Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Zna neko kako se ovo povezuje na dve faze sa trofaznim kablom
ima L1,L2,L3,N1,N2, dobio i neke sinice bakarne 3 komada
evo slike na jednu obelezio crvenim mozda se nevidi lepo pa obelezio
gde idu ove sinece gde ide dve faze i nula
IMG_20210518_203407268.jpg
223.jpg
IMG_20210519_013407899_MP.jpg

Očigledno može da se veže na tri faze. Iskoristi sve tri.

Na L1, L2 i L3 vežeš tri faze, jednu po jednu. Obično crna braon i siva. Tu redosled nije bitan.
Na N1 i N2 vežeš nulu, staviš most između N1 i N2 (jedan od tih što si dobio). Najčešće plava žica iz kabela.
Uzemljenje vežeš na uzemljenje. Najčešće žuto-zelena.
Dobro pritegni žice tim šrafovima.
Nadam se da ti je 3F utičnica u zidu dobro povezana, da nisu pobrkani nula i uzemljenje (dešava se priučenim majstorima). :(

Ali, batali šta ti kaže neko na forumu, i pogledaj u uputstvu kako se povezuje. Sigurno piše.
Ako si iole nesiguran, zovi majstora da poveže.

Licnasti kabel bi trebalo hilznom povezati na te šrafove na ploči, a to verovatno nemaš.
(Čak bi i majstora koji nema alat za to trebalo ispratiti iz kuće)
...mada, ako si kupio gotov kabel, verovatno već ima hilzne na krajevima. :unsure:

Ploča se samo ubaci da leži u otvoru na radnoj ploči. Ne može ispasti. Nadam se da ne montiraš kuhinju u avionu. :p

... ... ...

edit: Ja inače za ovakve jače potrošače, preferiram povezivanje preko kutije stalnog priključka. Bolja je veza, ali stvarno nije za ne majstorske kuće.

Poslednja izmena:
Pogledaj u specifikaciji da li su predvidjene "žabice". Moguće je da ide zaptivna traka i silikon za visoke temperature. U uputstvu mora gde su ugradbene mere moraš da imaš i način montiranja.

Hoće čovek na 2 faze jer mu treća ide za rernu. U uputstvu imaš sve ali treba pročitati, ako ne razumeš šemu uslikaj pa okači fotku sa načinom na koji hoćeš da povežeš. Trebalo bi da bude L1 i L2 faze, nula N1 sa mostom na N2 i uzemljenje

Da dopunim za povezivanje jer u brzini sam kucao, trebalo bi i most na L2 i L3. Da napomenem tako je standardno ali bez šeme ništa.

Ako već ima priključak za sve tri faze, treba da koristi tri faze.
Rerna je uglavnom na drugoj posebnoj monofaznoj utičnici, a na kojoj je fazi, može ali ne mora biti bitno. Iole pametan majstor će 3F utičnicu vezati na 3 osigurača, a za rernu će predvideti monofaznu utičnicu na posebnom osiguraču. Tada je ploču ok vezati 3F.
Nije mudro savetovati ovako na forumu baz uvida u konkretan slučaj na licu mesta.

...uvek je bolje da to radi majstor. Ako je nova kuća/stan, onda onaj majstor što je radio celu instalaciju.

Vlado, ako ti pogled na ove priključke i u uputstvo nisu odmah jasni, možda najbolje da batališ da to radiš sam.

Zna neko kako se ovo povezuje na dve faze sa trofaznim kablom
Verovatno su utičnice tako planirane odnosno predvidjen je klasičan šporet. Napisao sam ništa bez šeme. Nisam ih nikad otvarao ali po šemama je podeljena na 2 dela i sama grejna tela se napajaju sa 2 faze (L1 i L2) a L3 se koristi za komande.

U uputstvu za ploču bi trebalo da bude šema dimenzije otvora za postavljanje. U mom uputstvu su dimenzije a X b Gde je za a i b dozvoljeno odstupanje -0/+2mm.
Ploča ima neke žabice, ali bez njih bi u tom opsegu stajala fiksno.

Ta Gorenje ploča se montira bez "žabica" te se i ne isporučuju. Ide zaptivna traka i silikon otporan na temperaturu. Ako vas mrzi da čitate upustvo u papirnoj formi ima ga na netu na svakom koraku.

Ja se izvinjavam sto se ranije nisam javio bio u zurbi bio van kuce, plocu povezao serviser iz gorenje ta usluga kosta 1200 din povezivanje i ugradnja ploce
evo da objasnim kako povezao plocu za one koji ne znaju nisam slikao jel bilo sve u zurbi ali objasnicu uz ovu sliku
1- Faza jedna
2- Faza druga
3- Nicemu ne sluzi samo za ukras stavljeno samo da zbuni
4- Nula Ide ona sinica bakarna i naravno kabli nula
5- Nula Ide ona sinica bakarna
6- Uzemnjenje
IMG_20210518_203407268.jpg

Evo video snimio GORENJE IS645BG,snimano je mobilnim bez stalka i bez jakog osvetljenja sto znaci namucio se, telefon u ruku snimao i trazio ugao da bi se lepo videlo koristio neku stonu lampu nije jaka mnogo para mi zamagljuje kameru fokus bezi ko misevi pred nuklarni udar pa ga jurim videcete trudio se koliko umeo i znao nisam neki ekspert za snimanje u stvari i ne znam da snimam to je sto je.

Jos nisam kupio posudje za indukciju mislim serpe, serpu pozajmio od druga dao mi neku teska serpa 3kg kaze ne koriste je,ja pozajmio snimio video i vratio serpu pa kada kupim serpe za indukciju snimicu i ostale opcije snimio ovaj video koji cete videti imam jos jedan koj nisam ubacio tu ima dodatne IQ funkcije.

Stavio na ringlu od 160mm serpu, kod mene u upustvu pise da na 160mm minimalni precnik posude moze 90mm ali moja ploca prihvata i 70mm dzezvu probao to jest od 7cm
Imam na ploci stepen snage od 0 do 9 evo slike,
Bez naslova.png
Kod mene krcka lagano od 5 do 6,5 i lepo krcka tiho nije nervozna kao beko ploce da ima stop par sekundi i da opet krene da krcka vec ravnomerno krckanje na 7 krcka jace vec 8 i 9 je jako krckanje bas vrije voda
Zasto ovo pisem nije mi jasno zasta sluzi 1,2,3 i 4 , 4 bas lagano krcka kad se poklopi sa poklopcem i nema da kipi video mehurice preko poklopca to kontam stavim supu ili spagete pustim da zavri stavim na 4 poklopim i ne razmisljam da ce da pokipi. Ali 1 i 2 kada ce da podgrejem rucak ili nesto iz frizidera za 3 sata,3 ok odmrzavanje.
Ja ovo pisem samo na osnovu iskustva sa pozajmnjenom serpom od nekih 6h igranja sa plocom jos se nisam upoznao sa plocom niti isporobao sve funkcije niti kuvao nesto na njoj tako reci ni kafu nisam skuvao jos koristim stari sporet sa cetri ringle dok ne kupim posudje za indukciju, dzedzve 2 narucio u metalac treba da stignu one crvene emajlirane pise da mogu za indukciju i tako mi rekli u metalac da mogu jedna za 2 kafe i druga veca za 4 kafe dovoljno.Imam ja serpe lagane su aluminiumske imam i stare emalirane ali njih necu da koristim na novoj ploci vec samo novo posudje.

Moze pomoc koje posudje da kupim mislim serpe da su dobre za indukciju?
Ako moze link tih serpi ili gde vec ima da se kupe da vidim cenu pa da porucim.

Ilke KV ,ako hoces i ti uradi video da vidimo kako je kod tvoje ploce​

Evo video indukcione ploce GORENJE IS645BG

Poslednja izmena:
@vlada951
Trojka je za treću fazu predvidjena a tvoja furuna izgleda može da radi na mono ili 2 faze. Takav način vezivanja je i prikazan u uputstvu koje si dobio.

@vlada951
Trojka je za treću fazu predvidjena a tvoja furuna izgleda može da radi na mono ili 2 faze. Takav način vezivanja je i prikazan u uputstvu koje si dobio.

L3 vrlo lako može biti da ne služi ničemu, baš kako se serviser vezao, jer kada se pogleda unutra prema elektronici, ništa ni nije vezano na L3 priključak. Podsetilo me da sam baš to video davno na Gorenje običnoj ugradnoj ploči sa 4 ringle. Postojao je L3 priključak jer je priključna kutija standardna trofazna, ali sa tog L3 nije bilo žičane veze dalje prema unutra. Koristilo se L1 i L2, a tako je pisao i u uputstvu.

Jos nisam kupio posudje za indukciju mislim serpe, serpu pozajmio od druga dao mi neku teska serpa 3kg kaze ne koriste je,ja pozajmio snimio video i vratio serpu pa kada kupim serpe za indukciju snimicu i ostale opcije snimio ovaj video koji cete videti imam jos jedan koj nisam ubacio tu ima dodatne IQ funkcije.

Stavio na ringlu od 160mm serpu, kod mene u upustvu pise da na 160mm minimalni precnik posude moze 90mm ali moja ploca prihvata i 70mm dzezvu probao to jest od 7cm
Imam na ploci stepen snage od 0 do 9 evo slike,

Kod mene krcka lagano od 5 do 6,5 i lepo krcka tiho nije nervozna kao beko ploce da ima stop par sekundi i da opet krene da krcka vec ravnomerno krckanje na 7 krcka jace vec 8 i 9 je jako krckanje bas vrije voda
Zasto ovo pisem nije mi jasno zasta sluzi 1,2,3 i 4 , 4 bas lagano krcka kad se poklopi sa poklopcem i nema da kipi video mehurice preko poklopca to kontam stavim supu ili spagete pustim da zavri stavim na 4 poklopim i ne razmisljam da ce da pokipi. Ali 1 i 2 kada ce da podgrejem rucak ili nesto iz frizidera za 3 sata,3 ok odmrzavanje.
Ja ovo pisem samo na osnovu iskustva sa pozajmnjenom serpom od nekih 6h igranja sa plocom jos se nisam upoznao sa plocom niti isporobao sve funkcije niti kuvao nesto na njoj tako reci ni kafu nisam skuvao jos koristim stari sporet sa cetri ringle dok ne kupim posudje za indukciju, dzedzve 2 narucio u metalac treba da stignu one crvene emajlirane pise da mogu za indukciju i tako mi rekli u metalac da mogu jedna za 2 kafe i druga veca za 4 kafe dovoljno.Imam ja serpe lagane su aluminiumske imam i stare emalirane ali njih necu da koristim na novoj ploci vec samo novo posudje.

Moze pomoc koje posudje da kupim mislim serpe da su dobre za indukciju?
Ako moze link tih serpi ili gde vec ima da se kupe da vidim cenu pa da porucim.

Odlično je što Gorenje radi kako treba, tj. nema tih jasno vidljivih start-stop perioda. Dakle, Gorenje indukcione ploče su za preporuku, po tom kriterijumu.
(Gorenje jeftini indukcioni rešo radi kao i svi slični jeftini rešoi, vidljivi prekidi...)

Podeoci 1-3 su za održavanje toplog, ili za baš duga kuvanja.
Kada baš dugo kuvaš veću količinu nečeg, domaća supa ili pasulj npr. u većoj količini, kada se duuugo kuva i kada se sve dobro progreje, i nivoi manji od 4 mogu biti dovoljni za sporo krčkanje.

Ne žuri sa kupovinom drugih sudova, prvo probaj kako rade sudovi koje već imaš. Verujem da će ih većina raditi.
Od novih, gotovo sve što ima oznaku rada na indukciji, radiće dobro. Imaš i onaj test sa magnetom.
Postoje priče da ima fake kineskih sudova za indukciju, ali to je vrlo retko.

Nije mi jedino jasno zašto Gorenje isporučuje 3 mosta, smešno sa njihove strane. Jedan most je standardno za nulu (N1-N2) dok se drugi koristi ako su dve faze u pitanju (premošćava se L2 i L3) a treći se koristi ako je monofazni priključak (pravi se veza L1-L2 uz postojeću vezu L2 i L3).

@@vlada951
Da ti objasnim, sve indukcione ploce rade na monofaznu ili dvofaznu struju to jest na dve faze ne mogu raditi na tri faze jer nisu tako napavljene barem za nase trziste
Zasto to buni ljude trofazna struja, zato sto smo 50g unazad svi koristili elektricne sporete koj imaju cetri ringle i relnu i oni su imali mogucnost da se povezu na trofaznu struju ili na monofazni.
Ko nije imo trofaznu vezivano je na monofaznu i nije mogo da koristi vise ribgli i relnu jer su ispadali osiguraci i sklopke ljudima, a ko je imao trofaznu on je mogo da koristi vise ribgli i relnu u isto vreme.
1- Dve ringle levo su isle na jednu fatu (L1)
2- Dve ringle desno su isle na drugu fazu (L2)
3- Relna je isla na trecu fazu (L3)
4- Nula
5- Uzemnjenje
8648484.jpg

Sada imamo posebne ugradne ploce imamo posebne ugradnu relnu
Ugradna ploca
1- Levo dve grejne zone idu na fazu jedan (L1)
2- Desno dve grejne zone idu na fazu dva (L2)
3-Obe faze koriste istu nulu (N1 i N2)
4- Uzemnjenje
Tako da treca faza nema L3 nije povezana sa plocom stoji sraf tu tako se pravi prikljucak nikakvu funkciju nema sa plocom nema dovod nikakav unutra, mozes ti povezati tu trecu fazu nista ne dobijas vec samo si zarobio fazu i nicemu ne sluzi.
151-12.jpg

Ta treca faza moze se iskoristiti za relnu ili bilo sta drugo jer relna ugradna radi na monofaznu struju
134237_5f2017e15581f.png

Valjda sam ti sad objasnio ako svatas to je lepo reko i NShappy i on ti je objasnio
L3 vrlo lako može biti da ne služi ničemu, baš kako se serviser vezao, jer kada se pogleda unutra prema elektronici, ništa ni nije vezano na L3 priključak. Podsetilo me da sam baš to video davno na Gorenje običnoj ugradnoj ploči sa 4 ringle. Postojao je L3 priključak jer je priključna kutija standardna trofazna, ali sa tog L3 nije bilo žičane veze dalje prema unutra. Koristilo se L1 i L2, a tako je pisao i u uputstvu.

Izgubio edit moram ovako izvinjavam se
Da i ovo kazem
Nije mi jedino jasno zašto Gorenje isporučuje 3 mosta, smešno sa njihove strane. Jedan most je standardno za nulu (N1-N2) dok se drugi koristi ako su dve faze u pitanju (premošćava se L2 i L3) a treći se koristi ako je monofazni priključak (pravi se veza L1-L2 uz postojeću vezu L2 i L3).
Zato sto im lakse da prave sa jednim srafom vise nego manje mozda u rusiji ili nekoj drugoj zemnji mozda ide na tri faze ili mozda imaju i program gde spajaju relnu i plocu ta treca faza L3 sluzi za relnu mislim *** ne radim u gorenje da znam tacnu informaciju.Lake je imati deo vise nego manje od viska glava ne boli ali kad zafali to je muka ne moze se zavrsiti posao i zato im lakse da tako prave sigurno nece praviti bar te klemice srafove za svako trziste posebno i praviti sebe trosak vec stanca ugraduje i to je to

Hteo sam da pitam gde ovo ima da se kupi sto se stavi na poklopac i komunicira sa plocom i onda ne moze nista da pokipi evo video

rp-samodejni-nadzor.png maxresdefault.jpg

NShappy

Ne žuri sa kupovinom drugih sudova, prvo probaj kako rade sudovi koje već imaš. Verujem da će ih većina raditi.
Od novih, gotovo sve što ima oznaku rada na indukciji, radiće dobro. Imaš i onaj test sa magnetom.
Postoje priče da ima fake kineskih sudova za indukciju, ali to je vrlo retko.
Koje ti posudje koristis za indukciju gde kupovao koje ja da kupim
Dobro ovo iz metalac ili ima nesto bolje
Jer ne ostavlja te fleke kad se kuva rucak pa odstoji i onda serpa pusta fleke cuo za to kazu to nije zdravo ni dobro
Preporuci nesto iz svog iskustva ti ili biko ko drugi da vredi

Izgubio edit moram ovako izvinjavam se
Da i ovo kazem

Zato sto im lakse da prave sa jednim srafom vise nego manje mozda u rusiji ili nekoj drugoj zemnji mozda ide na tri faze ili mozda imaju i program gde spajaju relnu i plocu ta treca faza L3 sluzi za relnu mislim *** ne radim u gorenje da znam tacnu informaciju.Lake je imati deo vise nego manje od viska glava ne boli ali kad zafali to je muka ne moze se zavrsiti posao i zato im lakse da tako prave sigurno nece praviti bar te klemice srafove za svako trziste posebno i praviti sebe trosak vec stanca ugraduje i to je to

Hteo sam da pitam gde ovo ima da se kupi sto se stavi na poklopac i komunicira sa plocom i onda ne moze nista da pokipi evo video

Pogledajte prilog 307840 Pogledajte prilog 307841

NShappy

Koje ti posudje koristis za indukciju gde kupovao koje ja da kupim
Dobro ovo iz metalac ili ima nesto bolje
Jer ne ostavlja te fleke kad se kuva rucak pa odstoji i onda serpa pusta fleke cuo za to kazu to nije zdravo ni dobro
Preporuci nesto iz svog iskustva ti ili biko ko drugi da vredi

Metalac Mehrzer je odličan.

@vlada951
Nije mi jasno pitaš ovde kako se povezuje ploča pa objašnjavaš kako radi i kako se povezuje ista ali zoveš servisera da odradi.. Pogledaj malo kako se povezuje npr Miele ploča a i šemu vezivanja za tvoju ploču na trofaznu struju jer postoji u korisničkom uputstvu.

Vlado, već je razjašnjeno više puta kako se ploča vezuje.
Uostalom, 2x detaljnije je objašnjeno u uputstvu svake ploče nego što smo ovde razvodnjili priču. Objašnjenje iz uputstva je sasvim dovoljno jasno.
Kome to nije dovoljno da bezbedno poveže ploču, ne bi ni trebalo sam da pokušava.

L3 priključak, čak i kada se ne koristi unutar ploče, tu je da se petožilni kabel sa standardne 3f utičnice bezbedno veže tako da ne mora jedna žica (treća faza) da se posebno skraćuje, obmotava izolirkom, il' ne daj bože ostavi tako da visi ili "veže negde..."

IQook dodatak na šerpu što pitaš je wireless temperature sensor... Da li si uopšte pročitao uputstvo za tvoju ploču?!?
To je samo za najnaprednije ploče i tvoja ploča najverovatnije nema mogućnost rada sa njime. Isto je što i Bosh PerfectCook senzor. Radi samo sa pločama koje imaju prijemnik za taj senzor. Ako nemaš to spomenuto u uputstvu, i ako na ploči nema taster za uparivanje, ne možeš ni korisititi te senzore.

Sudovi?!? Kupi bilo koje moderne Inox, stone/ceramic coating, ili emajlirane sudove (prednost inox), deklarisane za indukciju. Danas je 99% novih sudova "induction ready".
I inox i ovi sa keramičkim ili tzv. stone prevlakama (to su komercijalni nazivi, ali sve je slično) su sasvim ok.
Metalac inox su svi dobri i kvalitetni. Serije do serije se razlikuju u dizajnu i kvalitetu završne izrade. Ali u kontakt sa hranom dolazi smo kvalitetan inox.

Mi u kući, full inox koristimo baš za kuvanje. Ako se prži, dinsta i ukuvava, koristimo keramičke.

Probaj prvo stare sudove. Ne bacaj one što rade, ako su iole ok.

Kako je Kinez, iz nekog potpuno neobjašnjivog i nebuloznog razloga, opseg 81-109 °C za režime rada Mi rešoa po zadatoj temperaturi softverski zaključao u Xiaomi Home aplikaciji, odnosno u njenom plugin-u za Mi rešo - Rusi sa 4PDA foruma su "debug-ovali" main.bundle fajl i ne samo uključili taj opseg, već i omogućili korake od po 1°C na temp. skali (izvorno su po 5°C).

"main.bundle" fajl se može skinuti ovde. Ko nema nalog na 4PDA, upload-ovao sam ga ovde. Raspakovati ZIP, je li.

Path je - /data/data/com.xiaomi.smarthome/files/plugin/install/rn/neki-7-cifreni-broj/jos-jedan-7-cifreni-broj/android/main.bundle

Sačuvati (prekopirati negde) originalni, engleski "main.bundle" fajl, pre nego se prepiše ovim ruskim.

... Možda je neophodno i nasilno isključiti Mi Home aplikaciju i pobrisati joj keš. U svakom slučaju nije zgoreg.

Interfejs rešo plugin-a će sada biti na ruskom, što nije ništa strašno ni za takvo korišćenje... Ali mogu se i napraviti custom temp. režimi rada za neke željene temperature (do 8 ih se može memorisati i u samom rešou), a onda vratiti nazad originalni, engleski main.bundle fajl. - Interfejs će se vratiti na engleski, a custom režimi će ostati sačuvani, jer se oni čuvaju online, na Xiaomi-jevim serverima. Ako bi npr. instalirali Mi Home aplikaciju na neki drugi telefon i ulogovali se istim email-om/Mi account ID-em - napravljeni custom režimi bi bili tu.

Ovo se odnosi na root-ovane telefone... zbog pristupa /data/data/ folderu, je li. Ko nema root-ovan telefon, može ovde skinuti Mi Home aplikaciju, koju je Rus opravio tako da, pored ostalog, plugin-e i njihove fajlove preusmerava na Internal shared storage. Dakle, sa instaliranom ovom aplikacijom, path "main.bundle" fajla bi bio npr...

/storage/emulated/0/Android/data/com.xiaomi.smarthome/files/plugin/install/rn/neki-7-cifreni-broj/jos-jedan-7-cifreni-broj/android/main.bundle

... ili nešto slično. Zavisi od telefona, verzije Androida itd.

O situaciji sa i Phone-ima i iOS-ima ne znam ništa.

Sve radi kako treba. Pojma ne znam zašto je Kinez softverski isključio ovaj opseg?! Možda Kinezi samo prže bube, pangoline, šišmiše... a ništa ne kuvaju na vodi? Aj' 100-110°C, ali 80-100°C je najvažnije za npr. krčkanje sarme, pasulja isl. U "Offical modes"-ima postoji npr. modus za kuvanje mleka - radi na 85°C... A ti ako hoćeš da napraviš neki svoj Custom mode - ne može 85°C?!?! Pojma nemam... Uglavnom su Ruje sve popravili.

Ovaj "main.bundle" je u suštini običan UTF-8 TXT fajl. Lako bi se mogle prepravke, koje su Rusi napravili, prepisati u engleski fajl... Ili obrnuto, u ovom ruskom fajlu upisati/prepisati engleske reči koje se pojavljuju u interfejsu plagina. Ali mene to mrzi. Ako neko to napravi, neka okači ovde :)

Prebacio sam ovo na engleski. Ako nekoga zanima - https://cloud.mail.ru/public/GhAn/j2pmDQUgY/

Razmišljah da uzmem Mi indukcionu ploču, vidim na akciji je. Međutim ovo dugme na sredini mi se nimalo ne sviđa. Čim nešto iskipi, može tu da završi a nije zgodnoz a čišćenje. Može li preporuka za neku drugu indukcionu ploču? Idealno da se može kontrolisati preko telefona.

Jedno pitanje za strucne,sta manje struje potrosi za kuvanje kafe,indukciojna ploca ili elektricna dzezva?

Pitanje za vlasnike Mi indukcione ploče...da li vaš uređaj proizvodi visokofrekventan zvuk dok je uključen u struju, znači zvuk se čuje i kada je uređaj u stand by modu?
Zvuk je intenzivniji kada se uređaj poveže na wireless mrežu.

Jel zna neko okvirno i da li je uopste isplatljivo da se zameni staklo na ploci za kuvanje? Brat je polomio neku gorenje 2-3 godine staru obicnu nije indukciona. Naravno u Bg (i okolini)?

Definiši šta je "isplatljivo". Staklo za Electrolux indukcionu ploču je 22500RSD, zajedno sa isporukom na kućnu adresu. Zamena je 5 minuta posla. Ploča nova je oko 50K.
Generalno, pozvati par servisa, saznati cene dela i usluge, pa odlučiti.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno