Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

zato sto su bili u plocama sa biosima na auto pre nego sto je intel pritegao vendore da smire ludilo(pucali su vcore do 1,7v), degradiranom procesoru nema spasa, novom u ploci sa novim biosom nece da bude nista

Edit: sad vidim da mi je iz nekog razloga obirsan post gde sam napisao da je 400a intel extreme profile....ne znam zasto kad sam u pravu....

nije ti obrisam, vec je radjen backup baze od ranije, nesto se zeznulo prilikom sredjivanja foruma, pa su izgubljeni postovi, odradjen restore tog backupa

zato sto su bili u plocama sa biosima na auto pre nego sto je intel pritegao vendore da smire ludilo(pucali su vcore do 1,7v), degradiranom procesoru nema spasa, novom u ploci sa novim biosom nece da bude nista

Edit: sad vidim da mi je iz nekog razloga obirsan post gde sam napisao da je 400a intel extreme profile....ne znam zasto kad sam u pravu....
Kod mene je na intel default profilu 400A, dok pod asus OC profil je 511.75A

Nisam do pre par dana flešnuo poslednji bios i uvek isprobam 8k profil za ram da vidim ima li pomaka od verzije do verzije. 2801 je stabilizovao ram na 8k.

1737248933974.png

Sutra mi stize 14600KF, pa da pitam vas koji ga imate neki savet u smislu undervolta ako zatreba, jer trenutno imam hladjenje iz potpisa, pa ako kada ga bocnem i u igrama na default budu malo vece temperature da odradim undervolt dok ne kupim neko adekvatnije hladjenje.. koje su vama temperature za all core 5.3ghz sto je default boost?

Greju se kako god okreneš i koje god hladjenje da imaš. Probaj undervolt, malo da popraviš situaciju.

Tako su pravljani, dok ne počne da trokira ili da se gasi, ne brini toliko, samo gledaj da su ispod Tjmax-a.

14600k je chill, bolji air cooler završava priču samo uzmi kontakt ram za cpu. Ne znaju amdovci šta govore... :d

Nikako da stignem da bacim utiske, posle 12400F baš je fina razlika, sistem je responzivniji i sve se malo ubrzalo, ništa drastično, ali oseti se razlika.

Na default-u je bilo 4.4 all core i potrošnja do nekih 100w, onda je tačno zafalilo malo za CoD MP i stavio sam 5ghz all core, potrošnja je skočila do nekih 120w u CPU intensive scenama, a Hyper 212 se za sada bori i temp su do nekih max 73, 74 stepena, i nisam dirao napone, iskreno mrzelo me sada da se upuštam u undervolt, za sada neka roka na auto pa ćemo videti za ubuduće, mašina je svakako stabilna skroz.

Što se hlađenja tiče razmišljam da idem na neko vodeno AIO 240-cu jer kućište ne može da prihvati veće, ili možda neka mrcina od kulera tipa CM Master Air 624, sve tu oko 50-60eur +-, da bih ganjao bar 5.5ghz all core, ali naravno samo za gaming, ne stress testovi, cinebench i ostalo jurenje bodova..

Nikako da stignem da bacim utiske, posle 12400F baš je fina razlika, sistem je responzivniji i sve se malo ubrzalo, ništa drastično, ali oseti se razlika.

Na default-u je bilo 4.4 all core i potrošnja do nekih 100w, onda je tačno zafalilo malo za CoD MP i stavio sam 5ghz all core, potrošnja je skočila do nekih 120w u CPU intensive scenama, a Hyper 212 se za sada bori i temp su do nekih max 73, 74 stepena, i nisam dirao napone, iskreno mrzelo me sada da se upuštam u undervolt, za sada neka roka na auto pa ćemo videti za ubuduće, mašina je svakako stabilna skroz.

Što se hlađenja tiče razmišljam da idem na neko vodeno AIO 240-cu jer kućište ne može da prihvati veće, ili možda neka mrcina od kulera tipa CM Master Air 624, sve tu oko 50-60eur +-, da bih ganjao bar 5.5ghz all core, ali naravno samo za gaming, ne stress testovi, cinebench i ostalo jurenje bodova..
Na default mora 5.3 all core ! da nisi stavio intel default setovanja u biosu ?

Screenshot 2024-01-24 044224.png

Gejming p5.7+/[email protected] bi trebalo da može lagano, uz potrošnju od ~160w.

14700k povuče do 190w @1080p:
1742080138192.png

Jel ima nekog na forumu da je i pored undervolta na 14600k i dalje imao visoke temp, throttling, skakanje napona I sl? Sa zadnjim biosom

Ljudi koji su koristili ovaj settings vele sredili 13700,14700

Prilozi

• Screenshot_20250316_015157_com.google.android.youtube_edit_259291099970851.jpg
    Screenshot_20250316_015157_com.google.android.youtube_edit_259291099970851.jpg
    191.2 KB · Pregleda: 28
Naponska 6+2+1.
Mozda je tako i najbolje, da krene da stuca komp nakon upgrade-a.. pa cinebench i podesavanja u biosu...

Izlozio se kad videh cenu 194e, steta🙂

Naponska 6+2+1.
Mozda je tako i najbolje, da krene da stuca komp nakon upgrade-a.. pa cinebench i podesavanja u biosu...

Izlozio se kad videh cenu 194e, steta🙂
ja planiram da predjem na i7 ,13 ili 14 generacija, ovde sam bas postavio pitanje da li ce moja ploca izdrzati.
ne zurim sa prelaskom cekam jos neko vreme pratim oglase pa cu da vidim sta ce jos da se nudi :D

Citao sinoc razne forume, i7 je jos jos gori od i5, greje se i trosi samo tako. Ako ces i plocu da menjas onda ryzen uzmi. Najjeftiniji i7 preko hungari je 300e, 13700F. Ne znam koliko su z ploce

Ispravka pala mu je cena, 265e 13700F

Citao sinoc razne forume, i7 je jos jos gori od i5, greje se i trosi samo tako. Ako ces i plocu da menjas onda ryzen uzmi. Najjeftiniji i7 preko hungari je 300e, 13700F. Ne znam koliko su z ploce

Ispravka pala mu je cena, 265e 13700F
receno mi je ovde da plocu koju imam moze da gura i7 naponska sekcija je dobra, nju ne menjam.
samo cu cpu da uzmem gledam polovne ako nesto iskrsne dobro ,ako ne uzecu nov.
da se greju greju ali sve to moze da se oladi dobrim hladnjakom :D
ne zurim sa kupovinom nigde ide leto tako da komp i ne palim tada,sacekacu do septembra, oktobra pa cu videti uglavnom pratim oglase pa ako budde nesto bas dobro uzecu.

Polovni i7 13/14 se ne uzimaju nikako, potvrdice ti jos neko

Ne uzima se ni novo, mrtva platforma.

mrtva je jedino ako zelis cudimm od 10000Mt/s

14900k je i dalje beast cpu

Obicno se kaze nemoj štedeti na ploci. Ja sam hteo da uštedim 30e i uzeo ds3h umesto gaming gigabyte, ta ima heatsink gore i bolji vrm. Da sam uzeo nju sad bi se zaleteo na 13700f/14600kf ko blesav, pa ispada da je dobro sto sam šparao na ploci jer bi bio kracI sad za dosta para, jos bi napajanje menjao

naravoučenije, štedite na ploci. Ponekad 😄

14700k best buy trenutno. AMD nema alternativu za taj cpu u cenovnoj klasi... Ima procesore u ponudi za istu kintu - samo značajno sporije ;).

14700k best buy trenutno. AMD nema alternativu za taj cpu u cenovnoj klasi... Ima procesore u ponudi za istu kintu - samo značajno sporije ;).
oDlican cpu jeste da trose malo vise i greje se ali za sve postoji resenje :D

Potrošnja nije argument nikome osim amdovcama...
Ako se poigraš sa klokovima a znaš šta radiš, imaš performanse procesora koji su 500+ evra. To je važan faktor prilikom izbora kupovine komponente.

1742163342843.png

1742159573973.png

Ja recimo nisam uspeo da poteram 4x virtuelna Win 2022 servera(od kojih su 2x Terracotta cache) na 7900x, ali ovaj moj 14700kf tera isti VM setup bez problema a pritom je ~10 stepeni hladniji u peak load-u.

Prilozi

• 1742163297410.png
    1742163297410.png
    63.7 KB · Pregleda: 21
Nazad
Vrh Dno