Čudi me da niko nije zakačio nešto ovako za promenu ovde.
Meni lično ovo izgleda kud i kamo zanimljivije za ćaskanje od ovih truba zezalica koja je naj naj igra za 2014 i tome sl, tim pre što se veličina ovih uređaja drastično smanjila. Zapravo tendencija je po svoj prilici da će nekakav gejemrski PC koncept ubuduće činiti upravo ovakvi računari. S druge strane kada se uporedi veličina ovih uređaja pa i u izvesnom smislu njihova snaga kao i fleksibilnost odnosno mogućnost nadograđivanja, plus nadolazeći Steam koncept u kombinaciji sa 4k TV-om ili monitorom i upravljačem, rekao bih da se opravdano nameće pitanje tržišne zastupljenosti budućih konzola. Čini mi se da će Microsoft i Sony morati nešto konkretno da preduzmu kao odgovor na neverovatnu sposobnost prilagođavanja PC-a. Naizgled reklo bi se da jedino što drži vodu i odvaja ova dva sveta u ovom momentu jeste praktično ekskluzivni softver!
Ali koliko još dugo? :trust:
Kako se ovo vama čini? Dal smatrate da će ovakav koncept ipak napraviti u odeđenom smislu zaokret u industriji te praktično dovesti do situacije gde će se stvari više kretati ponovo u pravcu PC-a ili ćemo kao odogovor dobiti više ekskluziva i nešto hardverski gledano fleksibilnije konzole?!
Meni lično ovaj PC koncept jako dobro zvuči. Ne znam koja će cena biti ovih uređaja, ali ako to bude jeftinije od konzola cenim da će budućnost postati jako zanimljiva... :eyebrows:
Ja sam bio medju prvima koji su pricali da je sadasnja generacija konzola fail, i iako konzolasi kukaju na sav glas sto ne igraju u 60FPS 1080p, konzole se prodaju kao alva.
PS4 je do sad prodat u 18 miliona primeraka, ima 10 miliona PS+ pretplatnika i na mesecnom nivou inkasira vise od $50 miliona i sta god mi mislili konzole su tu da ostanu jos neko vreme.
Buducnost konzola i PC-ija sto se gejminga tice, kako zasad stoje stvari uglavnom zavisi od Microsofta i AMD-a.
Microsoft obecava da ce novi DX 12 biti u mogucnosti da svari 75 000 drawcalls po frejmu, a isto to tvrdi i AMD za njegov Mantle pa cak i vise (~300k drawcalls/frame).
Sve da Mantle i ne bude toliko dobar, bitan je jer vrsi pritisak na M$ ne bi li poradio na svom API-ju, inace ne znam ko ce da kupuje taj W10 kad bude izasao.
Ogromna razlika izmedju DX-a i konzolaskog API-ja jesu drawcalls i pristup aplikacije hardveru i samim tim performanse.
Kada developer pravi igru za Windows on mora da koristi posrednika koji se zove DX, a koji je bottleneck u najmanju ruku jer je sadasnji DX11 sposoban za svega 10k drawcalls per frame.
Sa konzolama je drugacija stvar jer developer ima direktan pristup hardveru i moze da uradi mnogo vise nego sto bi mogao sa ubogim DX-om jer je ogranicen samo snagom hardvera koji ima na raspolaganju i nicim drugim.
AMD je takodje bitan jer imedju ostalog pravi HW za konzole (sledeci na redu je Nintendo) i od njega zavisi koliki ce biti u stanju unapredi tehnologiju, smanji potrosnju i da spakuje sve to na jednom mestu za sledecu generaciju konzola koa je mozda doce i ranije nego sto se nadamo.
AMD takodje bije bitku sa Intelom i Nvidijom. Trenutna bitka sa Intelom je cist ceremonijal, dok sa Nvidijom stvari stoje nesto bolje ali ruze im ni tu bas ne cvetaju .
Nvidia igra dosta prljavo, dal ce opet neko nekog morati da tuzi da bi se ovaj doveo u red to tek treba da vidimo...
Sto se tice stream-ovanja dok ne vidim kako ce to da radi ne verujem nista.
Sony je najavio taj Gaikai servis gde ce korisnici moci da igraju svoje PS3 igre na PS4 putem stream-a ali ja stvarno ne verujem da je tako nesto realno, uzevsi u obzir koliki ce lag biti kao i bandwith potreban za tako nesto...
Gledajte samo koliki je lag kada se igra sa Nvidijinim Shield-om na nekoliko metra od kompa, a mani sa konzolama koje dobijaju stream ko zna odakle.
Microsoft sa onolikom serverskom strukturom jos nije isporucio taj neki "dodatni stream" koji je obecavao jos u ranim danima Xbone, ne bi li konzola dobila na snazi.