Šta je novo?

Intel Celeron G530

Ja neznam otkud fantazija da se poredi sa 8400-kom koju polovnu vrednuju kao da je od zlata... jednostavno mrtva platforma, ploca 775 jos ima pomalo zaostalih na lageru i to je to.... am2 sam prvrnuo ceo novi sad da nadjen novu i to bila +50e, toliko o isplativosti kupovine istih....

Generalno moje vidjenje je ako ti crkne ploca ili procesor 775,am2, da ne treba da se jure polovni,novi, nego se rasproda ostatak, kupi g530 recimo i imaces isti ako ne i jaci komp al nov.

pa ne znam, neko je spomenuo da je g530 brzi od e8400 a mi se primili :) na kraju otisla prica u "sta je bolja kupovina" sto mi nije jasno kako. Jer ko hoce da da 35e za cpu taj ce uzeti g530 tj najbolje za te pare ko hoce polovni cpu za 80e taj sigurno nece vijati 4god matori dual core i igrati se oc, vec ce uzeti polovni i3 2100 ili phenom 955

G530 brzi od E8400? Da li si ti Nemanja probao, pa mi pouzdano to mozes zagarantovati?

Ja garantujem da je jaci od E7500 za dalje ne znam.

Ja mogu da razumem da je ovo benchmark sajt,da su clanovi veoma zahtevni po pitanju performansi i overkloka...ali ljudi,cena ovog procesora je smesna,mislim da ne postoji nista jeftinije od ovoga?!Ja sam CPU,MB,RAM platio manje nego moju prethodnu AM3+ plocu i za divno cudo radi :)
(+)perfomanse,potrosnja,tisina,cena...ma sve,cak i da je za jednokratnu upotrebu odlican je!
(-)ako sam dobro razumeo komentare iz ove teme:steta nije kao i5 ili i7 i neverovatno je sto nece za sve pare na 4+GHz :)

Ono sto ne valja a to je da AMD ni nepomislja da parira!

FM1 skup i mrtav socket, AM3 na kasikice i on pa moze se reci mrtav... o izboru procesora tek je tu jadno, sad vec blentovi od shopova nude llano (sto je OK) ali kad korisnik oce gamerski konf. oni mu ubace neku sklj grafiku (pobogu)

Problem definitivno ako se AMD ne probudi iz svog lutanja, sledeci Celeron ce biti vidno sakat kao iz doba P4-ki

Ja mogu da razumem da je ovo benchmark sajt,da su clanovi veoma zahtevni po pitanju performansi i overkloka...ali ljudi,cena ovog procesora je smesna,mislim da ne postoji nista jeftinije od ovoga?!Ja sam CPU,MB,RAM platio manje nego moju prethodnu AM3+ plocu i za divno cudo radi :)
(+)perfomanse,potrosnja,tisina,cena...ma sve,cak i da je za jednokratnu upotrebu odlican je!
(-)ako sam dobro razumeo komentare iz ove teme:steta nije kao i5 ili i7 i neverovatno je sto nece za sve pare na 4+GHz :)

Bravo za ovo :)

offtopic: Da zaboravim neki i5 sa "K" oznakom na H61 chipset-u?
Isto mu dodje sa "K' i "non K", od o/c nema nista?

P.S. ova AsRock ploca u BIOS-u ima opciju za povecavanje mnozioca samo ne znam da li je to to...

Poslednja izmena:
Sve ti je to zakljucano. Mnozilac jedino moze da se poveca sa turbo, tj uzmes 2500K:)P) i imas turbo na 3.7. Mozes malo da poteras preko blck :)

Imam i jedan i drugi, bez oc g530 bolji, za oc e7500 bi morao da stavim novo napajanje, jer je ovo od 450w vec slabo i istroseno, a morao bi i bolji kuler, posto kad ga opteretis vruc vazduh se oseca iz kucista bez oc-a, a g530 nista, cak i napajanje od 300w na njemu se ni ne oznoji a na njemu je podeseno do 1200 obrtaja, tako da za oc vec starog e7500 bi moralo da se ulozi da bi pobedio g530.

Je l' mozes da mi kazes kako si ti to testirao oba procesora, pa si zakljucio da je G530 bolji CPU? Posto to nema bas neke logike.

Je l' mozes da mi kazes kako si ti to testirao oba procesora, pa si zakljucio da je G530 bolji CPU? Posto to nema bas neke logike.

Ta tvoje logika nesto jako cudna..., jednostavno novija arhitektura za 2 generacije, takodje nije previse sakat ipak je za dosta stvari 2Mb cash-a dovoljno dok je rad sa ddr3 memorijom dosta poboljsan, da frekvencija nije toliko nisko postavljena ili da je OC moguc razvalio bi core2duo celu seriju

Svakodnevni rad sa njima, konvertovanje video materijala po par sati na dan, bolji odziv sa raznim aplikacijama koje se pokrecu, tu potpomaze ddr3 koja je sa novijom generacijom procesora lepo sinhronizovana, ko sto kaze i zeljko i to sve deluje dosta brze sa g530....

G530 brzi od E8400? Da li si ti Nemanja probao, pa mi pouzdano to mozes zagarantovati?
Nisam probao. Da sam probao ovde bi postavio te testove :) Kao sto vecina ogromnih stvari nije probala (ne moze svako sve da proba), nego prati merodavne sajtove sa testovima, pa na osnovu toga donosi zakljucke. Dva sajta kazu da je bolji G530. Mogao bih i ja da vadim tvoje ili bilo cije postove i postavljam ista pitanja ali misllim da to nema smisla.

Ako si ti vec toliko siguran moram da pitam za ovo konkretno, da li si ti probao? Postavi testove, jer kao sto rekoh i mene to zanima.
I ne znam zasto ne bi imalo logike... Glupo je uopste porediti procesore samo po megahercima, jer bi onda i Athlon i Intel bili isti ako su na istom kloku, Nvidia i ATI takodje... Koliko sam ja razumo G530 sa 8400 ima zajednicko jedino ime proizvodjaca.

pa jel postoji neki intel za 1155 socket, koji je sa dva jezgra i moze da se klokuje?

ne. Kod intela jedino mogu da se OC procesori sa K prefiksom (2500K,2600k, 2700K i IB 3570K,3770K) Ostali ne mogu da poteraju neki ozbiljniji OC, sem preko blck i to nesto malo. Za 100-160mhz u zavisnosti od ploce i cpu-a.

Nemanja, da li moze neki evidentan dokaz(makar i sa Interneta) - da je G530 superiorniji od e8400? :)

pustio sam na brzinu cinebench 10 64b rezultati su mi sledeci:
1 CPU: 3840
x CPU: 7150
ako nekom nesto znace ove brojke eto analizirajte ih :)

Dakle, ovde lepo vidimo da je G530 za nijansu superiorniji od E7500 na difoltu. Situacija se sigurno promeni kada se E7500 podigne na 3,8-3,9GHz( a svaki ti moze).

E8400 je zasigurno i na difoltu jaci, jer ima 6MB L2 kesa.

Ja nisam gledao te testove, al se vidi da je u radu g530 brzi jedno 10%, plus sto E7500 gusi ddr2 memorija.
Evo vidim u oglasima E8400 + ploca+ 4gb dd2 rama, ima jos neke sitne dodatke 170e, a nov g530 sa boljom plocom, 8gb ddr3 ce da izadje jeftinije.

Gusi DDR2 memorija? Reci mi, molim te, gde je to E7500 "ugusen" zbog DDR2 memorije?

Ugusen u odnosu na g530 sa ddr3, g530 radi tecnije sa ddr3 nego E7500 sa ddr2.

Cinebench 10 64b na e8400 def. (upravo pustio na poslu):
1 CPU: 3587
X CPU: 7105

Toliko o tome. Dakle da rezimiramo:

G530 je brzi od e8400 na default vrednostima.

Kada se klokuje, e8400 je brzi od G530 ali i dosta skuplji, i pri kloku se vise greje i vise trosi struje.

Kada se sve uzme u obzir, G530 je bolja kupovina od e8400:

- ultra jeftin, duplo jeftiniji od e8400
-novija platforma, ddr3 memorija
-hladan, mali potrosac.

Cinebench 10 64b na e8400 def. (upravo pustio na poslu):
1 CPU: 3587
X CPU: 7105

Toliko o tome. Dakle da rezimiramo:

G530 je brzi od e8400 na default vrednostima.

Kada se klokuje, e8400 je brzi od G530 ali i dosta skuplji, i pri kloku se vise greje i vise trosi struje.

Kada se sve uzme u obzir, G530 je bolja kupovina od e8400:

- ultra jeftin, duplo jeftiniji od e8400
-novija platforma, ddr3 memorija
-hladan, mali potrosac.

Da to je to.

RecklessLife

Eto upravo dokazano da je mali jeftini celeron bolji od zverina core 2 duo, da su pustili da se oc-uje bio bi i tu bolji,ali ipak je to ostavljeno velikoj braci sa K.

Vrh Dno