Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

I meni se cini da je velika razlika ali idle mu je ok. Mozda je jednostavno takav primerak ili nesto tu dobro ne naleze.

@MarkoBB:
nesto razmisljam, da nije mnogo 71 stepen za 3.2Ghz sa tim gemini-jem :trust:

I meni se cinilo da bi moglo manje da bude, makar gledajuci testove sa Geminijem. Mozda sam stavio malo paste kad sam ga montirao, posto je skoro uzet.
Pastu sam stavio preko sredine(izvukao crtu), pa da se ona sama pod pritiskom rasiri.
Ne pada mi nista drugo na pamet...

Sad cu na brzaka da rastavim komp, pregledati stanje paste i verovatno malo pojacati. Cisto da otklonim tu varijantu. Naravno, posle toga ga stavljam na test i sutra cu da napisem kakvo je stanje.

Nista ne vredi, dva puta sam rasklapao komp, stavljao razlicite termalne paste...
Gemin je mlakast kad ga pipnem po dnu bakarnih cevi dok se radi Orthos. Jedino sto sam primetio je da je baza gemina hrapavkasta, pa sam pomisljao da probam sa poliranjem to da sredim.
Jos jedna stvar je cudna- cpu na 3056MHz(8x382) za stabilan rad trazi 1.4v(u biosu), a
za 3200MHz(400x8)za stabilan rad mu treba CAK 1.475v(takodje u biosu).

Nista ne vredi, dva puta sam rasklapao komp, stavljao razlicite termalne paste...
Gemin je mlakast kad ga pipnem po dnu bakarnih cevi dok se radi Orthos. Jedino sto sam primetio je da je baza gemina hrapavkasta, pa sam pomisljao da probam sa poliranjem to da sredim.
Jos jedna stvar je cudna- cpu na 3056MHz(8x382) za stabilan rad trazi 1.4v(u biosu), a
za 3200MHz(400x8)za stabilan rad mu treba CAK 1.475v(takodje u biosu).

Vidis tih 3056MHz-a ti je neka "zlatna sredina" za proc, sve preko toga ti trazi neko debelo hladjenje i voltazu. Nemoj da se cimas sto neko ima 3xx0 Mhz-a , po meni je i 3000 super skor. To ti dodje oko60% oc sto nije malo, mislim moze tebi i 150% ali si ovih 60% dobio takoreci za dzabe, tako da samo opusteno i chill, neka sljaka na 3GHz-a(ja stvarno ne vidim sta bi neko dobio sa 200-300 mhz-a vise).
Pozz:smoke::wave::,,:

E2160 L2 @3GHz, Vcore u BIOS-u 1.4V, u idle-u 1.36V, u load-u 1.3V. Osjetan vdroop :d

CPU cooler je Freezer 7 Pro, ventilator je na 1050rpm, kao sto se i vidi u Speedfan-u. U kucistu sprijeda dvije dvanasetice na 950rpm, straga dvanaestica na 950rpm.

Za stabilnost orthos small ffts - stress cpu priority 9 ili 10 i to ~10 sati, zaboravi na ovih 15 min na priority 1. Inace velika voltaza za 3GHz, uglavnom radi na default voltazi ili blago povisenoj. Meni recimo na 9*333 i 3GHz radi na 1.3375V

Za stabilnost orthos small ffts - stress cpu priority 9 ili 10 i to ~10 sati, zaboravi na ovih 15 min na priority 1. Inace velika voltaza za 3GHz, uglavnom radi na default voltazi ili blago povisenoj. Meni recimo na 9*333 i 3GHz radi na 1.3375V
Nije to bio test stabilnosti, nego samo da se vide temperature. Inace sam vrtio i Orthos small FFT i OCCT po 10h.

1.3V velika voltaza? To je manje nego default. :d

Pricam o 1.4V iz biosa. Meni je za 3GHz u biosu 1.3375V, nemam pojma koliko je drop, bitno je da je stabilno. Da stavim 1.4V u biosu mogao bih preko 3.2GHz...

Da i meni ide ORTHOS stabilno na 3GHz @1.3V (u Bios-u 1.35V, Gigabyte-ova budalastina), dok pri Load-u ima Vdrop na 1.28v, sto je OK za C2D procesore (~0.025V Vdrop).

Pricam o 1.4V iz biosa. Meni je za 3GHz u biosu 1.3375V, nemam pojma koliko je drop, bitno je da je stabilno. Da stavim 1.4V u biosu mogao bih preko 3.2GHz...
A cuj, nije svaka ploca ista. Kod mene je 1.4V u BIOS-u u stvari 1.36V u idle-u, dakle vec postoji neka razlika. Kad tome pridodas vdroop od 0.06V, dobijes 1.3V u loadu. Naravno, sva ova ocitanja treba uzeti s dozom rezerve.
Da i meni ide ORTHOS stabilno na 3GHz @1.3V (u Bios-u 1.35V, Gigabyte-ova budalastina), dok pri Load-u ima Vdrop na 1.28v, sto je OK za C2D procesore (~0.025V Vdrop).
Jos bolji primjerak od mog :). 3GHz i 1.28V je stvarno super.

Poslednja izmena:
Vidis tih 3056MHz-a ti je neka "zlatna sredina" za proc, sve preko toga ti trazi neko debelo hladjenje i voltazu. Nemoj da se cimas sto neko ima 3xx0 Mhz-a , po meni je i 3000 super skor. To ti dodje oko60% oc sto nije malo, mislim moze tebi i 150% ali si ovih 60% dobio takoreci za dzabe, tako da samo opusteno i chill, neka sljaka na 3GHz-a(ja stvarno ne vidim sta bi neko dobio sa 200-300 mhz-a vise).
Pozz:smoke::wave::,,:

Ok ali meni nije jasno sta njega tu zeki kad je ovom primerku fsb wall na 9x413=3717MHz, nisam ga modovao-jos.Terao sam ga da se upali na 4x412 i kad pocne da ucitava win onda se (naravno) resetuje. Najveca prijavljena vrednost ovde na forumu sa njim je 3673MHz.
Hocu da kazem da se dobro klokuje, ali ludak trazi napona, pa su temperature shodno tome i vece.

Maksimum samog procesora nije 1.35v, ja sam moj terao 1.6v.
Meni je ono sto sam prikazao maksimum za napon od 1.4v(u biosu).
Ovaj moj primerak moze stabilno da radi i na dosta vecoj brzini, sto trazi i povecanje napona, a posto meni ne treba 3400MHz za svaki dan, ja ga drzim na 3050MHz.

Kako se racuna koja je frekvencija coveku potrebna ? :D

Salu na stranu, da ide na 3400 na 1.3V jer bi ti "trebalo" 3400 ili bi ga drzao i dalje na 3GHz ? :eyebrows: Mislim da sam bio jasan :) Mani te se toga "nije mi potrebno" potrebno je bre i 10GHZ ako moze :D

@McBuki:

barelake chipu ne smeta preterano visoka temperatura. Meni je chipset navodno 38-42C ali na pasivnom hladnjaku na njemu mozes vola peci, a ne jaje, ali radi, ne buni se.

Ok. Sto se tice mhz-a njih nikad dosta- to si 101% u pravu, ali ja kad sam napisao da mi nije potrebno mislio sam trenutno, posto sad na kompu ne radim nista gde bi mi je potrebna velika brzina, a za kasnije cu videti sta mi valja ciniti.

gx-x
Mozes li mi napisati koja je tvoja fabricka vrednost napona za cpu(iz biosa)?

Poslednja izmena:
1.2625V ... cudno ali bas tako.

I kod mene je, tacnije 1.264, ako default napon cenis tako sto ostavis plochu na default BIOS (optimized) setovanjima i onda proveris u Win-u sta kaze CPU-Z.

Poslednja izmena:
Pretpostavljao sam da si bolji, ali ne toliko, posto je meni u startu 1.296v, zato i nema teoretske sanse da kao nekima na 1.3v grize 3000MHz.

Ikod mene je, tacnije 1.264, ako default napon cenis tako sto ostavis plochu na default BIOS (optimized) setovanjima i onda proveris u Win-u sta kaze CPU-Z.

Pitao sam coveka za napon koji mu bios pokazuje, a meni je veselija situacija sto se tice cpuz, jer napon skakuce ovako:
1.288-1.296-1.304

barelake chipu ne smeta preterano visoka temperatura. Meni je chipset navodno 38-42C ali na pasivnom hladnjaku na njemu mozes vola peci, a ne jaje, ali radi, ne buni se.

Zato je taj Biostar kod mene dobio Thermalright HR-05 IFX na northbridge ( na ovu verziju HR hladnjaka, može i 80mm vent:-devil-: )

Pitao sam coveka za napon koji mu bios pokazuje, a meni je veselija situacija sto se tice cpuz, jer napon skakuce ovako:
1.288-1.296-1.304

Pazi, taj u CPU-Z je relevantan bar na GIGABYTE plocama jer bios Gigabyte-a prikazuje za nekih 0.05V vise.
Tako ja kada namestim u BIOS-u 1.35V ustvari dobijam relanih 1.300-1.310V.

Poslednja izmena:
@djwibe:

meni cpu-z cita trenutni napon, a ne default. Napon koji sam naveo je bas iz bios-a, a cita ga i core temp.

@MadMan:

moj ima jednu indirektnu 80-icu koja duva pored u memoriju. Medjutim kao sto rekoh RADI iako je vreo, nema problema pa necu da ulazem u dodatno hladjenje doticnog. Imam jedan CM blue ice pro, tu je negde po fiokama ali me mrzi da ga montiram. Ne volim ventilatore, prave buku :p Sto manje to bolje, pogotovo ti mali 45mm zujavci...

Znaš kako ja gledam na to: kad već dobijem free 3.2GHz...onda nije bed da se uloži 24e za taj cooler. Nisam stavio vent, pošto me nerviraju osmice a i ovako je ok, ali ima tu opciju, zato napisah :)

mislim da je taj TT precenjen. Za ~17e imas CM Blue ICe (ne pro) koji radi isti posao, drugar ga nemontirao, eno mu chipset na 28, u sobi ~25C

@djwibe:

meni cpu-z cita trenutni napon, a ne default. Napon koji sam naveo je bas iz bios-a, a cita ga i core temp.

Da trenutni. Ako je ploca na default BIOS setovanjima CPU-Z bi trebao da ochita trenutni tj. default napon CPU-a.

Neznam kako drugachije da se vidi koji je default napon odredjenog primerka CPU-a.
Core Temp 0.95.4 uvek ochitava jedan te isti napon, a to je 1.325V.

Core temp ti ne ocitava nego ispisuje CORE VID, to je fabricki deklarisani napon za cpu bez dropp-a, a cpu-z ocitava realan napon koliki se isporucuje TRENUTNO sa ploce za cpu.

Core temp ti ne ocitava nego ispisuje CORE VID, to je fabricki deklarisani napon za cpu bez dropp-a, a cpu-z ocitava realan napon koliki se isporucuje TRENUTNO sa ploce za cpu.

Bas tako, zato sam gx-x pitao koji mu je napon u biosu, jer cpu-z pokazuje trenutni napon koji isporucuje ploca.

djwibe
Resetuj u biosu sva podesavanja,iskljuci opcije C1 i EIST, pa pogledaj sta ce ti u samom biosu ispisti hardware monitor za napon na cpu.

Da li su ovo previsoke temperature? 3GHz CPUvoltage 1.275V, pad: idle (CPU-Z i Everest) 1.248V, load 1.208V. Ploca ASUS P5K.
Meni se svidja jer sam u biosu stavio super silent i box cooler se vrti konstantno na 900rpm. Ne cuje se. U idle je 35-36 a posle 8 sati Orthosa u load-u je 67. Bez dodatnih kulera u kucistu. Ako se ostavi u biosu na podesavanje kulera auto onda je 56C u Orthosu i box se vrti 1800rpm.
Kad se montira TX ili TX2 da li i dalje mogu da se koriste ova setovanja za obrtaje iz biosa, i da li ce biti isto na 900 ili to zavisi od kulera? Mislim da sam negde video da ovi kuleri imaju tri pina a ne cetiri.
Core Temp 0.95.4 ocitava VID 1.2125v Jel ovo default napon u biosu ili sa uracunatim dropom? Da bi se ostvario ovaj napon treba da stavimu u biosu 1.26nesto.

Prilozi

• Clip_3 900.jpg
    Clip_3 900.jpg
    404.6 KB · Pregleda: 104
Poslednja izmena:

Covek me je pitao koji mi je fabricki napon, odgovorio sam mu. Kasnije sam rekao isto sto i ti :)

@Placebo:

Mali ti je to napon za 3GHz, cisto sumnjam da je to stabilno tako za 24/7 rad, deluje da jeste ali istestiraj ti to jos malo, skini OCCT pa pusti njega da malo vrti.

Poslednja izmena:
Da li su ovo previsoke temperature? 3GHz CPUvoltage 1.275V, pad: idle (CPU-Z i Everest) 1.248V, load 1.208V. Ploca ASUS P5K.
Meni se svidja jer sam u biosu stavio super silent i box cooler se vrti konstantno na 900rpm. Ne cuje se. U idle je 35-36 a posle 8 sati Orthosa u load-u je 67. Bez dodatnih kulera u kucistu. Ako se ostavi u biosu na podesavanje kulera auto onda je 56C u Orthosu i box se vrti 1800rpm.
Kad se montira TX ili TX2 da li i dalje mogu da se koriste ova setovanja za obrtaje iz biosa, i da li ce biti isto na 900 ili to zavisi od kulera? Mislim da sam negde video da ovi kuleri imaju tri pina a ne cetiri.
Core Temp 0.95.4 ocitava VID 1.2125v Jel ovo default napon u biosu ili sa uracunatim dropom? Da bi se ostvario ovaj napon treba da stavimu u biosu 1.26nesto.

:zgran::hair::shock: VID 1.2125 da nije to malo nisko
@gx-x
Ma ok, ja sam to napisao jer je djwibe rekao da mu coretemp iscitava uvek isti napon pa sam hteo coveku cisto da malo pojasnim;)

Temperatura je dobra, ali samo u drugom slucaju, jer si uspeo sa dosta niskim naponom(???) da izvuces 3GHz. Ostavi taj kuler da radi svoj posao, sto ga "davis"...
Prvo bi ti preporucio da uzmes TX-a, jer se pokazao kao dosta bolji od TX2. Mozes ti opet regulusati brzinu preko biosa sa ovim kulerima.
NPR. imam na Gemin-u dva vent-a koji se kace na 3 pina, ja sam ih kacio na plocu, cisto radi testiranja, mada mi se to ne svidja i ja ih drzim direktno na napajanju.
Default napon mozes pogledati samo u biosu kad vratis sve na fabricka podesavanja.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno