Šta je novo?

Intel Core i7 3xxx, a.k.a. Sandy Bridge-E

Nije se u to ni sumnjalo cini mi se. Samo je pitanje da li ce sve biti podrzano jer IB ima nekih novotarija. Diskutovalo se u temi o IB-u o njima, bar mislim. Ja sam i dalje skeptik, pomalo, i nadam se da je taj PCI-e 3.0 "pravi" da tako kazem. Da nece zastucati ili se ispostaviti da bas nema bandwidth kao neki chipset koji ce se pojaviti za godinu ili dve, a mi vidimo kao nase matore plojke u nekom review-u u poredjenju sa novima i ispostavi se da nove sisaju u bandwidthu. Teorija zavere mozda, ali...

Suma sumarum.Koliko vidim ovde je najpametnije cekati Ivicu jer se u globalu dobija nova tehnologija,drastican napredak u kompletu sa novim feature-sima (PCI-E 3,USB 3 ..)
Timing je sveden najverovatnije taman kada izadju nove generacije karti ATI 7xxx i nVidia Kepler .
2012-ta ce biti veoma interesantna godina ;)

Al ste se naprimali na PCIe 3.0, a on je totalno nebitan za performanse. Od njega će koristi imati samo x1 kartice jer će ni krive ni dužne dobiti duplo veći bandwidth. Donekle i x4 SSD kontroleri npr. OCZ RevoDrive. Za grafičke performanse će biti potpuno isto kao i na PCIe 2.0, eventualno CF i SLI konfiguracije u tragovima. Performanse grafičke zavise od lokalne memorije, kada ima potrebe za strimingom iz operativne meorije mas' je već otišla u propas'.

@PCBeast
Ivica! Ivica! Ivica!
Proglasicu te za mog PR-a. :D

@Paradigma
Slazem se i sa tobom, ali sto da nemamo nesto sto mozda nam zatreba, kao sto rekoh vise puta, nikad ne znas na koliko moze da ti se zalomi da ostanes na jednoj platformi pa bih voleo da ako vec imam taj PCI-e 3.0 na papiru da ne bude samo to vec da je i implementiran dobro. Sta znas, mozda nas zadenu neke cudo karte. Ja se uzdam jako iskreno i u AMD i nVidia-u i njihov progres sa te strane. Najvise me zanima Kepler atm, ali kopka me jos vise sada daleki Maxwell koji obecava GPGPU na vecoj razini, a kontam da ce mu trebati neki dobar bandwidth mozda sa obzirom da ce dobiti i ARM general purpose jezgra i valjda neki vid unified RAM-a ili sta vec bese...

Dok Ivica ne dodje malo noviteta za X79 ploce za Sandy Bridge E

Asus P9X79 Deluxe

1318125629kijtjl8lnkhatIZ8.gif

Source:

http://goo.gl/mY129

Gledajuci ove X79 ploce, mogao bi zakljuciti da je socket dosta veci od predhodnih generacija, da li to znaci da ce i samo telo SB-E biti vece?

Gledajuci ove X79 ploce, mogao bi zakljuciti da je socket dosta veci od predhodnih generacija, da li to znaci da ce i samo telo SB-E biti vece?

Dobro si rekao, pa naravno da će i samo telo biti veće s obzirom koliko stvari su mu napakovali. Kad se uzme u ruku, LGA2011 procesor biće sigurno barem 33 % veći nego AMD Bulldozer.

jezgro procesora se ne racina na osnovi broja pinova i velicine heat spreadera :p

Taj Asus nikako da se mane te plave! Sad jos ova deluje i neznije nego ove trenutne nijanse...
2011 pin-ova nije mala stvar. Mislim da dobar deo otpada na memoriju. :D

Da, naravno da dobar deo otpada na memorijski kontroler, pa uopšte nije lako staviti čak četvorokanalni kontroler u procesor. Ali to je dobro ulaganje za budućnost, jer se time postiže daleko brži rad sa memorijom.

Nije dobro što je AsRock stavio samo 6 slotova za memoriju, ili nek stave 8 ili 4...gluposti, zaista , od njihovog RD odeljenja...

@Kosta jel prelazis na Intel ili se jos uvek nadas cudu? :)
LGA 2011 ce biti za sigurno malo skuplja platforma ali me bas intersuju da li ce biti ploce od 100-150 eur i u kakvom kvalitetu.
Onda bi i mogao da se ubode 3820 .

@Kosta jel prelazis na Intel ili se jos uvek nadas cudu? :)

Ne,naravno da se nadam čudu. Polako AMD tek treba da pokaže zube. Ako i ne uspeju potpuno sa ovom generacijom Bulldozera, siguran sam da će to ispraviti sa narednom revizijom jezgra C0 koja izlazi negde krajem januara/februara 2012. godine.

Nego, nemoj da se nadaš da će ikada izaći matična ploča koja će biti tako jeftina...veruj mi da će većina ploča za LGA2011 platformu koštati dosta više od 150 evra, zbog skupoće same platforme.

Bio je pre neki dan post od Asrockovog zastupnika za Madzarsku na XS forumu u vezi ove ploce i dok su se mnogi (prerano) poradovali povoljnim X79 plocama on je napisao da sumnja da ce biti bilo kakav model, od bilo kog proizvodjaca ispod 200$. Sam X79 chipset je izuzetno skup, oko 70$ odnosno cak 20$ skuplji od X58.

Za vreme opisa Corsair H100 modela Guru3D je istrcao sa jednom zanimljivom informacijom. :)
We already tried it, but we even have been able to overclock a Sandy-Bridge-E (six-core processor) towards 5 GHz in the H100. And that was impressive to observe alright. More on that in later articles.
http://www.guru3d.com/article/corsair-h100-review/10articles though.

Ispade istina ovo za SB-E: http://www.xbitlabs.com/news/cooler...2011_Chips_with_Own_Brand_Liquid_Coolers.html. Ranije smo postovali o tome, evo i potvrde.
OVO JE BRUTALNO...

The rough estimates of performance advantage of the Sandy Bridge E-series Core i7-3960X compared to the model Core i7-990X are the following:
+13% in Cinebench 1.5
+12% in POV-Ray 3.7
+36% in 3DMark 11 Physics Test
+15% in ProShow Gold 4.5
+34% in SPECint_rate base 2006
+65% in SPECfp_rate base 2006
+111% in Sandra 2011B/Multi-Media FP sub-test
+92% in Sandra 2011B/Memory Bandwidth FP sub-test

I cena će biti brutalna :)

Cpu+Mbo=~500e?

I to samo za entry level kombinaciju sa quad core (i7-3820) procesorom. Ko hoće six core (i7-3930K) procesor cena sa pločom će biti minimum oko 750€. Ali generalno X79 platforma i nije sa svakog. Za široku potrošnju je LGA1155 socket i pripadajući čipseti, dok je LGA2011 socket i X79 samo za "entuzijaste". :D

I to samo za entry level kombinaciju sa quad core (i7-3820) procesorom. Ko hoće six core (i7-3930K) procesor cena sa pločom će biti minimum oko 750€. Ali generalno X79 platforma i nije sa svakog. Za široku potrošnju je LGA1155 socket i pripadajući čipseti, dok je LGA2011 socket i X79 samo za "entuzijaste". :D
baš tako...
cena minimum 750e,ja bi smeo reći i 1000e za cpu+mobo

Bez razmisljanja bih uzeo LGA 2011 ali nema smisla kad stize Ivica.
Em cu da zarobim pare em cu imati 6-tojezgarnog Ivicu sa daleko boljim karakteristikama a najverovatnije i boljim performansama.
LGA 2011 je upravo platforma za entuzijaste ali i 1366 je bila pa su ljudi kupovali.
Ploce su bile skupe,memorija takodje,procesori podrazumeva se ali je LGA 1366 opet bila popularna platforma.
Svaka hi end platforma je i kostala ali si zauzvrat imao i vrhunske performanse.
Mene je na LGA 775 ,ploca,memorija,cpu,grafika iznelo oko 1400 eur i to sam neke komponente dobio ispod cene + nisam racunao
vodeni blok za gpu .
Ako se vratimo malo u proslost danas su komponente u tom rangu ipak pristupacnije .
Inace sto se tice CPU-a ,preko veze uvek moze da se prodje jeftinije :p
Ploca standard 200-250-350 eur zavisno od modela.Trebace dosta vremena da prodje da ploce budu ispod 200 eur.

Bez razmisljanja bih uzeo LGA 2011 ali nema smisla kad stize Ivica.
Em cu da zarobim pare em cu imati 6-tojezgarnog Ivicu sa daleko boljim karakteristikama a najverovatnije i boljim performansama.
LGA 2011 je upravo platforma za entuzijaste ali i 1366 je bila pa su ljudi kupovali.
Ploce su bile skupe,memorija takodje,procesori podrazumeva se ali je LGA 1366 opet bila popularna platforma.
Svaka hi end platforma je i kostala ali si zauzvrat imao i vrhunske performanse.
Mene je na LGA 775 ,ploca,memorija,cpu,grafika iznelo oko 1400 eur i to sam neke komponente dobio ispod cene + nisam racunao
vodeni blok za gpu .
Ako se vratimo malo u proslost danas su komponente u tom rangu ipak pristupacnije .
Inace sto se tice CPU-a ,preko veze uvek moze da se prodje jeftinije :p
Ploca standard 200-250-350 eur zavisno od modela.Trebace dosta vremena da prodje da ploce budu ispod 200 eur.

Ce da izadje Ivica sa 6 jezgara?

Nazad
Vrh Dno