Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Pa to je onda odlično dok traje. Ja dobrovoljno svakako ne odustajem od paketa koji ima solidno HD kanala, HBO i Adult sve za 2725 din. Ustvari 2825 din od ovog meseca.

Gledao sam šta bih kod SBB mogao da iskombinujem do ~3500 ali je to sve korak napred, dva nazad.

Znaci to su vam poslali u vezi cgnata??? Hvala Bogu pa nam uvedose optiku koja garantuje svakome IP, bar ce biti zavedeno u ugovor izmedju ulaza zgrade i Oriona. Treba im reci na nivou zgrade, ulaza da gradjani ne prihvataju NAT, a to sto je njihovo misljenje i njihov program neka prodaju nekim zatucanim ljudima... Generalno drugar iz Zemuna je pretio raskidom ugovora te su ga kao za sada ostavili na Absolut solutions, dok ne smisle sta ce sa korisnicima koji prete raskidom. Sto je vise korisnika za neku stvar, to je veca sansa da se to ostvari :) Naravno lako je traziti neke uslove kada imas alternativu... Mislim da one koji ne potpisu ugovor zakonski ne smeju da stave pod CGNAT, ali one koje potpisu su duzni da obaveste da potpisivanjem daju saglasnost CGNAT-u. Ja cu verovatno preci na optiku a za TV ce ulaz osposobiti kablovski sistem zgrade i kupicemo antene za pracenje digitalnih free kanala.

Situacija je takva da svi polako prelaze pod CGN. Na zalost. Na moja velika insistiranja i ubedjivanja samo su odmahnuli glavom, na SVE. Ne trebate nam kao korisnik, raskacite se, imate pravo, ne morate ni penale da platite.
Toliko o tome da im nesto znace korisnici.

Nema port forward-ovanja na insistiranje, nema izuzetaka. Sto kazu THIS IS FINAL. Ostavili su mi neki kraci rok da razmislim i donesem odluku.
Osecam se kao pred streljackim vodom, koji ceka da sam izdam naredbu pucaj... Poraz moralni.

Promenis provajdera i gotova prica. Provajderi koji daju javnu IP adresu su Posta Net, Beotel, MTS (ako SLUCAJNO dobijes CG NAT, posaljes mail i objasnis sta ti ne radi pod NAT-om i vracaju javnu dinamicku IP adresu).

Oprostite što upadam ovako ali koje su mane NAT? Nude i meni SBB net pa vidim da ste dosta nezadovoljni time, ne bih prelazio na nešto što bi me ograničavalo.

Oprostite što upadam ovako ali koje su mane NAT? Nude i meni SBB net pa vidim da ste dosta nezadovoljni time, ne bih prelazio na nešto što bi me ograničavalo.

Ne mozes da pristupis spolja lokalnoj mrezi, ne radi port forwarding, posto DOSTA korisnika deli istu spoljnu IP adresu postoji mogucnost da ti se pojavi CAPTCHA na dosta sajtova, vrlo lako IP adresa moze dospeti na crnu listu, moguc je problem sa online igrama koje zahtevaju port forwarding...

Promenis provajdera i gotova prica. Provajderi koji daju javnu IP adresu su Posta Net, Beotel, MTS (ako SLUCAJNO dobijes CG NAT, posaljes mail i objasnis sta ti ne radi pod NAT-om i vracaju javnu dinamicku IP adresu).

Nazalost ni to ne resava problem dugorocno. Ako bi se korisnici masovno prebacivali na druge provajdere onda bi i tamo nastao identican problem. Srecom, javna ip adresa ne treba svakom pa ne ocekujem da ce biti masovnih prelazaka, tako da za pojedince to jeste resenje - predjes na drugog provajdera i nadas se da mu se nece znacajno povecati broj korisnika.

Ovo je globalni problem i jedino resenje je prelazak na ipv6, a na to cemo jos morati da sacekamo jer kod nas prakticno nije ni krenulo (jer je skupo ko djavo).

Resenje je ipv6, nije nemoguce resiti nego nece da daju pare, navikili su samo da otimaju.
Kad vam to spomenu da nemaju vise ipv4 adresa slobodno im recite da se prebace na V6 i da ce imati za svakog IP adresa.
E sad to sto moraju da plate, pa i mi njima placamo a red je i da ulazu vise i da ne gledaju kako da vrate ulozeno i da jos imaju zaradnu za godinu dana, vec kao u normalnom svetu da pocnu nakon 10 godina da zaradjuju.
Ovde fukara navikla da ima brdo para za god. dana i sve preko toga im se "ne isplati".

Ne mozes da pristupis spolja lokalnoj mrezi, ne radi port forwarding, posto DOSTA korisnika deli istu spoljnu IP adresu postoji mogucnost da ti se pojavi CAPTCHA na dosta sajtova, vrlo lako IP adresa moze dospeti na crnu listu, moguc je problem sa online igrama koje zahtevaju port forwarding...
Hvala na objašnjenju. Dakle mene bi bi pogodili problemi sa torentima i online igrama. ***, ništa onda, ostaje mi samo da nastavim sa ubogim mts netom.

Hvala na objašnjenju. Dakle mene bi bi pogodili problemi sa torentima i online igrama. ***, ništa onda, ostaje mi samo da nastavim sa ubogim mts netom.

Koji paket koristis kod MTS-a? Ja koristim 50/2 i jedina zamerka je mali upload... Mogu da uzmem i 100Mb/s, ali i tu je upload 2Mb/s. Iskreno se nadam da ce ove godine povecati upload.

Uh, pa ja ti zavidim :). Kod mene je 10/1, godinama, cimam ih svaka dva meseca da vidim da li se nešto promenilo i svaki put isto... Zato mi je bila primamljiva ponuda SBB-a ali nakon ovih informacija možda je bolje da mi se torenti skidaju cele noći nego da mi uopšte ne rade.

Ako koristis javne torrent tracker-e, neces imati problema jer skidanje sa torrenta radi normalno pod CG NAT-om, problem je seed-ovanje. Ostaju moguci problemi sa online igrama koje zahtevaju port forwarding, mogucom CAPCH-om na sajtovima i banovanom IP adresom i nemogucnost pristupa spolja tvojoj lokalnoj mrezi.

Resenje je ipv6, nije nemoguce resiti nego nece da daju pare, navikili su samo da otimaju.

U Belgiji se na IPv6 odvija više od polovine saobraćaja, u Nemačkoj i Grčkoj više od trećine, u Švajcarskoj četvrtina, u Francuskoj, Britaniji i Estoniji petina, u Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji i Češkoj desetina, a kod nas dosta manje od jednog hiljaditog dela ukupnog saobrajaća, tačnije 0,07%.

k2Rg69H.png

https://www.google.com/intl/en/ipv6...y-ipv6-adoption&tab=per-country-ipv6-adoption (mapa na toj stranici je interaktivna)

Poslednja izmena:
Podstaknut svim nasim pitanjima, danas sam opet resio posle nekog vremena da ih pozovem i pitam u vezi same integracije itd. Odgovor bi bio da niko korisnbike ikom-a nece terati da predju na neki SBB paket s tim da zato nece moci da uzivaju u nekim pogodnostima koje SBB pruza. Korisnici ikom paketa ce dobiti neke kanale kao kompenzaciju za neke koji se ne nalaze u SBB ponudi. Cene ikom paketa ce ostati nepromenjene i povecavace se samo ako se budu p[ovecavale i cene SBB paketa. Korisnici starih ikom paketa ce zadrzati internet koji imaju sa dinamickom IP adresom(absolut solutions) a u koliko se opredele za neki od SBB paketa dobice kao nagradu CGNAT. Na zalost ne pitah u vezi digitalne TV da li i mi ikom korisnici posle integracije dobijamo besplatno digitalnu na 3 uredjaja sto kroz CA module sto kroz risivere...

Dodali su danas i ove ulice koje slede za integraciju i ispravili su grešku, umesto Voždovac napisali Čukarica:

22.2.2018.

BEOGRADSKOG BATALJONA 6, 8, 10, 25, 34, 38, 40, 42, 83, BLAGOJA PAROVIĆA 1, 3, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 102, 103, 105, 109, 113, 115, 117, 119, IZVORSKA 30, 32-42, 44-46, 48-50, 52-62, 64, 65, 69, 70, 72-82, 84-95, 97-102, 104, 106, 108, 114, 116, KRALJICE KATARINE 55, 57, 59-64, 66-87, 89, 93, 124, 126, 128, 130-134, 137-140, 142-154, 156, 158, NEDELJKA ČABRINOVIĆA 58, 62, 64, PETRA LEKOVIĆA 28, 30, 34, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50, 52, 53, 54, 55, 56, 58, 59, 60, 61, 62, 67, 69, 71, 73, 74, 76, 77, 81, 85, 91, PETRA MARTINOVIĆA 22, 24, 26, PRAŠKA 31, 33, 35, 37, 39, TREBEVIĆKA 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 49, TREŠNJEVKA 1-6, 8, 10, 12, UDBINSKA 19, 28, 30, ŽARKOVAČKA 13, 15, 16, 17, 18, 20, 23, 27, 29, 44, 48, 52, 54, 56

https://sbb.rs/podrska/vesti-i-informacije

Poslednja izmena:
Podstaknut svim nasim pitanjima, danas sam opet resio posle nekog vremena da ih pozovem i pitam u vezi same integracije itd. Odgovor bi bio da niko korisnbike ikom-a nece terati da predju na neki SBB paket s tim da zato nece moci da uzivaju u nekim pogodnostima koje SBB pruza. Korisnici ikom paketa ce dobiti neke kanale kao kompenzaciju za neke koji se ne nalaze u SBB ponudi. Cene ikom paketa ce ostati nepromenjene i povecavace se samo ako se budu p[ovecavale i cene SBB paketa. Korisnici starih ikom paketa ce zadrzati internet koji imaju sa dinamickom IP adresom(absolut solutions) a u koliko se opredele za neki od SBB paketa dobice kao nagradu CGNAT. Na zalost ne pitah u vezi digitalne TV da li i mi ikom korisnici posle integracije dobijamo besplatno digitalnu na 3 uredjaja sto kroz CA module sto kroz risivere...

Извини али одакле ти ово кад је гомила икомових корисника већ пребачена на цг нат, буквално сам проверио чим сам прочитао твој пост?
Једино ако ти немаш неки инфо да ће нам вратити јавне адресе?

Znači stigla cukarica na red...
Kako bese, šta da očekujem jutro posle integracije? Isteko ugovor, cam modul imam i conax card na jednom tv, na drugom dvbc digitalno bez kartice, paket dig tv, bez interneta.

Verujes li ti vise SBB komercijalistima ili svojim ocima?
Ja sam ikom korisnik pod ugovorom (dakle, stari) i ja sam CGNatovan. I nece i ne mogu da me vrate. I kao, ne teraju te ni na sta? Potope ti glavu pod vodu i kazu, disi slobodno, niko te ne tera da ne dises.

Ikomove blokove javnih IP adresa rasprodali i NAT-uju... Kako je pre integracije mogla javna IP adresa, a sad ne moze?

Nisam ni ja “natovan” i ako sam potpisao ugovor sa Sbb-om još u avgustu prošle godine, ali još uvek nisam integrisan u potpunosti.... Čeka se integracija tv kanala

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kod mene trenutno, ni tv ni internet, totalni mrak... Cerak je u pitanju,ovo postaje ozbiljno loše

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

Ja nisam CGnatovan ali ni integracija nije zavrsena, trenutno sam na Absolut solutions i imam dinamicku IP. Moje pitanje njima je bilo zaista direktno, receno im je da mogu ostati bez velikog broja korisnika jer smo spremni da ubedimo ljude u losu sbb uslugu zbog cgnata i da cemo korisnike prevesti na Orion optiku. Ona je onda razgovarala sa nekim i potom mi rekla da ce ikomovim korisnicima ostati Absolut solutions i posle integracije a ukoliko budu potpisali neki sbb paket dobiti cgnat jer svi sbb korisnici imaju cgnat. Direktan odgovor bi bio da sve dokle se ne potpise novi ugovor ostaje internet kakav je bio, a to da li im ja verujem ili ne u opste nisam nicim nagovestio u prosloj poruci, znaci samo sam vam preno njihove reci.

Nisu svi SBB-ovi korisnici iza CG NAT-a, NAT-uju bez ikakvog pravila...

Ja sam na starom paketu, nisam ništa potpisivao, nakon integracije gratis dobio NAT.

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

@otaku - čista laz, prijatelj i ja smo popili CG-NAT posle integracije, obojica smo i dalje na ikom paketima.

Sent from my iPhone using Tapatalk

A posle integracije ko ima tri tv-a placaju li se dodatni risiveri ili kam moduli ,znamo da je jedan digitalni uracunat ali ostali dali se placaju.Kakva je slika na digitalnoj posle integracije ima li problema ili je isti kvalitet kao kod ikoma

Како да проверим да ли сам добио NAT? Преко speed test? Ако сам добро видео мислим да га ни ја нисам добио.

Poslano sa mog MI 5 koristeći Tapatalk

Poslednja izmena:
Како да проверим да ли сам добио NAT? Преко speed test? Ако сам добро видео мислим да га ни ја нисам добио.

Poslano sa mog MI 5 koristeći Tapatalk

Pogledaj koju IP adresu dobija ruter od provajdera. Ako ruter dobija IP adresu iz opsega 100.64.0.0 – 100.127.255.255, u pitanju je CG NAT.

Speedtest ne gledaj jer uvek prikazuje spoljnu IP adresu. Znaci, bitna je IP adresa koju dobija ruter od provajdera.

Vrh Dno