Šta je novo?

iMac 27 - da li jos uvek imaju problem sa display-om?

a za cega sluzi MacBook Pro? za surf? koliko ja shvatam pro je za posao ne za surf i muziku. ili se pod posao misli kucanje u wordu?

To sam i ja hteo da pitam, cemu ono Pro u nazivu, ako je to desktop replacement masina kao sto neko u nekom thread-u rece?

Sto se samog problema tice, to je jedan od uzroka koji me odvratio od kupovine iMac-a, mislim da je ipak nedopustivo da hardware tog cenovnog ranga ima takve probleme sa zagrevanjem. Mislim da je to veliki propust Apple inzenjera, nema veze sa kvalitetom hardware-a koji se ugradjuje.

Pro mašina znači da je mašina namenjena, a dozvolite da interpretiram tako Appleovu filozofiju, profesionalnim korisnicima, tj. ljudima koji zarađuju leba radeći nešto što ima veze sa računarima ili samo NA računarima.

To nigde eksplicitno ne navodi da li se radi o lekaru, koji će da vodi listu pacijenata u Excelu, o fotografu, koji će da otvara Aperture i u njemu na 50% procesorske snage da tumba fotke tamo vamo ili o montažeru koji bi da mu ta mašina radi 24h neki rendering.

Zato kažem da je lud onaj ko se žali na temperaturu laptopa, očekujući neko super hlađenje, jer je bože moj, on to iskeširao dobro. A je li i serveri moraju biti u klimatizovanim prostorijama, sa dodatnim hlađenjem? Je li i desktop mašine, sličnih procesora imaju dosta bolje hlađenje?
Kupite neku dodatnu podlogu sa kulerima i eto vam jedan problem manje u životu.

Zatim, Pro u nazivu može i da se odnosi na hardver, koji u najvećoj meri ne treba onoj populaciji koja nije Pro, Savvy, Advanced i sl. Express card slot, FW800 i šta znam da li je bio još neki konektor.

Poenta priče je da kad kupite LAPTOP na kome piše Pro, to niti vas čini nekakvim Profesionalcem (možda vam samo kao i meni treba FW800), niti je laptop radna stanica. Ako i izgura posao nekog heavy renderinga, onda cenu plaćate vlažnim dlanovima i visokom temperaturom mašine.

ja ako dajem 1500+ eura za racunar ne zelim da se bakcem glupostima i da dokupljujem neke podloge da se ne bih opekao na kuciste od te masine, pretpostavljam ni ti :) ne moze (bolje reci ne sme) masina od 1500+ eura da ima neko prosecno hladjenje.

niko mi nije odgovorio koje (cije) napajanje je u iMac?

Poslednja izmena:
Znaš moj stav po pitanju tvog problema...pogrešan si računar kupio. Ako ti se usije, onda laptop nije za tebe. Ne možeš, tj. možeš, ali je glupo, otići u Mercedesov salon i primetiti kako ti se C klasa zaglavljuje u blatu i kad daš tolike pare očekivao bi da ide kroz blato samo tako.

Moj 13" MBP i kad radi pod punim opterećenjem ne zagreva se kao starije serije MBP-a ili plastičnog MB-a i uvek je prijatne temperature. Prvobitno sam imao Mac Proa, ali ga nisam u toj meri koristio i sad sam prešao na laptop, ponajviše zbog odlične autonomije.

niko mi nije odgovorio koje (cije) napajanje je u iMac?

mislim da su seasonic.

ne znam, ovaj najnoviji MacBooPro 13" mi se nikada nije ugrejao toliko da je "neprijatno vruc".

stari MacBook 13" se grejao ali najverovatnije zato sto je star 5 godina i sto ga nikada nisam ocistio :D

u svakom slucaju, ja ne vidim kako bih mogao da uposlim CPU 100% na duze staze na laptopu - mozda da igram igrice? ne radim rendering vec duze vremena... a i da ga radim to ne big radio na 13" ;) ili 17" ...

Apple ima sasvim dobro definisanu lepezu racunara tako da svako moze da izabere sta mu odgovara (ako je Pro, valjda moze da zaradi toliko da kupi alat - ako ne moze, tu je uvek alternativa ;) (osim ako ne koristi FinalCut, Logic...)).

i za kraj, da li i najnovije 27" imaju problema sa zutim flekama? stvarno je zalosno da Apple nema konkurenciju i da moze sebi da priusti ovakve propuste!

Poslednja izmena:
@ -V-O-Y-A-G-E-R-
Mercedes C u blatu i nije neko poređenje za ovaj slučaj, pretpostavljam da ti je izletelo :D

Što se tiče toplotnog aspekta sasvim je normalno očekivati da svaki računar/lap-top, a pogotovo ovi sa PRO sufiksom i premium cenom, moraju biti isprojektovani da adekvatno disipiraju toplotu generisanu od ugrađenih komponenti. Ako nije moguće obezbediti adekvatno hlađenje onda se ugrađuju komponente manje snage i potrošnje, veoma jednostavno. Realno čemu jak procesor ako moraš razmišljati o štetnosti njegovog upošljavanja na iole duže staze. Nema opravdanja tipa xx sati si radio nešto pod xy opterećenjem pa je zato uređaj postao neprijatan, ili ne daj bože nestabilan, za dalji rad.(mada iskreno nisam pročitao da se neko žali na nestabilnost)

Meni ima smisla, ali vama koji očekujete da za 1500€ imate radnu stanicu sa i7 procesorom i prenosivost i autonomiju rada kao u najštedljivijem laptopu, a na sve to da se greje kao da je mrtav logika očigledno nije jača strana :d

Što se tiče toplotnog aspekta sasvim je normalno očekivati da svaki računar/lap-top, a pogotovo ovi sa PRO sufiksom i premium cenom, moraju biti isprojektovani da adekvatno disipiraju toplotu generisanu od ugrađenih komponenti. Ako nije moguće obezbediti adekvatno hlađenje onda se ugrađuju komponente manje snage i potrošnje, veoma jednostavno. Realno čemu jak procesor ako moraš razmišljati o štetnosti njegovog upošljavanja na iole duže staze.

i to ce se srediti kad Apple pocne sam da pravi svoje procesore ;)

Nema ništa nelogično u tvrdnji da svaki uređaj mora biti isprojektovan da na adekvatan način "udomi" (napaja, hladi itd.) ugrađene komponente. Ako to nije u stanju onda su ugrađene komponente predimenzionisane i neadekvatne za taj uređaj te se ne može zamenom teza reći da je rad koji se na takvom uređaju obavlja neadekvatan. Mislim da još niko ne koristi lap-top za podgrevanje ručka ili sušenje veša :D

Ili tebi ipak ima smisla da se zarad težine, autonomije i dizajna tj. stila kako neki umeju da kažu, žrtvuje nešto što na duže staze ima poguban uticaj na ceo uređaj.

Ja za 1500€ očekujem kvalitetan i dugotrajan lap-top, bez bitnih mana, i siguran sam da očekivanja nisu preterana?

i to ce se srediti kad Apple pocne sam da pravi svoje procesore ;)

Pa verovatno :D mada moja zapažanja nisu vezana samo za MBP koji se, eto, nekima pregreva, nego generalno za sve računare koji imaju takve ili slične probleme.

A i da je takav problem npr. zapažen na nekom HP Pro ili EliteBook-u čisto sumnjam da bi se javio neki vlasnik istog i stao u odbranu govoreći kako taj HP nije namenjen takvom maltretiranju:p

Poslednja izmena:
a u data centrima se prave procesori? hm nisam znao, ja mislio da se tu nalaze serveri za cloud

:smash: Nisam to rekao, pročitaj bolje. Rekao sam da to možda nije data centar, već da Apple želi da mi mislimo da jeste. Niko nije video šta s nalazi unutra.

Poslednja izmena:
pa moguce, samo malo je to para za jedan fab. mislim da fab kosta dosta vise

Odakle sad izvukoste MacBook pro :) pa stvarno ne vidim razlog da neko kupuje laptop za 24/7 upotrebu,za to sluze serveri (pravac ibm i hp sajt :) ) . Elem ovde je prica o iMac-u i problemima vezanim za njega. iMac je ocigledno namenjen iskljucivo kucnim korisnicima (ne uzimati u obzir cenu jer je isti pravljen sa fokusom na Usa trziste), da li su mogli da srede hladjenje bolje stvarno ne znam (mozda i nisu mogli trenutno), ali ovo sa flekama na display-u su morali da srede, mislim stvarno-posto problem koliko vidim postoji vec duze vremena i morali su to da rese urgentno ;-)

Odakle sad izvukoste MacBook pro :) pa stvarno ne vidim razlog da neko kupuje laptop za 24/7 upotrebu,za to sluze serveri (pravac ibm i hp sajt :) )

offtopic:

Jok nego cu da vucem iMac ili hp/ibm server na teren da setujem mreznu opremu :)

ontopic:

Dakle i dalje se ovo desava. Interesantno.

offtopic :) : razumem te, ali vidis da sam napisao 24/7 , a kada ides na teren sasvim sigurno ti lap nije upaljen 24/7 :)

Ne 24/7 ali 16-18/7 sigurno :)

Ne renderujem i ne fotosopujem, sto se valjda smatra 'klasicnom' desktop primenom ovih dana (uz gaming).

^

pa to. i meni je laptop upaljen 24/7 ali nije CPU 100% 24/7 i radi ko sat ;)

Znaci logika je da platim premium cenu od 1500+ EUR i onda da ne smem da ga koristim 24/7 jer tamo neko nesto nije dobro isprojektovao? Koja vam je bre to logika, cemu onda sluzi MBP, za gledanje fotografija na fejsu?? Ja sam moje MBP-ove drzao 24/7 upaljene, stalno su bili pod opterecenjem, milost vala nikada nisam imao niti cu. Tome sluzi masina od 1500+ EUR, da bude kvalitetna, pouzdana i brza. Kad budem kupio Acer-a za 300-400 EUR necu imati prava da se zalim, ali kada pljunem tolike pare za laptop - ima da radi savrseno i nikakve price o tome kako to nije zamisljeno da radi pod opterecenjem me ne zanimaju.

A ovo za iMac nemam reci zaista :( Prosto je neverovatno da nisu u stanju da srede taj problem. Razmisljao sam se da uzmem jedan 27" model ali citajuci ovo - nema sanse.

Poslednja izmena:
mislim da je 13", videh tu reklamu na ulici blizu Univerziteta u NS

Nije bitno koliko ti radi ili kojim kapacitetom radi, ali postaje bitno ako želiš i jedno i drugo na max. Naravno da ti ne može niko zabraniti da to radiš, ali ne trebaš biti brainiac da bi shvatio da laptop te dimenzije sa napakovanim i7 procesorom i alu "felnama" itekako podleže pregrevanju.

Sirov je pristup ja sam platio, ja to želim i mislim da je normalno da to želim.Normlano jeste možda da želite, ali meni nije normalno da to i dobijete. Ne radi se uopšte o parama, već o tehničkoj izvodivosti i prevelikim očekivanjima.

Ne razumem logiku. Dao sam grdne pare za nešto što ne može da radi, kad mi zatreba 100% opterećeno par sati? I to je Ok?
Zamisli da kupiš auto čija je max brzina 220km/h, ali može tako da se vozi samo 10min inače se pregreje i kraj? To je normalno? Zapalio bi ga zajedno sa onim koji mi ga je prodao!
Kako nećete da priznate da to NIJE normalno i da deru za poluproizvod?! Zaboga ljudi, ne dešavaju se nima takve stvari prvi put!

Stex ne lupaj. Ako ćemo da pričamo, ajde da se držimo poznatih činjenica.

Ovde se radi o problemu zagrevanja, odnosno, NE šteti koju temperatura ima na računar, jer do sada nisu zabeležena crkavanja procesora zbog visoke temeprature, barem to niko ne spominje ovde, već o subjektivnom utisku da je mašina isuviše vruća ako se koristi na 100% snage određen vrem. period. Znači, laptop MOŽE da radi tako kako se i reklo, po opterećenjem duži vrem period, ali nekim korisnicima postaje to neugodno.

Ne možeš reći da nešto za šta si dao grdne pare ne radi. Ne možeš reći da si dao pare za poluproizvod, jer niti si kupio toster, koji ne peče tost, niti si kupio fen, pa ne greje koliko bi trebalo. Kupio si laptop, prenosni računar, koji je po definiciji napakovan u znatno manje prostora iste desktop konfiguracije. Na sve to je aluminijumski, pa će ta činjenica značiti da bolje disipira toplotu, ali će takođe značiti i da će tu toplotu osetiti vaši dlanovi.

Znači, ovaj auto se greje, ali može da vozi 220km/h, samo što postane vruće u njemu pa moraš otvoriti prozore, eto, kad voliš auto metafore :d

Baš to što je poznato da se Appleovi laptopi greju i subjektivni osećaj vreline biva pojačan načinom njegove izrade vam daje za pravo da se prenemažete ovde ko trudnice koliko i meni da vas nazovem glupima jer niste porazmislili pre nego što ste dali 1500€ za nešto što vam sada ne valja.

A argumenti da je neko dao 1500€ za mašinu i da mu ne pada na pamet da daje još 20-30€ za neku podlogu...pa šta da kažem, osim, brate, pa tebi se greje mašina, ne meni. Ako je problem u 20-30€, onda vrati fino mašinu u prodavnicu, opsuj im mater hohštaplersku, jer prodaju "poluproizvod" i idi kupi sličnog Della za 1200€. Onda kad se on potpali, a ti zadovoljno pomisliš: "Ee, ali uštedeo sam 300€!" :d

Bilo bi super da je pod max opterećenjem temperatura 35ºC, da se razumemo, ali nije, so get over it, tema je ionako o flekama u iMacovima.

Mario ja i mislim da su mislili na iMacove a ne pro iako je spomenut u nekoliko poslednjih postova ;)

Procitao sam ceo thread i na kraju mi opet nije jasno (kao dugogodisnjem PC useru koji ozbiljno razmislja da pazari za sebe i ukucane jedan 27" iMac):

Kakvo je stanje sa tim zutim flekama na 27" modelima iMaca? Jel neko moze da mi kaze 100% zasto one nastaju, jer na stranim forumima nisam nasao takvu informaciju. I kakve su mi sanse da naletim na falican model ako recimo sutra odem u iStyle i kupim jedan (i preko neta doplatim Apple Care jer sam cuo da to moze)? Kad bi se pojava ispoljila i sl?

Ili da cutim i ne dajem tolike pare na proizvod na koji se ljudi dosta zale?

Svaki savet mi je dobrodosao.

ne znam sto nastaju ali sam ja 2 promenio da bi dobio onaj koji nema fleke... sretjom menjaju ih brzo i efikasno...

Vrh Dno