Šta je novo?

Inform Guard LCD 1000AP/Line Interactive

To bi i trebalo da bude "jedna" baterija od 24V sastavljena od dve po 12V.
Znaci unutra su [najverovatnije] dva akumulatora od 12V spojena na red kratkim "bajpasom",tako da prakticno imas cetiri kontaktna mesta koja su jako opterecena velikom strujom [par desetina ampera!] i gde ,ako je na bilo kom mestu los kontakt, ima pad napona.
Znaci,ako se ne moze prici akumulatorima i pogledati kontakte ili izmeriti napon,jedino resenje je reklamacija.
pozz

Prilozi

• apc baterije.JPG
    apc baterije.JPG
    19 KB · Pregleda: 47
Razlika je što kod mene prikazuje 30% kod tebe 80%(da je kod mene bilo 80% verovatno ne bih ni ja obraćao pažnju)
Ma to može da bude i elektronika, jer kažem ti kod mene oba softvera i WINDOWS i MGE softver prikazuju isto i isključuju na istom nivou baterije, tako očitava sa UPS-a, verovatno postoji neki firmware i za njega.
Sad ne resetuje, nisam pratio svoje postupke pre autoresetovanja, ali ću se pozabaviti i time ... znači i kod tebe resetuje tek sam sad zavirio u tvoj log, kako nisi primetio sve ovo vreme?
Mada i ako je baterija prazna on treba da preskače nju kad je priključen na mrežno napajanje,
Na kraju ću isključiti Usb kabli ...

I posle reci MGE , pa još gigant na polju elektronike ..., ma ne verujem više ni u šta...
Ma lepo uzmeš rul leskovac i štiti ti računar od prenapona i podnapona za 60-ak eura, ionako ne rendam ništa posebno i stalno nego ovako po forumima me ubediše (+ 2 ing. elektronike i elektrotehnike) da UPS sa Avr -om bolje i reguliše napone . . .

Ne znam da li smo se razumeli - ne restartuju se UPS i racunar, vec u logu pise prvo Starting power control module, a zatim Reset power control module, a ne znam o cemu se tacno radi.

Bez obzira na sve, ja isto mislim da je UPS sa AVR-om bolje resenje od obicnog stabilizatora.
I ja sam po forumima citao price kako neki UPS-evi imaju spore releje, pa kad nestane struja, PC se iskljuci ili restartuje. Takodje sam citao, a i iskusio, da mnogi proizvodjaci "ulepsavaju" specifikacije, a i u ovoj temi imas pricu o baterijama.
MGE je po meni jos uvek best buy, al' to je zato sto ne koristim softver.
E sad, verovatno postoji razlog zasto su recimo MGE Evolution 650 i MGE Ellipse ASR 600 USBS skuplji od Nova modela.

Ja isto nisam iz BGD-a, a ni jedna radnja nije drzala MGE, pa sam isao od firme do firme, i pitao ih da li bi narucili od uvoznika;
na kraju me je izaslo jeftinije nego da sam platio put do Beograda, a i u slucaju da nesto nije u redu, ne moram da ga nosim u BGD, vec samo do lokalne maloprodaje, pa nek' se oni zezaju.

Mozda je ono sto je zelko.d napisao tacno, mada sam ja procitao da praznjenje baterija do kraja, zarad preciznijeg pokazivanja napunjenosti baterija, vazi za Li-ion baterije.

Ako ti kida zivce, i ako ti bas treba softver, onda ga vracaj dok je stvar sveza.

To bi i trebalo da bude "jedna" baterija od 24V sastavljena od dve po 12V.
Znaci unutra su [najverovatnije] dva akumulatora od 12V spojena na red kratkim "bajpasom",tako da prakticno imas cetiri kontaktna mesta koja su jako opterecena velikom strujom [par desetina ampera!] i gde ,ako je na bilo kom mestu los kontakt, ima pad napona.
Znaci,ako se ne moze prici akumulatorima i pogledati kontakte ili izmeriti napon,jedino resenje je reklamacija.
pozz

Kao sto sam vec napisao, na Nova 1100 se lako moze prici akumulatorima, i 99.999% sam siguran da je isto sa modelom 1250. Ne kosta ga nista da proba, al' ne verujem da bi zbog slabog kontakta, svaki put imao pad napona do 30% :trust:

Koliko ja znam, UPS ima svoj interni procesor (verovatno i neku memoriju i sat), pa je najverovatnije tu problem :mad:

re za Kamikazu:

Unutra nisu Li-jon baterije vec olovni akumulatori sa gelom i nece njih ni jedan ups njih do kraja isprazniti,vec ce se ugasiti kada im napon dodje do minimuma za rad. To su mi u nekoliko servisa rekli da koristim kao bazdarenje-napuni-isprazni,pa napuni,sa istim opterecenjem.
A sto se tice restart log-a,to APC Smart Ups radi svaki put kada ga ukljucis na mrezni napon. To je selftest i to je najverovatnije sto vam pise u logu. Znaci nestane struje,ups nastavlja da radi na baterije,dodje struja, on "skljocne" i uradi selftest,pa tek onda [kroz nekoliko sekundi] prebaci na mrezni napon. Ili ako ga ugasis ,ako je duzi nestanak u pitanju,kad ga ukljucis on uvek uradi taj test,pa tek onda predje na mrezu.
To je najverovatnije taj reset koji vas buni.
pozz

Ako ti kida zivce, i ako ti bas treba softver, onda ga vracaj dok je stvar sveza.

Ja isto nisam iz BGD-a, a ni jedna radnja nije drzala MGE, pa sam isao od firme do firme, i pitao ih da li bi narucili od uvoznika;
na kraju me je izaslo jeftinije nego da sam platio put do Beograda, a i u slucaju da nesto nije u redu, ne moram da ga nosim u BGD, vec samo do lokalne maloprodaje, pa nek' se oni zezaju.
Softver nije problem, jer i Windows softver pokazuje isto... pa nije ni bitno da li mi treba softver, nego hoću da isteram stvar na čistac, pre nego ga reklamiram a ups ima garanciju 2 godine pa mislim da mi još dan - dva neće ništa značiti.
Probao u jednoj firmi (vezano za kupovinu), a inače kod mene imaš samo 2-3 pa tako da mi je sad džabe da mislim otome šta sam mogao, trebao.
Inače pohvalno za tebe što si tako razmišljao pri kupovini, veruj imaću to na umu od SADA.
Još da dodam kada sam probao na drugoj konfiguraciji isključim napajanje za UPS i on počne da odbrojava i padne kapacitet na 20 i kusur%, vratim na moju konfiguraciju opet 30%, nešto kao kod tebe sa onih 6% i 80%(samo što bih bio daleko srećniji sa 80 hahahaha)

Poslednja izmena:
Unutra nisu Li-jon baterije vec olovni akumulatori sa gelom i nece njih ni jedan ups njih do kraja isprazniti,vec ce se ugasiti kada im napon dodje do minimuma za rad. To su mi u nekoliko servisa rekli da koristim kao bazdarenje-napuni-isprazni,pa napuni,sa istim opterecenjem.
A sto se tice restart log-a,to APC Smart Ups radi svaki put kada ga ukljucis na mrezni napon. To je selftest i to je najverovatnije sto vam pise u logu. Znaci nestane struje,ups nastavlja da radi na baterije,dodje struja, on "skljocne" i uradi selftest,pa tek onda [kroz nekoliko sekundi] prebaci na mrezni napon. Ili ako ga ugasis ,ako je duzi nestanak u pitanju,kad ga ukljucis on uvek uradi taj test,pa tek onda predje na mrezu.
To je najverovatnije taj reset koji vas buni.
pozz

Nisam napisao da su unutra Li-ion baterije, vec da sam procitao da povremeno praznjenje istih, dok se uredjaj (mobilni telefon npr.) sam ne ugasi, povecava preciznost meraca napunjenosti baterije.

Sto se Loga tice, to se izgleda desava samo kad startujem MGE softver.

Prilozi

• MGE Start Reset.jpg
    MGE Start Reset.jpg
    48 KB · Pregleda: 45
Onda je to tako napisano u nihovom programu i gotovo,nema sta da se radi.
Mislim da je taj CHIPC-ov zreo za reklamaciju ,jer kad oba programa isto ili slicno pokazuju,onda je nesto sa njim. "Necastivi" ili nesto slicno.:-devil-:
Reklamacija!

Softver nije problem, jer i Windows softver pokazuje isto... pa nije ni bitno da li mi treba softver, nego hoću da isteram stvar na čistac, pre nego ga reklamiram a ups ima garanciju 2 godine pa mislim da mi još dan - dva neće ništa značiti.
Probao u jednoj firmi (vezano za kupovinu), a inače kod mene imaš samo 2-3 pa tako da mi je sad džabe da mislim otome šta sam mogao, trebao.
Inače pohvalno za tebe što si tako razmišljao pri kupovini, veruj imaću to na umu od SADA.
Još da dodam kada sam probao na drugoj konfiguraciji isključim napajanje za UPS i on počne da odbrojava i padne kapacitet na 20 i kusur%, vratim na moju konfiguraciju opet 30%, nešto kao kod tebe sa onih 6% i 80%(samo što bih bio daleko srećniji sa 80 hahahaha)

hehe, kucamo u isto vreme, pa ispade velika zbrka :D - napisah malo iznad da je verovatno problem sa internim procesorom...

Kako vidis da ide na 20 i kusur%, ako ti je namesteno da se iskljuci kad dodje do 30%?
Ma dobro kazu ljudi - kol'ko para, tol'ko muzike :(
Valjda si video kako se krecu cene ostalih modela slicnog kapaciteta :S:

Kupovao sam ja rezac, napajanje i par sitnica u BGD-u, ali sa ovim nisam hteo da rizikujem.

Da budem iskren, malo sam i ja sizeo na pocetku zbog softvera, ali me je proslo.
Ko zna, mozda bi u servisu provalili o cemu se radi...

Onda je to tako napisano u nihovom programu i gotovo,nema sta da se radi.
Mislim da je taj CHIPC-ov zreo za reklamaciju ,jer kad oba programa isto ili slicno pokazuju,onda je nesto sa njim. "Necastivi" ili nesto slicno.:-devil-:
Reklamacija!

Ma i ja sam mislio da reklamiram moj, ali nisam hteo da budem bez UPS-a.
K'o sto napisah - softrver ne koristim.

Nije mi samo jasno kako MGE-ovci to ne provere u fabrici!?

Doduse, verovatno niko od nas nije citao Licence Agreement za softver - mozda su se ljudi ogradili od ovog problema, pogotovu sto i ne isporucuju softver sa UPS-om.

Poslednja izmena:
Kako vidis da ide na 20 i kusur%, ako ti je namesteno da se iskljuci kad dodje do 30%?
Rekoh na drugoj konfiguraciji na koju nisam instalirao Power pac MGE-a
Pa tada se računar nije napajao preko baterije UPS-a, to je bilo posle restarta te mašine, posle ponovnog uključenja viste(na njoj je bio samo vistin power management koji je po default-u podešen na 10-20% ne sećam se tačno) i na toj konfiguraciji sam video koje je kao stanje baterije recimo 23%.
Prebacim UPS na moj računar odmah posle toga i stanje je opet 30%
Znači na visti je pao sa 30 na 23 kada je isključeno napajanje i počeo računar da se napaja sa baterije, a kod mene kada sam prebacio znaš već 30% rekoh ti slično kao tvojih 6 i 80% ...
Ali me kopka i ovo ACTIVE PFC napajanje?
pozz

Poslednja izmena:

Rekoh na drugoj konfiguraciji na koju nisam instalirao Power pac MGE-a
Pa tada se računar nije napajao preko baterije UPS-a, to je bilo posle restarta te mašine, posle ponovnog uključenja viste(na njoj je bio samo vistin power management koji je po default-u podešen na 10-20% ne sećam se tačno) i na toj konfiguraciji sam video koje je kao stanje baterije recimo 23%.
Prebacim UPS na moj računar odmah posle toga i stanje je opet 30%
Znači na visti je pao sa 30 na 23 kada je isključeno napajanje i počeo računar da se napaja sa baterije, a kod mene kada sam prebacio znaš već 30% rekoh ti slično kao tvojih 6 i 80% ...
Ali me kopka i ovo ACTIVE PFC napajanje?
pozz

OK, ja sam iz tvog texta shvatio da si napajao sa baterije.

Pusti ga da se napuni do 100% na toj drugoj konfiguraciji, iskljuci pa ukljuci, i vidi da sta ce na toj konfiguraciji pokazivati.
Ako je na prvoj 30%, a na drugoj nesto drugo, onda ne znam sta da kazem...

Neka Active PFC napajanja, Chieftec GPS npr., ne rade dobro sa jeftinim UPS-evima koji simuliraju sinusoidu.
Mislim da Active PFC nema veze sa tim sto ti softver pokazuje, ali je moguce da gresim, posto nisam IT inzenjer.

Prostudiraj ovo - http://www.apcmedia.com/salestools/RMUZ-7DTKRC_R1_EN.pdf
...Because of the way active PFC’s operate, they can sometimes overload the UPS with momentary high inrush current. This can occur when the UPS transfers from online to on-battery operation, creating a momentary loss of power (<8ms). The PFC supply may respond by temporarily drawing an excessive amount of current. Also some PC’s, when awoken from standby (or ‘sleep’) mode, will draw a momentary high inrush current, potentially overloading the UPS if it happens to be running on battery...

Kad malo bolje razmislim, moguce je da napajanje ipak ima veze sa tim, s obzirom da imas razlicita ocitavanja na dve razlicite konfiguracije.

A mozda jednostavno bolje radi sa AMD-om :d :d :d (shala, naravno).

Najverovatnije se ipak radi o inferiornoj elektronici, jer nije bez razloga Nova AVR 1250 USB 101.70€, a Evolution 1150 404.00€.

Sad više nemam drugu konfiguraciju haha, ali u principu obe konfiguracije prikazuju isto posle prebacivanja sa jedne na drugu isto 30%, samo što sam na drugoj sa tih 30% pustio autonomno napajanje sa baterije pa je kapacitet pao na nekih 23%, ali sam odmah posle toga prebacio na moj comp.
Zvao sam servis i oni kažu da uradim kalibraciju ali 2-3 puta, pre nego ga reklamiram.

Poslednja izmena:
Sad više nemam drugu konfiguraciju haha, ali u principu obe konfiguracije prikazuju isto posle prebacivanja sa jedne na drugu isto 30%, samo što sam na drugoj sa tih 30% pustio autonomno napajanje sa baterije pa je kapacitet pao na neh 23%, ali sam odmah posle toga prebacio na moj comp.
Zvao sam servis i oni kažu da uradim kalibraciju ali 2-3 puta, pre nego ga reklamiram.

A jesu li rekli kako da uradis kalibraciju?

re:

Bitno je da bude praznjenje i punjenje pod [manje-vise] istim opterecenjem, ukljucenim na ups.
pozz

Bitno je da bude praznjenje i punjenje pod [manje-vise] istim opterecenjem, ukljucenim na ups.
pozz
E to sam hteo da te pitam, a kada ga punim da ga ostavim 10 sati koliko mu otprilike treba po specifikacijama, pošto neće biti priključen na comp.
I da još dodam da li veće opterećenje znači i sporije punjenje (kasnije i brže) ili samo , normalno brže prazni akumulator.
I ovaj iz servisa mi reče da kalibraciju treba možda i 2-3 puta da odradim.

Poslednja izmena:
Pa ako ti je komplikovana kombinacija sa sijalicama,onda ostavi ukljucen komp [ugasi monitor ako ti smeta]i sada kad je pun [?] iskljuci mu zvucni alarm ako ti smeta i prekini mu dovod mreznog napona. Znaci bez ikakve komunikacije sa racunarom i pusti ga da se ups sam iskljuci. Kad se ugasi , prikljuci ga na mrezu,upali racunar i pusti ga da se tako pod tim istim opterecenjem napuni.
Bitno je da on "vidi" kapacitet akumulatora pod opterecenjem i da ga napuni pod istim ili slicnim opterecenjem. Onda bi trebalo da realno pokazuje stanje.
pozz

Pa ako ti je komplikovana kombinacija sa sijalicama,onda ostavi ukljucen komp [ugasi monitor ako ti smeta]i sada kad je pun [?] iskljuci mu zvucni alarm ako ti smeta i prekini mu dovod mreznog napona. Znaci bez ikakve komunikacije sa racunarom i pusti ga da se ups sam iskljuci. Kad se ugasi , prikljuci ga na mrezu,upali racunar i pusti ga da se tako pod tim istim opterecenjem napuni.
Bitno je da on "vidi" kapacitet akumulatora pod opterecenjem i da ga napuni pod istim ili slicnim opterecenjem. Onda bi trebalo da realno pokazuje stanje.
pozz
E, he nisam video 4 stanicu ovog bestselera.
Ma sada sam napravio "produžni" za sijalicu, nije mi to nikakav problem a i što kažeš ravnomernije je opterećenje.
I da još dodam da li veće opterećenje znači i sporije punjenje (kasnije i brže) ili samo , normalno brže prazni akumulator.

Poslednja izmena:
Kalibrišem ga sa 1 sijalicom od 100W radio je 42 minuta, sad se puni, samo je u početku prvih 2-3 minuta sijalica treperila i posle na pola paržnjenja samo malo kraće

Poslednja izmena:
E, he nisam video 4 stanicu ovog bestselera.
Ma sada sam napravio "produžni" za sijalicu, nije mi to nikakav problem a i što kažeš ravnomernije je opterećenje.

Vreme punjenja baterija ne zavisi od opterecenja uredjaja ;)

Uh, bas me zanima da li ce uspeti :type:

Ja ipak mislim da sa ovim "bestselerom" od cetiri stranice , realno ne mozemo konkurisati drugim temama na forumu. Ima tu "mlogo" jacih igraca,tj, velika je konkurencija.
Salim se,ali je 42min korektno vreme za taj ups,mozda je onda samo u pitanju los softwer [ili losa verzija softwera].

Vreme punjenja baterija ne zavisi od opterecenja uredjaja ;)

Uh, bas me zanima da li ce uspeti :type:
Neće uspeti, 30% i posle 1 kalibracije.
Isto, ako ne isključiš napanje UPS-a sve u redu, čim ištekaš uređaj "AJD JOVO NANOVO"

Poslednja izmena:
Ja ipak mislim da sa ovim "bestselerom" od cetiri stranice , realno ne mozemo konkurisati drugim temama na forumu. Ima tu "mlogo" jacih igraca,tj, velika je konkurencija.
Salim se,ali je 42min korektno vreme za taj ups,mozda je onda samo u pitanju los softwer [ili losa verzija softwera].
Ma kamo sreće da se sve završilo posle prve strane lošeg romana, haha.
Ovaj, to me je interesovalo, znači baterije su OK, ali nije samo njegov softver (koji sam inače i mak'o sa sistema) već i windos power isto prikazuje, ovo je pre do njegovog "firmware-a" ili čega već.
Ono kad bolje razmisliš i Ja i Kamikaze imamo isti problem samo su razlike u procentima ha,ha.
Ovde sad ispada da je najbolje da ga čovek koristi (UPS) bez vezivanja na usb, i tek s vremena na vreme ga priključi da proveri tako podatke (normalno ako ga prethodno nije ištekao sa mreže ,haha:d)

Ma kamo sreće da se sve završilo posle prve strane lošeg romana, haha.
Ovaj, to me je interesovalo, znači baterije su OK, ali nije samo njegov softver (koji sam inače i mak'o sa sistema) već i windos power isto prikazuje, ovo je pre do njegovog "firmware-a" ili čega već.
Ono kad bolje razmisliš i Ja i Kamikaze imamo isti problem samo su razlike u procentima ha,ha.
Ovde sad ispada da je najbolje da ga čovek koristi (UPS) bez vezivanja na usb, i tek s vremena na vreme ga priključi da proveri tako podatke (normalno ako ga prethodno nije ištekao sa mreže ,haha:d)

Pa i nema Bog zna sta da se vidi od podataka - softver vise sluzi za kontrolu iskljucivanja i ukljucivanja uredjaja u slucaju nestanka struje.

Cim i Windows pokazuje isto, to je onda do samog uredjaja, sa kojim neces imati problema ako mu ne prekidas dovod struje :d :d :d

Jeste glupo napravljeno, ali mozda su taj UPS i softver napravljeni da non-stop rade (budu "ustekani"), jer se baterija puni i kad je UPS iskljucen na dugme.

Ako ga vratis, bolje trazi lovu nazad, jer je velika verovatnoca da ce i sa drugim biti isto :S:

Ako ga vratis, bolje trazi lovu nazad, jer je velika verovatnoca da ce i sa drugim biti isto :S:
Pa iz servisa kažu da ga pošaljem ...
A sad kad bolje razmislim mogao sam za iste pare da pazarim RUL(recimo), neki jeftiniji Ups od 60-ak evra i eto duple zaštite haha:smoke:

re:

Pa kako bi imao srca da se sad rastanes sa tim Ups-om? Sad ste "ko nokat i meso"!:D
Ja na mojim Apc-ovima i ne koristim njihov softwer jer mi treba com port na racunaru,vec samo neki put prekontrolisem parametre.
pozz

Pa kako bi imao srca da se sad rastanes sa tim Ups-om? Sad ste "ko nokat i meso"!:D
Ja na mojim Apc-ovima i ne koristim njihov softwer jer mi treba com port na racunaru,vec samo neki put prekontrolisem parametre.
pozz
MA da znaš, kako se kaže ko se svađa taj se voli ...:)
Šta sam Ja proš'o sa njim za ovih 5-6 dana neko godinama nije (kako bi rekli dizelaši negdašnji hoho)

Poslednja izmena:
Pa iz servisa kažu da ga pošaljem ...
A sad kad bolje razmislim mogao sam za iste pare da pazarim RUL(recimo), neki jeftiniji Ups od 60-ak evra i eto duple zaštite haha:smoke:

Sta ce ti i stabilizator i UPS sa AVR-om?!

Dovoljno je slabiji UPS, recimo MGE Nova 625 AVR :-devil-: :D

Eventualno APC Surge Arrest i slabiji UPS sa AVR-om, umesto tog jakog.

Nazad
Vrh Dno