Šta je novo?

Instalacija SSD-a

Ako problem jos uvek nisi resio, probaj sa nekom LAN karticom, cisto da vidis kako se tada ponasa.

Pozdrav.
Uzeo sam juce ssd pa posto mi je ovo prvi ssd sta trebam da podesim da bi on radio kako treba.
Na njega ide sistem i programi.
Sta i kako podesiti???

Ubo si pravu temu, sto je pohvalno... sad jos samo da krenes da *citas* malo. Kreni lepo od prve strane i sve ce ti se samo kasti.

Ili bi pak radije da neko od ovih sto iskucase silne postove ovde svrati do tebe i "nabrzaka" ti ispodesava sve to... mozda bi ti to ipak vise odgovaralo? Mislim, cisto da se ne mucis oko citanja...

Ma da najbolje...

Onda zovi nekog da dodje do tebe. Tako je najbolje...

Mislim, da se ne mucis. Dovoljno si se namucio samom kupovinom SSD-a, izasao po ovoj vrucini, isterao pare iz dzepa - sad jos samo fali i da ga "podesavas".

Znaci najbitnije stavke za setup ssd-a su stelovanje kontrolera na AHCI u biosu, i instalacija RST drajvera ?

Sarcasm is strong with this one

Yeap... and always has been.

2 trigun18:
U stvari, dve najbitnije stavke za setup SSD-a bi bile pravilan align particije (sto ce Win 7 uraditi automatski prilikom instalacije OS-a, tj. pravljenja particije tom prilikom) i vec pomenuto postavljanje AHCI moda (sto ces morati sam, u BIOSu)... RST drajveri mogu, a i ne moraju - nisu krucijalni poput ove dve stavke, koje ipak mnogo znace na polju performansi.

Yeap... and always has been.

2 trigun18:
U stvari, dve najbitnije stavke za setup SSD-a bi bile pravilan align particije (sto ce Win 7 uraditi automatski prilikom instalacije OS-a, tj. pravljenja particije tom prilikom) i vec pomenuto postavljanje AHCI moda (sto ces morati sam, u BIOSu)... RST drajveri mogu, a i ne moraju - nisu krucijalni poput ove dve stavke, koje ipak mnogo znace na polju performansi.

Hvala puno... bacam se na instalaciju.
pozz

Nema na cemu, smao ud'ri ;)

P.S. To za pravilan align particije mozes - osim na osnovu samih rezultata koje ce ti baciti benchmark programi - proveriti i pomocu AS SSD-a, gde treba da ti stoji odredjena cifra zelene boje i jedno "OK" uz to ako je sve u redu ;)

Pošto vidim da pominjete align particija, ako nekom nisu lepo align-ovane, zgodan program koji rešava to bez reinstalacija, reparticionisanja i sl. je Paragon Aligment Tool (poslednja verzija je 3.0), mada je meni i 2.0 odlično radila.

S njom sam sredio align na nekoliko SSD-ova i nijednom nije bilo problema, sve prošlo kako treba.

Naravno, kome su bitni podaci na SSD-u, backup prvo, kao što je i normalno pre bilo kakvog baratanja particijama i sl. da ne budem posle ja kriv :)

Startuj AS-SSD i ako ti je polje koje sam zaokružio na slici zeleno i piše OK, znači da ti je dobar align.
as_ssd.png

http://whirlpool.net.au/wiki/checking_ssd_alignment

Da li je ovo pouzdan nacin za proveru aligna?
Ja podelio i dobio cele brojeve:sceptic:

Jeste ali lakse je iskoristiti as-ssd, ako su u njemu "oni" brojevi zeleni i pise ok (zeleno takodje) onda je poravnanje uradjeno kako treba.

Startuj AS-SSD i ako ti je polje koje sam zaokružio na slici zeleno i piše OK, znači da ti je dobar align.
as_ssd.png

Pretece me ... naravno kad sam ovo pisao 4-5 minuta... "setao" okolo ...

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    90.8 KB · Pregleda: 140
Poslednja izmena:
@P307: Kasniš :p

Evojoš dva metoda, jedan u obliku Excel tabele, drugi kao BAT skripta.. :)

Prilozi

• AlignScript.7z
    1.2 KB · Pregleda: 31
  • RAIDalignment.7z
    2.8 KB · Pregleda: 24
Treba mi pomoc. pretpostavljam da je vec odgovoreno, ali nemam vremena da prelistavam temu.

kako da najbezbolnije predjem na ssd? Instaliranje sistema i programa nije problem, ali njihovo podesavanje jeste. Voleo bih da samo nastavim da koristim trenutnu instalaciju na ssd-u.

@ subtractor odradis clone particije preko Acronis programa i nabacis to na ssd i vozi misko ;)

Probacu Paragon Migrate OS to SSD. On bi trebao da uradi i align. Zapravo cu pre toga uraditi i neki tutorijal sa neta, cisto da vidim da li ce biti razlike. A ako budem dovoljno raspolozen, mozda odradim i novu instalaciju, samo za testiranje.

Ljudi pomoć, sugestija, pitanje testirao sam, instalirao i prodavao, i trampio gomilu HDD-a u životu ali konfuzija sa SSD. Čitam temu odlična je ali nisam našao odgovor na moje ne znanje. Običan HDD instaliran Win7 - prikačim nov SSD boot win-a sa običnog HDD-a, new hardware found, disk management u Win-u, i da li ja prilikom kreiranja particije i naknadnog formatiranja SSD-a (ne sa Win instalacijom, nego na ovaj način) dobijam ispravan Alignment na SSD-u, kasnije otkačim HDD boot-ujem sa DVD i počnem instalaciju Win-a na SSD (na već pripremljenu-formatiranu particiju) bez formatiranja prilikom instalacije. Možda je glupo pitanje ali tako sam navikao godinama da radim da li ću moći i sa SSD-ovima. Nemojte zameriti malo starijem čoveku na možda glupom pitanju koji hteo ili ne hteo mora prihvatiti nove tehnologije.

Taj ti je korak totalno nepotreban. Otkači sve HDD, prilikom instalacije W7 obriši sve particije koje si kreirao na SSD i napravi nove (format nije neophodan ako se ne varam) i normalno instaliraj.

Ljudi pomoć, sugestija, pitanje testirao sam, instalirao i prodavao, i trampio gomilu HDD-a u životu ali konfuzija sa SSD. Čitam temu odlična je ali nisam našao odgovor na moje ne znanje. Običan HDD instaliran Win7 - prikačim nov SSD boot win-a sa običnog HDD-a, new hardware found, disk management u Win-u, i da li ja prilikom kreiranja particije i naknadnog formatiranja SSD-a (ne sa Win instalacijom, nego na ovaj način) dobijam ispravan Alignment na SSD-u, kasnije otkačim HDD boot-ujem sa DVD i počnem instalaciju Win-a na SSD (na već pripremljenu-formatiranu particiju) bez formatiranja prilikom instalacije. Možda je glupo pitanje ali tako sam navikao godinama da radim da li ću moći i sa SSD-ovima. Nemojte zameriti malo starijem čoveku na možda glupom pitanju koji hteo ili ne hteo mora prihvatiti nove tehnologije.
Iako je ovo sto Falcon kaze sasvim na mestu - i ovo sto si ti naveo je ispravno, tj. align ce biti korektan. Samo dok je Win 7 u pitanju.
U svakom slucaju, proveri putem AS SSD-a.

Tako sam ja uradio svojevremeno, cisto da bih istestirao SSD... a da Win jos uvek nije instaliran na njemu.
Naravno, najpre sam to isto pokusao sa Windows-om XP, i tu su rezultati bili katastrofalni - upravo zato sto je align bio pogresan :)

Poslednja izmena:
Iako je ovo sto Falcon kaze sasvim na mestu - i ovo sto si ti naveo je ispravno, tj. align ce biti korektan. Samo dok je Win 7 u pitanju.
U svakom slucaju, proveri putem AS SSD-a.

Tako sam ja uradio svojevremeno, cisto da bih istestirao SSD... a da Win jos uvek nije instaliran na njemu.
Naravno, najpre sam to isto pokusao sa Windows-om XP, i tu su rezultati bili katastrofalni - upravo zato sto je align bio pogresan :)

Normalno, proba se, vidi se pa ako SSD zadovoljava korisnikove kriterijume onda se pristupa instalaciji Win-a. A ima i još nešto koliko sam primetio u mom dosadašnjem iskustvu. Prilikom pravljenja particije-particija sa Win7 instalacionim DVD-om stvori se, napravi i još jedna mala (da li je to neka Back-up, Boot ili Hide) particija koju niko nije tražio. Vidi se kasnije posle instalacije u Disk Management-u ali kad se HDD ili SSD pripremi za instalaciju kao što sam naveo (kreiranje, formatiranje i aktivacija particije/ja) i na tako pripremljenu particiju se krene sa instalacijom sa Win7 DVD-a onda je čisto ko suza. Tamo gde sam naznačio Win-u da instalira tamo je sve na aktivnoj particiji (system, boot, page file, crash dump, active) inače koliko sam primetio da je Boot na onoj maloj particiji što Win7 kreira kad se prave particije sa instalacionim DVD-om.

Poslednja izmena:
Da to je boot particija i nju ne diraj.

Normalno, proba se, vidi se pa ako SSD zadovoljava korisnikove kriterijume onda se pristupa instalaciji Win-a. A ima i još nešto koliko sam primetio u mom dosadašnjem iskustvu. Prilikom pravljenja particije-particija sa Win7 instalacionim DVD-om stvori se, napravi i još jedna mala (da li je to neka Back-up, Boot ili Hide) particija koju niko nije tražio. Vidi se kasnije posle instalacije u Disk Management-u ali kad se HDD ili SSD pripremi za instalaciju kao što sam naveo (kreiranje, formatiranje i aktivacija particije/ja) i na tako pripremljenu particiju se krene sa instalacijom sa Win7 DVD-a onda je čisto ko suza. Tamo gde sam naznačio Win-u da instalira tamo je sve na aktivnoj particiji (system, boot, page file, crash dump, active) inače koliko sam primetio da je Boot na onoj maloj particiji što Win7 kreira kad se prave particije sa instalacionim DVD-om.
Tako je, u pravu si ponovo.

Meni recimo radi po tom drugom principu, ja sam particiju pravio "peske" iz Win 7, prilikom inicijalnog testiranja SSD-a... tako da meni te male boot particije od ~100MB nema, tj. sve je sjedinjeno u okviru ove jedne jedine. Radi tako bez problema vec godinu i po dana, tj. od kako sam uzeo SSD.

Treba mi pomoc za ASUS P5Q3 plocu, na koji sata port prikaciti SSD. Procitao sam da ne treba kaciti na JMicron i da su bolji Intel-ovi kontroleri. Kako da znam za moju plocu kako odabrati pravi sata kontroler.

Southbridge
6 xSATA 3 Gb/s ports
Intel® Matrix Storage Technology Support RAID 0,1,5,10
JMicron® JMB363 PATA and SATA controller
1 xUltraDMA 133/100/66 for up to 2 PATA devices
1 xExternal SATA 3Gb/s port (SATA On-the-Go)
JMicron® JMB322 (Drive Xpert technology) x 2 x SATA 3Gb/s
Supports EZ Backup and Super Speed functions

asus_p5q3_box.jpg

Source:
http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5Q3/#specifications

@dewas
Šinko dal' je tako tešššško uzeti uputstvo (manuel) od ploče i pročitati šta tamo pišššše?!
Možda nemaššššš uputstvo, nisu ti ga dali uz komp...
Dal' je tešššššško ukucati u pretrazivač bilo koji, naziv tvoje ploče ( ASUS P5Q3 ) i onda na sajtu asus-a naci download sekciju i tamo skinuti uputstvo u pdf formatu?

U slucaju da je to sve tesko i tebi neizvodljivo iz bilo koga razloga ja cu da ti odgovorim.

Vidis ovih 6 crvenih sata konektora (tamnih, dole desno u cosku slike koju si okacio) u bilo koji od tih mozes da ukacis ssd , predlazem onaj skroz desno jer je to prvi sata konektor (volem prvi CAR-e :D), onaj do belog sata konektora. NEMOJ DA KACIS ssd u beli i naradžasti sata konektor!

To sve mozes da vidis na strani 2-26 i 2-27 uputstva od ploce.

Prilozi

• sata ich10r.jpg
    sata ich10r.jpg
    266.3 KB · Pregleda: 78
  • JMicron sata.jpg
    JMicron sata.jpg
    201.9 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Zahvaljujem na objašnjenju i trudu. Ovih dana cu da ubacim SSD pa cu okaciti rezultate :)

Vrh Dno