.

hm , koliko ja skontah za seriju E2160 Tjunction je max 100 stepeni , a ako je to max temperatura jezgra , onda nema brige :D ...

Ne znam kakva ste iskustva imali , ali ja jos nisam cuo da je intel cpu stradao od temperature , cak sam imao primera ranije gde je fan stao , a racunar radio tako jos nekoliko nedelja uz pomalo stuckanja :d

U mom slucaju , mozda cu samo ubaciti neki veci i tisi kuler , a cpu i taktovi ostaju ovako na 3.3 GHz ... toliko dobro radi da ne zelim da ga spustam :D

amdkiller:

pazi, core temp cita temperaturu, ostalo me ne interesuje i nije bitno (tu je cpu-z za te stvari), a ploca nece da pisti kad dostignes tjunction ili shutdown temperaturu vec ce da se ugasi/resetuje, a kao sto rekoh (i kao sto djwibe rece) ne cita tu temperaturu iz CPU-a vec sa svoje sonde u soketu. ako ti je tjunction recimo 85C, a podesio si plocu da pisti recimo na 85C, imas 99% sanse da pistanje nikada ne cujes posto ces internu core temperaturu od 85C postici i komp ce se ugasiti/resetovati, a za plocu ce to biti mozda tek 70-tak C (ono sto u tvom slucaju speedfan pokazuje je otprilike temp sa sonde od ploce, CT pokazuje iscitavanje iz samog jezgra (1 i 2), e sad ako sonda u cpu laze onda ***, ali to ne mozemo znati sem ukoliko CPU ne doteramo preko tjunction temperature i on i dalje radi, u tom slucaju ili CT iscitava losu tjunction temperaturu za odredjeni CPU model, ili je iscitavanje iz sonde netacno (ili zbog CT-a ili zbog same sonde). ali ja licno ne bih eksperimentisao i utvrdjivao istinu :D

Inace imas JAKO matoru verziju CPU-Z, nova je 1.41. Ti verovatno imas L2 steping pa zato imas iscitavanje Tjunction od 100C u CT-u. M0 ima 85C...Iako realno ima visi Tjunction....

Poslednja izmena:
amdkiller:

Inace imas JAKO matoru verziju CPU-Z, nova je 1.41. Ti verovatno imas L2 steping pa zato imas iscitavanje Tjunction od 100C u CT-u. M0 ima 85C...Iako realno ima visi Tjunction....

Imam 3 verzije , svaka pokazuje drugacije , ova mi je najtacnija :eyebrows::d

L2 , jurio sam MO steping , kod nas nema nigde 2160 sa MO :( , a htedoh da uzmem 2180 , oni svi imaju MO , ali sam bio lenj da odem do druge strane grada :p

BTW , 85 mogu da postignem samo ako rukom "pridrzim" kuler na cpu-u , video si iznad u tvom testu da je doslo do 77 , sto nikad nece u realnom "zivotu" cpu-a

Poslednja izmena:
pa 1.41 je tacan i kolko vidim takt ti je 3ghz...ili je netacan 1.41 ? Mislim, nemoguce je da je svima tacan, a samo tebi ne :D (mada, nista nije nemoguce :p )

takt je 3330 MHz , to pisu svi programi sem njega , tako je u biosu :d

ajde probajte ostali ove starije verzije , bas me interesuje ... nemoguce da jedino ovaj 1.41 pise takt 3 GHz a cak i desni klik na my comp pise lepo , 3.33 GHz ...

Poslednja izmena:
Ochigledno da niko nije proucio UPUTSTVO koje sam iznad postavio.

E21x0: Tcase Max 61°C, L2 Stepping, Tjunction Max 100°C, Vcore Max 1.312, TDP 65w, Delta 15°C

-Tcase/Tjunction-
--60--/--75--75-- Hot
--55--/--70--70-- Warm
--50--/--65--65-- Safe
--25--/--40--40-- Cool

u prevodu, Maximalna temperatura kucista CPU-a je Tcase, kod M0 revizije je 72°C a kog L2 61°C.
Temperatura koju ocitavva BIOS, a s'obzirom da je jedna (u BIOS-u nema temperatura Core1 i Core2) to je Tcase sto se i slaze sa ocitavanjem CPU temperature u Everestu ili Speedfan-u. Iz ovog ja logicki zaklucujem da onaj termalni alarm u BIOS-u reaguje na tu Tcase temperaturu.
Tjunction je temperatura jezgra koja se "digitalno" ocitava direktno u jezgru.
(C) Tjunction is acquired within the Cores from Thermal Diodes as analog levels which are converted to digital values by the Digital Thermal Sensors (DTS) within each Core. The digital values are factory Calibrated and displayed by temperature software.
Delta 15°C je razlika u temperaturama kucista i jezgra pa je iz svega ovoga i jasna tabela iznad.

Jedina ne logicnost mi je chemu toliko visok Tjunction od 100°C kad je vec na 75°C stanje crvene uzbune.

@ gx-x
na slici ispod se jasno vidi razlika u ocitavanju CoreTemp-a 0.94 i 0.95.4, a sto se tice L2 revizije Tjunction je 100°C.

E2160 @ 3200MHz @ 1.375V

MoBo: GIGABYTE P31-DS3L @ FSB-356MHz (moze i 400x8)
CPU: E2160 @ 3200MHz @ 1.375V (u Biosu setovano na AUTO)
Memory: 2x1GB KINGMAX DDR2-800 @ 854MHz

Ima vdrop sa 1.375V u IDLE na 1.344V u LOAD rezimu.
vDrop koliko sam video po netu od 0.025V je sasvim normalna pojava pri LOAD-u.

Temperature @ BOX cooleru su:
Core temp (Tjunction)IDLE/LOAD: 43°C/80°C
CPUcase temp (Tcase)IDLE/LOAD: 33°C/68°C

[email protected],EIST&C1disabled / [email protected],EIST&C1disabled

Poslednja izmena:
ne znam, meni core0 i 1 u speedfanu i cotempu 0.95 beta imaju identicne vrednosti, a i 0.94 core temp mi prikazuje iste temp kao i ovaj 0.95...tako da mi je cela ta stvar oko razlicitog iscitavanja totalno nepoznata...pogotovo sa tolikim razlikama tipa 40C i 25C...

A sto se tom's hardwer sajta tice - nisam ga gledao, sve to manje-vise is am znam, a na tomu retko idem posto pisu kojesta, mere kojesta i zakljucuju kojesta vec dugi niz godina :) Zapravo njihovi rezultati se nikada nisu slagali sa mojim iako su u par situacija jednostavno morali da se slazu :D

E pa ljudi , ja sam ukapirao da je mene CPU-z lagao , zato sam i ja "lagao" vas :lupko:

Ono izcitavanje od 3.33 GHz koje sam imao i iz win-a i preko starijih verzija cpu-z-a je neki bug :wall:
Naime ukapirao sam i zasto ... na ovoj ploci kad se mnozilac stavi na 8 , umesto na 9 ... i magistrala na primer 380 , win i stariji cpu-z programi vide da je mnozilac 9 a ustvari je 8 ... Tj zbir od mnozioca 9 koji je u mom slucaju 3330 MHz podele sa 8 , i onda FSB bude netacan i lazan :wall::wall::wall:

Na 1.41 je pravi takt , tj ono 3.33 je ustvari nesto oko 3 GHz (manje za FSB ), i izvinjavam se svima koji su mislili zajedno samnom da je to pravi takt :zgran:

Ubrzo cu postovati testove sa " pravim" frekvencijama :bottle:

ja sam ti to odma i reko da ti novi cpu-z cita tacno, a ti tvrdoglav :d

***, pre dva dana sam stavio umesto zvake na CPU Titan TTG-G30015 Nano Grease i temperatura za CPU sa npr. 30C (core1=40C/core2=40C) u IDLE rezimu koliko je bila na 3GHz @1.3V sada je veca za za 3-4C.
Dakle, sada su mi temperature u IDLE 34C za CPU tj. core1=44C/core2=44C (Tjunction)

Dal ce se smanjivati vremenom ili je jednostavno zvaka bila bolja.

Kad sam skidao, zvaku sam skinuo papirnim maramicama i onda podnozje BOX-a i CPU sam ochistio acetonom, stavio pastu, ravnomerno je rasporedivshi po CPU-u i poklopio BOX-om.

Zamerka na Intel BOX coolere je sto su im baze kruzne i ne zahvataju celu povrsinu kucista CPU-a, samim tim, apsobruju manju kolichinu toplote.

Poslednja izmena:
pazi, ako je to "srebrna" pasta treba joj par dana da se uhoda, mozda pritisak box kulera jednostavno nije dovoljan za nju...Sa druge strane najbolje bi bilo da izdvojis 1800din i kupis HyperTX/TX2 i spustis temperaturu za 10~20Cna full load-u ;)

pazi, ako je to "srebrna" pasta treba joj par dana da se uhoda, mozda pritisak box kulera jednostavno nije dovoljan za nju...Sa druge strane najbolje bi bilo da izdvojis 1800din i kupis HyperTX/TX2 i spustis temperaturu za 10~20Cna full load-u ;)

Ako mislis na boju paste, da, srebrna je.
Sto se cooler-a tiche, verovatno cu uzeti nesto uskoro.

Poslednja izmena:
@DJWIBE gx-x misli na srebrnu pastu kao as 3,5 itd, ne na boju.
Probaj da stavish manji sloj, mene je tako zezao nano fusion prvi put jer nisam lepo naneo, sledeci put je bilo ok, btw skini cooler pa pogledaj otisak kakav je, pa proceni.;)

Skinuo sam danas i evo kako izgleda pasta. Mozda malo debelo!

i evo kako sam stavio ovoga puta na bazu cooler-a.
Sad bi trebao sloj da je OK.

Nazad
Vrh Dno