Šta je novo?

Igoritza's Tech Blog - Artificial Intelligence

Sve price o postojanju neke 'dushe' (nezavisno od gore pomenutih neurona i neuralnih veza) nije nista vishe do religioznog laprdanja.

apsolutno cu da ti poverujem na ovo, cim mi odgovoris zasto postoji NESTO a ne NISTA, i sta je prvi uzrok postojanja, i dal si ti siguran da svet, pa izvedeno zivot u njemu nemaju svrhu.

cim se naucnom metodom dodje do nekog zakljucka, taj zakljucak sa sobom ponese uzasno veliku kolicinu arogancije. za ovoliko PREKOMPLEKSAN svemir, i njegovo ostvarivanje potencijala u vidu zivota, zaista biva cudno u najmanju ruku reci da nema svrhu.

ja sam ga shvatio da govori o religioznom tipu duse... i sta smatras to nesto,neku blizu definiciju?

A AI mi je glupost osim u istrazivacke svrhe tipa gde covek ne moze da kroci da posaljemo robota koji ce se donekle snaci jer ne znamo sta nas ceka itd... po meni sve ostalo je cisto izigravanje boga... koje znamo kako se zavrsava...

sto se mene tice, ja sam Isusov Apologet (onaj koji nastoji da da racionalno objashnjenje u korist Boga) i bas zato ne rekoh - Hriscanski apologet, jer nisam hriscanin, iako verujem u Isusa.

e sad - za sve sto se desava u svetu, postoji neko objashnjenje. i nauka je JEDINA koja takva resenja daje. ali Naucnici MORAJU da shvate da su postojanje Boga i naucna praksa dve nepreplitajuce prakse. jer nauka zapravo NE IDE ka prvobitnom uzroku i postojanju svemira, koliko god postojalo teorija o tome. jer odgovor na to pitanje daje metafizika i filozofija, iako bi neki te prakse nazvali "mrtvim".

bas me je pre nekoliko dana prijatelj pitao - "a kako tvoj Bog opravdava i dozvoljava ovu nesrecu u Japanu ?" na sta sam mu ja odgovorio da Bog nije osoba sa Dzojstikom, koja je interaktivna u vremenu i prostoru, vec je sve podeseno, sa naseg stanovista - u pocetku vremena. formiranje materije, koja je svojom EKSTRA kompleksnom konfiguracijom dovela do postojanja planeta eventualno, je izmedju ostalog uradila sledece:

tektonske ploce, koje se pomeraju, i izmedju ostalog svremena na vreme izazovu zemljotres, su zapravo jedna od milion promenljivih u jednacini koja je iznedrila zivot. pomeranje tektonskih ploca je jedan od kljucnih uslova za kruzenje materije koja je u tom procesu dovela do zivota na zemlji. zapravo je uslov da se dobije atmosfera koju imamo. velika je zalost to sto se desilo japanu, i ne daj boze nikada - ali je, sa gledista globalnnog dizajna i ideje, zaista neophodno da konfiguracija zemljine kore bude takva u startu.

e sad, na konto AI-ja i duse - civilizacija je za oko 90% svojih izuma bila inspirisana prirodom. poredjenje danashnjeg automobila, i sa druge strane kompjutera - imaju podosta analogija sa zivim organizom, zar ne ? prvi zahteva benzin (hrana i voda), ima motor (digestivni trakt), ima jetru i bubrege (filteri) i tako dalje. kompjuter, u pogledu ram memorije, maticne ploce i procesora, emulira mozak u neku ruku.

ali NISTA od toga ne objashnjava niti definise prvonbitne uslove svemira i prostora, koji su stvorili coveka, da zivi u njemu. niti RAZLOG, koji je najvece pitanje. arogancija nauke je u tome da se odbija pomen "dizajna" ili Boga, a u isto vreme se uzima zasluga i velica intelekt, kada covek nesto napravi i otkrije. nije li apsurdna izjava da svet sa toliko misterija NEMA kreatora, a kada covek biva kreator onda postoji koncept uzroka i posledice ?

dusa - kao Apologet, ja smatram da ona nije u telu. bar ne u smislu "svetlece energetske lopte tu negde u abdomenu", vec je ona zbir celog zivota jedne osobe, koja se nekim apstraktnim principom, kao i sve u prirodi - propraceno zakonitostima - izvodi jednacinama i fizickim zakonima pred uzrocnika (Boga)

uzmite samo vreme za primer - na manjoj skali, ono nama deluje kao nesto definitivno - a nije. cak i nauka ima potencijal da nekada napravi "remote control" vremena, i mozda ga neko vec klikce, mozda je ovo 4260 put da vi zivite svoj zivot u istim ili drugacijim uslovima. ja samo govorim o tome, da bi jedan racionalan mozak morao da prihvati, ako ne samog Boga kao ideju, onda makar da ima podeljenu sumnju u svrhu postojanja, jer za ovoliko kompleksan svemir - bi bilo suludo da je nema. isto kao kada bi naucnik u danasnje vreme tvrdio da je planeta zemlja centar svemira - jednostavno se ne slaze.

Poslednja izmena:
za sve sto se desava u svetu, postoji neko objashnjenje.
Ovo jednostavno nije tacno.

Uzmimo za primer radioaktivnost. Potpuno je besmisleno pitati se, kad se neki atom raspadne, zasto se bas taj atom raspao.

Ista je stvar s gomilom drugih stvari i pojava, i vrlo verovatno, s celim nasim Univerzumom. Ako su tacne teorije o Multiversu, bespredmetno je postavljati pitanje zasto je bas nas Univerzum takav kakav je. Jednostavno, postojala je potencija da ce neki Univerzum da ima osobenosti kakve ima nas Univerzum, i kad se ta potencija realizovala, to nije zbog nekog posebnog razloga niti ima svrhe traziti 'prvi uzrok'. Stvari su jednostavno takve kakve jesu, kao i kod radioaktivnosti.

Druga stvar.
Ako odvedes grupu ljudi u savanu sa visokom travom, i uprilicis na blago vetrovit dan (da se vidi kako vetar pomera travu), i skriveno pustis snimak nekog lava, ogroman procenat ljudi ce pretpostaviti da iza pomeranja trave nije vetar nego kretanje opasnog predatora. Jednostavno, tako su oziceni mozgovi vecine ljudi. Stvar (i problem) je u tome sto oni isto rade za sve stvari i pojave za koje nemaju eksplicitno objasnjenje; tj oni pretpostavljaju da iza njihovog licnog postojanja, postojanja ljudi, postojanja zivota, postojanja Univerzuma, .... , mora postojati namera i svrha. Cak i kad to ide nasuprot dotad utvrdenom stanju stvari.

^ Naravno da za sve na svetu postoji objasnjenje zasto i KAKO se desilo.. tako na primeru atoma, ti mozes staviti naucno objasnjenje zasto se to desilo (cak i formulom pokazati) ali razlog, ZASTO BI SE TO DESILO,TJ CHEMU, je sasvim glupo i postavljati...pa prosto> zbog zakona fizike se sve desava,mi kroz te zakone fizike (amine u telu) osecamo> LJUBAV> STRAH i ostalo...to nista drugo do gomila materije/hemije/fizike.... nema tu sta i kako...kao sto neko analizira mrava do najveceg detalja (jer su mravi u odnosu na nas prosti) tako bi neko uzviseno bice (neki vanzemaljac prepametan) mogao nas da posmatra,raspori i objasni mozak KAKO I ZASTO (na primeru te savane i lava) se desava i zasto mi to osecamo.... Instikt za prezivljavanje,genetsi kod,sve je to gradivnom materijom diktirano.... i struja izmedju neurona u mozgu...samo jos jedna stvar fizike.

Ovo jednostavno nije tacno.

Uzmimo za primer radioaktivnost. Potpuno je besmisleno pitati se, kad se neki atom raspadne, zasto se bas taj atom raspao.

ovo nije tacno. to sto mi ne znamo, ne znaci da je dogadjaj random. mi smo veoma daleko od objashnjenja uzroka kvantnog polja, fluktuacija i univerzalne teorije, koje bi verovatno imala odgovor na ovo pitanje.

Ok,ali to su posledice Otac (tipa akcija/reakcija) ,a Igoritza prica o uzroku (ko/sta je postavio tu jednacinu),tj,da je toliko kompleksan balans stvari i taj balans (ako npr uzmemo nasu planetu za primer,a isto vazi i za svemir) je toliko krhk da se covek stvarno zapita da li je moguce da se prostom evolucijom doslo tu gde smo,a znamo da je dovoljna jedna jaka vulkanska erupcija i kompletna klima moze da se promeni na zemlji sa nezamislivim posledicama,naucno dokazano.Mislim da se suvisno ubedjujemo zasto/kako/ko jer za naseg zivota CINJENICU necemo naci.Sto se tice Isusa bilo ih je previse sa slicnim pricama (ko god je malo vise studirao istoriju zna o cemu pricam) ali neka logicna pretpostavka se namece da je stvarno neka visa sila (Bog,vanzemaljci,x faktor) doneo zivot koji ni dan danas u potpunosti ne razumemo.

Sto se tice AI,danas na poslu pogledam kroz izlog i vidim lika kako vozi bajk bez ruku,slusa mp3 plejer i kucka poruku.Ulazi uraskrsnicu,skrece bez ruku i dalje tipkajuci poruku dok razgleda da li je bezbedno.
Koliko god to nama "obicno" izgledalo to su neopisive funkcije (ravnoteza,disanje,motorika,slusanje mjuze,okolina...itd) koji nas mozak olako izvrsava.Nismo ni svesni sta nam je u glavi.A da doteramo nekog robota bez AI da "samo" to odradi ce bogami potrajati...

A mozda stremimo ka AI kloniranju i sl jer volimo da se igramo Boga,kao deca sto imitiraju roditelje...ko zna...

dobro ovi bi sada moglo da se pretvori u igoritzin filozofski blog.
igoritza, sve sto si napisao je zanimljivo razmatranje. ovakva kompleknost svemira nije moguca sama od sebe. verovatno tu postoji neki master mind, u ko zna kojem obliku i u koliko dimenzija, koji sve to na neki nacin kontrolise i koji je sve to zamislio nekada davno, ako za njega vreme postoji kao dimenzija. a ljudi nikada nece moci to da shvate niti da spoznaju kako je sve nastalo i kuda sve ide, jer smo jedva i svesni sebe. zanimljiva je ona prica o platonovoj pecini, koja na veoma banalan nacin pokazuje koliko smo mi ograniceni svojim culima. zamislite da npr. tri coveka zive vezani u pecini. nikada nisu bili van pecina, za njih je ta pecina sve sto poznaju. vezani su i gledaju u jedan zid pecina po kome se reflektuje svetlost iz jedne rupe gore, koju oni ne mogu da vidi. oni vide samo predstave te svetlosti ispred njih. a napolju, van pecine, odigrava se uobicajan zivot. ljudi prolaze pored te pecine i njihove senke su jedina stvar koju ljudi u pecini mogu da vidi. sta oni mogu zakljuciti o svetu napolju? i sta bi se desilo kad bi jedan od njih otisao gore i vratio se. da li bi uspeo da ih ubedi da tamo negde postoji sasvim drugaciji zivot, da nije sve kako oni vide, da su to samo prikaze neceg mnogo kompleksnijeg?

@Igorica
Jeste otrcano pitanje, ali, čak i da prihvatimo da postoji Kreator (koga god i šta god pot tim smatrali), ko je stvorio Kreatora?

zanimljiva je ona prica o platonovoj pecini, koja na veoma banalan nacin pokazuje koliko smo mi ograniceni svojim culima. zamislite da npr. tri coveka zive vezani u pecini. nikada nisu bili van pecina, za njih je ta pecina sve sto poznaju. vezani su i gledaju u jedan zid pecina po kome se reflektuje svetlost iz jedne rupe gore, koju oni ne mogu da vidi. oni vide samo predstave te svetlosti ispred njih. a napolju, van pecine, odigrava se uobicajan zivot. ljudi prolaze pored te pecine i njihove senke su jedina stvar koju ljudi u pecini mogu da vidi. sta oni mogu zakljuciti o svetu napolju? i sta bi se desilo kad bi jedan od njih otisao gore i vratio se. da li bi uspeo da ih ubedi da tamo negde postoji sasvim drugaciji zivot, da nije sve kako oni vide, da su to samo prikaze neceg mnogo kompleksnijeg?

Ne vidim šta je tu zanimljivo i kakve veze ova priča ima sa temom i/ili prethodnim postovima? Bitna je ideja postojanja i svrhe postojanja. Nebitno da li si mrav u mravinjaku, delfin u moru ili čovek u stanu/pećini. Ta pirča kad nešto ne može da se objasni, pa smo onda "ograničeni" mi nekako ne pije vodu. U svom umu čovek je slobodan, potpuno, čak i da nema nijedno čulo.

Poslednja izmena:
A zasto nesto mora da se stvori i napravi da bi postojalo? To vazi samo za nase tri dimenzije.

da zavrsimo sa verom - Ad infinitum (ako je neko nekog, ko je njega, i tako u nedogled) je koncept vremeprostora. znajuci teoriju relativiteta, i pribliznu ideju o kvantnoj mehanici, mozemo da zakljucimo da je osnov za vremeprostor, postojanje na visem nivou od toga. (ili kako neki naucnici kazu - nizi nivo, jer smo nastali od NISTA). te se tu ne moze primeniti Ad Infinitum. u prevodu - sam je sebe stvorio ( i u njegovoj ravni to zapravo ima smisla)

Na osnovu čega to zaključuješ? Ako te ne mrzi objasni ideju detaljnije...

vremeprostor je pocelo, najverovatnije po velikom prasku. postoji po M teoriji izvod gde je postojalo vreme sa nekom drugom kombinacijom dimenzija, jos pre velikog praska, long story short - nase tri dimenzije su se "ukonfigurisale" nekim preskokom postojecih varijacija dimenzija u M teoriji.

elem, da se prebacim na taj veliki prasak - 70ih su Hoking, Penrouz i Elis dosli do brojke od 13.7 milijardi. pretpostavka je da je shirenje svemira imalo pocetak, ili "singularitet" (sto mnogi danas brkaju sa singularitetom drugih pojava).

logikom, mozemo da zakljucimo da je proizvod tog singulariteta - svemir, manje kompleksan od samog singulariteta. SVE u svemiru i u prirodi, sto ima poreklo, je jednostavnije od uzroka porekla. evo upravo komputeri i teznja za AI-jem - covek trenutno ima kompjuter, koji je u najmanju ruku ni 2% kompleksan kao sam covek.

pritom, znamo da vremeprostor nije konstantan, te se moze reci da je singularitet velikog praska vremenski nezavistan, a ako je komplikovaniji, onda je i vreme kao koncept - hendikep u odnosu na osnovno stanje, a ne konkretno osnovno stanje. otud meni, a i mnogo pametnijim i mudrijim filozofima pre mene ideja da je Bog vremenski nezavistan.

Radioaktivnost je sve, tj. sve je radioaktivno. Taj termin se ne veze samo uz cijepanje atoma.

Radijacija ili radioaktivnost je energija, a energija moze biti u obliku subcestica, ili ne. Moze biti i u obliku ciste energije, valova.

Nije E = mc2, vec je E = E.

A filozofirati o namjeri, svrsi, postojanju, nema smisla. Nema smisla zato sto je nesto uvijek postojalo. Jednostavno, nista ne moze postojati. Nemoguce je da postoji nista.

Cista logika.

@Igorica
Jeste otrcano pitanje, ali, čak i da prihvatimo da postoji Kreator (koga god i šta god pot tim smatrali), ko je stvorio Kreatora?

Ne vidim šta je tu zanimljivo i kakve veze ova priča ima sa temom i/ili prethodnim postovima? Bitna je ideja postojanja i svrhe postojanja. Nebitno da li si mrav u mravinjaku, delfin u moru ili čovek u stanu/pećini. Ta pirča kad nešto ne može da se objasni, pa smo onda "ograničeni" mi nekako ne pije vodu. U svom umu čovek je slobodan, potpuno, čak i da nema nijedno čulo.

Zanimljivo je zato sto na veoma plastican primer pokazuje koliko je tesko da shvatimo ono sto culima ne mozemo da zabelezimo.

^ upravo :)
to sto ne vidimo u mrkloj noci (a infrared kamera moze) ne znaci da nista ne postoji u mraku xD

jednostavno, ako je oko organ za vidjenje, uho za slusanje itd itd, i njima smo ograniceni, nek je mozak organ za POIMANJE STVARI i RAZMISLJANJE> mozda je isto tako slab i ogranicen i mozda smo JAKO NEINTELIGENTNI da bismo uopste nesto shvatili....ko zna sta nam je sve pred nosom,al ne mozemo da uocimo :)

^ upravo :)
to sto ne vidimo u mrkloj noci (a infrared kamera moze) ne znaci da nista ne postoji u mraku xD

jednostavno, ako je oko organ za vidjenje, uho za slusanje itd itd, i njima smo ograniceni, nek je mozak organ za POIMANJE STVARI i RAZMISLJANJE> mozda je isto tako slab i ogranicen i mozda smo JAKO NEINTELIGENTNI da bismo uopste nesto shvatili....ko zna sta nam je sve pred nosom,al ne mozemo da uocimo :)

Covjek jeste ogranicen, ili bolje reci tjuniran je da realnost dozivljava i posmatra ovakvom kakva jeste. Ovaj experiment je najbolji dokaz za to:

http://www.youtube.com/watch?v=UMqtiFX_IQQ

Neinteligentni nismo jer smo stvoreni od Energije, a Energija krije u sebi ogromni potencijal.

Kakve sad veze ovo ima sa vjestackom inteligencijom, tj ovom temom? Pa posto je sve Energija, ili kako bi u Ratovima Zvijezda rekli Sila, to znaci da AI stvaranje je pitanje vremena. Primitivni AI smo vec stvorili, cak i svjetove u video igrama.

ovo nije tacno. to sto mi ne znamo, ne znaci da je dogadjaj random. mi smo veoma daleko od objashnjenja uzroka kvantnog polja, fluktuacija i univerzalne teorije, koje bi verovatno imala odgovor na ovo pitanje.
Ja i nisam rekao da je fisija atoma potpuno slucajna. Sta vishe, imamo veoma dobre ideje zasto do toga dolazi. Ali mi jednostavno ne mozemo da steknemo uvid u sumu svih faktora koji su doveli do toga da bas odredjeni atom dozivi fisiju. Ovde se ne radi o stepenu znanja, vec o fundamentalnoj prirodi materije, koja nam to brani (pocevsi od Heisenberg-a, pa nadalje...).

Igoritza prica o uzroku (ko/sta je postavio tu jednacinu)
Pa o tome i ja pricam ali vam je to potpuno promaklo.

Po Multiverse teorijama (ima ih vishe, i jos ne znamo koja je tacna) u trenutku nastanka bilo kog univerzuma postoji potencijal za bilo koji set prirodnih konstanti i zakona koji ce vaziti u tom univerzumu. Ovaj nas Univerzum je samo mogucnost, kao sto postoji mogucnost za univerzum u kome npr ne bi postojala jaka nuklearna sila (te konsekventno u njemu ne bi bilo fermiona, nuklearne sinteze odn zvezda), ili univerzum u kome bi postojale dve vremenske dimenzije...

ovakva kompleknost svemira nije moguca sama od sebe.
A ko to uopste i tvrdi ? Ali to i dalje ne znaci obavezno postojanje nekog Tvorca.

logikom, mozemo da zakljucimo da je proizvod tog singulariteta - svemir, manje kompleksan od samog singulariteta. SVE u svemiru i u prirodi, sto ima poreklo, je jednostavnije od uzroka porekla.
1. False logic.
2. Wrong. Ti si mnogo kompleksniji od uzroka tvog postojanja... :d:eyebrows:

apsolutno cu da ti poverujem na ovo, cim mi odgovoris zasto postoji NESTO a ne NISTA

Ovo sam slucajno preskocio...
Hajde da te pitam.....Sta ako je ovo SVE> jedno veliko NISTA?...a mi u ovom vidu univerzuma vidimo kao da je ovo svasta, staro 14milijardi godina...a u stvari nas univerzum gde smo mi niko drugi ne vidi i mi ni za kog drugog ne postojimo,tj mi zivimo od nekog neobjasnjovog energetskog ehoa i mi smo nista,a pravi svet/zivot i ostalo se NEGDE odvija.....Ono sto htedoh reci je: Sta ako mi isto tako ovim culima (ovim zakonima fizike,ovom fizikom) ne mozemo da vidimo drugo "nista",a ustvari to drugo nista je SVASTA....

O tome "NISTA i SVASTA" ne mozemo da pircamo ni filozofski jer ne znamo skoro 1% istine univerzuma....mi smo mala kolicina znanja, i mala mrlja u odnosu na ISTINU... Mi nagadjamo iz nase perspektive kako nama odgovora i kako odgovara nasim mozgovima koji pojme stvari oko nas. Inace,kad bi neko dosao i rekao apsolutnu istinu,mislim da ne bismo ni skapirali o cemu taj prica :/ ili je suvise komplikovana, ili nesvrsishodna ili je jako prosta i mislili bismo da nas neko tovari.

a taj AI koji budemo pravili,isto nam nece pomoci da sagledamo stvari dovoljno realno jer ce biti kao mi ograniceni...mi cemo ga napraviti u odnosu na nas, gledajuci nas...a on po nasem uzoru nece moci (osim brze da procesuira stvari) verovatno isto tako nece moci da spozna istinu jer ce se zasnivati na modelu naseg mozga i modelu nasih razmisljanja. treba nam neko "out of space" cudo,pa da mozda budemo blizhi istini...sve sto se zasniva na stvarcicama sa planete, u okviru naseg solarnog sistema, je smejurija...kad prvi put budemo usli u neku nebulu,kad prvi put iskoristimo energiju pulsara,kad prvi put istrazimo crnu rupu itd itd(ovo su laicka lupanja,samo karikiranje) e onda smo NEKO i NESTO...za sad smo veliko NISTA,koliko god mi na papiru citali da smo veliki.

care, tu nauka fail-uje a filozofija stupa na snagu:

NISTA kao koncept zapravo znaci - nepostojanje. i mi ne mozemo da budemo niti "eho", niti "nista" jer postojimo. sad da citiram pe'sto godina staru izjavu: Cogito ergo sum.

to sto neki naucnici oce da povezu teoriju da je ukupan zbir energije u svemiru jednak nuli, apsolutno ne znaci da je svemir nastao iz nista (nepostojanja) niti da je svemir "nista".

sobzirom da smo definisani vremeprostorom, mi nismo ni u stanju da shvatimo "nista", a takvo nesto je, kako sam vec pricao, priblizno postojano i u vremeprostoru - event horizon crne rupe - sta udje tamo, vise mu ne tece vreme, vise ne postoji prostor za to nesto, niti spojni posmatrac moze da mu pripise bilo kakvu karakteristiku.

zaHebano....
bar jedno 4.000-5.000 godina smo daleko od neke priblizne istine ;)
jer znam kakvi smo,ako ne istrazimo crnu rupu, i ne zrtvujemo "Lajku" u crnoj rupi,necemo se smiriti...sto je uostalom ok, i jedini nacin da spoznamo sebe i istinu...
bas sad gledam neke youtube klipove, i jedva cekam da krene CERN sa full radom, i posle par godina da izbaci zakljucke i ostalo...

CERN je zakljucio par stvari, ali standardni model / UFT i dalje izbegava da se "otkrije". cisto za one informisane o svemu ovome - u planu je jos veci akcelerator cestica od onog u cernu, sa ukupno oko 50ak kilometra duzine, da ih lju'cki sudare i oshinu, pa da mere :)

a sto nema neke teme o CERN-u,higsovom bozonu, i svega sto se "string teorije" tiche....bilo bi lepo kad neko nesto sazna/cuje da javi rezultate..npr: zakljucak u novembru 2010.da je mlad univerzum bio "tecan" umesto "gasovit" kako se sumnjalo i u mnogim teorijama pretpostavljalo... IZVOR
cisto da mozemo da kacimo novosti i tamo filozofiramo/naucno se uzdizemo ;D

cisto za one informisane o svemu ovome - u planu je jos veci akcelerator cestica od onog u cernu, sa ukupno oko 50ak kilometra duzine, da ih lju'cki sudare i oshinu, pa da mere :)
a pre toga 2018.na desetogodisnjicu rada cern-a hoce da povecaju TeV, tj jacinu energije pri sudaru, i luminoznost (broj neutrona)...tako da ako im se tu posreci,nece valda graditi to cudo od 50 km :) (jer ako je ovo kostalo sve ukupno 10milijardi eura..ono bi trebalo duplo skuplje da bude, jer je samim tim i duplo duze)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno