Šta je novo?

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake-S

Slična je razlika 1% i prosečan FPS... Čisto da se zna, a ne da se lupeta ovde po forumu prosečan fps razlika 15% ali zato 1% low ide do 50%.

Prilozi

• IMG_1187.png
    IMG_1187.png
    502 KB · Pregleda: 144
  • IMG_1188.png
    IMG_1188.png
    529.8 KB · Pregleda: 111
skrenuo bih pažnju da je ovo tema o Intel Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) procesorima. nije o AMD, nije šta kupiti, nije o komentarima na objave nekog lika

^ ako budeš imao vremena i volje odradi neke testove i na AIO 360 pošto znam da ćeš sigurno rokati na azotu 🤣

IMG_20241026_183702.jpg

U principu ovo hladjenje imam i nece ovaj Arrow lake Ln2 videti pre kraja decembra. Ovo je vise da se upoznam sa platformom i pomognem oko peglanja bios a. Arrow lake je bas ******* za azot a imam razna takmicenja da uradim narednih 4 nedelje.

@d0minat0r ako stigneš postavi koji sliku rezultata

CINEBENCH_R20_CPU_17535.jpg

Usao sam samo u bios stavio all core za p cores 5.4 i za e cores 4.8 1.3V xmp memorija i svez sistem. Ova slika sa slabijim rezultatom je napravljena na normal priorty posto onda core temp moze da bolje uhvati max temp
Moram da pohvatam oko podesavanja sta i kako ima mnogo novih stvari nista nisam citao gledao sam razne prepiske ali dzaba to kada covek ne vidi to uzivo pa pocne da hvata.

Ovo je na stura potrosnja.

Prilozi

• CINEBENCH_R20_CPU_17469.jpg
    CINEBENCH_R20_CPU_17469.jpg
    307.6 KB · Pregleda: 63
@d0minat0r 5.4/4.8 troši 284w sa 88c max u ovom kratkom testu. Kod mene 14900k offset -0.050 sve ostalo default pri kloku 5.5/4.5 ima istu potrošnju od ~280w, 85c tako podesen daje rezultat 42k u R23.

Sve u svemu što se rendera tiče napredak je mizeran.. Ostaje neka realna nada da će bolje raditi u igricama nakon popravki jer ipak su jezgra unapređena P/E. P na 5.4 ima dosta bolji SC rez u R24 od 14900k a E jezgra dovoljno je što mogu da se poteraju i do 5.2ghz a i bez toga verovatno su performanse po jezgru nešto bolje.

Ovaj CPU je ono sto su 13/14gen trebali da budu od samog starta jer default ipak ima normalne temperature sa rezultatom u renderu koji malo bolji u odnosu na 14900k stim da 14900k tuče u 100c. Još da srede performanse u igrama i biće ovo korektan procesor, nešto sporiji u igrama od 9800x3D, verovatno na nivou 9950x3D koji tek treba da se pojavi stim da će u renderu ostati zanemrljivo brži kao što je i sada u odnosu na 9950x.

Cela priča je loženje u prazno oko AMD 3D procesora, kao što je nekada bila oko 13/14900K. Sve se vrti oko jednocifrene razlike u perfomansama max do ~10% bilo da je Intel ili AMD u predonosti, zavisi za šta se koristi.

U sustini nista bitno sto bi prosecnog kupca 285K doticalo na bilo koji nacin. Svi koji su dali pare za 285K koriste Extreme OC profile i svi koriste vodeno hladjenje. Ne vidim u cemu je problem osim medijske halabuke oko ovoga?

A vrv kao i sve vesti samo se pravi buka a nikakva korista informacija.

U sustini nista bitno sto bi prosecnog kupca 285K doticalo na bilo koji nacin. Svi koji su dali pare za 285K koriste Extreme OC profile i svi koriste vodeno hladjenje. Ne vidim u cemu je problem osim medijske halabuke oko ovoga?
A vrv kao i sve vesti samo se pravi buka a nikakva korista informacija.
~60-80W gubitaka u potrosnji

Neke skupe ploce/extreme overclock ploce, koje podrzavaju biranje "firmware", ce podrzavati bypass jos uvek, ostale, kod ostalih, korisnici gube mogucnost da poboljsaju efikasnot procesora 200 serije kada rade u punom multicore opterecenju, sa par klikova u BIOS-u koje bi im objasnili u svojim guide-ovima

Der8auer, SkatterBencher, Ostali, ...

Could be... ali nece :D

Mislim, ovaj tekst je na nivou najgoreg moguceg tabloida... necete verovati sta je (random starleta) doruckovala juce. Ide novi fix (sto znamo), nemamo pojma sta je ukljuceno u njega... ali cemo napisati ovo...

Intel wouldn't bother with such an update if it didn't at least bring "Arrow Lake" to the same gaming performance level as "Raptor Lake," if not higher.

imaju da se igraju sa time cele godine. Intel nece iduce godine izbacivati novi CPU kako neki bliski ljudi kazu.

Pitam za druga, ali stvarno... Da li postoji resenje za 285k procesor, problem su perfomanse koje osciliraju svakim novim apdejtom... Kaze durgar od odlicnih u nekim aplikacijama do ocajnih, pa ponovo one koje su radile odlicno sada rade ocajno i tako u krug... Igrice ga ne zanimaju.
Imao je 13900k sa kojim je imao drugi problem vezan za temperaturu, kaze sada nema taj problem vece se desava ovo sto sam opisao.
Ako nije pitanje za ovu temu ja se izvinjavam.

Ocigledno nema resenja, vidis da i dalje lutaju sa mikrokodom.

Ispratili smo sve zvanicne informacije... Nego znam da cesto na forumima moze da se nadje neko resnje koje sam proizovodjac jos uvek nije primenio pa zato pitam.
Hvala Dusan K

Ocigledno nema resenja, vidis da i dalje lutaju sa mikrokodom.
Čeka se da novi CEO povuče potez. Traži se rešenje jer su pogasili HT pa su sad uleteli u nepoznato.
Rentable Units je navodno naslednik ali mislim da se to skoro neće videti. Možda u 17th gen.

Opet ostaje neverovanto kako se sa toliko pravih jezgara jedva bori sa konkurencijom ili su sad bili previše oprezni sa naponima i taktovima.
Kako nova nomenklatura ide, sledeća 300 serija je za laptopove a 400 bi bio naslednik Arrow-a.
Intel je naučio da svoja čeda sam pravi i ljulja a ima naznaka da je Intel 18A bolji i da bi sa sledećom gen Intel vratio proizvodnju.

Čeka se da novi CEO povuče potez. Traži se rešenje jer su pogasili HT pa su sad uleteli u nepoznato.
Rentable Units je navodno naslednik ali mislim da se to skoro neće videti. Možda u 17th gen.
Ovo nema veze sa CEO pozicijom, ovo je cisto tehnicka stvar koju moraju inzenjeri da resavaju... ako mogu 😉 Novi CEO moze u nekom trenutku da presece i kaze da se nece vise trositi vreme na pokusaje sredjivanja i jednostavno otpisati gubitke.

Sto se rentable units tice, royal core je otkazan, a to je trebala da bude kruna cele rentable units tehnologije. Po meni je veliko pitanje da li ce ulaziti sada u to uopste. Naravno, uvek postoji mogucnost da novi CEO donese drugaciju odluku i ozivi projekat.

@Dusan K. Ma kako bude a malo sam bio i sarkastičan sa ovo CEO. Naravno da ih nešto ne tangira mnogo ovo sa ultrama.
Kao okoreli Intelaš ja sam nedavno uradio upgrade posle skoro 9 god. na za sada skromni 245K , mainstream Z890 ploču uz 64GB rama i skromnu 4060 grafiku. S obzirom da nisam baš nešto igrao igre i ovo je puna kapa za sada.

Al evo zvanično su se pojavili novi biosi sa 0x114 microcode pa sam ja moj već pecnuo. A šta ćemo da dobijemo ili izgubimo tek ćemo da vidimo.
  1. The BIOS contains massive code base update, please expect BIOS update time will be longer, do not interrupt BIOS update process
  2. Low Latency will be enabled automatically when XMP profile is applied
  3. Incorporate Intel Planned Release 5 (PR5) ingredients
  4. Update processor microcode to c0662_00000114
  5. Update RC code 0D.00.CC.50
  6. Update Intel® HD Graphics GOP Version to 22.0.1057
  7. Update Intel CSME version to 19.0.0.1854v2.2
  8. Change Re-Size BAR Support & VT-d default values to "Enabled"
  9. Allow max voltage setting of CPU System Agent Voltage to be set to 1.35v
  10. Address potential OS hangup after first time driver installation (graphics related)
  11. Address DDR timing setting incorrectly displays as "0" when manually adjust value above 40

@Dusan K. Ma kako bude a malo sam bio i sarkastičan sa ovo CEO. Naravno da ih nešto ne tangira mnogo ovo sa ultrama.
Kao okoreli Intelaš ja sam nedavno uradio upgrade posle skoro 9 god. na za sada skromni 245K , mainstream Z890 ploču uz 64GB rama i skromnu 4060 grafiku. S obzirom da nisam baš nešto igrao igre i ovo je puna kapa za sada.

Al evo zvanično su se pojavili novi biosi sa 0x114 microcode pa sam ja moj već pecnuo. A šta ćemo da dobijemo ili izgubimo tek ćemo da vidimo.
  1. The BIOS contains massive code base update, please expect BIOS update time will be longer, do not interrupt BIOS update process
  2. Low Latency will be enabled automatically when XMP profile is applied
  3. Incorporate Intel Planned Release 5 (PR5) ingredients
  4. Update processor microcode to c0662_00000114
  5. Update RC code 0D.00.CC.50
  6. Update Intel® HD Graphics GOP Version to 22.0.1057
  7. Update Intel CSME version to 19.0.0.1854v2.2
  8. Change Re-Size BAR Support & VT-d default values to "Enabled"
  9. Allow max voltage setting of CPU System Agent Voltage to be set to 1.35v
  10. Address potential OS hangup after first time driver installation (graphics related)
  11. Address DDR timing setting incorrectly displays as "0" when manually adjust value above 40
Sa cega si uradio upgrade? Napravi neko poredjenje ako ti nije tesko. Ja se ozbiljno razmisljam da uzmem neki Arrow Lake imam prastari i7 5960x.. Jedino nisam siguran da li Ultra 5 ili Ultra 7, tesko da ce biti Ultra 9, ne vidim kako moze da opravda doplatu, kao svojevremeno i7 11700 naspram i9 11900.

Nazad
Vrh Dno