Mislim da je greota ne prelaziti danasnje igre, generalno. Ranije je zapravo bio slucaj, posledica neiskustva verovatno da je jako malo igara bilo prijemcivo toliko da se mogu preci. Naime sve su to bile extra ideje, mnoge i dosta bolje ili bar ravnopravne sa danasnjim ali se desavalo da su igre tako koncipirane da je glavni baja onaj koji predje 2. nivo.
Danas to nije slucaj, vecina igara ne traje previse dugo sto meni zapravo i odgovara. Pre cu igrati neku kvalitetnu igru 6 sati nego neki copy/paste krs danima. Ne kazem da je nemoguce napraviti dobru igru da traje dugo, ali to nije lako. Dokaz tome je sto vise niko ne trpi idi mi dodji mi koncept, tamo ti je plavi kljuc, vrati se nazad (2 sata igranja) do crvenih vrata da uzmes rozi kljuc (jos 3 sata) da bi nasao kljuc za ljubicasta vrata (jos 2 sata), presao si konacno nivo, sad ajd' opet to isto... itd.
E sad drugo je to sto i danas ima prolupalih programera koji prave krseve toga ce uvek biti. Recimo 97-e je postojao tada fenomenalni Interstate 76, da bi 10 godina kasnije izaso neki CrashDay igra koja bi po konceptu pripadala periodu 87-e realno, jer je ova 1. 10 godina starija igra na istu temu (automobili sa naourzanjem), po svemu mnogostruko bolja, ma kako ona bila tehnicki zastarela, ali sam koncep i ideja je mnogo bolja....
I toga ce uvek biti, i generalno cini mi se da dansnje igre ciljaju u proseku 5 godina mladju publiku nego igre pre 5-7 godina. Sve je nekako lakse prostije, samo da se maldim amerima mozak ne zamori slucajno.
Ako cemo iskreno vrh PC igracke industirje je bio oko (od 97 do) 2000 godine i od tada se tek po nesto novo pojavilo konceptualno novo...
Ja cu i dalje nastaviti da prelazim igre koje mi se dopadnu uprkos ociglenoj promeni koja se desila (na kraju od svakog pravila ima izuzetaka, nisu sve igre iste). To je lagana zabava koja je cesto bolje utroseno slobnodno vreme od recimo gledanja televizije ili filmova, na kraju volim da "ucestvujem" u radnji sto jedino igre mogu da omoguce.
Verujem da ce jednog dana biti moguce da se igre pretvore u super simulatore gde bi sloboda bila dovedena na takav nivo da covek ima apsolutnu slobodu, neka mesavina ali na mnogo visem nivou GTA SA, WOW, Sims-a, i jos par trenutno dostupnih igara... i danas je ocigledno da upravo takve igre najbolje prolaze.