Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Da li neko zna koje nove kanale ubacuju u digitalnu ponudu?
Pretpostavljam HBO3, ali da li jos nesto?

Poštovani korisnici,

Obaveštavamo vas da će u ponedeljak 21. marta 2016. godine, u periodu od 00:00 do 06:00 časova, doći do povremenog prekida signala usluge Digitalna TV u cilju dodavanja novih programa. Kako bi Vaš digitalni dekoder detektovao nove programe, potrebno je da ga isključite i uključite a zatim sačekate da se završi automatsko pretraživanje novih programa.

Za sve dodatne informacije, naš Kontakt centar Vam je na raspolaganju radnim danima i vikendom od 08:00 do 22:00 na 011/3010-110.

Vaš IKOM

Kod mene varira ping od 8 - 99 ms, a brzina od 9 - 30 Mbps... Uzas

Čitajući vaše komenatre stičem utisak da je za internet mnogo bitniji ping od same brzine. Meni je ping preko Telekoma oko 8ms,a brzina uvek 8.5mbs. Od centrale sam udaljen nekih 300-400m. Prešao bi za koji mesec kod drugog provajdera ali ono što me plaši jeste da ću zbog veće brzine možda imati problem sa tim pingom.

Ма нема везе, пинг углавном смета онлајн играчима који морају да имају брз одзив да не страдају. Ако се не играш, неће нешто да ти смета ако није баш баш одличан. Мени ништа не значи што сам раније имао 10, 20 а сада 1 па и не размишљам о томе.

Čitajući vaše komenatre stičem utisak da je za internet mnogo bitniji ping od same brzine. Meni je ping preko Telekoma oko 8ms,a brzina uvek 8.5mbs. Od centrale sam udaljen nekih 300-400m. Prešao bi za koji mesec kod drugog provajdera ali ono što me plaši jeste da ću zbog veće brzine možda imati problem sa tim pingom.

Kao sto calexx rece, ping je bitan za online igranje. Telekom ADSL/VDSL na Fast profilu ima bolji ping od Ikoma, SBB-a i ostalih kablovskih operatera.

^ Ne slazem se... Kao neko ko je koristio ADSL i sada ima IKOM, ping je bio 3 do 4 puta veci (ka speedtest serverima i jedno 2x ka ostalim) na ADSLu. To sto ovde ima nekoliko ljudi na problematicnim podrucjima to je vec druga stvar. Kod mene je ping od 4 pa do 8ms ka speedtest serverima. Ka East coast 127-130ms (in game).

Poslednja izmena:
Све зависи од чега је кабл. Овај код мене је као танка струна, али му је танак и пинг. ;)

^ Ne slazem se... Kao neko ko je koristio ADSL i sada ima IKOM, ping je bio 3 do 4 puta veci (ka speedtest serverima i jedno 2x ka ostalim) na ADSLu. To sto ovde ima nekoliko ljudi na problematicnim podrucjima to je vec druga stvar. Kod mene je ping od 4 pa do 8ms ka speedtest serverima. Ka East coast 127-130ms (in game).

Jel si bio na Fast ili Interleaved profilu na ADSL-u?

Pogledaj kako Telekomov ADSL na Fast profilu jede SBB za dorucak sto se tice pinga: http://forum.benchmark.rs/showthrea...lna-rasprava&p=4581814&viewfull=1#post4581814 .

Inace, u pitanju je ADSL kod ortaka, Zvezdara, HG532e, kucna instalacija nikakva - izgazen kabl, bez telefonske uticnice (slomljena, spojio samo zice), instalacija u zgradi stara oko 40 godina, do zgrade dolazi stari bakarni kabl.

EDIT: Na SBB-u nisam video 4ms ping cak ni do Default Gateway-a. :D

Poslednja izmena:
@calexx, Zavisi od mnogo faktora... Osecam kao da vrtim istu pricu i da sam na IKOMovoj strani, ali nisam. Rekao sam ovde na temi pre nekoliko meseci, na osnovu nekakvih licnih informacija kao i informacija sa ove teme, IKOM ima velikih problema sa nekim cvoristima i samom mrezom na nekim mikrolokacijama. A koliko sam zakljucio to su uglavnom Zarkovo, Banovo Brdo, Cukaricka Padina, Filmski grad. IKOM je nastao otkupljivanjem "lokalnih" operatera, mislim da su sva ova podrucja bila nekad pod "Stankom" kablovskom no to ce neko da potvrdi/demantuje. I sad su skoro kupili lokalce u Sopotu/Knjazevcu/Barajevu/Majdanpeku.

Definitivno da na tim lokacijama postoje problemi i da ih oni ne resevaju mesecima, ali to ne znaci da preostali korisnici imaju isti problem. Ja da sam neki od tih koji imaju problema odavno bih rekao dovidjenja, pogotovo ako imaju mogucnosti za VDSL. Kod mene ne Zvezdari sve radi odlicno, imam i DL i UL koji bi trebao da dobijem, telefon radi odlicno, imam nenajavljene prekide telefonskog signala barem jednom mesecno... Koji definitivno nisu bili najavljeni (ni na sajtu, a ni na TV info) ali fixni ne koristim cesto tako da me to ne pogadja nesto posebno.

@Rock86, to ne mogu da ti kazem jer ima nekoliko godina od kad sam imao ADSL. Videh te SS, ali to je SBB koji isto ima problema na stotinama mikrolokacija, kao korisnik i SBBa isto sam zadovoljan njihovim uslugama, nikad nisam imao takav ping na SBBu, a ni padove DL/UL. Znaci opet u pitanju mikrolokacija, no moja lokacija gde imam SBB, mreza je bukvalno razvucena pre godinu- godinu i po dana.

Poslednja izmena:
I kad neko ima probleme sa pingom/protokom/pucanjem konekcije na odredjenoj mikrolokaciji taj neko mora na kraju da konktaktira Ratel, a prethodno da ih zove i smara svaki dan preko drustvenih mreza. Posto u 99% slucajeva ne pomaze smaranje SBB-ove tehnicke podrske preko drustvenih mreza/foruma/mejla/telefona, mora da se kontaktira Ratel.

^ Potpuno se slazem! Pogotovo sto ljudi na ovoj temi koji imaju problema sa IKOM, dosta njih dodje ovde na ovu temu da se zali... Sto nema ama bas nikakvog smisla (barem meni), sta je tesko okrenuti CC i prijaviti problem?

Kad smo vec kod podrske, definitivno SBBova podrska je mnogo bolja, mnogo prijatnija + vreme cekanja je dosta krace iz mog iskustva. Ali mislim da nije uopste pravedno ih porediti s obzirom koliko korisnika SBB ima, u koliko gradova je prisutan + ko stoji iza SBBa (ne mislim ni nakakve teorije zavere, vec da je u pitanju jedna velika korporacija). Dosta ljudi ovde ne shvata da su Telekom i SBB veliki igraci, a Kopernikus/RV/IKOM/EXEnet su lokalni provajderi koji nisu u takvoj trci.

Pa ja sam zvao ih mesecima, smarao ih mesecima preko drustvenih mreza i na kraju sam morao da kontaktiram Ratel (2x). Konekcija mi se raspadala, ultimativni gubici paketa, upload padao na nulu, totalni prekidi signala... Dakle, problem je bio kritican i oni su izbegavali da ga rese. Varijacije pinga kad nema packet loss-a mogu da prezalim jer nisam gamer, ali packet loss i prekide ne mogu.

Sve sam snimao telefonom i kacio sam na YT, njima sam sve to prosledjivao uz detaljan opis situacije, ali dzabe. Na kraju sam sve spakavao i poslao Ratelu. Nakon drugog podneska Ratelu, promenili su opremu u ulici (nadzemne kablove, pojacala). Problem se nije javljao neko vreme , ali se sad povremeno pojavi packet loss i prekidi. Juce prepodne sam imao 3 kratka prekida. Varijacije pinga su svakako prisutne u vecernjim satima.

@calexx, Zavisi od mnogo faktora... Osecam kao da vrtim istu pricu i da sam na IKOMovoj strani, ali nisam.
Ма нисам мислио на то, ја сам имао одлично искуство са СББ-ом, прво са наслеђеним кабловима а у последње време са оптиком до зграде у комшилуку и онда коаксијалцем до мене. Осим у пар случајева ми је брзина и све остало било савршено а ако се добро сећам, пинг је такође био бољи. Имао сам АДСЛ неколико година па сам могао да их директ поредим.

Мислио сам на врсту каблова, неки провајдери користе једне, неки друге. Сада је код мене овај горњи, танак кабл, мали пинг. ;)

Prilozi

• kablovi.jpg
    kablovi.jpg
    49.9 KB · Pregleda: 119
stigao IKOM danas i kod mene.

Naplatili mi neku instalaciju 1200,ne znam ni ja zasta,posto sam sve vec u stanu njihovo imao,sem modema.

Sto se tice brzine,ne prelazi 30 (placam 100),danas nije pucao net i lokacija je kod Hrama.

Kapiram da ce za dan,2 brzina biti u redu.

TV nisam ni palio,niti me interesuje

Sta su ti rekli u vezi brzine kada su testirali vezu? Trebalo bi da radi u punoj brzini odmah.

Zanima me jedna stvar, ako se nego razume u propise, zakone itd. Da li IKOM ima pravo da naplaćuje račune unapred? Znači rok plaćanja za uslugu od marta meseca je 05.mart?! Znam da je bila neka situacija kada jedan mesec nije stigao racun za fiksni i zvao sam da pitam, operatorka mi je rekla da su morali da usklade sa Zakonom da usluga ne može biti naplaćena pre nego što je izvršena. Ko ima decu u vrtiću zna da je isto to bilo i sa računima za boravak u vrtiću mislim prošle godine. IKOM mi je jedini od svih racuna koje plaćam unapred (struja, infostan, fiksni, mobilni, vrtić itd. sve po isteku meseca).

Ne znam ali ako nisi imao digitalnu i sad ti uveli onda je to za digitalnu placeno, ne znam sta bi drugo moglo da bude.

Zanima me jedna stvar, ako se nego razume u propise, zakone itd. Da li IKOM ima pravo da naplaćuje račune unapred? Znači rok plaćanja za uslugu od marta meseca je 05.mart?! Znam da je bila neka situacija kada jedan mesec nije stigao racun za fiksni i zvao sam da pitam, operatorka mi je rekla da su morali da usklade sa Zakonom da usluga ne može biti naplaćena pre nego što je izvršena. Ko ima decu u vrtiću zna da je isto to bilo i sa računima za boravak u vrtiću mislim prošle godine. IKOM mi je jedini od svih racuna koje plaćam unapred (struja, infostan, fiksni, mobilni, vrtić itd. sve po isteku meseca).

Nikad nisi cuo za pre paid uslugu?
Ne vidim sta smeta takav sistem placanja jer racun u svakom slucaju moras da platis.
I rok jeste na papiru 5. u mesecu ali se tolerise sve do 18. ili 20. tako da ne treba preterivati u hejtu.

Poslednja izmena:
slikacu racun,na njemu sve pise,al ima kao neka poduza lista i neke gluposti po 5 dinara... :)

Nikad nisi cuo za pre paid uslugu?
Ne vidim sta smeta takav sistem placanja jer racun u svakom slucaju moras da platis.
I rok jeste na papiru 5. u mesecu ali se tolerise sve do 18. ili 20. tako da ne treba preterivati u hejtu.

Vidim da se ne razumeš u ono što pišeš. IKOM ne pruža nikakvu prepaid uslugu jer recimo imam potpisan PREPAID ugovor sa VIP-om na 2 godine i za period od 05.02.-05.03.16. mi je račun stigao 15.marta! Znači posle izvršene usluge. Mene tolerancija ne zanima i to da li će se neko smilovati i pustiti me da mi kasnije platim račun nego me samo zanima da li je to po Zakonu ili nije.

Aman ljudi, šta cepidlačite za 1000din, to je bila verovatno cena za dolazak "majstora". Uostalom, to nije Ikomov radnik već " contractor", što bi rekli Anglo-saksonci.

naravno da cepidlacim,kad oni cepidlace i naplacuju mi nesto 5 dinara...

U stanu je sve bilo instalirano,samo su trebali da naprave sitne izmene u polozaju kabla,al oni su stavili sve te nove elemente i naplatili,a nisu morali

"usluga dolaska"??naplacuvace mi dolazak u slucaju kvara na njihovoj mrezi?

b0f2369298b98d1f38a190c7f137ca27.jpg

Poslednja izmena:
Koliko vidim to su monteri, to nema veze sa IKOM-om.
Secam se kad sam trebao da izvrsim neke izmene u stanu u kol centru su mi maltene rekli da je bolje da to sam obavim jer monteri deru :)
Tebi su dosli monteri da povezu nesto. To nije tehnicka podrska u slicaju kvara.
Meni su vise puta dolazili kad sam imao neke prituzbe i dinar mi nisu naplatili a menjali su i splitere i konketore a jednom prlikom i modem.

Treba razlikovati montere i IKOM tehnicku podrsku.

Nisam bas razumeo ovo sto kazes da su naplatili uslugu dolaska u slucaju kvara na njihovoj mrezi.
Tebi su dosli da poprave kvar ili da ti izvrse neke izmene?
Sta su konkretno radili. samo govoris o nekm sitnim izmenama a da je sve ostalo postojalo.
Sta se konkretno radilo a sta si imao pre?

Poslednja izmena:
Sve su ti naplatili kako treba,nama su jednom trebali da promene kabal nekih 10 metara(propao skroz ) i onda da nam nebi naplacivali po Ikom cenovniku zvali smo majstora iz Ikoma koji nam je dosao privatno posle posla i sve to uradio u pola cene i bez usluge dolaska,tako da prvo se raspitajte a i sve postoji na njihovom sajtu u cenovniku.Svaka popravka u stanu a da nije kvar do njih se naplacuje po cenovniku njihovo je samo do ormara na hodniku sve ostalo je tvoja briga.Pa tako je i u Telekomu(do kutije u zgradi)Elektrodistribuciji do strujomera,vodovodu do sata itd

nije ni bitno,poenta price je da sam u celom stanu vec imao njihove kablove,samo je bilo potrebno da se izmeni raspored,a oni su ocigledno hteli da uzmu pare,da ne bi ispalo da su dosli dzabe.

Jedino su modem trebali da mi donesu i to je to,a ovo naplacivanje "ekser obujmice" je klasican bezobrazluk,slican onom kad kupujes orman,a oni ti zasebno naplate rucke 200 dinara

Izvini brate ali ako tebi dodju neki majstori i seku i menjaju kablove koji su ti dobri nije do njih nego do tebe koji si to dozvolio.
Kod mene mogu da rade samo ono sta im ja kazem da rade, a nikako da diraju instalaciju koja je dobra.

Nego pitanje za ove koji su se zalili na je**ni ping ovih dana, kakva vam je sada situacija?
Meni i dalje luduje i pocinjem polako da pizdim, no nisam siguran sta mogu da uradim po tom pitanju :trust:

Vrh Dno