sto se mene tice, ja sam Isusov Apologet (onaj koji nastoji da da racionalno objashnjenje u korist Boga) i bas zato ne rekoh - Hriscanski apologet, jer nisam hriscanin, iako verujem u Isusa.
e sad - za sve sto se desava u svetu, postoji neko objashnjenje. i nauka je JEDINA koja takva resenja daje. ali Naucnici MORAJU da shvate da su postojanje Boga i naucna praksa dve nepreplitajuce prakse. jer nauka zapravo NE IDE ka prvobitnom uzroku i postojanju svemira, koliko god postojalo teorija o tome. jer odgovor na to pitanje daje metafizika i filozofija, iako bi neki te prakse nazvali "mrtvim".
bas me je pre nekoliko dana prijatelj pitao - "a kako tvoj Bog opravdava i dozvoljava ovu nesrecu u Japanu ?" na sta sam mu ja odgovorio da Bog nije osoba sa Dzojstikom, koja je interaktivna u vremenu i prostoru, vec je sve podeseno, sa naseg stanovista - u pocetku vremena. formiranje materije, koja je svojom EKSTRA kompleksnom konfiguracijom dovela do postojanja planeta eventualno, je izmedju ostalog uradila sledece:
tektonske ploce, koje se pomeraju, i izmedju ostalog svremena na vreme izazovu zemljotres, su zapravo jedna od milion promenljivih u jednacini koja je iznedrila zivot. pomeranje tektonskih ploca je jedan od kljucnih uslova za kruzenje materije koja je u tom procesu dovela do zivota na zemlji. zapravo je uslov da se dobije atmosfera koju imamo. velika je zalost to sto se desilo japanu, i ne daj boze nikada - ali je, sa gledista globalnnog dizajna i ideje, zaista neophodno da konfiguracija zemljine kore bude takva u startu.
e sad, na konto AI-ja i duse - civilizacija je za oko 90% svojih izuma bila inspirisana prirodom. poredjenje danashnjeg automobila, i sa druge strane kompjutera - imaju podosta analogija sa zivim organizom, zar ne ? prvi zahteva benzin (hrana i voda), ima motor (digestivni trakt), ima jetru i bubrege (filteri) i tako dalje. kompjuter, u pogledu ram memorije, maticne ploce i procesora, emulira mozak u neku ruku.
ali NISTA od toga ne objashnjava niti definise prvonbitne uslove svemira i prostora, koji su stvorili coveka, da zivi u njemu. niti RAZLOG, koji je najvece pitanje. arogancija nauke je u tome da se odbija pomen "dizajna" ili Boga, a u isto vreme se uzima zasluga i velica intelekt, kada covek nesto napravi i otkrije. nije li apsurdna izjava da svet sa toliko misterija NEMA kreatora, a kada covek biva kreator onda postoji koncept uzroka i posledice ?
dusa - kao Apologet, ja smatram da ona nije u telu. bar ne u smislu "svetlece energetske lopte tu negde u abdomenu", vec je ona zbir celog zivota jedne osobe, koja se nekim apstraktnim principom, kao i sve u prirodi - propraceno zakonitostima - izvodi jednacinama i fizickim zakonima pred uzrocnika (Boga)
uzmite samo vreme za primer - na manjoj skali, ono nama deluje kao nesto definitivno - a nije. cak i nauka ima potencijal da nekada napravi "remote control" vremena, i mozda ga neko vec klikce, mozda je ovo 4260 put da vi zivite svoj zivot u istim ili drugacijim uslovima. ja samo govorim o tome, da bi jedan racionalan mozak morao da prihvati, ako ne samog Boga kao ideju, onda makar da ima podeljenu sumnju u svrhu postojanja, jer za ovoliko kompleksan svemir - bi bilo suludo da je nema. isto kao kada bi naucnik u danasnje vreme tvrdio da je planeta zemlja centar svemira - jednostavno se ne slaze.