Šta je novo?

Industrija igara

Kako dokle vise, bolje pitanje je kad ce vec jednom?
OVaj lik je stvorio AC serijal napravio AC2 i AC:B (realno najbolji AC delovi) samo da bi ga Ubisoft najurio.
Otkad su budale pocele da vode produkciju AC, sve je otislo nizvodno.
Licno, jedva cekam da vidim sta ce da napravi.

Da *ebe oca, ja ne ovde zaista malo toga pozitivnog vidim, iako se vest svuda percipira takvom. Na jednoj strani imamo rekord u broju istovremeno povezanih igrača od 8 miliona na Steamu, a na drugoj strani, igraju se ove igre:

steam02.jpg

Zaista sam se nadao da je PC gejming u boljem stanju od ovoga. Uopšte mi nije jasno kako gomila Valve-ovih modova koje prodaje pod maskom punih igara, nedovršenih projekata u Alfa stanju, bagovitih užasa (*** Total War Rome 2 od "novijih" igara ispade najigraniji) i igara starijih od Boga bivaju toliko igraniji od naslova kao što su Binding of Isaac ili Dark Souls 2. Čak mi je porazan i odnos igrača Civ 5 vs Civ Beyond Earth.

Bar je Arma 3 igranija od Coda, ako ništa drugo...

Poslednja izmena:
Steam ≠ PC Gaming (tu su Origin, Uplay, Battlenet, offline igranje...)

Svakako je zanimljiva statistika.

OK, slažem se, možda sam preterao ali mi je svakako porazno. Steam mi je najzanimljiviji jer je najraznovrsniji što se tiče broja izdavača koji su prisutni, ostali su daleko fokusiraniji na in-house naslove. Ali kapiram da se ni statistike na njima ne bi previše razlikovale i da su najigraniji naslovi na Originu neke Fife i Simsi, i to me ne bi čudilo da budu starije verzije igranije...

Slažem se, mada bi ova statistika bila zanimljivija da je uzela duži period od jednog dana.

Za Dotu se slazem, to mi je bezveze. Ali mi je drago sto se CS:GO igra vise od CoD i Battlefielda. Na konzolama igraju Destiny, ko da je to bolje...

Slažem se, mada bi ova statistika bila zanimljivija da je uzela duži period od jednog dana.

Ja pratim ovo na svakih nekoliko jer mi je jako zanimljivo i pratim koliko su neke igre igrane zbog kasnije kupovine. Ovako kako je sad je gotovo isto poslednjih 2 godine ako se izuzmu noviteti kao Dota npr. ili Rome 2 umesto Shogun 2. Ostatak se samo smenjuje, igre istog tipa ili nastavci kao Bordelands 2 npr.

Čak mi je porazan i odnos igrača Civ 5 vs Civ Beyond Earth.

To je sasvim razumljivo, Civ V sa svi ekspanzijama trenutno je daleko kompleksnija igra od Civ:BE, ne kažem da je BE loša igra, ali ona će svoj pun kapacitet dočekati posle ekspanzija koje sigurno slede, a u ovakvom stanju zanimljiva je tek da se odigra par partija i to je to :)

Civ 5 su delili za džabe, šta tu ima više da se kaže?

Ne razumem sta se tu iscudjavate?
Imate razne statistike na netu, i sve su gotovo iste kao i ova gore koju je postavio flipenko.

Sta reci za PC Master rase:p

Najbitnije je da poredite babe i žabe, tj u ovom slučaju MP i SP igre.
Razlika je što MP igre igraju jedni te isti igrači koji su igru kupili igru ili dobili za džabe pa je broj tih igrača još veći.
A SP igrači, kad predju igru, daleko manji broj njih opet ulazi u tu istu igru, osim ako nije neka igra koja se igra više puta.

A to poredje Civ 5 i Civ 6, takođe ništa ne govori, bez obzira što se igra delila za džabe, jer ista je veoma specifična, i neće je svi igrati koji su je uzeli kad je bila džabe.
Npr imam CIv 5 ceo, poslenji put sam ga igrao letos, a ko zna kad ću sledeći put ući u igru, dok Civ 6 verovatno ne bi igrao ni kad bi bio džabe.

Poslednja izmena:
Steam mi je najzanimljiviji jer je najraznovrsniji što se tiče broja izdavača koji su prisutni, ostali su daleko fokusiraniji na in-house naslove. Ali kapiram da se ni statistike na njima ne bi previše razlikovale i da su najigraniji naslovi na Originu neke Fife i Simsi, i to me ne bi čudilo da budu starije verzije igranije...

Sto se tice broja izdavaca to je tacno, ali po mom misljenju na Origin-u I Uplay-u su prisutni samo izdavaci koji izdaju AAA naslove, kojih opet naravno nema mnogo (izdavaca), a I oni koji su prisutni sem Ubija koji blize saradjuje sa EA, nemaju ceo svoj portfolio igara... Jedino sto sprecava npr Activision da se malo vise distancira od Steam-a, kao svojevremeno EA, je nedostatak fransiza, mislim oni osim CoD-a nemaju nista (ne racunam Blizzard, oni imaju Battlenet), pa im se zato I ne isplati da imaju svoj servis. A Ubisoft je polako krenuo da se odvaja, mislim ko sada kupuje kljuc van Steam-a, npr na Kinguin-u, nece tako lako naci po povoljnoj ceni Steam kljuc, vec samo Uplay, sto znaci da se mozda nesto muti krcka, ko ce ga znati, a sto se tice liste ona je realna, skroz, moji drugovi samo pikaju Dotu, LoL I tako te f2p igrice, LoL pogotovo, uglavnom tako je kako je :D

Steam jeste najveca platfroma ali daleko od toga da je merodavan za ovakvu statistiku. Bez Origina, Uplay-a, Battleneta itd plus buljuka f2p igara poput WoT-a i slicnih sto se igraju masovno ovo ne znaci nista.
Drugo sta i da to jesu najigranije igre?
Sloboda jeste najbolji feature PC platforme jer nisi ogranicen gotovo nicim.
Evo ja ovih dana igram Mario Kart za Wii na emulatoru sa devojkom, cisto primera radi.

A Ubisoft je polako krenuo da se odvaja, mislim ko sada kupuje kljuc van Steam-a, npr na Kinguin-u, nece tako lako naci po povoljnoj ceni Steam kljuc, vec samo Uplay, sto znaci da se mozda nesto muti krcka, ko ce ga znati, a sto se tice liste ona je realna, skroz, moji drugovi samo pikaju Dotu, LoL I tako te f2p igrice, LoL pogotovo, uglavnom tako je kako je :D

Uplay kljucevi su jeftiniji jer je Uplay kao servis djubre

Uplay kljucevi su jeftiniji jer je Uplay kao servis djubre

Pa ne znam, pre mozda 6, 7 meseci kad sam ga instalirao bio nista posebno, sto jes jes, ali sada su ga malo sredili, uopste vise nije toliko los, naravno nema puno feature-a kao Origin ili Steam, ali sluzi svrsi, mislim ja ga redovno koristim zbog WD-a I AC-a, I nisam do sada imao nijedan veci problem sa njim, bar za ovo vreme koliko ga koristim.

P.S.
Ima li na ovom glasanja za igru godine?

Da *ebe oca, ja ne ovde zaista malo toga pozitivnog vidim, iako se vest svuda percipira takvom. Na jednoj strani imamo rekord u broju istovremeno povezanih igrača od 8 miliona na Steamu, a na drugoj strani, igraju se ove igre

Da *ebe oca ako si ti u ovaj post uložio iole analitičkih sposobnosti koje poseduješ.

Kako bi trebalo da izgleda lista koja bi bila okarakterisana kao puno pozitivna? Očekuješ da SP igre, pošto ih dobar deo igrača odigra, ostanu u vrhu mesecima nakon prozora™ izlaska? U vrhu se nalaze igre koje iskorišćavaju fundamentalne dizajn prednosti PC-a: kontrole, onlajn komuna i infrastruktura, otvorenost i moding, dugovečnost samih koncepata i očigledno je da ljudi to znaju da cene. Ne vidim razlog da se to nipodaštava. Sad, što može da se desi da neki dragulj prođe neopaženo, poput Shattered Horizon, ***. Nisu devovi krivi za postojanje nemača pojma, među tzv. gaming novinarima i publikom, medijski šum i sve ostale moguće faktore na koje ne mogu da utiču.

Shattered Horizon i Natural Selection II su primeri sjajnih igara koje niko ne igra. Samo sto ce Shattered Horizon uskoro dobiti 'duhovnog' naslednika u vidu FPS modula za Star Citizen.

Da *ebe oca ako si ti u ovaj post uložio iole analitičkih sposobnosti koje poseduješ.

Kako bi trebalo da izgleda lista koja bi bila okarakterisana kao puno pozitivna? Očekuješ da SP igre, pošto ih dobar deo igrača odigra, ostanu u vrhu mesecima nakon prozora™ izlaska? U vrhu se nalaze igre koje iskorišćavaju fundamentalne dizajn prednosti PC-a: kontrole, onlajn komuna i infrastruktura, otvorenost i moding, dugovečnost samih koncepata i očigledno je da ljudi to znaju da cene. Ne vidim razlog da se to nipodaštava. Sad, što može da se desi da neki dragulj prođe neopaženo, poput Shattered Horizon, ***. Nisu devovi krivi za postojanje nemača pojma, među tzv. gaming novinarima i publikom, medijski šum i sve ostale moguće faktore na koje ne mogu da utiču.

Naravno da ne očekujem da SP igre budu u samom vrhu, potpuno je logično da ne budu. Ali, kada pogledaš odnos igara koje su u vrhu, meni je to nepojmljivo, čak i ukoliko se ograničiš na neku grupu. Recimo, SP igre, najigraniji je Skyrim umesto koga bih zaista daleko radije video...paaa, bilo koji RPG što je izašao ove godine. Civ 5 je mnogostruko igraniji od Civa Beyond Earth. Neigrivi Total War Rome 2 je isto tako visoko na listi. Iskreno, zapravo sam očekivao da više novijih igara bude pri vrhu, odnosno da odnosi u nekim "mini-duelima" budu obrnuti, ili makar izjednačeniji. Da ne bude Civ5 osam puta igraniji od poslednjeg, da ne bude baš toliko u vrhu neoptimizovanog ili nedovršenog đubreta bilo ono free to play ili ne, da pojedine igre budu daleko zastupljenije i igranije.

Opet kažem, to je neki moj doživljaj ovoga što vidim. Izeš igranje ako će najigranije stavke da budu pokradeni/kupljeni tuđi modovi koje je Valve uzeo pod svoje, pa onda sa 10x manje igrača neke neoptimizovane ili nedovršene igre, koje su pak jedno 5-12 puta igranije od nekih pristojnih novijih naslova. Šta znam, možda prosto očekujem previše. Naravno, nije ovo cela scena, ali mislim da bi zapravo cela scena bila još grđa kada bi se sve ostalo uključilo. Lol, Blizzardovi naslovi koji se nisu pomakli od onoga što su bili pre više od 10 godina, razne free to play zezancije...Kao što je i G@W dobro primetio, postoje brojne igre okrenute multipleju koje niko ne igra. To je nama naša borba dala. Može biti da je onlajn komuna + infrastruktura + moding ključ kao što kažeš, meni pre deluje da je to marketing u kombinaciji sa popustima.

Ne pratim Civ scenu, ali koliko vidim vlada mišljenje koje je rAMA izneo, da je 5ica sa poslednjim ekspanzijom prilično bolja igra. Skyrim je tu verovatno zbog modova. A LoL i F2P igre treba izuzeti od bilo kakve patkometrije. Videti da nVidia to radi je za facepalm.

Treba pratiti rejting™ kad izađu:

Homeworld: Shipbreakers
UT
Kingdom Come
Star Citizen
Torment
Pillars
Witcher 3
Mighty No. 9
Killing Floor 2
Mirror's Edge 2
Cyberpunk
MGS v
Romerov novi FPS

itd.

Poslednja izmena:

Prilozi

• bCydGmJA4uNK.878x0.Z-Z96KYq.jpg
    bCydGmJA4uNK.878x0.Z-Z96KYq.jpg
    85.3 KB · Pregleda: 115
Čudi me da niko nije zakačio nešto ovako za promenu ovde.

Meni lično ovo izgleda kud i kamo zanimljivije za ćaskanje od ovih truba zezalica koja je naj naj igra za 2014 i tome sl, tim pre što se veličina ovih uređaja drastično smanjila. Zapravo tendencija je po svoj prilici da će nekakav gejemrski PC koncept ubuduće činiti upravo ovakvi računari. S druge strane kada se uporedi veličina ovih uređaja pa i u izvesnom smislu njihova snaga kao i fleksibilnost odnosno mogućnost nadograđivanja, plus nadolazeći Steam koncept u kombinaciji sa 4k TV-om ili monitorom i upravljačem, rekao bih da se opravdano nameće pitanje tržišne zastupljenosti budućih konzola. Čini mi se da će Microsoft i Sony morati nešto konkretno da preduzmu kao odgovor na neverovatnu sposobnost prilagođavanja PC-a. Naizgled reklo bi se da jedino što drži vodu i odvaja ova dva sveta u ovom momentu jeste praktično ekskluzivni softver!

Ali koliko još dugo? :trust:

Kako se ovo vama čini? Dal smatrate da će ovakav koncept ipak napraviti u odeđenom smislu zaokret u industriji te praktično dovesti do situacije gde će se stvari više kretati ponovo u pravcu PC-a ili ćemo kao odogovor dobiti više ekskluziva i nešto hardverski gledano fleksibilnije konzole?!

Meni lično ovaj PC koncept jako dobro zvuči. Ne znam koja će cena biti ovih uređaja, ali ako to bude jeftinije od konzola cenim da će budućnost postati jako zanimljiva... :eyebrows:

Verovatno zato sto bi onda krenuli u good old PC vs Console flame war. Bolje ne.

Svako u svoj cosak.

Pa i ne bi krenuli, ta tema je diskutovana vec gomilu puta. Problem veceg okretanja ka nekim brendiranim PC masinama je ne postojanje brenda, ekskluziva i jos dosta toga. Videcemo ako Valve ista uradi sa svojim furanjem Steam masina, ali za sada ideja da ce takav poduhvat da pokupi gomilu konzolnih igraca, deluje bas kao long shot.

Meni lično ovo izgleda kud i kamo zanimljivije za ćaskanje od ovih truba zezalica koja je naj naj igra za 2014 i tome sl, tim pre što se veličina ovih uređaja drastično smanjila. Zapravo tendencija je po svoj prilici da će nekakav gejemrski PC koncept ubuduće činiti upravo ovakvi računari. S druge strane kada se uporedi veličina ovih uređaja pa i u izvesnom smislu njihova snaga kao i fleksibilnost odnosno mogućnost nadograđivanja, plus nadolazeći Steam koncept u kombinaciji sa 4k TV-om ili monitorom i upravljačem, rekao bih da se opravdano nameće pitanje tržišne zastupljenosti budućih konzola. Čini mi se da će Microsoft i Sony morati nešto konkretno da preduzmu kao odgovor na neverovatnu sposobnost prilagođavanja PC-a. Naizgled reklo bi se da jedino što drži vodu i odvaja ova dva sveta u ovom momentu jeste praktično ekskluzivni softver!

Kako se ovo vama čini? Dal smatrate da će ovakav koncept ipak napraviti u odeđenom smislu zaokret u industriji te praktično dovesti do situacije gde će se stvari više kretati ponovo u pravcu PC-a ili ćemo kao odogovor dobiti više ekskluziva i nešto hardverski gledano fleksibilnije konzole?!

Meni lično ovaj PC koncept jako dobro zvuči. Ne znam koja će cena biti ovih uređaja, ali ako to bude jeftinije od konzola cenim da će budućnost postati jako zanimljiva... :eyebrows:

Vidi, sve bi to bilo lepo kada bi se pojavilo danas, sada, po povoljnoj ceni. Međutim, ovakve stvari se stalno najavljuju na sve strane, a istina je da je ekosistem previše rascepkan da bi neko ponudio prodaju koja bi realno bila na tolikom nivou da bi se zaista postigla neka mala cena. Pošto cene neće nikako moći biti pristupačnije od konzola, tu prestaje svaka diskusija o nekakvoj konkurenciji.

Mnogo toga je u ovakvim konceptima u vazduhu, pri čemu ne mislim na cloud. Možda će. Ako bude dobra cena. Ako Steam OS zaživi. Ako bude fleksibilno. A u suštini radi se o mašinama malih dimenzija koje se prave da budu nalik na konzole, iako sa konzolama nemaju nikakvih dodirnih tačaka, niti su im konkurencija, i predstavljaju samo dalje usložnjavanje PC ekosistema.

Poenta konzola je da možeš da igraš dobre igre na lak, brz i efikasan način zahvaljujući dedicated mašini. To što neko može da zbudži PC računar nalik na to, ili što će postojati tablet koji će za par godina da daje toliko i toliko giga/teraflopsa pa u teoriji može da se koristi da strimuje na veliki ekran, to sve neće imati mnogo veze. Jer niti ćeš ti želeti da igraš svajperske mobilne igre na velikim televizorima, niti će se praviti hardkor igre za mobilne jer je prosto neisplativo, niti ću ja hteti da igram Torment Tides of Numenera ili Pillars of Eternity na televizoru. Jednostavno, ima prostora za sve.

Ako na ovogodisnjem GDC ne bude bilo ozbiljnije price o SteamOS i Steam masinicama, mozete racunati da je projekat tiho ugasen. Microsoft je u medjuvremenu promenio plocu.

gde ces jednostavnijeg igranja na pcu-u od danasnjeg, imas steam (origin, uplay) kliknes platis, instalira se igra i igras igru 25 min kasnije, strimujes, ili igras na velikom ekranu, aploudujes shotke, video snimke, twitchujes, razgovaras sa saigracima... sve je odlicno vec sad uklopljeno, i radi brzo i jednstavno u dva tri klika
win od 7ice na ovamo se instalira prejednostavno i prebrzo, ssd-ovi su standard, sve je brze i brze i jednostavnije

Ja sam bio medju prvima koji su pricali da je sadasnja generacija konzola fail, i iako konzolasi kukaju na sav glas sto ne igraju u 60FPS 1080p, konzole se prodaju kao alva.
PS4 je do sad prodat u 18 miliona primeraka, ima 10 miliona PS+ pretplatnika i na mesecnom nivou inkasira vise od $50 miliona i sta god mi mislili konzole su tu da ostanu jos neko vreme.
Buducnost konzola i PC-ija sto se gejminga tice, kako zasad stoje stvari uglavnom zavisi od Microsofta i AMD-a.
Microsoft obecava da ce novi DX 12 biti u mogucnosti da svari 75 000 drawcalls po frejmu, a isto to tvrdi i AMD za njegov Mantle pa cak i vise (~300k drawcalls/frame).
Sve da Mantle i ne bude toliko dobar, bitan je jer vrsi pritisak na M$ ne bi li poradio na svom API-ju, inace ne znam ko ce da kupuje taj W10 kad bude izasao.
Ogromna razlika izmedju DX-a i konzolaskog API-ja jesu drawcalls i pristup aplikacije hardveru i samim tim performanse.
Kada developer pravi igru za Windows on mora da koristi posrednika koji se zove DX, a koji je bottleneck u najmanju ruku jer je sadasnji DX11 sposoban za svega 10k drawcalls per frame.
Sa konzolama je drugacija stvar jer developer ima direktan pristup hardveru i moze da uradi mnogo vise nego sto bi mogao sa ubogim DX-om jer je ogranicen samo snagom hardvera koji ima na raspolaganju i nicim drugim.
AMD je takodje bitan jer imedju ostalog pravi HW za konzole (sledeci na redu je Nintendo) i od njega zavisi koliki ce biti u stanju unapredi tehnologiju, smanji potrosnju i da spakuje sve to na jednom mestu za sledecu generaciju konzola koa je mozda doce i ranije nego sto se nadamo.
AMD takodje bije bitku sa Intelom i Nvidijom. Trenutna bitka sa Intelom je cist ceremonijal, dok sa Nvidijom stvari stoje nesto bolje ali ruze im ni tu bas ne cvetaju .
Nvidia igra dosta prljavo, dal ce opet neko nekog morati da tuzi da bi se ovaj doveo u red to tek treba da vidimo...
Sto se tice stream-ovanja dok ne vidim kako ce to da radi ne verujem nista.
Sony je najavio taj Gaikai servis gde ce korisnici moci da igraju svoje PS3 igre na PS4 putem stream-a ali ja stvarno ne verujem da je tako nesto realno, uzevsi u obzir koliki ce lag biti kao i bandwith potreban za tako nesto...
Gledajte samo koliki je lag kada se igra sa Nvidijinim Shield-om na nekoliko metra od kompa, a mani sa konzolama koje dobijaju stream ko zna odakle.
Microsoft sa onolikom serverskom strukturom jos nije isporucio taj neki "dodatni stream" koji je obecavao jos u ranim danima Xbone, ne bi li konzola dobila na snazi.

Poslednja izmena:
gde ces jednostavnijeg igranja na pcu-u od danasnjeg, imas steam (origin, uplay) kliknes platis, instalira se igra i igras igru 25 min kasnije, strimujes, ili igras na velikom ekranu, aploudujes shotke, video snimke, twitchujes, razgovaras sa saigracima... sve je odlicno vec sad uklopljeno, i radi brzo i jednstavno u dva tri klika
win od 7ice na ovamo se instalira prejednostavno i prebrzo, ssd-ovi su standard, sve je brze i brze i jednostavnije

Nekima je i to izgleda teško, a pričaju kao da nije izvodljivo da se sklopi mašina za dnevnu sobu koja pored filmova gura i igre.
Čemu čekanje na Valve i steamos kad sve to može i na win da radi već sada...

Vrh Dno