Šta je novo?

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake-S

Sad još da sačekamo da li će Intel kao AMD u avgustu zamoliti da se ponovo odradi testiranje sa W11 24H2 i oktobarskim preview updateom za isti.

Intel je optimizaciju uradio za laptop jer je tamo prodaja 9x veca od desktopa, amd je uradio optimziaciju za servere (takodje daleko veca prodaja), tako da, desktop je izvisio e sad to sto se amd obozava pa ne sme da se prizna to je druga stvar

za desktop zen5 i 285k su veoma slicni

Dosta je pogledat kako je prosao LunarLake na testovima za laptopove, ko se prvi pojavio i zakljucak se sam namece...... isto kao sto je zen5 projektovan 1001% za servere samo eto za neke ovde je to ok za desktop jer eto nemaju argument ali tvrde, isto i ovde intel je optimizavo to sto mu donosi vise para za sad, ako sledeca generacija bude vise pogodna za sve ok ali je ovo sto sad nude

Dakle, delid, powergate napon i otpanjiti frekvenciju koliko slicijumska lutrija dozvoljava.

Inače, Wendell je potvrdio stvar oko geekbencha i slično, o kojoj je pisano sinoć. Napomenuo je 26100.2152, ali nije stigao da isproba, da zvanično bude potvrđeno.

Ovo sto ovaj lik trabunja potpuno bih zanemario. Ima tu korisnih informacija koje mogu da se primene u praksi, teoretisanja, ali krajnji rezultat u praksi nije tako efikasna kao sto bi trebalo da bude... Ona njihova OC uputstva za 13900k i 14900k totalno su beskorisna i daleko bolji rezultat za sve namene se postize fiksiranje vrednosti frekfencije procesora i voltaze. Sa njihovim uptstvom em su perfomanse lose, em se CPU izlaze vecem pritisku nego pod auto vredonstima sto znaci da ce jos brze da krepa... Bolji rezultat daje kad se izabere AI overkloking maticne ploce kod asusa nego kada se odradi po njihivim uputstvu, mada oba resnje podrazumevaju cpu u 100c prilikom multitaskinga tako da svakako na duze staze nisu upotrebljiva.
Prave nauku de nauke nema jer samo prkasa moze da pokaze sta je od teorije primenjivo, i zaista korisno.

Koriceno u testu AIO 360, 82c sa potrosnju od 240w u prvom krugu R24 testa... Nema ovde nista od dodatnih performansi, mozda nesto zanemraljivo.
Mada nije da nema pozitivnih momanata... Fino su unapredili E jezgra, znacjano uticu na MT performanse, SC nesto je bolji samo ne znam zasto se to ne odrazava pozitivno na igrice... Iz memorije izgleda da moze vise da se izvuce, narocito u odnosu na Z690... Medjutim kada se sve sabere i oduzme nista se ne desava ni default ni kada se sve rucno podesi 285k vs 14900k... Render zanemraljivo bolji, gaming zanemrljivo losiji ali bode oci.

Bice ovde primetnog i vidljvog napradka na bazi nove platforme za 2~3 generacije, kao sto je razlika 11gen vs 14gen bas primetna u svemu. Mada mislim ako ne bude stelovanja performansi kao sto se to sada i do sada radilo da ce ih AMD pregaziti u naredne 2~3god.

1729815051958.png

Malo extremnije igranje 24/7 stabilno ili mozda blizu stabilnog, DD sistem, 285k i 14900k... Znaci slicni ili isti uslovi 285k 9% brzi u renderu. Nije vredno menjati 13/14900k, ali svakako je bolja kupovina ako se kupuje nova masina, ako vec mora da bude intel.

Problem je i sto nema B ploca i sto ipak treba "malo bolji ram" kada se to sve doda u kalkulaciju ispadne malo i skuplja masina od 8%.

Nijedan svetski rekord nije oboren. A hwbotu, posle koliko god. Mnogo niži takt uspeli da izvuku na azotu nego prethodne generacije.
Jedino uspeli sa 265K da odrade, da na mišiće prebaci 14700K.

Po svemu što vidim, procesor je fail. Jedino što je u laptop segmentu nešto bolji zbog fokusa na efikasnost, što se vidi po testovima baterije tj autonomiji, ali opet kontam da i tu od korone više idu desktop replacement mašine gde je važna sirova snaga a ne da mi laptop traje 2 dana na bateriji. U svakom slučaju, dobro je da imamo opcija pa ko šta voli.

SC nesto je bolji samo ne znam zasto se to ne odrazava pozitivno na igrice...

Čeka se Microsoft da unapredi scheduler za drugačiji CPU layout i ostatak kernela kao što se moralo i za Zen 5. Ali se ni tu ne nadaj skoku većem od 5%

Nijedan svetski rekord nije oboren. A hwbotu, posle koliko god. Mnogo niži takt uspeli da izvuku na azotu nego prethodne generacije.
Jedino uspeli sa 265K da odrade, da na mišiće prebaci 14700K.
Izgleda da je 7.5GHz limit, za sada:

Samo za slikanje tj. validaciju. Testove su radili na oko 6.9 što je lošije dosta nego na prethodnoj seriji.

9000 serija je imala bolje rezulate u odnosu na 7000 seriju.

9000 serija je imala bolje rezulate u odnosu na 7000 seriju.
Gledam sve ovo i mislim da ne gresem da je Zen5 bolje resenje za svakodnevni radi bilo default bilo kad se malo utegne... Nisam probao naravno ali mi tako deluje kada se malo bolje pogleda sta pojedinci uspevaju da postignu. Zanemaracu ove zvanicne testove za koje sam znao da ce da pokazu kako je nov Intel zapravo bolji :ROFLMAO: a nije bio bolji ni predhodne generacije kada se uporede na posten nacin, nije ni sada...

I prošla generacija Intela i ova nova AMD-a mora da se šteluje da se ne bi grejali onoliko. Jedino zbog toga je bolja ova nova Intel serija, jer su to izgleda rešili.
99% ljudi će držati na defaultu i ne znaju da podešavaju, tako da ono.

Dosta je pogledat kako je prosao LunarLake na testovima za laptopove, ko se prvi pojavio i zakljucak se sam namece...... isto kao sto je zen5 projektovan 1001% za servere samo eto za neke ovde je to ok za desktop jer eto nemaju argument ali tvrde, isto i ovde intel je optimizavo to sto mu donosi vise para za sad, ako sledeca generacija bude vise pogodna za sve ok ali je ovo sto sad nude
Iako se donekle slazem (i sam napisah da mi se cini da su se pomerili malo iz performance/power sweet spota kako bi podigli performanse), ne slazem se da se zakljucak sam namece :) Ima mnogo sta tu nepoznato, ali ne bih se nikako zakleo da ce Arrow Lake uspeti da odrzi trzisni udeo koji Intel trenutno ima u laptopovima.

Intela vadi to sto i dalje planira nov cpu na godinu dana, e sad ovaj mozda bolje da su odlozili pogotovo sto sve vise lice da se za desktop trebalo sto sta drugacije iskombinovat, ali svkako nije fail jedino je za gaming korak unazad, a verovatno i zbog problema sa degredacijom ovo je ipak moralo da se uradi mozda cak i u zadnjim mesecima pa je sve ispalo kao sto jeste

Malo je neralno da 285k ima tako lose performanse u igrama a dobre SC performanse u programima, narocuto u R24... Meni ovo deluje kao da postiji neki problem u operativnom sistemu.
Imali nekog testa gde se testiraju performanse i vecoj rezoluciji od HD ?

problemi su ssastavnni deo zivota...pc je danas pun svega, uppdate ovog onog, sve se updeta, sve je slozenije i komplikkovanije samim tim se sve resava u hodu...ono sto je dobro u svemu ovome 13700k ce trajat jos dve godine na najvisem nivou...

@milimili86
Jos ako ima potencijal da ga malo utegnes u svemu sem u zahtevnim MT programima imaces iste perfomanse kao sa 14900k i bolje nego sa 285k, mada i bez da ga dodatno rucno podesis razlika ja mala.
To je normalno, zato sam i napisa da mi je cudno da CPU ima dobre SC performanse a "lose" gaming performanse, nelogocno.
Nego mene nesto drugo brine a to je potrosnja i temperatura za relativno skromne perfomanse, a ovo sto cu sad da postavim vema cesto vidjam u ova dva dana od kad je zvanicno cpu dostupan. Ovo je mnogo jaka temperature za ovu potrosnju i ovaj R23 rez od 42700... Imam 13900KF koji sa potrosnjom od 290w postize R23 ~42k pritom je temperatura procseora 85c... Sve je veoma slicno sem sto je potrosnja za iste performanse manja ~15%... Mozda je moj primerak pocesora malo bolji a na samom testu malo losiji.
1729934598940.png1729934548452.png

@milimili86
Jos ako ima potencijal da ga malo utegnes u svemu sem u zahtevnim MT programima imaces iste perfomanse kao sa 14900k i bolje nego sa 285k, mada i bez da ga dodatno rucno podesis razlika ja mala.

a nisam nista dirao..samo sam stavio asus oc neki setup radi mi na 5327mhz daje 30000 u c23 i 2050 za single...kontam kad bi ga utegaoo da bi dobio bar 15% ako ne i vise...

zen 3 ga razbija od sale...svaka cast strucnjacima iz intela..

7 265k cijena kod mene £380-390..sad vidim jedna trgovina spustila na £287..😆 kontam za crni petak mozda se kupi za £150..

Vrh Dno