Šta je novo?

Industrija igara

2.5 milijarde za jedan one-hit wonder za koji je pitanje koliko će još ostati popularan i da li će moći od njega da naprave neki nastavak zbog koga će se kupovati konzola.
Retiji, koliko AAA igara je moglo da se napravi za te pare.

original.jpg

Kao neko ko nikad nije probao ni razumeo Minecraft, ja mislim da bi ovaj lik bio lud ako bi odbio ovakvu ponudu, narocito ako je tacno to da mu je igra bila preveliki teret.
Cisto pojasnjenja radi, Oculus je bio na Kickstarteru i samim tim je obecavao da ce biti open source i nezavistan dok ovaj lik to nikad nije rekao da namerava sa Mojangom.
Ishod je isti, ali verujem da su pobude drugacije, a na kraju krajeva 2,5 milijarde je 2,5 milijarde. ;)

Ovce su za šišanje, a on je ošišao m$. Uzeo pare i napustio tim. Tim koji je i onako on sam stvorio i koji ne može bez njega i prava na igru koju je ionako već iscedio do maksimuma.

Cisto pojasnjenja radi, Oculus je bio na Kickstarteru i samim tim je obecavao da ce biti open source i nezavistan

Kako da ne. Ne znam samo kojom si logikom povezao KS i open source i nezavisnost ali to nikako ne ide u paketu..

Stvarno se ponekad zapitam da li se rukovodioci velikih firmi drogiraju ili sta ima je? Da li je moguce da neko da 2.5 milijardi za ovako nesto??? Zamislite samo koliko je super stvari moglo da se naravi sa 2.5 milijardi a oni ih bace u nesto sto vecini ljudi nije bas ni jasno ni sta je , ni cemu sluzi, a pogotovo kako ce da se otplati...
Tacno 173,865x bi im bilo bolje da su napravili 5-10 AAAAA eksluziva za xBox, neverovatno kakvo bacanje para.

To što vi ne razumete i ne cenite Minecraft, ne znači da nema vrednost.
To je definitivno najbolja igra za podsticanje kreativnosti kod dece, npr.

Uz to, mislim da je cifra prodatih primeraka na svim patformama u ovom trenutku prebacila 55 miliona kopija, a uz dodatni marketing Microsoft-a i nastavak razvoja može itekako da im se isplati na duže staze.

Poslednja izmena:
ako se ne pojavi milion podvarijanti minecrafta u medjuvremenu... oh wait

jo sneke stvari su se spojile sa izlaskom minecrafta, ne samo puka kreativnost same ideje na kojoj je igra zasnovana, a to se vise ne ponavlja

2,5 milijarde je smesno, ma presmesno

Digitalne Lego kockice generišu ogromnu svotu. Kad se Minecraft Realms zauka sa 13$ mesečnom pretplatom isplatiće se uloženo i naravno dobro zaraditi.
MS je jedino mogao ranije da napravi potez i kupi ih za manju cifru ali i ovako neće napraviti minus.

Ovce su za šišanje, a on je ošišao m$. Uzeo pare i napustio tim. Tim koji je i onako on sam stvorio i koji ne može bez njega i prava na igru koju je ionako već iscedio do maksimuma.

Covek je sam rekao da on nije ucestvovao u daljem razvoju igre, tj kad je ogra dobila ogromnu bazu igraca on je samo bio neko ko je drzao dobru atmosferu u timu. Moje misljenje je da njegov odlazak nece ni najmanje usporiti rast igre. On je stvorio igru, ali za ogroman rast nije on zasluzan, vec grupa programera koja radi na igri i koja je ostala i dalje tu. Opet kazem, to je samo moje misljenje.

Govorio je on svasta, bolje da je cutao. Na primer neko pominje open source, eto bas je to gosn. Notch rekao da ce biti sudbina Minecrafta kada se zasiti igre. A vidi ga sad :)

Genijalan potez sa njegove strane ali lik je nevidjena slina i prevarant, skolski primer zapadnog hipstera. Pravio se da je heroj gejminga a u stvari nije nista bolji od drugih.

Minecraft ce trajati iz istog razloga sto traje Call of Duty, WoW i slicni serijali a to je ljudska inertnost. Postoji vec mali milion kopija Minecrafta, veliki broj tih kopija je open source. Minecraft zajednica da hoce moze sutra da se distancira od Microsofta. Ali Minecrafta zajednicu ne cine sposobni i odrasli moderi vec gomila decurlije kojima su roditelji kupili Minecraft da ih ne smaraju za preskupe Lego kockice i da ih odvrate od igranja Kolodjutija.

Ko hoce next gen verziju Minecraft taj vec mesecima igra Landmark.

Covek je sam rekao da on nije ucestvovao u daljem razvoju igre, tj kad je ogra dobila ogromnu bazu igraca on je samo bio neko ko je drzao dobru atmosferu u timu. Moje misljenje je da njegov odlazak nece ni najmanje usporiti rast igre. On je stvorio igru, ali za ogroman rast nije on zasluzan, vec grupa programera koja radi na igri i koja je ostala i dalje tu. Opet kazem, to je samo moje misljenje.
Održavanje postojeće igre se ne može smatrati ozbiljnim poslom.

Jel se time klinci bave ili matorani?

Za igru koja je olicenje kreativnosti, jako puno kopiranja se u njoj dogadja.

Podesca me na ono kad dete ukljuci google maps i kaze : " vidi mama, nasa kuca".

Ali ono... to je manje vise dokaz slabe kreativnosti i ustojenosti ljudskog uma u danasnjoj civilizaciji.

Ali, opet... kazu : " copying is the highest form of flattery".

Sigurno... Deca ce biti odusevljena

Nije mogao čovek da odoli 2.000.000.000$, ne znam ko bi. A da ga ne smatrate za *****a. Microsoft nije mogao ranije da ih kupi za manje pare, jer on nije hteo da proda. Microsoft je takođe izjavio da računaju da do kraja 2016. povrate uloženo.

Čitava stvar za Mincraft svetom pokreće pitanje toga, da li smo mi već veštački svet, pa pravimo nov veštački unutar njega. Primer tog funkcionalnog računara. I nedavne vesti da naučnici čekaju da naprave dovoljno jak računar da simulira deo univerzuma, da bi ustanovili da li smo mi već u simulaciji. Što me ne bi čudilo, jer stremimo tome i sada. Ko može da tvrdi da to već nismo uradili, pa ponavljamo unutar njega. Also know as movie Matrix. Koji će promeniti žanr u dokumentarac. :D

Kako da ne. Ne znam samo kojom si logikom povezao KS i open source i nezavisnost ali to nikako ne ide u paketu..

MIslim da je jasno na sta sam mislio.
Sigurno da nikome ko im je dao pare na KS nije zamislajo da ce se prodati FB.

Nije mogao čovek da odoli 2.000.000.000$, ne znam ko bi. A da ga ne smatrate za *****a. Microsoft nije mogao ranije da ih kupi za manje pare, jer on nije hteo da proda. Microsoft je takođe izjavio da računaju da do kraja 2016. povrate uloženo.

Čitava stvar za Mincraft svetom pokreće pitanje toga, da li smo mi već veštački svet, pa pravimo nov veštački unutar njega. Primer tog funkcionalnog računara. I nedavne vesti da naučnici čekaju da naprave dovoljno jak računar da simulira deo univerzuma, da bi ustanovili da li smo mi već u simulaciji. Što me ne bi čudilo, jer stremimo tome i sada. Ko može da tvrdi da to već nismo uradili, pa ponavljamo unutar njega. Also know as movie Matrix. Koji će promeniti žanr u dokumentarac. :D

Ne neznam sta tacno oni misle kad kazu simulacija, mislim da je Michio Kaku skoro bas pricao da kad bi napravili kompjuter (sa sadasnjom tehnologijjom) koji simulira ljudiski mozak trebalo bi da naprave super kompjuter velicine jednog grada i da ga napajaju nekoliko nuklearne elektrane.
Ljudski mozak, btw trosi nesto manje od 2W! :d
Sto se tice toga da zivimo u simulaciji o tome se govorka s vremena na vreme.
Leonard Susskind je imao jedno predavanje gde je objasnjavao da je ceo univerzum u stvari jedan hologram.
Ali stvari postaju jos ludje kad jedan od vodecih strucnjaka i tvoraca Teorije Struna Jim Gates izadje i kaze kako je u toj teoriji nasao kompjutrerski kod koji se koristi u danasnjim browserima.

Teorija Struna tek teba da se dokaze naravno.

Poslednja izmena:
Što se Oculus Rift-a tiče, tu niko sa Kick Starter-a nije oštećen, jer to je OR se prodaje kao Development Kit, i namenjen je za razvoj softvera, tj za podršku istog, da u trenutku pojave finalne verzije OR korisnici imaju za šta da ga koriste.

MIslim da je jasno na sta sam mislio.
Sigurno da nikome ko im je dao pare na KS nije zamislajo da ce se prodati FB.

Nisu ni oni to sami zamišljali, a zaboravljaš i da su velika sredstva ušla u Oculus između KS kampanje i kupovine od strane FB, oko 100 miliona.
Tako da cela tvoja drama što ih je FB kupio nema nikakvog smisla i ni ti ni niko drugi u ovom trenutku ne može da kaže da je to loše po korisnike.

I što kaže @smith_bre niko ko je učestvovao u kampanji nije oštećen. Nije finansiran open source projekat ili neprofitna organizacija...

ostecena je samo sujeta onih koji su mislili da je OR the next big thing

Zapravo može da bude jer imaju sve što treba.

ostecena je samo sujeta onih koji su mislili da je OR the next big thing
A zar nije?
Pogledaj samo koliku je lavinu pokrenuo, pre njih VR se nije spominjao ni u Sf filmova, a danas već najavljeno 5+ različitih VR proizvoda od drugih proizvođača.
Ja i dalje mislim da je Oculus Rift " Big Thing"

btw uskoro ću imati priliku da probam Dev Kit 2,pa ću vam preneti utiske ;-)

Vrh Dno