Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Treba verovatno da imaju radničku savet, pa izbor komisije, pa odobravanje dnevnice za službeni put... Kretenizam :)

U osnovi to jeste tipican simptom problema sa el. instalacijom, kad jedna grupa potrosaca ne radi (dve ringle). Tako da je sasvim moguce da je problem el. instalacija.

Firma od koje sam kupio sporet nemaju ovlascenog elektricara .Moras prike da se snadjes,takav je odgovor bio.Ja bih voleo da mi posalju marketing menadzere.Sa tim picopevcima znam kao se izlazi na kraj.Znaju samo tri recenice napamet naucene i nista preko.A prodavac je tu da pravi guzvu i nista vise.
U osnovi to jeste tipican simptom problema sa el. instalacijom, kad jedna grupa potrosaca ne radi (dve ringle). Tako da je sasvim moguce da je problem el. instalacija.
El.instalacija nije sigurno,vec sam pisao.Istu instalaciju i isti prikljucak,trofazni,koristio je i stari Alfa sporet.Otisao je uspravno u penziju.
Kod novog sporeta ne rade dve ringla i treca manja 16cm samo podgreva vodu.Na sporetu pozadi ima lepo postavljena slika za tri vrste prikljucka.Elektrcar je uradio za trofazni priklucak.

Poslednja izmena:
Nema tu nikakve filozofije, niti mogućeg ili nemogućeg.
Ima potrebnu struju na priključku u šporetu, onda je šporet neispravan.
Nema struju na priključku, onda je instalacija u pitanju, a to je eliminisao električar.
Ne znam šta tu ima još da se mrsi, isto će i taj što ga pošalju jedino moći da uradi i proveri.

Ne moze na osnovu slike da se to utvrdjuje, a iskreno na osnovu opisanog postoji sumnja u ispravnost instalacije. Uostalom zasto OP ovde pita za ispravnost instalacije ako misli da je sporet fabricki neispravan.

Nema tu nikakve filozofije, niti mogućeg ili nemogućeg.
Ima potrebnu struju na priključku u šporetu, onda je šporet neispravan.
Nema struju na priključku, onda je instalacija u pitanju, a to je eliminisao električar.
Ne znam šta tu ima još da se mrsi, isto će i taj što ga pošalju jedino moći da uradi i proveri.
Nije uvek tako crno-belo. Opisao sam ranije moj slučaj, sa neispravnom (novom) utičnicom. Bez opterećenja, sve deluje OK: i u utičnici i na ulazu u ploču ima struje (odnosno napona). Kad se ploča uključi, sve OK. Kad se uključi neka od ringli, ploča javi grešku. Nakon zamene utičnice, ploča radi ispravno.

Pozdrav

E sada nemam tek pojma. Računam da kada nešto neko poveže onda i isproba. Ako ne radi onda proveri svoje povezivanje.
Dalje od toga ne može zbog garancije uređaja.
Hajde videćemo šta kažu. Jesu opterećene te utičnice ali ne vidim neku magiju tu. Sve se to lako ispita instrumentom.
Može da bude na kraju da nije dobra šerpa 🙂

Bicete informisani o svemu.Jedva cekam da mi zakazu dolazak.
Moja zena da bi seftelisala sporet nije kupila serpu vec tiganj.

Ume i instrument da slaže itekako a kamo li ispitivač. Električar je trebao na samoj tablici šporeta da meri medjufazni napon na sve tri faze i kada se optereti šporet tj. uključe svi potrošači, ako pokaže uredno 380 onda je vezivanje uradjeno ispravno.

Bio je majstor iz servisa "Dekster"koji je ovlascen i za "Hansa"sporete.Poverio povezivanje na struju.Proverio ploce i rernu.Sve je upravo onako kako sam ja opisao.Skinuo zadnji lim i celu idukcionu plocu.Okrenuo naopako da bi dosao do elektronike.Skinuo zastitu i odmah uocio da je kondezator,koji je malo veci i crvene boje izgoreo.Rekao mi je da se desava prilikom prvog ukljucenja bas on izgori.Napravio zapisnik,sklopio sporet i rekao da cu biti obavesten za dan dva o sledecim koracima.Bice obavesten i servis u Bg kao i firma koja je isporucila sporet.Sve u svemu igranka se nastavlja a ja i dalje moram da cekam da se procedura okonca.

Uzmi pare nazad i kupuj nešto drugo.

Upravo sam dobio iz Hansa fabrike da mi je odobrena zamena za novi.Ne idu preko posrednika vec dolaze direkt od uvoznika strucnjaci.To znaci skidanje neispravnog i postavljanje novog.U korespodenciji sa servisom diskretno su priznali da je postojao problem koji se desio na sporetu.Insistiracu da pored prikljucenja na mrezu i sve opcije ukljucenja probaju.Mislim na sve cetiri ringle posebno i naravno rernu sa svim grajacima i ventilatorima.
Uzmi pare nazad i kupuj nešto drugo.
Trazio bih ja pare ali od 50cm sirine samo Hansa pravi.

Stigo novi Indukcioni sporet.Za sada sve funkcionise.Kao i prosli put od obecanog ovlascenog majstora za prikljucenje i prvu probu ni traga.Naravno iz firme su rekli da salju i samo sto nije stigao.Morao sam isto kao i prosli put sam da se snadjem.

Zamolio bih iskusnije sa foruma da mi pojasne sledecu situaciju.Da li treba da indukciona ploca kuva vodu neprekidno na izabranoj temp8-9?I da li treba na nizim temp. od 1-7 ciklicno ukljucuje indukciju?
Pa kako ce moja zena da krcka sarme ili punjene paprike kada se stalno uklucuje i iskljucuje?

Upravo tako i treba da radi, kao što radi i običan šporet sa ringlama i staklokeramicka ploča. Ti intervali su možda manji od sekunde izmedju on/off, tako da se ne sekiraj za sarmu, krčkace se na tihoj vatri bez problema.

To rešava dobra šerpa sa debelim dnom. Njena termalna inercija je tolika da bi moglo da prekida na 10 sekundi, a ne na deo sekunde.

• Like
Reagovanja: nuk
Ja pričam i ringlu a ne o šerpi.

Da tako rade inukcione plotne, ispod 1000 W se uključuju i isključuju. Skrčka se sarma bez problema.

E sada mi je lakse..;).Hvala svima na savetima.Javljam se ja ponovo.Booster mi je interesantan.Prvo da isprobam hrskavi lebac sa vodom na dnu rerne.Ima jos mnogo toga da isprobam.Steta sto nema wi-fi pa sa daljine da kuvamo.Jbm ti tehnologiju.:cool:

Moja Bosch ne radi tako, vec konstantno greje. Serija 6 PIF645FB1E

Prethodna no-name je radila ukljuci/iskljuci.

Hansa nije bas no name ali tako radi.On-off,on-off i tako dalje.Bosch je naravno bolji ali i duplo skuplji.

Naravno da i Bosch radi po istom principu, samo su intervali kratki i dosta je sve to nečujno.

A plus je značaj toga sa start/stop intervalima jako precenjen ako se ima iole kvalitetnije posuđe (a uglavnom i ako se nema 😁)

A krastavac onda, treba ozbiljno ulaganje u sudove. Na kraju ispadne ozbiljna investicija.

Temperatura vrijuće vode je svakako 100c, na koliko god da ste napanjili ili smanjili. Tako da što se samog procesa kuvanja tiče ne smetaju intervali. Za stvari koje se "krčkaju" postoje i oni slow coocker-i koji ni ne zagreju do 100c pa ipak skuvaju. I bolje...

A krastavac onda, treba ozbiljno ulaganje u sudove. Na kraju ispadne ozbiljna investicija.
Ne mora da znači. Posuđe može da napravi razliku kod loše modulacije ploče na manjim snagama. Ako je posuda sa tankim dnom, može da se desi da na manjim snagama dolazi do prekida u vrenju tečnosti. Ukoliko je modulacija iole krštena, do ovoga ne dolazi. Imam Electrolux ploču - na manjim snagama voda neprestano vri, bez obzira da li je šerpa sa tankim ili debelim dnom.
Naravno, posuđe mora biti od magnetnog materijala, a to je svo staro emajlirano posuđe, kao i skoro sve novo inox posuđe. Stare serije Zepter-a (imam neke iz '92-ge) nisu magnetne i ne rade na indukciji.
Pozdrav

Jeftine rade sa on/off, kao na primer ova super jeftina iz Lidl-a, meni se to ne sviđa, čas vri sekund, čas ništa, čas vri, čas ništa, i tako u krug.
Electrolux ploča ne radi tako, na manjim jačinama drži konstantno, tj. krčka istom jačinom na koliko se podesi.
I jedno i drugo je upotrebljivo, za kućnu svakodnevnu upotrebu za preporuku je bolja koja ne modulira sa on/off.
Onako na prvu, mislim da ova on/off bi pravila problem sa grejanjem mleka koje na primer ume lako da zagori, supa, sarma i slično ne bi trealo da ima problema.

Mislim da sve rade on/off. I Electrolux radi on/off, ali je učestanost ciklusa veća (odnosno intervali su kraći), pa se manje primeti. Napr. lošija drži 2 sekunde uključeno pa 2 sekunde isključeno; bolja drži 1 sekundu uključeno, pa 1 isključeno. U proseku, količina isporučene energije je ista, ali je kriva isporuke drugačija - ravnomernija je kod bolje ploče.
Pozdrav

Ja reših da kupim seriju 6 od Boša, ali standardnu staklo-keramičku.

Nazad
Vrh Dno