Šta je novo?

Intel Core i7 3xxx, a.k.a. Sandy Bridge-E

@ Chinaski

Svaka cast za detalj koji si ulovio, nisam ni pogledao tu stranu, obicno je preskocim jer ih redovno citam i znam napamet otprilike sta ce staviti tu. :D

Da, X79 je velika prepreka da mi se SB-E nadje na listi zelja. Mada sve sto je pomenuto u preview-u sam i ocekivao, tako da ne znam sto sam se "razocarao". Sto se tice PCIe 3.0 mislim da postoji glasina da ce i SB-E imati neku reviziju, a i da ce kasniti sa launch-om mozda zbog njega... Tj. pokusace da ga ucackaju nekako... Ili to bese za IB. Nisam siguran sada, iskreno... No, i meni to smeta najvise, ovo ostalo ce biti nadoknadjeno add-on controller-ima itd.

Nije mi jasno gde žure toliko...da li neko zna u kom proizvodnom procesu se pravi X79 čipset ? Raniji Z68 se pravio u 65nm, a ovaj ? S obzirom na probleme, rekao bih da se skoro sigurno pravi u 45nm.

Intel se malo zeznuo u redosledu stvari ovde. Trebao je prvo da izbaci ovaj "ekstremni" Sandy Bridge, pa tek posle običnu mainstream verziju (kao kod Nehalema, prvo X58, pa posle p55). Ovako, kao što sam već napisao, najznačajnija razlika je što će samo u SB-E biti dostupni šestojezgarni procesori, a kome oni nisu potrebni i običan SB (koji verovatno već imaju) će da završi posao. Pitanje je koliko će SB-E procesori biti zastupljeni u ukupnom broju prodatih procesora (u poređenju recimo sa Nehalemom kad se pojavio).

Pitanje je koliko će SB-E procesori biti zastupljeni u ukupnom broju prodatih procesora (u poređenju recimo sa Nehalemom kad se pojavio).

Relativno malo... 1366 platforma se recimo kretala oko 1-2% ukupne prodaje Intelovih procesora.

Evo komentar sa IDF-a

http://www.anandtech.com/show/4783/sandy-bridge-e-live-at-idf

Obratite paznju kako se sumnja u postojanje te podele na Extreme i Mainstream procesorske podgrupe koju je Intel kao sto kazu napravio sa Nehalem-om. To je vec prvi znak da se sumnja u IB-E, kao mogucu pojavu. A za Haswell su vec udarili po koji temelj, u njihovom stilu. I tacno na vreme. Malo offtopic, ali ne skodi... :)

Sviđa mi se što su na ploču stavili svih 8 memorijskih slotova, pošto su mi one prve X79 ploče sa Computexa tu bile malo slabašne na oko. A veliki minus je što je X79 čipset veoma sličan Cougar Pointu. Takođe, zanimljiv je i odabir Aseteka za partnera koji će da im pravi kuler, iliti "termalno rešenje" (druga je priča što taj kuler neće dolaziti standardno sa procesorom).

Ok je to da su stavili 8 memorijskih slotova, ali nije ok što im je čipset slab i praktično je već zastareo a još se nije pojavio....čipset je katastrofalan, bez USB 3.0 i PCI-E 3.0 nema šta da traži uopšte na tržištu.

Za čipset kao da ih je mrzelo da se akaju, pa samo stavili novi natpis na Cougar Point. A nedostatak PCIe 3.0 je nasleđen od Sandyja, pošto su ovo procesori iz SB serije. I za ovo je Intel verovatno bio u stilu, za šta će nam to... :d

Videćemo,danas počinje IDF.... :)

Ovaj deo teksta me je VEOMA zainteresovao:

Major themes? Cheaper boards have 4 DIMM slots (1 DIMM per channel) while the more expensive boards will have 8 DIMM slots (2 DIMMs per channel). All mentioning of PCI Express Gen 3 seems to have been forbidden (note the last image where PCIe Gen 3 has been marked out on the board). There are currently no PCIe 3.0 devices on the market which makes validation a bit of a problem at this point.

Ko zna, ispada da možda postoji tanana mogućnost da imamo PCI-E 3.0, na kraju...

Deo o četiri memorijska slota samo na jeftinijim modelima ne pije vodu, pošto recimo G1.Assassin 2 ne spada među jeftine matične (pa mi uop[te nije jasno što je GB štedeo ovde). A što se PCIe 3.0 tiče, u tekstu sa VR-ZONEa je to malo zbrda zdola napisano kao da "prva generacija SB-E neće moći da izdrži brzinu prenosa", pa ko zna na kraju kakav će PCIe interfejs biti integrisan u prvim SB-E procesorima. :d

Al' ga je Intel zakomplikovao... :p

Veoma brz izlazak na scenu sto potvrdjuje sve ono sto smo i do sad znali i slutili da su vec neko vreme bili spremni ali se cekalo da "konkurencija" da odgovor.
Ovaj 3820 je interesantan CPU i ima dobru cenu za sam launch.Ako se i performanse pokazu adekvatno dobro pandan 2600K mozda i bolje i overklok potencijal bude
opravdan kao u prehodnoj generaciji Sandy procesora definitivno ce biti Best Buy jer dalje od toga za obicne smrtnike nije ni potreba .
IPC je sigurno napredniji tako da ce i ta 4 jezgra odradjivati posao + HT.
Naravno meni je interesantnija verzija sa 6 jezgara ali ja spadam u onu drugu grupu :p
Jos da se ustanove cene ploca i uvidi isplativost same platforme..

Poslednja izmena:
Evo, mozda ce vam ovaj clanak biti zanimljiviji od VR-zone-ovog. Ne znam kako to nisam tada postovao, kad sam ga markirao u browser-u...

http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2011/09/20/how-to-overclock-sandy-bridge-e/1

Da, u pravu si. I ja cenim da su cekali na BD da se oglase, i meni je taj 3820 ok, ali cu verovatno gledati da se nategnem za vise jezgara kod sledeceg upgrade-a iako mi realno ne sluze ni ova cetiri sada. Ja sam od onih sto uzmu najbolje/najvece sto mogu i kad im to ne treba. I onda to gurnu dokle mogu, poigraju se, ostave to tako. Nekad vratim i na stock takt pa opet procackam nesto novo sa novim BIOS-om kad naidje i onda se smirim i cekam neko vreme sa dobrim procesorom na sledeci upgrade, zavisno od love i naravno od toga koliko mi je zastareo. Dobro me je sluzila ta strategija do sada. Sem kad naidje neka "revolucija" pa sam porazen skroz. Trenutno ne verujem da cu ista dirati jos bar pola godine zbog IB-a, a onda cu razmatrati.

Od SB-E me najvise odbija ta nejasna prica o PCI-e 3.0. Da li podrksa postoji ili ne... Procitao sam dosta o MSI i GB kako su se optuzivali itd. ali mi je i dalje to sumnjivo... Nije mala stvar, ipak, ako recimo uzmes i imas podrsku za PCI-e 3.0 sa dupliranim bandwith-om i prisiljen si da zaglavis na SB-E platformi to moze puno da ti znaci narednih par godina, narocito, ako grafe postanu gladne sa ovog PCI-e 3.0 aspekta... Neki opsti princip koji primenjujem uvek kod kupovine racnuara vezano za podrske/feature stvarcice itd.

Poslednja izmena:
Ono sto mene brine jeste upgrade na Sandy E a izadje Ivica na LGA 1155 i pregazi ga :p
Sto se tice PCI-E 3,ta prica je i meni interesantna i voleo bih da se danasnje generacije karti dvoglavih azdaha probaju na plocama
sa PCI-E 3 standardom i da se utvrdi da li postoji napredak tj odredjen boost u odnosu na prethodnu generaciju.
Bas me interesuje da li je PCI-E 2 bio donekle usko grlo za recimo GTX 590/ATI 6990 ili SLI i CF (GTX580/6970)
Znaci kao inovacija i novi standard PCI-E 3 bi trebao da bude nativna podrska Sandy Bridge - E .
Cemu onda Premimum klasa?
U toj prici po meni je najbolje ici na sigurno.
Ivica svira Blues na novoj ploci sa Z77 chipsetom i nativnom podrskom za PCI-E 3/USB 3 :p

Sto se tice PCI-E 3 standarda jedva cekam da vidim neki review i poredjenje u odnosu na PCI-E 2.2 .
Samo da ne bude razlika kao sa PCI-E 1 prema PCI-E 2 .

P.S.Karte ce biti najvise gladne procesorkse snage.To je ono sto je neminovno.

Poslednja izmena:
Da, razumem te sve vreme ove polemike koja se vodila i kapiram i sada sta mislis. Jeste, IB je veca briga sa svakog aspekta, kao sto rekoh negde na njega i ciljam ako budem upgrade-ovao. No, ne znam sta bih rekao na PCI-e 3.0. Koliko ja znam, rec je samo o bandwith-u koji je dupliran, brzina transfera je ista i ako je verovati testovima punih 16 lane-ova 2.x specifikacije je bilo sasvim dovoljno za GPU monstrume tako da ne verujem da smo tu ispastali nesto. Navodno i ta zavrzlama oko PCI-e 3.0 je nastala zato sto ne postoje karte kojima bi se potvrdila kompatibilnost X79 za standarde specifikacije PCI-e grupacije koja ih odredjuje pa tako ispada kao da X79 ga podrzava, ali to se ne zna sa sigurnoscu. Ludilo...

No, IB = way to go, po meni.

Da,slažem se sa vama dvojicom. Lepo ste to rekli. Zaista je PCI-E 3.0 velika nepoznanica za Sandy Bridge-E i verovatno se neće definitivno znati ništa sve do predstavljanja platforme 14. novembra. Ja se iskreno nadam da će ipak ubaciti PCI-E 3.0 podršku.

Što se tiče podrške za USB 3.0, ona je moguća već sada ali nešto nisam baš optimista. Sve mi se čini da ćemo ipak morati da čekamo Ivy Bridge za to !

edit: haha, tekst je dobro počeo i pročitao sam prve 4 strane,ali đavola...od pete strane pa sve do kraja piše da linkovi ne postoje... :(

Poslednja izmena:
Da, USB 3.0 i meni nedostaje, ali preko toga sam kao spreman da predjem. Jednostavno ne volim add-on cipove, volem da platforma podrzava i to je to. Zato je tu. Bilo je reci da ce biti podrzan od strane X79, ali ne znam kako se to zavrsilo. Znam da su i SATA 3 podrsku sa onog enormnog broja koje ce podrzavati skresali debelo, valjda na svega cetiri drive-a.

Pa ni Intel nije imun na greške, naravno. Prirodno je da prvi steping ima neke pogreške, u ovom slučaju one nisu velike. Ali veći je problem sa trulim X79 čipsetom, ako se sećate najava i bombastičnih obećanja, činilo se da je X79 odlično rešenje jer sadrži USB 3.0 i PCI-E 3.0 kao i 12 SATA 3 portova...a sada cvrc đavola, nema ništa od toga.

@kosta10

Cvrc! :D
Priznaj da ti je srce na mestu sada. :D
Salim se naravno...

Ali veći je problem sa trulim X79 čipsetom, ako se sećate najava i bombastičnih obećanja, činilo se da je X79 odlično rešenje jer sadrži USB 3.0 i PCI-E 3.0 kao i 12 SATA 3 portova...a sada cvrc đavola, nema ništa od toga.

Slazem se sa tobom, X79 nema nista od obecanog, samo je brojka promenjena.

Sad je barem jasno da sadasnje 1155 ploce mogu uz update bios-a podrze Ivy Bridge.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno