@MarkoBB:
nesto razmisljam, da nije mnogo 71 stepen za 3.2Ghz sa tim gemini-jem :trust:
Nista ne vredi, dva puta sam rasklapao komp, stavljao razlicite termalne paste...
Gemin je mlakast kad ga pipnem po dnu bakarnih cevi dok se radi Orthos. Jedino sto sam primetio je da je baza gemina hrapavkasta, pa sam pomisljao da probam sa poliranjem to da sredim.
Jos jedna stvar je cudna- cpu na 3056MHz(8x382) za stabilan rad trazi 1.4v(u biosu), a
za 3200MHz(400x8)za stabilan rad mu treba CAK 1.475v(takodje u biosu).
Nije to bio test stabilnosti, nego samo da se vide temperature. Inace sam vrtio i Orthos small FFT i OCCT po 10h.Za stabilnost orthos small ffts - stress cpu priority 9 ili 10 i to ~10 sati, zaboravi na ovih 15 min na priority 1. Inace velika voltaza za 3GHz, uglavnom radi na default voltazi ili blago povisenoj. Meni recimo na 9*333 i 3GHz radi na 1.3375V
A cuj, nije svaka ploca ista. Kod mene je 1.4V u BIOS-u u stvari 1.36V u idle-u, dakle vec postoji neka razlika. Kad tome pridodas vdroop od 0.06V, dobijes 1.3V u loadu. Naravno, sva ova ocitanja treba uzeti s dozom rezerve.Pricam o 1.4V iz biosa. Meni je za 3GHz u biosu 1.3375V, nemam pojma koliko je drop, bitno je da je stabilno. Da stavim 1.4V u biosu mogao bih preko 3.2GHz...
Jos bolji primjerak od mogDa i meni ide ORTHOS stabilno na 3GHz @1.3V (u Bios-u 1.35V, Gigabyte-ova budalastina), dok pri Load-u ima Vdrop na 1.28v, sto je OK za C2D procesore (~0.025V Vdrop).
Vidis tih 3056MHz-a ti je neka "zlatna sredina" za proc, sve preko toga ti trazi neko debelo hladjenje i voltazu. Nemoj da se cimas sto neko ima 3xx0 Mhz-a , po meni je i 3000 super skor. To ti dodje oko60% oc sto nije malo, mislim moze tebi i 150% ali si ovih 60% dobio takoreci za dzabe, tako da samo opusteno i chill, neka sljaka na 3GHz-a(ja stvarno ne vidim sta bi neko dobio sa 200-300 mhz-a vise).
Pozz:smoke::wave::,,:
Maksimum samog procesora nije 1.35v, ja sam moj terao 1.6v.
Meni je ono sto sam prikazao maksimum za napon od 1.4v(u biosu).
Ovaj moj primerak moze stabilno da radi i na dosta vecoj brzini, sto trazi i povecanje napona, a posto meni ne treba 3400MHz za svaki dan, ja ga drzim na 3050MHz.
1.2625V ... cudno ali bas tako.
Ikod mene je, tacnije 1.264, ako default napon cenis tako sto ostavis plochu na default BIOS (optimized) setovanjima i onda proveris u Win-u sta kaze CPU-Z.
barelake chipu ne smeta preterano visoka temperatura. Meni je chipset navodno 38-42C ali na pasivnom hladnjaku na njemu mozes vola peci, a ne jaje, ali radi, ne buni se.
Pitao sam coveka za napon koji mu bios pokazuje, a meni je veselija situacija sto se tice cpuz, jer napon skakuce ovako:
1.288-1.296-1.304
@djwibe:
meni cpu-z cita trenutni napon, a ne default. Napon koji sam naveo je bas iz bios-a, a cita ga i core temp.
Core temp ti ne ocitava nego ispisuje CORE VID, to je fabricki deklarisani napon za cpu bez dropp-a, a cpu-z ocitava realan napon koliki se isporucuje TRENUTNO sa ploce za cpu.
Core temp ti ne ocitava nego ispisuje CORE VID, to je fabricki deklarisani napon za cpu bez dropp-a, a cpu-z ocitava realan napon koliki se isporucuje TRENUTNO sa ploce za cpu.
Da li su ovo previsoke temperature? 3GHz CPUvoltage 1.275V, pad: idle (CPU-Z i Everest) 1.248V, load 1.208V. Ploca ASUS P5K.
Meni se svidja jer sam u biosu stavio super silent i box cooler se vrti konstantno na 900rpm. Ne cuje se. U idle je 35-36 a posle 8 sati Orthosa u load-u je 67. Bez dodatnih kulera u kucistu. Ako se ostavi u biosu na podesavanje kulera auto onda je 56C u Orthosu i box se vrti 1800rpm.
Kad se montira TX ili TX2 da li i dalje mogu da se koriste ova setovanja za obrtaje iz biosa, i da li ce biti isto na 900 ili to zavisi od kulera? Mislim da sam negde video da ovi kuleri imaju tri pina a ne cetiri.
Core Temp 0.95.4 ocitava VID 1.2125v Jel ovo default napon u biosu ili sa uracunatim dropom? Da bi se ostvario ovaj napon treba da stavimu u biosu 1.26nesto.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari