Šta je novo?

Instalacija SSD-a

Fotografija0830.jpgNarucio sam SSD, pa reko da pitam kako se to AHCI podesava na asus P8P67. Inace prostudirao sam dobijeno uputstvo. Evo slika pa mi recite da li je OK, i shta treba da se menjaFotografija0831.jpg
fotografija0832.jpgfotografija0833.jpg

Da li je dorbo podeshen AHCI, da li S.M.A.R.T. Status Check treba da bude enable ili disable, i da li hot plug treba da bude enable ili disable (za SSD a i za ostale HHD)?

Sve je ok, nebitno je da li je ukljucen SMART ili ne. Hot plug je valjda opcija da na zivo otkacis/prikacis nesto na sata port bez gasenja masine ? Isto se dobija i sa AHCI modom ...ne znam koja je razlika ako je to u pitanju.

Sve je OK, i tako treba. I SMART je pametno imati upaljen i povremeno ga pratiti. A Hot plug jeste da na živo otkacis/prikacis HDD-SSD, ali to uglavnom malo kome treba za interne diskove, osim ako nemaš server :D

Hvala momci :)

Procitao sam i ima mnogo toga recenog na ovu temu ali bih voleo da sve to bude objasnjeno na jednom mestu step by step.Mislim da bi veoma koristilo nama koji tek instaliramo prve SSD-ove na sistem.
Buduci da (po onome sto sam procitao) ima vise nacina i misljenja kako treba i kako ne treba instalirati molio bih sve koji su voljni da
pomognu nama (koji ne znamo) u instalaciji na odredjenim konfiguracijama koje imamo.
Mozda ce sve ovo na jednom mestu biti mnogo jasnije.

Mene konkretno zanima sledece:
Stize mi ploca ASUS P6X58D-E a SSD je vertex 2 60Gb (nekoriscen) kupljen od clana foruma.
Sluzice za sistemsku particiju (bez particionisanja)
Ono sto me zanima je konkretna pomoc oko instaliranja ovog SSD-a na ovu plocu.
Kao storage imam 2x2Tb Samsung,1Tb WD Green i 500Gb WD Blue.

Hvala svima :type:

pa nema tu sta, od svakog proizvodjaca imas uputstvo, takodje dobijas uz ssd uputstvo, samo sto to niko ne cita.. nista posebno ne treba da radis, samo da prebacis u biosu AHCI, ostalo pravljenje particije sa quick formatom jednom, instalacija os-a i ne defragmentujes ga, to je sve, ne treba nikakvo tweak-ovanje i slicne budalastine.

Evo kako sam ja instalirao SSD, ovo je moja prva instalacija, ne smatram sebe nekim strucnjakom u toj oblasti, ali mozda ovi koraci nekom pomognu ko kao ja prvi put instalira SSD.

1. Otvoriti kuciste i raskaciti sve postojece HDD sa raspolozivih SATA prikljucaka
2. Montirati SSD i povezati ga na SATA port (SATA_1)
3. Upaliti racunar i u BIOS-u podesiti AHCI SATA mod, kao i BOOT device priority (CD ROM, SSD)
4. Ubaciti Windows 7 DVD, sacuvati podesavanja BIOS-a (F10)
5. Instalirati Windows 7
6. Prilikom prvog boot-a isključiti (Disk Defregmenter, System Restore)
7. Provjeriti da li je aktivan TRIM
u CMD ukucati: "fsutil.exe behavior query DisableDeleteNotify", ukoliko je TRIM aktivan rezultat ce biti DisableDeleteNotify=0
Ukoliko nije aktivan potrbno je ukucati sledece: "fsutil.exe behavior set DisableDeleteNotify 0"
8. Iskljuciti racunar i povezati preostale HDD na slobodne SATA prikljucke
9. Ukljuciti racunar
10. Instalirati Intel® Chipset Device Software (INF Update Utility) - Intel ploca
11. Instalirati Intel® Rapid Storage Technology (Intel® RST) - Intel ploca

12. ako koristiš iRST drajvere, isključiš LPM na sata portu na kome ti je SSD (vajde od njega nema, a samo može da ti zeza sistem) :)

kojim programom da particionisem ssd? hocu da ga pripremim pre svega ostalog.

Probaj sa easeus partition master ili pro verzijom..

pa nema tu sta, od svakog proizvodjaca imas uputstvo, takodje dobijas uz ssd uputstvo, samo sto to niko ne cita.. nista posebno ne treba da radis, samo da prebacis u biosu AHCI, ostalo pravljenje particije sa quick formatom jednom, instalacija os-a i ne defragmentujes ga, to je sve, ne treba nikakvo tweak-ovanje i slicne budalastine.

Primeti da je covek ovo pitanje postavio 11. decembra 2010. godine... davnog 11. decembra 2010-e... te tako i zapoceo ovu temu, koja je narasla do 25 strana punih informacija, i gde je ovo sto si ti spomenuo ponovljeno u nekoliko desetina navrata.

Stvarno ne verujem da mu ista znaci ponavljanje te informacije nakon skoro dve godine. Dosad da je cekao... prodao bi SSD.

Pitanje. Da li ostavljate pagefile na SSD-u koji je sistemski? Sa 8GB ram da li mi je pagefile od 2GB dovoljan? Stedim prostor...kad sam konj pa kupih 90GB...

Pitanje. Da li ostavljate pagefile na SSD-u koji je sistemski? Sa 8GB ram da li mi je pagefile od 2GB dovoljan? Stedim prostor...kad sam konj pa kupih 90GB...

Ja to nisam podesavao. Ukoliko ne koristis hibernaciju, mozes je izgasiti u CMD komandom: "powercfg -h off", ustedices nesto prostora, to sam preskocio da napisem.

Ovaj link ti moze biti od pomoci ukoliko zelis da se bavis "naprednijim" podesavanjima:
http://www.tomshardware.com/reviews/ssd-performance-tweak,2911.html

Poslednja izmena:
ja mislim da nije potrebno gasiti pagefile. Ko ima ssd, verovatno ima i solidnu kolicinu rama. cak i u VRLO RETKIM situacijama kada bi ta kolicina rama bila nedovoljna, ja bih licno zeleo da imam pagefile zbog brzeg rada. sa obizrom na retkost takve situacije, ne moze da skodi ssd-u.

btw, zavrsio sam tranziciju na ssd. Sama procedura je sitnica, ali sam ceo dan juce radio backup-ove.

Za sve one koji bi da migriraju, a ne da reinstaliraju OS

1. backup. moj izbor je bio acronis. cak i ona trial verzija od 30 dana je dovoljna za svaki slucaj ako nesto krene lose. redovan backup je druga prica
2. ccleaner i defragler (ja sam, do duse, defrag radio u paragon hard disk manageru koji inace preferiram za particionisanje)
3. iskljucivanje defragmentacije, indexing-a i super fetch-a. ovo je moguce uraditi i naknadno. samsung uz ssd daje i finu malu aplikaciju koja nudi ova resenja.
4. novi backup (prvi je bio za slucaj da se nesto lose desi prilikom boot time defragmentacije ili ciscenja)
5. firmware update (ja konkretno nisam imao potrebu jer je samsung bio na poslednjoj verziji)
6. kloniranje (ja sam radio iz paragon migrate os to ssd. super programcic koji sve radi u nekoliko klikova i automatski radi alignment. u suprotnom je potrebno particionisati iz win sa pravim alignmentom i klonirati programom tipa easeus ili klonirati pa uraditi alignment uz Gparted)
7. premeniti boot priority na ssd
8. samsung mi je ponudio "over provisioning", sta god to bilo. izdvaja nekih 10% od celog diska da bi lakse rasporedjivao fajlove valjda i time ubrzao pristup kada je potrebno.
9. re-run expirience index
10. provera trima i alignmenta.
11. intel driveri za intel korisnike.
12. bench

Procitao sam celu ovu temu, hvala svima koji su pomogli nama pocetnicima (kao sto je npr. post iznad).

Uskoro mi stize Samsung 830, iz ove teme sam izdvojio najbitnije stavke koje trebam da odradim. Jedino sto me muci je prebacivanje samo programa na svezu instalaciju Win7. Posto imam nekih problema sa drajverima (ne znam sta tacno pravi problem) planirao sam da na taj Samsung instaliram nov Win7 a da samo programe i njihova podesavanja prebacim sa starog diska na nov. Da li se to moze odraditi tako kao sto sam zamislio sa Backup and Restore opcijom u samom Win7? Ili mi treba neki drugi program? Skinuo sam Acronis ali on pravi image celog sistema a meni ono sto pripada samom OS ne treba.

Acronis ne pravi samo backup celog sistema, ima tu još opcija...

Onda sam ja slabo gledao opcije po tom Acronisu, aj pokusacu opet.

Zamolio bih poznavaoce SSD-ova i njihovog koriscenja za kratak savet.

Juce sam u svoj notebook Dell 17R, koji ima Mobile Intel HM67 Express Chipset, Intel Pentium B940 @2GHz i 8GB RAM-a, ubacio Samsung 830 SSD od 128GB i prebacio sadrzaj starog HDD-a preko Acronisa. Trim je aktivan, pomocu Paragon Alignment tool 3.0 sam sredio particiju, prema Device manageru vec je instaliran je najnoviji IRST driver. Ubrzanje sto se tice podizanja OS-a (Win 7 Ultimate 64bit) je veoma uocljivo, podizanje nekih prohrama takodje, ali ubrzanje ucitavanja nekih velikih CAD fajlova (sto mi je najvaznije) je razocaravajuce.

Da li vam podaci testova izgledaju OK i mislite li da je moguce nesto poboljsati? Evo screenshotova testova:
.
AS.jpgHD_Tune.jpg

Pazario sam juche intel 330 120GB, prvo u BIOSu ACHI, onda sam prikljuchio SSD na prvi SATA 3 a ostale HDDove na ostale SATA 2, instalirao sistem i uradio sledece: disable-ovao indexing, defragmentation, write caching, system restore, hibernate i uradio sam turn off the caching of thumbinals (tj thumbs.db). Da li je ovo OK s' obzirom da jedino zanje o SSD-ovima imam od ovih postova na forumu?

12. ako koristiš iRST drajvere, isključiš LPM na sata portu na kome ti je SSD (vajde od njega nema, a samo može da ti zeza sistem) :)
koristim intel rapid storage technology i kako iskljucujem LPM i da li je to neophodno?
Da li da disable-ujem page file, posto sam chuo da je nekim programima potreban (a za prostor mi nije frka posto imam 120GB)?

I da li su mi OK rezultati za ovaj intel?SSD.jpg

Poslednja izmena:
Poštp koristim Ubuntu i Samsung 830, da li trebam nešto posebno da podešavam (trim i ostale gluposti :)) ili je sve samo od sebe odrađeno?

Instalirao sam Samsung 830 128Gb prateci uputstva koja sam ovde nasao. Nakon sto sam ga testirao nekoliko puta video sam da su brzine upisa bile dosta male, oko 4 puta manje od ocekivanih. Posle toga sam obrisao IRST drajvere, instalirao majkrosoftove i sada je nadam se ovo ok:

u3Nxb.png

Eto, ako neko ima slicnih problema mozda mu ovo pomogne.

Poslednja izmena:
Samo da ti napomenem da nije do RST drajvera, i da si probleme ti sam napravio testirajući par puta! Što se sa SSD-om nikada ne radi!!
A onda nakon što ti je TRIM odradio posao brzine su se vratile, a ne zbog MS drajvera.

I to je sve već 100 puta ovde rečeno, ali niko ne čita i onda se prave pogrešni zaključci i šire razne dezinformacije... ;)

E ***, tako mi je bilo i kada sam prvi put testirao, 3-4 dana nakon instalacije win7. Nasao sam da su i drugi imali slican problem koji su resili na isti nacin kao i ja.

Da instaram opet irst drajvere? Kada posle toga da pokrenem test?

Možeš i odmah ako nisi testirao ničim dan-dva. Uostalom probaj sa MS drajverima testirati isti broj puta i trebalo bi isto da ti uspori. Ili ti write caching treba upaliti (tj. ugasiti pa opet upaliti) - poznat problem MS-a i RST drajvera koji se tu malo posvađaju.
Drajveri ne mogu da utiču na usporenje, mogu samo na brzinu ali ne u tolikoj meri.

Poslednja izmena:
Probaj sad sa MS drajverima i odmah ćeš znati...
Ako uspori nije do drajvera.

Citao sam ovu temu, pa me konkretno interesuje koliko se ubrzava SSD i koje posledice se mogu javiti ako se ugasi pagefile? Imam intelov 330 od 120GB, tako da mi prostor trenutno nije problem
I da li su mi OK brzine testa
SSD.jpg

da li neko mozda zna da li se moze ubaciti samsung 830 ssd unotebook lenovo t61 ona obicna basic varijanta? ne znam debljinu postojeceg hdd, ne znam moram li uzimati notebook varijantu..ne daje mi se 25 eura vise za tu glupost ako bas ne moram

Poslednja izmena:
Mislim da nije bilo potrebe ni za tim što si dosad uradio. LPM isključi ako baš budeš imao problema - ali verovatno nećeš. Write caching ostavi uključen. Rezultati su OK. Većinu stvari sedmica odradi sama ako dopustiš da ona formatira SSD pri instalaciji.

Nazad
Vrh Dno