Šta je novo?

intel dual core 805?+p945?

Hajde ako ima jos ljudi sa D 805 neka postuju utiske, opasno razmishljam da predjem na Intel jer ispada da za 250 evra imas DC proc + 945P plocu., doduse Intel al' sta je tu je :D

pnjaf je napisao(la):
Hajde ako ima jos ljudi sa D 805 neka postuju utiske, opasno razmishljam da predjem na Intel jer ispada da za 250 evra imas DC proc + 945P plocu., doduse Intel al' sta je tu je :D
Mirne duse nabavi 805-icu, ona je trenutno najbolja kupovina u ovoj cenovnoj klasi. Po ceni 3000+ dobijas DC, a i ne moras da trosis para na skupe ploce. OC se 3400-3800 MHz, ali treba pristojno napajanje i provetravanje kucista.

audiofreak je napisao(la):
Stvar koja ce sigurno zanimati ljude zainteresovane za Intel procesore:
Evo docekao si da preporucujemo i Intela za nabavku. :eyebrows:
Samo da vidis da ima nas koji nismo "ofarbani" nikakvim bojama, vec pokusavamo realno sagledati i preporuciti ljudima u sta da najpametnije uloze svoj novac. Meni je inace drago kada je je nedoumica oko nabavke veca, jer se onda proizvodjaci kolju, a kupci dobijaju vise za ulozeni novac.

Imam 820 D i radi kao sat.Pre toga sam imao A64 3000+ 754 i nijednog trenutka nisam zazalio zbog zamene platforme.U kombinaciji sa nekom jeftinijom 945 plocom dobijas extra masinu za extra cenu.Veruj mi da nista ne moze da zameni rad na dvoprocesorskom sistemu.Ko jednom proba ne vraca se na single core.Za zagrevanje ne brini.Vise mi se grejao stari Athlon.Obrati paznju na napajanje.I ploce i D procesori vole stabilna napajanja.Ispod 400w nista (ali pravih, a ne onih Kineskih kvazi 650w).

P 820 D,MSI 945P,2 x 512 MB KINGMAXX,X800,...

Gde je taj d805 po performansama u odnosu na a64 s939 3000+ kada ih uporedimo bez o/c??? Kada se intel klokne na 3.4-3.5ghz koliko rastu ukupne performanse i gde je tada u odnosu na amd? Sa kojim je uporediv?

Znaci Conroe ce moci da se ubode u i975 ploce, a sta je sa i955 cipsetom? Jel on ispada iz igre?
Ispada.Primer:Asus p5wd2 ima 955 chip set a Asus p5wd2-e ima 975 chip set i u nju moze Conroe.U sushtini su samo zamenili chip set a plocha je identichna....intel-ove fore i frcokle...klasika////

amd je brzi oko 40% na istom taktu kada su matematicke operacije u pitanju a u drugim stvarima razlika je manja.

atti je napisao(la):
Imam 820 D i radi kao sat.Pre toga sam imao A64 3000+ 754 i nijednog trenutka nisam zazalio zbog zamene platforme.U kombinaciji sa nekom jeftinijom 945 plocom dobijas extra masinu za extra cenu.Veruj mi da nista ne moze da zameni rad na dvoprocesorskom sistemu.Ko jednom proba ne vraca se na single core.Za zagrevanje ne brini.Vise mi se grejao stari Athlon.Obrati paznju na napajanje.I ploce i D procesori vole stabilna napajanja.Ispod 400w nista (ali pravih, a ne onih Kineskih kvazi 650w).

P 820 D,MSI 945P,2 x 512 MB KINGMAXX,X800,...

Mozda nisi ima ventilator na quleru kod Athlona kad kazes da se vise grijao od intela?

otogrunt je napisao(la):
amd je brzi oko 40% na istom taktu kada su matematicke operacije u pitanju a u drugim stvarima razlika je manja.
Neki link ili iz ličnog iskustva?

otogrunt je napisao(la):

Glupost. Ili pricas gluposti ili pricas na glup nacin.
Dakle:

AMD je brzi na istom taktu, tj. Athlon na 2GHz je mnogo brzi od Pentiuma 4 na 2GHz. Dosta vise od 40% dakle pogresio si.

Kada se porede oznake, Pentium 4 630 koji radi na 3GHz i Athlon 3000+ koji radi na 1.8GHz ali ga AMD obelezava sa 3000+ jer po njegovim merenjima radi kao P4 na 3GHz, tada AMD je u daleko od superiornog i pitanje je testa ko je brzi. Intel je brzi za video i audio, dok je AMD brzi za igranje i render.

XY puta receno, bude li neko jos ponovio ovakvu glupost brisacu je bez pardona obavestenja.

Mite je napisao(la):
Mozda nisi ima ventilator na quleru kod Athlona kad kazes da se vise grijao od intela?
a sto ovakav komentar?

mozda je bio Duronac :D///a ovo oko 40% je i smeshno i jadno....da ja stavim moj presler sa amd u istoj klasi tj.cenovnom rangu i da ovaj bude brzi 40%?..ja imao venice 3200 pa potom intel 630 i neshto ne videh tu razliku.Shta vishe,Intel je za moje potrebe mnogo bolji CPU....

Srdjan je napisao(la):
Gde je taj d805 po performansama u odnosu na a64 s939 3000+ kada ih uporedimo bez o/c??? Kada se intel klokne na 3.4-3.5ghz koliko rastu ukupne performanse i gde je tada u odnosu na amd? Sa kojim je uporediv?
Procesori su tu negde sa performansam, u oba slucaja, ali Intel ima veliku prednost zbog DC, koja ce tek u buducnosti doci do pravog izrazaja. Sve u svemu 805 je trenutno najbolja kupovina u srednjo-visoj klasi.

Sasa je napisao(la):
XY puta receno, bude li neko jos ponovio ovakvu glupost brisacu je bez pardona obavestenja

Dobro mozda je i 50 ili 55% ali ne vidim sta sam toliko glupo rekao kad su ti podaci relativni i zavise od aplikacije. Moja iskustva se svode na 3dmark i dvdx.
Da glupo je sto se upustam u amd vs intel poredjenja.
Imam dva amd racunara pa se nosim mislju da jedan zamenim za neki sa 805 cpu-om posto bi se taj verovatno bolje nosio sa vise programa koji istovremeno rade a drugi koji sluzi za igranje ce sigurno vise koristi imati od amd-a. Dual core amd bi bio najbolje resenje ali zbog cene otpada.

Poslednja izmena:
Jedno pitanjce: na koliko moze maksimalno memorija da radi u ovoj kombinaciji iz naslova treda?
Procesor je 533 valjda sto se uklapa nekako sa memorijom (DDRII 533) :D . Malo je glupo da memorija radi na 133.

Mite je napisao(la):

Imao sam box cooler i dva coolera na kucistu temp. u idle na A64 3000+ bez OC-a 39 C max load 58C.Sada P 820 D bez dva coolera na kucistu (isto kuciste ) isto box varijanta idle 35 C max load 50C.Za procesor sa dva jezgra mislim da je to fenomenalno.

otogrunt je napisao(la):
Dobro mozda je i 50 ili 55% ali ne vidim sta sam toliko glupo rekao kad su ti podaci relativni i zavise od aplikacije. Moja iskustva se svode na 3dmark i dvdx.
Da glupo je sto se upustam u amd vs intel poredjenja.
Imam dva amd racunara pa se nosim mislju da jedan zamenim za neki sa 805 cpu-om posto bi se taj verovatno bolje nosio sa vise programa koji istovremeno rade a drugi koji sluzi za igranje ce sigurno vise koristi imati od amd-a. Dual core amd bi bio najbolje resenje ali zbog cene otpada.
Chovek je pisao o mhz.Znachi pravoj brzini i komparaciji intel na 2800 mhz i amd na 2800mhz nisu isto...vec intel 630 na na 3000 i npr.venice 2000-2200mhz..mada sam zamenio newcatlle->venice i opet se vratio na intel jer je po meni dosta bolji cpu.
U pitanju je cenovni rang koji govori sta je u istoj klasi i sta se takmichi na trzistu.
Mislim da ove 8-ice dual core nisu najbolja kupovina u ovom trenu,vec intel presler 920 koji je ovih dana pao solidno...

Ji 4Tze je napisao(la):
a chime si 'load'-ovao oba jezgra?
kod amd-a si svakako nesto zabrljao pa ti temperatura na neklokovanom 3000+ isla na 58C :)

Ati Avivo video converterom.Opterecuje oba jezgra (vidi sliku).Athlon posle dva sata igranja NFS MW kad izadjem i ocitam temp. 58C a ventilator se vrti na 5500 o/min i cini mi se kao da imam F-16 u kucistu.

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    75.9 KB · Pregleda: 129
pa da, oce BOX kuler da se zaleti i na vise od 5.5k u zatvorenom kucistu :) ali opet si ti tu nesto zabrljao ako je 58C, toliko sam imao sa BOX kulerom al' na 20% obrtaja (1200rpm max, tako nesto), ali 2520MHz/1.6V
Uglavnom, 92% za dual core i 100% za single, nije bas uporedivo sto se temperatura tiche :) i pritom, razlichite aplikacije razlichito 'zagrevaju' CPU. Tako je bar na AMD-u, verujem da na intelu nije nista drugachije, iako 2jezgarnost nije izvedena tako elegantno ko na amd-u :d :d

Tako da tvoja pricha 'imao sam a64 i grejao se vishe nego pentium D bez promaje u kucistu' znachi da si negde bas pogresio pri sklapanju a64 konfiguracije + uzimajuci u obzir manji 'load' za pD, eto moguce zabune :)
zato se i pushta s&m test, on zagreje procesor do nekih granica dokle nijedna realna aplikacija nece nikad uspeti, a ima podrsku za vise jezgara pa ne moze da dodje do ovakvih zabuna :)

Evo, meni je juce stigla ploca ASUS P5PL2(i945PL chipset) i Intel D 805 cpu. Sve sam to umontirao i radi kao blesavo. Mana cpua je fsb533 sto stvara slab mem protok ali sve radi izuzetno dobro. Sa fab. kulerom radi na 180fsb=3.6GHz ali se i dosta greje. Inace u pitanju je SmithField jezgro procesora...
POZDRAV!

DARK SIDE je napisao(la):
Mislim da ove 8-ice dual core nisu najbolja kupovina u ovom trenu,vec intel presler 920 koji je ovih dana pao solidno...

hm? sto? jel pod 8-ce brojis i D805?
pa Dualcore za 150e i nije bas mnogo
OK 820<>920, al 805 je stvarno biser

zorz je napisao(la):
...Sa fab. kulerom radi na 180fsb=3.6GHz ali se i dosta greje. Inace u pitanju je SmithField jezgro procesora...
POZDRAV!

si vrteo SM na FSB 180? jel prolazi sva cetiri kruga?

Poslednja izmena:
Ljudi jel moze malo objasnjenja... Posto nisam pratio sta se desava oko Intela godinama... D805 radi fabricki na 133mhz, na koliko radi memorija? Kada kazemo za procesor da radi na magistrali od 533 on ustvari radi na 4*133? Ovo pokusavam da skontam... Ako se magistrala poveca na 166 to je onda 667mhz a memorija na koliko onda radi? Ustvari nista mi nije jasno. Jednostavno ako hocu da kloknem Intela koja mi memorija treba? Jel dovoljna ddr2 533 ili treba da se ide na 667 ili neku trecu????

Ji 4Tze je napisao(la):
pa da, oce BOX kuler da se zaleti i na vise od 5.5k u zatvorenom kucistu :) ali opet si ti tu nesto zabrljao ako je 58C, toliko sam imao sa BOX kulerom al' na 20% obrtaja (1200rpm max, tako nesto), ali 2520MHz/1.6V
Uglavnom, 92% za dual core i 100% za single, nije bas uporedivo sto se temperatura tiche :) i pritom, razlichite aplikacije razlichito 'zagrevaju' CPU. Tako je bar na AMD-u, verujem da na intelu nije nista drugachije, iako 2jezgarnost nije izvedena tako elegantno ko na amd-u :d :d

Tako da tvoja pricha 'imao sam a64 i grejao se vishe nego pentium D bez promaje u kucistu' znachi da si negde bas pogresio pri sklapanju a64 konfiguracije + uzimajuci u obzir manji 'load' za pD, eto moguce zabune :)
zato se i pushta s&m test, on zagreje procesor do nekih granica dokle nijedna realna aplikacija nece nikad uspeti, a ima podrsku za vise jezgara pa ne moze da dodje do ovakvih zabuna :)

Mozda je moja ploca pogresno ocitavala temp. Epox 8kda3i, ili sam imao neki losiji primerak procesora, uglavnom 754 se grejao kao lud.A sto se tice 820d i SM-a evo slike.Ocitana temp. odmah posle testa.

Prilozi

• untitled1.JPG
    untitled1.JPG
    71.3 KB · Pregleda: 105
  • untitled2.JPG
    untitled2.JPG
    62.7 KB · Pregleda: 96
Jok. Nisam nista vrteo osim 3D05pro i njega mi je odradio normalno. PONAVLJAM greje se kao blesavo! Da je 1dan CPU bilo bi mnogo hladnije, ovako idle temp. je 47-48C a max load posle 2h igranja FarCry je 62C!
POZDRAV!

P.S. Ove gore navedene temp vaze za 2.66GHz!

Poslednja izmena:
Srdjan je napisao(la):
Ljudi jel moze malo objasnjenja... Posto nisam pratio sta se desava oko Intela godinama... D805 radi fabricki na 133mhz, na koliko radi memorija? Kada kazemo za procesor da radi na magistrali od 533 on ustvari radi na 4*133? Ovo pokusavam da skontam... Ako se magistrala poveca na 166 to je onda 667mhz a memorija na koliko onda radi? Ustvari nista mi nije jasno. Jednostavno ako hocu da kloknem Intela koja mi memorija treba? Jel dovoljna ddr2 533 ili treba da se ide na 667 ili neku trecu????
pa evo plastichno:cpu klok preslera 920(2800mhz nominalno)na 3200mhz,-ram radi na na 916 mhz mhz hyperx pc 7200-900.Daj brzi ram ,samo je cena bash paprena.oko 50ak eu skuplja nego preko grane.

DARK SIDE je napisao(la):
pa evo plastichno:cpu klok preslera 920(2800mhz nominalno)na 3200mhz,-ram radi na na 916 mhz mhz hyperx pc 7200-900.Daj brzi ram ,samo je cena bash paprena.oko 50ak eu skuplja nego preko grane.
A zar ne moze to da se potera nekako asinhrono?
Ispade da tvoja memorija radi sad na 456MHz.

805-ica radi i na nekim plocama sa i848 chipsetom sa AGP slotom i DDR
,)

Vrh Dno