Šta je novo?

Industrija igara

Microsoft to acquire Activision Blizzard

REDMOND, Wash. and Santa Monica, Calif. – Jan. 18, 2022 With three billion people actively playing games today, and fueled by a new generation steeped in the joys of interactive entertainment, gaming is now the largest and fastest-growing form of entertainment. Today, Microsoft Corp. (Nasdaq: MSFT) announced plans to acquire Activision Blizzard Inc. (Nasdaq: ATVI), a leader in game development and interactive entertainment content publisher. This acquisition will accelerate the growth in Microsoft’s gaming business across mobile, PC, console and cloud and will provide building blocks for the metaverse.

Microsoft will acquire Activision Blizzard for $95.00 per share, in an all-cash transaction valued at $68.7 billion, inclusive of Activision Blizzard’s net cash. When the transaction closes, Microsoft will become the world’s third-largest gaming company by revenue, behind Tencent and Sony. The planned acquisition includes iconic franchises from the Activision, Blizzard and King studios like “Warcraft,” “Diablo,” “Overwatch,” “Call of Duty” and “Candy Crush,” in addition to global eSports activities through Major League Gaming. The company has studios around the word with nearly 10,000 employees.

Bobby Kotick will continue to serve as CEO of Activision Blizzard, and he and his team will maintain their focus on driving efforts to further strengthen the company’s culture and accelerate business growth. Once the deal closes, the Activision Blizzard business will report to Phil Spencer, CEO, Microsoft Gaming.

1642513374527.png

Auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!

Posle kupovine Bethesde / ZeniMax nisam mislio da ćemo videti takav potez M$-a ponovo. Ovi su baš krenuli u ofanzivu na gaming sceni. Šta će li se iz ovoga izroditi majko mila!

Sad Sony da kupi Take 2. 🙂

Haha, tesko 😉

Console wars : The Escalation! u najavi!

Auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!

Posle kupovine Bethesde / ZeniMax nisam mislio da ćemo videti takav potez M$-a ponovo. Ovi su baš krenuli u ofanzivu na gaming sceni. Šta će li se iz ovoga izroditi majko mila!
Pa zar nije ocigledno sta moze da se izrodi i cemu sluze ove kupovine? Sve velike industrije imaju tranziciju ka subscription modelima i ovo je samo ogroman bonus za GP. E sad, da li kupovina Bethsde, A-B od strane MS-a moze doneti neki kvalitet i nesto sto ce da odskoci od prethodnih franisiza/modela, za sad se ne vidi ali je pitanje sta ce biti u buducnosti. Ti studiji/izdavaci su ionako bili ogromni/bogati i upliv dodatnog novca ne znaci neke dodatne kreativne slobode, ali uvek postoji tracak nade da ce mozda cak i toga biti.

Iskreno meni ova vest ne znaci nista specijalno, sto manje bude igara zasnovanih na GaaS to bolje ali sam trend igara koje izlaze i oko cega se zasnivaju poslednjih godina nazalost govori upravo suprotno.

Čoveče. Ne znam šta pametno da kažem.

Ajd valjda će ga popraviti.

Kakva vest...

Ostaje pitanje da li ovo pomera svari na dovoljno različit teren na kome Sony uopšte ne može da igra. Da li uopšte mogu da reaguju na sličan način. Do sada možda i nije bilo potrebe, ali ovo ne znači samo cod, nego ogroman fokus na platformu i uz game pass čini da su mnoge manje stvari vrlo lako zamislive.

Možda će sad da prave action rpg warcraft igru? Svašta će biti logično da popunjava mesto na game passu, ogromna je ovo stvar.

Više je STATEMENT nego što se vidi kroz konkretne igre.

Da li se igra pomera na teren na kome igraju samo veći od sonija, ostaje da se vidi. Da li će biti mesta samo za MS, Google, Amazon i slične koji pljuju ovakvu cifru i nastave dalje.

Hm, zanimiljivo. Malo me strah za Sony, ali se nadam da ce opet iznjedriti neke ludacke naslove i fransize. Djeluje mi da su njihovi studiji nekako manje pregoreli, da su svjeziji po pitanju kreativnosti. Jer ove sto je MS pokupovao osim Ninja Theorya, Obisidiana i par nekih manjih, svi su bili na nekoj ivici propasti. Bethesda i fijasko sa FO 76 i FO 4, ukanalili su se. Blizzard tamo je luda kuca, svi rade preko one rabote, nema nikog od stare garde, sve neki novi klinci koji se manje bave igrama a vise nekim politickim agendama, nisu napravili krstenu igru godinama. Uvlacenje u dupe kinezima, razne cenzure, fokus na mobilnom trzistu... meh.

Tako da ne ocekujem previse od tih studija, mozda taj Starfield ispadne dobar, neki novi TES, Avowed od Obisidana, Hellblade 2. To su igre koje bih igrao. Takodje ni od Blizzarda ne mogu da ocekujem nista spektakularno oni su svoj maksimum odavno dosegli i vec uveliko traje njihov pad. Diablo 4 to ce biti multiplatforma, izaci ce na PS5 sigurno.

Bilo bi stvarno ludilo ako bi na primer Sony kupio Take 2 ili Ubisoft, ili jos ludje Sony kupuje Valve - koji bi to tektonski poremecaj bio. 😀

edit: Ili neki ljigavi scenarijo, a i donekle realniji, da Tencent kupi Sony. Ako bi se to desilo ode sve u tri lepe. 😀

Mislim da dugoročno gledano ovo nije dobro za gejming industriju.
Moje mišljenje je sasvim suprotno. Po meni subscription servisi mogu doneti samo dobro gejmingu. Baš kao što su streaming servisi doprineli eksploziji kvaliteta i žanrovske raznovrsnosti kod serija.

Zašto? Zato što tu više neće biti suština da se svi bore za isti dinar i takmiče da se napravi još jedan klon iste mehanike za istu publiku, već će suština marketinga biti u tome da servis za svaku nišu ponudi nešto. Tako da će se kod takvih servisa ulagati pare i u ideje koje te pare neće moći direktno da vrate, već će služiti indirektno da osobe što različitijih ukusa i profila privuku i zadrže na servisu.

Moje mišljenje je sasvim suprotno. Po meni subscription servisi mogu doneti samo dobro gejmingu. Baš kao što su streaming servisi doprineli eksploziji kvaliteta i žanrovske raznovrsnosti kod serija.
Moje misljenje je bas obrnuto, vodilo bi ka hiperprodukciji i jos vecem mediokritetu, tj. kod igara bi to konrektno znacilo Games as a service model uz MTX i sada moderni NFT's i cepaj grind/smaracinu do beskonacnosti. Doduse, sam trend ovog cak ni ne zahteva subscription model jer mnogi izdavaci uveliko rade na tome i promovisu kao buducnost igara, sto vec vidimo poslednjih par godina, samo eto jos bolje bi se uklopilo da sve moze uz neku pretplatu.

Nisam ljubitelj tih servisa i mesecnih pretplata. Gameri su po prirodi vecinom kolekcionari, kako fizickih kopija tako i digitalnih. Tako da je to i dalje prilicno neprihvatljiva opcija i zamena za vec postojece platforme.
Morace da prodje jos nekih desetak godina kako bi mogli da normalno u 60+ frejmova i max detaljima igramo najnovije naslove, a da to sve ne prekida i ne laguje. Kada se ta kasnjenja dovedu na zavidan nivo onda ce to biti primaljivo, ali da skroz zamene PC ili konzole tesko.

Zašto? Zato što tu više neće biti suština da se svi bore za isti dinar i takmiče da se napravi još jedan klon iste mehanike za istu publiku, već će suština marketinga biti u tome da servis za svaku nišu ponudi nešto. Tako da će se kod takvih servisa ulagati pare i u ideje koje te pare neće moći direktno da vrate, već će služiti indirektno da osobe što različitijih ukusa i profila privuku i zadrže na servisu.
Pa jeste subscription servisi su budućnost ali šta ako bude samo jedan subscription servis? I to u rukama kompanije kao što je MS.

Hm, zanimiljivo. Malo me strah za Sony, ali se nadam da ce opet iznjedriti neke ludacke naslove i fransize. Djeluje mi da su njihovi studiji nekako manje pregoreli, da su svjeziji po pitanju kreativnosti. Jer ove sto je MS pokupovao osim Ninja Theorya, Obisidiana i par nekih manjih, svi su bili na nekoj ivici propasti. Bethesda i fijasko sa FO 76 i FO 4, ukanalili su se. Blizzard tamo je luda kuca, svi rade preko one rabote, nema nikog od stare garde, sve neki novi klinci koji se manje bave igrama a vise nekim politickim agendama, nisu napravili krstenu igru godinama. Uvlacenje u dupe kinezima, razne cenzure, fokus na mobilnom trzistu... meh.
Ne bih se složio da Sonijevi studiji nisu pregoreli. Sve je to ispoliranije nego ikada, ali... što se tiče samih gejmplej mehanika praktično igraju na jednu usku formulu.

Čim obratiš pažnju na njihove naslove primetiš da su na gotovo sve naslove primenili Ubisoftovsku gejmplej mehaniku. Ja to nazivam lažna open world mehanika. Gde delove mape otključavaš sistemom tornjeva i gde na svakom delu mape radiš jedne te iste zadatke iznova i iznova na svakom delu mape. Ono što je Ubisoft pokrenuo sa AC serijalom i FC3, tera gotovo svaki noviji Sonijev naslov. Spajdermen, Days Gone, HZD, Tsushima, pa i GoW koji najviše iskače iz tog sistema... U suštini igraš jednu te istu mehaniku provučenu kroz novu temu. A to prestaje da bude zanimljivo.

Plus što stara pravila uopšte ne moraju da važe, recimo - blizzard je postao bedan - ok, ms sad ima Warcraft IP i može sa njim da radi sta hoće. Oformi novi tim od veterana ili pravi igru skroz drugog žanra ako hoće. Sve je na njima.

Ne bih se složio da Sonijevi studiji nisu pregoreli. Sve je to ispoliranije nego ikada, ali... što se tiče samih gejmplej mehanika praktično igraju na jednu usku formulu.

Čim obratiš pažnju na njihove naslove primetiš da su na gotovo sve naslove primenili Ubisoftovsku gejmplej mehaniku. Ja to nazivam lažna open world mehanika. Gde delove mape otključavaš sistemom tornjeva i gde na svakom delu mape radiš jedne te iste zadatke iznova i iznova na svakom delu mape. Ono što je Ubisoft pokrenuo sa AC serijalom i FC3, tera gotovo svaki noviji Sonijev naslov. Spajdermen, Days Gone, HZD, Tsushima, pa i GoW koji najviše iskače iz tog sistema... U suštini igraš jednu te istu mehaniku provučenu kroz novu temu. A to prestaje da bude zanimljivo.
Ovo je poprilicno tacno, nije komplet Ubisoft mehanika jer se i dalje ne zahteva ni na kakvim valutama unutar same igre, ali su samo jedan korak blize modernoj open world, par stotina sati okupiranja tudjeg vremena formuli.

Plus što stara pravila uopšte ne moraju da važe, recimo - blizzard je postao bedan ok, ms sad ima Warcraft IP i može sa njim da radi sta hoće. Oformi novi tim od veterana ili pravi igru skroz drugog žanra ako hoće. Sve je na njima.
To su sve samo lepe zelje, MS ni sa svojim internim studijima nije daleko pobegao od opobranih fransiza a kamoli ih nesto kreativno obogatio. Pogledaj samo poslednji Halo, Forzu, Gears, AOE i videces gde to sve vodi.

Tu se slažem potpuno, ali kad neko da 70 milijardi, to daje najozbiljniji mogući signal o tome kao gleda na gaming i razvoj igara.

Sve to što si nabrojao bi moglo da bude deo stare priče koju žele da promene, a može da se desi i da samo nastave, naravno.

Nisam ljubitelj tih servisa i mesecnih pretplata. Gameri su po prirodi vecinom kolekcionari, kako fizickih kopija tako i digitalnih. Tako da je to i dalje prilicno neprihvatljiva opcija i zamena za vec postojece platforme.
Morace da prodje jos nekih desetak godina kako bi mogli da normalno u 60+ frejmova i max detaljima igramo najnovije naslove, a da to sve ne prekida i ne laguje. Kada se ta kasnjenja dovedu na zavidan nivo onda ce to biti primaljivo, ali da skroz zamene PC ili konzole tesko.
Taj servis nije isključivo striming. Sve igre koje su u ponudi mogu da se skinu na konzolu,PC mali broj je za sada moguće strimovati.

Tu se slažem potpuno, ali kad neko da 70 milijardi, to daje najozbiljniji mogući signal o tome kao gleda na gaming i razvoj igara.

Sve to što si nabrojao bi moglo da bude deo stare priče koju žele da promene, a može da se desi i da samo nastave, naravno.
Ja pre vidim kao monopol i pokusaj zakljucavanja fransiza na odredjenu platformu radi sto veceg priliva novca. Samim tim kad su tolike pare ulozene sumnjam da bi se neko ozbiljno zezao sa AAA eksperimentalnim fransizama bez MTX i NFT a ne osigurao da ce doneti sto vise moguce novca.

Mislim kad pricamo o nekoj kupovini to je super kad tako veliki izdavac kupi mali studio i da im ogromna sredstva na raspolaganje da se dokazuju i proizvedu vrhunski proizvod. Ovo je sasvim suprotno od toga i na prvu loptu uopste mi ne deluje kao nesto pozitivno, ali opet, uvek postoji taj mali tracak nade.

Moje misljenje je bas obrnuto, vodilo bi ka hiperprodukciji i jos vecem mediokritetu, tj. kod igara bi to konrektno znacilo Games as a service model uz MTX i sada moderni NFT's i cepaj grind/smaracinu do beskonacnosti. Doduse, sam trend ovog cak ni ne zahteva subscription model jer mnogi izdavaci uveliko rade na tome i promovisu kao buducnost igara, sto vec vidimo poslednjih par godina, samo eto jos bolje bi se uklopilo da sve moze uz neku pretplatu.
Pa i meni se cini da bi to dovelo do jos veceg zasicenja, a to nije nimalo dobro. Odavno vec na Steamu postoje hiljade igara koje vjerovatno niko nikada nije odigrao niti ce.

Slazem se, ali i tome jednom dodje kraj. Nadam se. Nadam se da ce im neuspjeh sa FC6 ukazati na to.

Nesretni Cyberpunk je imao priliku da donese nesto novo na tom polju ali se mukica zestoko okliznuo. 🙂 Ne znam kako ce se ta open world mehanika razvijati, ne mogu da se setim nekog dobrog primjera, mozda je to Kingdom Come Deliverance dobar primjer, mozda ce to biti Star Citizen ( haha ko zna, ne treba ga otpisivati ), mozda nova Zelda... Mozda je to kombinacija survial igara (RUST, DayZ, Valheim..) sa nekim elementima linearne stroy progresije. Nije da ne mogu da nadju inspiraciju u nekim drugim igrama.

Znaš kako
Ja pre vidim kao monopol i pokusaj zakljucavanja fransiza na odredjenu platformu radi sto veceg priliva novca. Samim tim kad su tolike pare ulozene sumnjam da bi se neko ozbiljno zezao sa AAA eksperimentalnim fransizama bez MTX i NFT a ne osigurao da ce doneti sto vise moguce novca.

Mislim kad pricamo o nekoj kupovini to je super kad tako veliki izdavac kupi mali studio i da im ogromna sredstva na raspolaganje da se dokazuju i proizvedu vrhunski proizvod. Ovo je sasvim suprotno od toga i na prvu loptu uopste mi ne deluje kao nesto pozitivno, ali opet, uvek postoji taj mali tracak nade.
U trenutnom sistemu i najveći izdavači mogu paralelno da razvijaju svega par naslova paralelno.

Baš iz tih razloga svi bacaju sve karte na ono što misle da će im doneti najlakšu instant zaradu i tuku se na istom polju za jednu te istu publiku, praveći jedne te iste igre.

E sad zamisli neki pandan bolji i od NF-a, gde jedan izdavač na godišnjem nivou može da izbacuje deset, petnaest, dvadeset... AAA naslova.

Neće ići na to da sami sebi budu konkurencija, neće razvijati deset naslova istog tipa. Tu više ne moraju za svaki naslov da gađaju najširu publiku, već da svaki ima neku svoju. Da ciljaju raznovrsnost.

Po meni je potrebno sa jedne strane ukrupljavanje sa izdavačke strane i povećana nezavisnost sa strane razvojnih timova.

Nazad
Vrh Dno