E2160 @ 3000MHz @ 1.3V, ORTHOS stabilno
Na kraju svega, proverio sam temperaturu coolera u LOAD rezimu najjednostavnijom metodom zvanom "prst na rebra (hladnjaka)" i konstantovao da se toplota jedva oseca. U IDLE rezimu, toplota se ne oseca ni malo.
Na prethodnoj mojoj ploci (GIGABYTE M55PLUS-S3G), kada stavite prst na chipset pri LOAD-u (52-53°C) nemoze da se drzi vise od 1s, gori sine.
Ovde, na BOX-u mozes da drzis kolko hoces i nista.
Drugo, meni je NON-STOP bio ukljucen CPU thermal control, tj. nisam ga ni iskljucivao, pa s'obzirom da se alarm nije oglasio niti bilo sta slicno kada je dostizao i odrzavao 70°C moze da se zakljuci da temperature od 70°C pri LOAD-u prikazane u CoreTemp 0.95.4 su prevelike/nerealne (bar po meni).
Na slici "[email protected],EIST&C1disabled" se vidi kako CoreTemp 0.94 i CoreTemp 0.95.4 razlichito ochitavaju temperature i Tjunction na istom procesoru, i tacno je tolika i razlika pri IDLE/LOAD rezimima.
Evo i razlike izmedju L0 i novijih M0 revizija.
The boxed Intel® Pentium® dual-core desktop processors E2160 and E2140 will undergo the following changes for the L-2 to M-0 stepping conversion:
• New S-Spec and Material Master Number for the converting product
• CPUID will change from 6F2 to 6FD
• Extended HALT power specification will reduce from 12 Watts to 8 Watts
• Maximum allowed Case Temperature will increase from 61.4°C to 73.2°C
• Tcontrol offset will remain the same relative to 0 with the increase in maximum allowed Case Temperature, which will help reduce acoustics
• Minor visible difference between the L-2 and M-0 packages but is pin-compatible
S'obzirom na ovo, moguce je da je Tjunction u novom Coretemp-u i povecan tih nekih 15°C pa samim tim i software-ski povecano i ocitavanje temperature, sto odgovara M0 reviziji, tako da bi po logici, 0.94 bio ispravniji sto se tiche temperatura za L2 reviziju.
Sto se tiche Intel Thermal Analysis Tool-a, nisam siguran koliko je merodavan da ocitava temperaturu, jer je jos iz 2006-te godine, i E2160 kod mene ocitava kao Pentium M.
Takodje sam po stranim forumima nasao da se neki E21xx procesori isporuchuju sa BOX cooler-ima koji imaju bakarnu bazu (dno). Ja sam dobio aluminijum.:bottle:

Chista logika je da ako brisbane (65nm, 65W) ima u IDLE rezimu temperature 25°C i pri LOAD-u ispod 60°C, logicno je da slicne temperature imaju i Intel-ovi 65nm/65W procesori, sto je jos jedan razlog da se ne veruje CoreTemp-u 0.95.4.
Nocas cu probati da nadjem 3200MHz ORTHOS stabilnih i da izmaltretiram CPU da vidim hoce li se alarm nekako oglasiti.
Jo nesto, kada u BIOS-u postavim voltaze na "Normal", CPU-Z mi ocitava 1.264V za CPU, isto ocitava i kada postavim AUTO mod u BIOS-u, sto znaci da je default voltaza za moj primerak 1.264V (po intelu je default 1.325V a maximalna 1.35V).