Šta je novo?

Instalacija SSD-a

Jel može samo quick format kada se instalira nov win na ssd ili mora secure erase?

Čemu onda uopšte služi secure erase i zašto se radi ako se sa quick format ne gube performanse i manje je cimanje od secure erase?

Ako "nevin" ssd, nikad fomatiran, stavljas 1. put u masinu, neka prilikom instalacije sistema se odradi formatiranje i poravnanje particije (pretpostavljam da ce citav ssd biti jedna particija + onih malih 100mb sto w7 pravi za "rezervu") ...

Secure erase, laicki veoma pojednostavljeno receno, odradi format ali tako da u memoriske celije u memoriskim cipovima na ssd-u ispise sve 0, dakle "isprazni od podataka" sve mem. celije, svu memoriju...

Tako barem "mali Perica" shvata secure erase... ;)

znači bolje secure erase prvo pa onda ponovna instalacija zbog performansi koje se neće osetiti u realnom radu... :p

Ne, osim ako ti drajv ne podrzava TRIM ili GC nema potrebe da mucis drajv sa kojekakvim secure erase-om.

ne zaista nema potrebe ako je taj m4 tvoj ssd o kome se raspitujes
nema potrebe da ga IKAD secure erase-rujes jer mu trim i GC rade odlicno, pa neces ama bas nista sa tim dobiti (samo ces izgubiti vreme radeci to)

mozda nekad kasnije mozes da mu stavis najnoviji FW , kad se priblizi ssd radu od 5000 sati ...
m4 imaju problem kad dostignu 5000 i neki sat rada, sto je reseno najnovijim FW za m4
ja to jos nisam instalirao, mrsko mi, cekam da se primakne 5000h rada ili kad budem nekad iznova instalirao sistem, pa sta bude pre...

Poslednja izmena:
Znam za sve to oko FW, nisam ni ja još, verovatno ću sad za vikend reinstal sistema i FW da rešim...

@P307

Ne gubi se ništa od podataka kad uradiš update FW-a, proveren info ;)
Stigao mi je m4 sa 0009 FW, podignut W7 na njemu pa tek onda ubačen 0309, potrajalo je možda 2-3 minuta ali ništa nije izgubljeno od podataka a brzine su ostale iste.

@P307

Ne gubi se ništa od podataka kad uradiš update FW-a, proveren info ;)
Stigao mi je m4 sa 0009 FW, podignut W7 na njemu pa tek onda ubačen 0309, potrajalo je možda 2-3 minuta ali ništa nije izgubljeno od podataka a brzine su ostale iste.

Znam, znam, nego mi je mrsko da to radim...
Sve "cekam" da za 1/2g izadje jos jedan fw pa da onda zdruzeno odradim update, ko ce to 2x da radi... :d
Moze mi se da cekam, tek sam presao 2000 i nesto sati u radu, m4 za sada radi odlicn, bez i najmanje greske ... tako da nemam nikakve potrebe da zurim sa update-om fw...

Poslednja izmena:
Čak nemora ni da se prebacuje iz AHCI u IDE mod :)
Narežeš update na disk, butuješ sa njega, uradiš update, restartuješ i miran si :)

Evo ti i link, da ne guglaš http://www.crucial.com/support/firmware.aspx

Ako ti je toliko mrsko... :)

Vidiš da se ta aplikacija vrti u Windows-u :)

Čak nemora ni da se prebacuje iz AHCI u IDE mod :)
Narežeš update na disk, butuješ sa njega, uradiš update, restartuješ i miran si :)

Evo ti i link, da ne guglaš http://www.crucial.com/support/firmware.aspx

Ako ti je toliko mrsko... :)

:D

Bas mi je mrsko da se s time bakcem...
Imam skinut jos drugog dana od objavljivanja fw i uputstvo, video da se ne mora menjati ahci (nisam menjao ni 009 kad sam ubacivao)...
Hvala na trudu i dobroj volji da me nagovoris u svakom slucaju.
:wave:

Eto kako je lako posaditi seme da se nagovori covek na nesto...
U ovom slucaju na nesto korisno...
Odradio i ja update fw-a sa 0009 na 0309 i zamislite nije bolelo... :)

Imam pitanje obzirom da sam kupio SSD juče pa mi treba savet.
Naime, hteo bih da instaliram OS na SSD-u pa me zanima da li će mi hardove (koje naknadno budem uključivao nakon instalacije) najnormalnije prepoznati obzirom da ću podesiti ASCI mod zbog SSD-a u BIOS-u pa me zanima da li će ostale particije sistem prepoznati kao logičke nakon instalacije kako budem uključivao jedan po jedan HDD i da li je to standardno ukoliko neko ima kombinaciju SSD/HDD?

Nećeš imati nikakvih problema, IDE ili AHCI mod (a ne ASCI ;)) nema veze sa particijama i podacima na diskovima.

Pardon, lapsus :p
Hvala Falcon

Momci jel bi mogao neko da mi da svoje mišljenje o tome kako odraditi sledeće (prvi put se susrećem sa SSDom):

1) Kupio sam Samsung 830. Na njega sam planirao da instaliram Win 7 sa svim programima koji su mi neophodni. Treba da povežem još dva HDDa na taj komp. Na jednom od ta dva imam već instaliran Win 7 i gomilu podataka koji mi trebaju. Mislio sam da te podatke prebacim direktno na ovaj SSD, ali ne znam kako će to funkcionisati sa instaliranim Windowsima na jednom i na drugom uređaju (HDDu i SSDu)? Da li treba da sklonim instalaciju te Win 7ice pre nego što povežem taj HDD na komp? Da li je možda najjednostavnije da prebacim sve podatke koje imam na drugu particiju tog HDDa pa da ga formatiram kako bih uklonio Win pa da onda povežem HDD i presnimim sve podatke sa diska koji mi trebaju?

2) Da li bi trebalo da updatujem FW na Samsungu 830?

Nadam se da nisam bio previše konfuzan :)

1) Windows 7 ima backup utility u sebi, procackaj ga malo. Ima opciju bas i za ovo sto si sam naveo (prenos podatak iz starog sistema u novi).
2) Ne.

Hvala na odgovoru, snašao sam se :)

I evo rezultata koje sam dobio, jel ovo OK?
(U pitanju je Asus Rampage II Extreme SATA 2, instalirao sam Intel(R) Matrix Storage Manager Driver V8.9.0.1023 for Windows 7.(WHQL)
Intel(R) AHCI/RAID Driver Disk for Windows 7 sa Asusovog sajta)

29085374.png

Windows mu daje 6.9 Experience Index, ne kapiram zašto samo toliko...

Poslednja izmena:
Rezultati su ocajni. :( I zasto gore stoji JRAID? Trebalo bi da stoji iastor ili kako vec.

Haha, pa šta bih mogao da uradim povodom toga? Da probam sa nekim drugim driverima ili FW update.. ne razumem se, pošto mi je ovo prvi susret sa SSDom.
Ne znam šta predstavlja JRAID, tako da još manje znam zašto stoji tako.
Prebacio sam sa IDE u AHCI mod nakon ubacivanja SSDa u sistem a pre instalacije Windowsa..

Inače, SSD mi se pojavljuje u Safely Remove hardware and Eject media, jel bi to smelo tako da bude? Normalno ga prepoznaje kao Hard Disk drives (ne kao Removable storage) pa ne kapiram što se pojavljuje tu, samo daje mogućnost da greškom oštetim nešto..

Da ga nisi nakacio na portove koji pripadaju JMicron kontroleru?

I gde nađe "Matrix Storage Manager" pa to je zastarelo! Treba ti IRST (Intel rapid storage technology). Mislim da je SIGURNO nakačio na JMicron kontroler! :p
Stavi to na Intelov podhitno. I ako je slučajno stariji FW, slobodno apdejt.

Uostalom slobodno pročitaj teme pre nego što pitaš, sve je ovo već obrađeno...

100% da si ssd prikljucio u 7. sata konektor (sata_E1) koji je na J-micron kontroleru, menjaj to i ubodi ga odma u sata_1 (ili u bilo koji od sata_1 do sata_6) konektor koji je Intel ICH10R kontroliosani sata konektor.

Imas u manuelu fino objasnjeno kako se AHCI ukljucuje, sve procitaj, ima na nekoliko strana (3-22, 3-23) do u sitna crevca sta i kako pa sve procitaj, treba da samo AHCI omogucis, bez RAID-a (ako ga ne koristis, a ako koristis onda ga omoguci)

Drajveri mogu da budu oni od Microsofta ( dodju sa samim w7 i instaliraju se sa njim) ili da se stave neki noviji intelovi, recimo IRST (Intel rapid storage technology) koji god da su zvanicni a da nadjes na sajtu intela...

Za brz i pravilan rad ssd-a je da je prikljucen u Intel ICH10R kontroliosani sata konektor( zato preporucujem svima da ga ubodu u prvi sata konektor bilo da je obelezen sa sata_0 ili sata_1), da mu je ukljucen AHCI, da je uradjen pravilno "partition alignment" (sto se postize formatiranjem ssd-a prilikom instalacije operativnog sistema i to W7), nesto malo-malkice se u brzini dobije i sa drajverima (umesto microsoftovih staviti IRST ili odgovarajuci AMD), najnoviji FW za ssd kad izadje (ali mudro sacekati 2-3 sedmice barem sa instalacijom istog da se pokaze je li ispravan i da li pravi neke probleme) i to je to uglavnom.
Nikada ne raditi defragmentaciju ssd-a!

Zato sto ti je ploca samo sa sata3gb podrskom, brzine ce ti biti osetno manje nego sto taj ssd zaista moze postici, ali je i to toliko brzo da ces biti prezadovoljan kad ga pravilno instaliras i podesis ovih nekoliko sitnica.

Poslednja izmena:
Vrh Dno