Šta je novo?

Industrija igara

Oculus open-sources original Rift developer kit's firmware, schematics, and mechanics

Crescent Bay Prototype

oculus-crescent-bay-prototype2.png

Pozitivni utisci stizu sa svih strana...

The final demo was the showstopper: A slow-motion trip through a futuristic war zone. It wasn't interactive, but everything felt real. Uncomfortably so. I found myself dodging bullets and shrapnel, and grimacing when things exploded nearby. A car was caught in the blast and flew over me; I could look up and see someone pinned inside. The robot at the end of the demo bent down to scream in my face, and once again I pulled back, sucking air through my teeth.

I would go through this demo two more times throughout the course of the day and I would explore the scene, admiring the work done on the gun models and the body armor of the soldiers, walking around and bending down close to see every detail. That first time made me feel like I was in a war myself, however, and I couldn't keep my body from reacting.

Gaming is about to change, and the players willing to upgrade their systems to take full advantage are going to find themselves in a whole new world.

http://www.polygon.com/2014/9/22/6826491/oculus-retail-teaser-prototype

A zar nije?
Pogledaj samo koliku je lavinu pokrenuo, pre njih VR se nije spominjao ni u Sf filmova, a danas već najavljeno 5+ različitih VR proizvoda od drugih proizvođača.
Ja i dalje mislim da je Oculus Rift " Big Thing"

btw uskoro ću imati priliku da probam Dev Kit 2,pa ću vam preneti utiske ;-)

vreme ce pokazati :) svakako bih voleo da bude to, mozda i hoce ali sve nekako ocekujem da se pojave clanci o losim stranama drzanja OR na glavi i dugotrajnijeg koriscenja blablabla

Dok ne naprave nesto sto zameniti M+K i dzojped (koji ocigledno degradiraju iskustvo), VR ce izgleda biti pogodan samo za pasivno razgledanje demoa.

[YOUTUBE]By-IcNblqRo[/YOUTUBE]

Dobra je zamjena za monitor, sto je u stvari i prvobitna namjena.

Dok ne naprave nesto sto zameniti M+K i dzojped (koji ocigledno degradiraju iskustvo), VR ce izgleda biti pogodan samo za pasivno razgledanje demoa.

Zaboravio si simulacije vožnji, letenja, etc... :)

A zar nije?
Pogledaj samo koliku je lavinu pokrenuo, pre njih VR se nije spominjao ni u Sf filmova, a danas već najavljeno 5+ različitih VR proizvoda od drugih proizvođača.
Ja i dalje mislim da je Oculus Rift " Big Thing"

btw uskoro ću imati priliku da probam Dev Kit 2,pa ću vam preneti utiske ;-)
Kako se nije pominjao, još '91 bilo je projekata i komercijalnih proizvoda a revoluciju je pokrenula '95 VR kaciga tip Vfx1 čak i tada je bio poprilično pristupačan sa cenom od 600$ ako se uzme u obzir da je jedan Yamaha CDR drajv koštao okruglo 1000$. Postojala je solidna količina headsetova po Srbiji. Sećam se da samo kod drugara visili na gajbi i pikali Quake i Magic Carpet samo tako, jedino je trebala čitava večnost dok se podese sočiva za svakog ponapsob. A sve to je pokrenuo film Lawnmower Man iz 1992 god. Doduše nakon 2000 god. nastalo je zatišje na VR polju i pojavljivali bi se sporadično tek po koji VR projekati i pokušaj plasiranja tehnologije ali bezuspešno.

Nadam se da će OR oživeti ponovo čitavu VR priču.

Poslednja izmena:
[YOUTUBE]J0n5B3fl-bU[/YOUTUBE]

U prevodu, Blizzard je na krilima ogromnog uspeha po prvi put posle Diabla (koji je jednostavan koncept) probao da donese nesto stvarno novo a ne da poliraju vec postojece ideje sto rade od pocetka. Onda su shvatili koliko je to zeznuto i sta sve moze da im se dogodi. Posto su ogromna kompanija koja nemilice trosi a ima Bobi Kotika kojem odgovara za sve, nisu mogli da spale resurse na nesto sto bi lako moglo da im se obije o glavu i unisti reputaciju medju mejnstrim igracima.

To moze Kris Roberts da radi sa 55 miliona para koje nisu njegove i za koje ne odgovara, ali ne i Blizzard koji iznad sebe ima najveceg kapitalistu gejming industrije i nabiflane plate koje su rezultat super uspesnih deset godina.

Cenim da je igra bila nesto zaista posebno u toj nekoj srednjoj fazi razvoja, kao sto je bio i CCP-ov World of Darkness ali onda su shvatili da im treba jos puno love i vremena da je zavrse, da je suvise radikalna, da nema te marketing masinerije koja ce prosecnom igracu koji je sa protokom vremena sve gluplji i gluplji, da objasni zasto on treba da trosi ono malo sivih celija na jednu takvu igru kada moze da igra olaksani WoW ili neku Mobu.

ja se secam da kod mene u igraonici su bile ove vfx1 da se probaju ali su svi kukali kako ih boli glava posle 20 minuta koriscenja.

Ima još jedna tehnologija koja je najavljivana kao budućnost gejminga početkom '90 hologramski gejming a koja je nestala brže nego što se pojavila. Ne znam seća li se ko Holographics Time Traveler Arkadne mašine. Mislim da je to bio i jedini pokušaj "hologramskog" gejming aparata. Ako se ne varam to i nje bio pravi hologram već projekcija istog na zakrivljenom crt-u... Ili kako već

Time Traveler laserdisc arcade gameplay: http://youtu.be/-lyTasMAYic

Kad si vec okacio link sa PC gamer-a, da pitam nesto. Jel i vas nervira novi dizajn sajta? Do skora sam voleo da pogledam sta pisu iako se nisam slagao sa njihovom politikom (EA placeni tekstovi i slicno) ali sada zaista ne mogu. Slicno mogu da kazem i za novi Benchmark...

Jel zna neko slican sajt posvecen PC gejmingu koji jos uvek koristi "zastarelu" blog-like formu?

Edit: Da iskomentarisem Duranteovo pismo industriji igara... ladno trazi opciju da se istoj akciji dodele dva razlicita tastera. Ne verujem da nisam provalio da nije moguce, to je nekada bio standard u svim igrama. Neke su imale i zasebna podesavanja za dzojstik, mis i dzojpad.

Poslednja izmena:
Homepage im je nepregledan haos, kao i kod vecine skoro osvezenih sajtova. Popularni format "Polygonolikih" tekstova / clanaka mi je ok.

Ako hoces old-school idi na RPS...ali to vec znas. :)

Moze da se nadoveze clanak od Crysis 1 vs 2 i 3.

http://www.pcgamer.com/revisiting-crysiss-amazing-fps-sandbox-how-the-series-lost-its-way/

Stvari na koje se jezim danas kad to vidim na PC-u:

- Checkpoints (no quick save/load)
- Press any key to start (prvi screen)
- Nemogucnost menjanja kontrola
- UI ili HUD koji se ne skalira sa promenom rezolucije
- Video options koji se sastoji od brightness i resolution
- Nemogucnost prekidanja cinematika, logo firke, nvidia/amd logo na ulasku u igru
- Povezivanje 2 ili cak 3 akcije na isti key

Imam laptop Lenovo g50 70 sa i3 4010, 4GB rama, nema odvojenu grafiku vec koristi intergisani HD 4400. E sad je problem sto kad instaliram pes u settings pod GPU i VRAM mi stoji UNABLE. Instalirao sam poslednje drajvere za grafiku sa lenovo sajta. Je li moguce da je ova grafika toliko losa? Na desktop imam HD4000 i bas dobro gura pes i mnoge igre. Sa ovom 4400 ne mogu ni cs 1.6 normalno da igram, vec je neka raspala rezolucija i upozorava me da je graficka losa. Treba li nesto da se podesi?

Nije bas da cu da poverujem da ce ovo biti ali me ne bi cudilo da ovakvi pritisci zaista postoje.

Bese Watch Dogs downgrade-ovan na PC-iju zbog Sonija?

Microsoft and Sony Pressuring Ubisoft to Lock Next-Gen Games at 30fps on PC

"You can also ask what is the preferred platform to develop for?"

Ubisoft Game Architect: PC, because they have to use specific languages and debuggers for each console and then validate the game with the constructor.

Kad ovako nesto kaze programer iz Ubija... :d

Poslednja izmena:
Ja se sećam Vietcong-a gde si imao 3 sejva po nivou... To je po meni bio najbolji sistem... Taj suspens da li ćeš imati dovoljno sejvova do kraja nivoa, pa odlučiš da ćeš sejvovati iza sledećeg drveta, a onda proviriš iza tog kojeg si trenutno i popiješ snajperski metak u čelo... Iako posle toga nastane frustracija i lupanje tastature, to je meni davalo igrama posebnu draž

Ne znam da li je ovo prava tema za pitanje, ali bolje nego da otvaram novu:
Postoji li igra koja ima ISTI game play kao Commandos serija - Da je iz trećeg lica, 3-4 čoveka po misiji, različite mogućnosti prelaženja misija (stealth ili blow them them all)... Tematika nije toliko bitna, ne mora da bude WWII (ali bi bilo dobro :D ), ali mora da ima stealth misije
Steam predlaže Company of Heroes, Man of War... ali mi se čini da to nije to. Uzeo sam sad da probam XCOM, pošto mi se čini da je to nešto najbliže (a i Steam ga nudi sad), ali možda grešim. Da li je neko možda igrao Breach & Clear? To izgleda ok

Poslednja izmena:
Imam laptop Lenovo g50 70 sa i3 4010, 4GB rama, nema odvojenu grafiku vec koristi intergisani HD 4400. E sad je problem sto kad instaliram pes u settings pod GPU i VRAM mi stoji UNABLE. Instalirao sam poslednje drajvere za grafiku sa lenovo sajta. Je li moguce da je ova grafika toliko losa? Na desktop imam HD4000 i bas dobro gura pes i mnoge igre. Sa ovom 4400 ne mogu ni cs 1.6 normalno da igram, vec je neka raspala rezolucija i upozorava me da je graficka losa. Treba li nesto da se podesi?
zna li iko?

Nazad
Vrh Dno