Šta je novo?

Igoritza's Tech Blog - Artificial Intelligence

Ne bih se slozio sa tobom...verovatno si mlad, i ne secas se "titovskog vremena" , ali veryj mi da u to vreme Jugolavija nije ni u cemu zaostajala za zapadom, pa ni u tehnologiji, a posebno industriji koja je ta koja komercijalizuje nove tehnologije. Bilo je pregrst para za kypovinu i primenu novih tehnologija u novim fabrikama. A posebno je obican covek, pripadbik srednje klase imao lovu i prolazan pasos da ode do Svabije i kupi neki Sonasi za 3K DM...

Tako da sam prilicno uveren da smo ostali ona stara Juga vozili bi se sada mi u Pasatima i Golfovima 5 bez muke...i furali ipad-ove na svakom cosku...

Upravo si priznao da je bilo tehnologije u staroj jugi... ali kad bi je prosvercovali iz svabije :crash:
Da nismo svercovali kompjutere citava jedna generacija kompjuterskih pionira u jugi ne bi ni postojala.

Evo jedne uobicajene situacije za AI nekog buduceg robota.
Zamislite da AI ima zadatak da sortira korpu sa vesom i da razvrsta obojeni ves od belog.
Koliko miliona razlicitih tipova odece postoji, koliko razlicitih boja istog i koliko milijardi oblika moze odeca da poprimi.
Da nekazem sta bi bilo kada bi se umrsila odeca.
Mislim da je samo ovaj zadatak neverovatno komplikovan da se isprogramira, a kamoli nesto drugo od cega zavisi neciji zivot gde nesme biti greske u algoritmu.

Nije komercijalna industrija pokretač napretka tehnologije već je to oduvek bila i jeste vojna! Jedno 20 -30 godina najmanje ispred trenutno komercijalno dostupne i to u relativno mirnodopskim uslovima. Kada se u stanju rata vojni budžet udesetostruči, dolazi do revolucionarnih napredaka. Mislim da mi ni nismo svesni još koje tehnologije su već razvijene.

Nažalost, kao što Igoritza reče, uskoro sledi veliki svetski rat koji je povezan sa nedostatkom fosilnih goriva. Sasvim slučajno se spisak humanitarnih intervencija poklapa sa spiskom zemalja najvećih proizvođača nafte. Paradoksalno, ali veliki ratovi razaraju ali i najviše pokreću čovečanstvo. Rat budi najbolje i najgore u ljudima. Cela ekonomija se pretvara u ratnu ekonomiju. Pogledajte samo vojnu tehnologiju na početku i kraju prvog i drugog svetskog rata!

Nije komercijalna industrija pokretač napretka tehnologije već je to oduvek bila i jeste vojna! Jedno 20 -30 godina najmanje ispred trenutno komercijalno dostupne i to u relativno mirnodopskim uslovima. Kada se u stanju rata vojni budžet udesetostruči, dolazi do revolucionarnih napredaka. Mislim da mi ni nismo svesni još koje tehnologije su već razvijene.

Nažalost, kao što Igoritza reče, uskoro sledi veliki svetski rat koji je povezan sa nedostatkom fosilnih goriva. Sasvim slučajno se spisak humanitarnih intervencija poklapa sa spiskom zemalja najvećih proizvođača nafte. Paradoksalno, ali veliki ratovi razaraju ali i najviše pokreću čovečanstvo. Rat budi najbolje i najgore u ljudima. Cela ekonomija se pretvara u ratnu ekonomiju. Pogledajte samo vojnu tehnologiju na početku i kraju prvog i drugog svetskog rata!

Ne bih se mogao sloziti vise sa obojicom, samo bih dodao kao razlog tog rata i prenaseljenost: 2012 - 7 milijardi , 2025 - 8 milijardi , 2040 - 9 milijardi...

Naravno, rat je i jedan od načina za kontrolisanje populacije, pored bolesti. Jos pre pre 200 je primećeno da populacija raste geometrijskom progresijom a dostupnost resursa aritmetičkom. Pored ratova tu su i bolesti!

Ne bih se mogao sloziti vise sa obojicom, samo bih dodao kao razlog tog rata i prenaseljenost: 2012 - 7 milijardi , 2025 - 8 milijardi , 2040 - 9 milijardi...

Prenaseljenost se lako rešava ako većina donese zakon da mozes imati samo jedno dete.

Poslednja izmena:
Kad bi bilo tako lako. To je kao da kažeš da se alkoholizam, droga, nasilje, kriminal ili bilo koji problem mogu rešiti zakonom. U Kini taj zakon jeste uspeo, ali sumnjam da je moguće u bilo kojoj drugoj zemlji da se sprovede. Ipak pričamo o osnovnim ljudskim pravima.

Braca rusi :)
tn.jpg

biorobot-002.jpg

biorobot-003.jpg

biorobot-004.jpg

biorobot-005.jpg

biorobot-006.jpg

biorobot-007.jpg

biorobot-008.jpg

Šta je bre ovo?! Neka zaebancija il kao prava stvar?

Evo jedne uobicajene situacije za AI nekog buduceg robota.
Zamislite da AI ima zadatak da sortira korpu sa vesom i da razvrsta obojeni ves od belog.
Koliko miliona razlicitih tipova odece postoji, koliko razlicitih boja istog i koliko milijardi oblika moze odeca da poprimi.
Da nekazem sta bi bilo kada bi se umrsila odeca.
Mislim da je samo ovaj zadatak neverovatno komplikovan da se isprogramira, a kamoli nesto drugo od cega zavisi neciji zivot gde nesme biti greske u algoritmu.

A da li mi pricamo o AI ili isprogramiranom robotu? Po cemu bi onda ta "robot spremacica" imala veze sa AI ako bi bila isprogramirana da slaze i odvaja beli ves? Valjda AI treba da sam sebe programira na neki nacin dobijajuci samo "culne" utiske preko senzora, kao sto to radi i covek. A sad je drugo da pitanje da li se svo znanje stice samo culnim utiscima ili postoje i neke neiskustvene ideje koje nam pomazu da razumemo podatke koje dobijamo culima, kao sto su na primer ideje o prostoru i vremenu.

Ili sledece pitanje :
Sta bi bilo kada bi svi imali source kod od uspesnog AI-a.
Da li bi bilo moralno da se taj kod podeli sa svetom (ukoliko ga hakeri pre toga ne ukradu)?
Dosli bi situaciju da bi odredjene licnosti reprogramirale AI, kako bi efektnije dolazio do brojeva kreditnih kartica, ili email-ova za slanje spama, ili za upad u kompjuterske sisteme banki ili nekih organizacija. Da ne kazem ako se programira za neke teroristicke akcije.
Film Ghost in the shell obradjuje ovu temu.

Ne bih se slozio sa tobom...verovatno si mlad, i ne secas se "titovskog vremena" , ali veryj mi da u to vreme Jugolavija nije ni u cemu zaostajala za zapadom, pa ni u tehnologiji, a posebno industriji koja je ta koja komercijalizuje nove tehnologije. Bilo je pregrst para za kypovinu i primenu novih tehnologija u novim fabrikama. A posebno je obican covek, pripadbik srednje klase imao lovu i prolazan pasos da ode do Svabije i kupi neki Sonasi za 3K DM...

Tako da sam prilicno uveren da smo ostali ona stara Juga vozili bi se sada mi u Pasatima i Golfovima 5 bez muke...i furali ipad-ove na svakom cosku...

Nažalost, ali slažem se, iako nisam neki ljubitelj SFRJ kao entiteta, živelo se daleko bolje, pojedinac je imao kintu, možda su neke druge stvari manjkale, ali ipak je bilo bolje vreme, opet kažem nažalost.

Ovde nije prica o tome kada se lepo zivelo, nego koje drustveno uredjenje je zasluzno za ubrzan razvoj tehnologije, a to definitivno nije niti komunizam niti socijalizam.

Evo linka o cemu pricam da je za vreme bivse juge bila sputavana tehnologija.
Ja se dobro secam da je uvoz kompjutera sa zapada bio zabranjen i ogranicen i da su kompjutere imali samo oni koji su imali prijatelje ili rodjake iz germanije ili neke zapadne zemlje.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Историја_рачунара_у_СФРЈ

ili ako nece ovaj link ukucajte "istorija racunara u sfrj" u wikipediju ili google

Poslednja izmena od urednika:
To sto je uvoza racunara bio zabranjen obicnom stanovnistvu, to je vise bilo neko paranoidno ponasanje vlasti. Sto se tice razvoja tehnologije, mi smo u to vreme proizvodili spostvene racunare, sto je danas misaona imenica. Isto tako, tadasnja drzava je mnogo ulagala u nauku, istrazivanje, naucne institute, kao i obrazovanje, sto danas nije slucaj.

Poslednja izmena:
Ovde nije prica o tome kada se lepo zivelo, nego koje drustveno uredjenje je zasluzno za ubrzan razvoj tehnologije, a to definitivno nije niti komunizam niti socijalizam.

Evo linka o cemu pricam da je za vreme bivse juge bila sputavana tehnologija.
Ja se dobro secam da je uvoz kompjutera sa zapada bio zabranjen i ogranicen i da su kompjutere imali samo oni koji su imali prijatelje ili rodjake iz germanije ili neke zapadne zemlje.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Историја_рачунара_у_СФРЈ

ili ako nece ovaj link ukucajte "istorija racunara u sfrj" u wikipediju ili google

Pa šta? 'El imamo neke vajne koristi što sad svaka šuša ima komp, ne bih rekao. Svaka budala je na fb, komp je postao neki statusni simbol, a dal' ti treba i znaš nešto korisno sa njime, to je na kraju liste.
Izuzimam nas zaluđenike iz te priče.
Što kaže nnnn, to je bila paranoja i to slaba.
Imali smo dosta razvijenu industriju, izvozili smo svašta, naravno i gomile oružja, a sad možemo jedino mozgove da izvozimo i kakve koristi od toga? Sad uvozimo čak i povrće i piliće, zaglupeli smo pa više ni to ne proizvodimo.
Ja se ne sećam te zabrane, znam da je tada komp bio luksuz i da je teško to mogao da kupi bilo ko, a tako je bilo do kraja '90. Ja sam prvi pc uzeo od ortaka 2002 god. za 3x manje para i to na rate, *** on je bio pun k'o brod posle demokratskih promena a ja sam tek odslužio domovini.
A ti mi pričaš o zabranama, čoveče, svaka čast ako si ti mogao da ga kupiš, ja i moja porodica nismo a nije nam ni trebao, kontam pre 30 godina nije trebao nikom, nijo bilo FB i sličnih gluposti:)

Isto tako, ja sam sada slobodan da kupim Mercedes ali ne mogu da ga priuštim:)

Iskreno, kakve veze ima ova priča sa AI?

Poslednja izmena:
Da se vratimo na temu. :)

Zašto je bitan Bose–Einstein condensate, odnosno dostizanje apsolutne nule za procesiranje informacija tj. za rad kvantnog računara:
[YOUTUBE]28F_oPDZHSk[/YOUTUBE]

Malo o kvantim računarima:
[YOUTUBE]Qce3DurwXLU[/YOUTUBE]

E sada, kada ćemo napraviti AI? Mislim da ga mi (ljudi) nikada nećemo ni napraviti, nego da će vrhunac našeg dostignuća biti kvantni računar i neki "dumb" AI, dakle ne baš pravi AI, ali nešto što je dovoljno sposobno da uči i da samo sebe unapredi, dakle mislim da će AI napraviti sam sebe.

Mislim da već danas postoji nešto kao taj "dumb AI", ali da su najmoćniji super računari koje imamo danas spori i primitivni da bi omogućili da to radi dovoljno brzo i da pokaže rezultate. Kad pogledamo ljudsku inteligenciju, dete kada se rodi nije svesno sebe, potrebno mu je godinu i više dana da nauči najosnovnije stvari. Input/output osbosobi tek posle 2-3 godine. Da bi dostigao pun intelektualni potencijal potrebno mu je 15+ godina. Dakle dosta strpljenja i učenja na greškama, a od računara se, čini mi se, očekuje da radi sve što trebe čim se klikne na Start. :)

Poslednja izmena:
Malo si to iskarikirao.
Dete kada se rodi je sposobno da kontrolise rad pluca, rad srca i krvni pritisak. Takodje, sposobno je da se hrani - instiktivno ali "prazan" AI tesko da bi mogao i to.
Samo za tih nekoliko osnovnih funkcija bi masini bile potrebne hiljade senzora i ko zna koliko koda, ili cime bi se vec pokrenuo "prazan" AI.

Pa pogledajte onog mehanickog magarca, koliko je kostao, koliko je tehnike u njega ugradjeno a moze ..... da stoji uspravno i da se prilagodi razlicitoj podlozi i spoljnim uticajima. Pa to zdrebe radi 5 minuta po rodjenju.

Ždrebe da, slonče da, ali čovek ne, što nam donekle govori da te radnje i nemaju previše veze sa pravom (ljudskom) inteligencijom, nego da su u pitanju pre-installed mogućnosti koje su ugrađene u mozak i ne moramo da ih učimo. Kako su tu dospele, pitanje je, pretpostavljam da su posledica evolucije, hiljadama godina tesane procedure koje mozak onda koristi out-of-the-box, a koje su neophodne određenoj biološkoj vrsti da bi uopšte preživela. Da slončetu treba godinu dana da prohoda, bilo bi izgaženo i mrtvo već posle par nedelja verovatno.

Pa pogledajte onog mehanickog magarca, koliko je kostao, koliko je tehnike u njega ugradjeno a moze ..... da stoji uspravno i da se prilagodi razlicitoj podlozi i spoljnim uticajima. Pa to zdrebe radi 5 minuta po rodjenju.

Nije to baš tako trivijalno, prirodi je verovatno bilo potrebno na hiljade godina da postigne "samo" to. :)

Poslednja izmena:
Da nema korporacija i pohlepnih biznismena , nikada ne bi bilo napretka covecanstva.
Da citiram Gordon Geka( Majkl Daglas) iz filma Wall Street: "Pohlepa je dobra, to je ono sto pokrece ljude i covecanstvo."
Da nije bilo pohlepe nikada se ne bi izmislila tkacka masina koja je zamenila gomilu radnika u pravljenju platna i neverovatno ubrzala proizvodnju.
Da nije Dzems Vat izmislio parnu masinu , sada bi u karavanima isli u drugu zemlju i prodavali robu umesto da je saljemo vozom ili brodom.
Da smo danas ostali pod Titom i njegovim moralnim komunistickim sistemom, jos uvek bi vozili fiat koji je dizajnom i tehnologijom star 50 godina.

U prevodu :
Pustite da pohlepni biznismeni i korporacije izmisljaju nove nacine kako da nam uzmu pare, dizuci nam standard i uvodeci nove tehnologije u nas zivot mnogo brze nego komunisti ili bilo koji drugi drustveni sistem ikada na ovoj kugli, i mic po mic , doci cemo i do holly grail-a tj ARTIFICIAL INTELLIGENCE-a za mase.

Pojma nemas koliko si u krivu!

@ Devil 2000
Mislim da inovacije ne dolaze iz pohlepnosti, vec iz kreativnosti i vizionarstva. Kakav je ovaj svet, lova moze da se uzima na sve i svasta i na poluproizvode i na ukradene ideje, samo je potrebno lepo upakovati i zamaskirati i dobrim marketingom pokazati korisniku da njemu bas treba to i to. Ali ni dobrog marketinga nema bez mastovitosti i ideja. I zasto bi neko menjao nesto ili izmisljao nesto novo ako vec prodaje i uzima brdo para na iskopiranom proizvodima? Bas njega bole da menja svet, a najludje je reci da iz pohlepe gura covecanstvo napred.

Poslednja izmena:
Ovo magare je smešno u odnosu na ovo: http://www.youtube.com/watch?v=9vwZ5FQEUFg
Već sam davao link ali niko da prokomentariše.

Ali magarac i ovaj Sony su AI-ju bliski koliko i parna lokomotiva. Oni su čudo mehanike i elektromehanike. Na znam zašto ih stalno spominjete ovde.

Što se napretka tiče, ne bih baš rekao da je konsumer elektronika neko realno unapređenje čovečanstva. Ne služi to ničemu osim čovekovom hedonizmu. I opet jedva 30% populacije planete može to sebi da priušti. Napredna sela s' početka 19-og veka su možda poslednji primer da je čovek uspešno zadovoljio svoje osnovne potrebe. I selo u Britaniji se nije mnogo razlikovalo od sela u Kini ili Pakistanu. Sve posle toga je samo proserav'nje tipa dal' je TV 3D ili običan vulgaris sa pljosnatom dvodimenzionalnom slikom. Da ne pričam o HD ready užasu naspram ful hadea.

Mada , jasno je i da spomenuta sela 19-og veka ne mogu funkcionisati sa 7 000 000 000 ljudi na planeti.

Futurologe koji predviđaju šta će biti u sledećih XYZ godina ne treba slušati. Ispromašivali su se za medalju. Ovoliku zavisnost od računara ili ovakav razvoj telekomunikacija niko nije ni naslutio. Pojam globalizacija i masovna proizvodnja najsofisticiranije tehnike u najnerazvijenijim zemljama je bila nezamisliva čak i njima. S' druge strane, nalupetali su se o letećim automobilima i hotelima u svemiru. Leteći auto u širokoj upotrebi nećemo videti još jako dugo. Kao ni AI.

Poslednja izmena:
Leteći auto u širokoj upotrebi nećemo videti još jako dugo. Kao ni AI.

A, možda i dođu alieni i sve nas potamane, eventualno ostave po kojeg za laboratoriju. :D Možda u svemiru postoji toliko naprednijih vrsta od naše da ne možemo to ni da zamislimo, možda baš super advanced AI koji je napravila neka treća civilizacija, pa bismo im prosto izgledali previše primitivno i bezvredno, dok bi im se, sa druge strane, naša planeta mogla učiniti kao veoma lep resurs. Zašto bi se njihova poseta mogla dogoditi u narednih sto godina? Mislim baš zato što smo u poslednje vreme intezivirali uništavanje planete, a neki nuklearni rat, koji uopšte nije nemoguć, bi je potpuno dokosurio...

Mislim da je ovaj period u kojem živimo veoma zanimljiv i da će se mnogo stvari dogoditi i već se dogodilo, ne bih isključio ni AI, ni Aliene, ni smak sveta. :D U prošlosti je sve, usled nedostatka ICT, išlo sporo i predvidljivo, a u nekoj daljoj budućnosti će sve toliko napredovati da će doći do nekog maksimuma i pomaci će biti minorni i sve će se svoditi na istraživanje i naseljavanje svemira (naravno, ako se ne uništimo pre toga), dok sada bukvalno sve nastaje i pokušava se/radi se po prvi put.

Poslednja izmena:
@ Devil 2000
Mislim da inovacije ne dolaze iz pohlepnosti, vec iz kreativnosti i vizionarstva. Kakav je ovaj svet, lova moze da se uzima na sve i svasta i na poluproizvode i na ukradene ideje, samo je potrebno lepo upakovati i zamaskirati i dobrim marketingom pokazati korisniku da njemu bas treba to i to. Ali ni dobrog marketinga nema bez mastovitosti i ideja. I zasto bi neko menjao nesto ili izmisljao nesto novo ako vec prodaje i uzima brdo para na iskopiranom proizvodima? Bas njega bole da menja svet, a najludje je reci da iz pohlepe gura covecanstvo napred.

U pravu si, inovacije ne dolaze iz pohlepe nego iz kreativnosti i vizionarstva. Ali, dzabe sve to dok neko ne ulozi pare u to i pocne da komercijalno eksploatise.
Pogledajte Teslu, da je ostao kod nas sada bi ceo svet placao harac Edisonu na njegovim patentima za jednosmernu struju, ovako je otisao u Ameriku gde su ga pitome korporacije lepo primile , ugostile , i iskoristile sve njegove patente samo da bi Edisonu preuzele trziste, a Teslu ostavili da umre u siromastvu.
Da vas podstetim da je Tesla izmislio bezicno slanje el energije na daljinu, i da su korporacije jedva cekale da naprave ogroman toranj koji ce komercijalno distribuirati el energiju, ali kada su shvatili da ce biti problem oko naplate istog momenta su prekinuli projekat, i niko od nas sada ne dobija bezicno struju nego naizmenicnu zicnu preko strujomera.

Danas se maltene svakog dana izmislja neki novi izum ili tehnologija, ali dok to neki biznismen ne prepozna kao potencijalnu zaradu i pocnu dolari da igraju ispred njegovih ociju, svi ti izumi i ideje i tehnologije ce cucati u zapecku ili u arhivi patenata.

Iliti u prevodu dzabe sto je nesto izmisljeno kada obican narod nema leba od toga dok se ne pocne komercijalizovati, tj praviti pare na osnovu toga.

Poslednja izmena od urednika:
ma taj tesla je bio lud. struja i njegova istrazivanja se, u odnosu na ono sto danas mozemo da posmatramo u domenu fizike, smatra za Makro nauku, te ne bi trebalo da postoji bilo kakvih nedoumica tu - ali ocigledno da ih ima, ocigledno da ne kapiramo ni pojave na vecoj skali, a trtimo se naokolo sa kvantnim poljima i bosonima i ostalim.

na konto AI-ja: neki obzervatorijum, ne bi znao sad koji jer mi je u glavi info, uocio je u blizini jedne planete u nasoj galaksiji, da se prasina formira u simetricne i skladne oblike. i, kada je nesto omete - kamenje, meteor, i slicno - ona se vrati u prethodni polozaj ili neki drugi polozaj komplikovane sorte.

jedan moze samo da filozofira kakav je to oblik postojanja, i dal uopste moze da se vodi kao zivot, ili inteligencija. jer u svemiru nista ne uzima skladan oblik tek tako (osim samog svemira, zavisi kolko si filozof)

Zasto je chudno da neka prashina ima simetricne i skladne oblike kada je magnetizam i gravitacija svuda u svemiru ? :)

Sto se tice AI, mislim da je nasha tehnologija toliko mlada i primitivna da nismo blizu ni najjednostavnije forme vestacke inteligencije, a kada se tu ubaci chinjenica da vecina kompanija na svetu ne radi nishta po pitanju napretka vec pokushava da uz najmanje ulaganja izbaci "novu stvar", AI ce josh dugo biti samo ideja, tako da je ovaj thread mogao da se nazove i "projekat leteci automobil" shto neko pomenu gore, nema nikakvog smisla da postoji uopste jer takve stvari ne znaju ni oni shto treba da znaju, a ne mi ovde :)

Poslednja izmena:
E sada, kada ćemo napraviti AI? Mislim da ga mi (ljudi) nikada nećemo ni napraviti, nego da će vrhunac našeg dostignuća biti kvantni računar i neki "dumb" AI, dakle ne baš pravi AI, ali nešto što je dovoljno sposobno da uči i da samo sebe unapredi, dakle mislim da će AI napraviti sam sebe.
To je ideja tehnoloskog singulariteta. Jedino sto bih ovde dodao, jeste da u stvari imamo tri tehnologije koje se paralelno razvijaju, i koja god da bude razvijena prva, ona ce ekspresno dovesti do razvoja ostalih: a to su AI, nanotech, mind enhancing / genetic engineering.

Mi cemo da napravimo AI inteligencije komparabilne ljudskoj, radeci simulaciju ljudskog mozga kroz Blue Brain projekat ili neki slican, kroz ne vishe od 10 godina. (procena koja dolazi od H Markram-a, vodje Blue Brain projekta. Kad bi povezali sve kompjutere koji danas postoje u jedan superkompjuter, to bi verovatno obezbedilo dovoljno kompjutacionih resursa za simulaciju rada ljudskog mozga. Ono sto Markram misli sa pomenutih 10 godina, jeste da ce uz napredak kompjuterske tehnologije, kroz 10 godina njegov time raspolagati kompjuterom koji ce moci sam da uradi simulaciju ljudskog mozga).

Mislim da već danas postoji nešto kao taj "dumb AI", ali da su najmoćniji super računari koje imamo danas spori i primitivni da bi omogućili da to radi dovoljno brzo i da pokaže rezultate.
Hint: Ekspertski sistemi.

...od računara se, čini mi se, očekuje da radi sve što trebe čim se klikne na Start.
Mi danas znamo kako napraviti "tek rodjeni mozak". Ono sto ne znamo jeste kako se znanje i iskustvo kodifikuje u strukturi nervne mreze. Kad to budemo provalili, bice moguca i AI koja ce biti funkcionalna "cim se klikne na Start". Drugim recima, bice moguca Applied Intelligence, koja ce
se 'praviti' radi resenja specificnog problema, bez potrebe za dugogodisnjim ucenjem, i koja za resavanje vecine problema nece morati da poseduje samosvest.

Što se napretka tiče, ne bih baš rekao da je konsumer elektronika neko realno unapređenje čovečanstva. Ne služi to ničemu osim čovekovom hedonizmu.
Povezes izvestan broj Xbox-ova u klaster, i imas jeftin superkompjuter... :p

Kad to budemo provalili, bice moguca i AI koja ce biti funkcionalna "cim se klikne na Start". Drugim recima, bice moguca Applied Intelligence, koja ce se 'praviti' radi resenja specificnog problema, bez potrebe za dugogodisnjim ucenjem, i koja za resavanje vecine problema nece morati da poseduje samosvest.

Da napravimo blagi zaokret ka filozofiji. Izvesno je da će tako nešto kao što pominješ uskoro postati realnost, uopšte u to ne sumnjam.

Ne znam da li ste pogledali ona tri YT klipa koja sam postavio (Venus project), ali ako sve ostane kako trenutno jeste (kapitalizam, monetarni sistem), postavlja se pitanje čovekovog mesta pod suncem u novoj postavci stvari.

Već danas roboti obavljaju masu dojučerašnjih fizičkih poslova, što samostalno, što uz asistenciju čoveka. Postavlja se pitanje šta će se desiti kada mašina preuzme primat u i intelektutualnim disciplinama. Dakle ne pravi AI, ali neki AI koji spolja liči da je "pravi", a specijalizovan je za nešto, npr. da vrši hiruške intervencije na oku. Ko ćeš želeti da ga operiše čovek, kada će to isto moći da uradi robot sa daleko većim stepenom uspešnosti? Dalje, ko će uopšte želeti da uči medicinu i postane hirurg?

Isto može da se primeni i na sve ostale profesije. Čovek je očajan programer, spor, greši, ali za par godina, kada AI bude programirao umesto nas, kome će trebati programeri?

Ovo će nametnuti potpuno novu postavku stvari, fundamentalno drugačiju. Druga posledična stvar su izvori prihoda za ogroman deo čovečanstva koji će prosto ostati bez posla jer će biti zamenjeni mašinama koje će istu stvar raditi daleko bolje i jeftinije. Ovoga će biti pošteđeni verovatno samo umetnici.

Možda ovo deluje kako preterivanje, ali zaista mislim da nije. Jedno veoma zanimljivo predavanje na ovu temu (naručito ako se bavite developmentom :D):

[YOUTUBE]omsuTsOmvsc[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Matrix :D...

... ako sve ostane kako trenutno jeste (kapitalizam, monetarni sistem), postavlja se pitanje čovekovog mesta pod suncem u novoj postavci stvari.
...
Druga posledična stvar su izvori prihoda za ogroman deo čovečanstva koji će prosto ostati bez posla jer će biti zamenjeni mašinama koje će istu stvar raditi daleko bolje i jeftinije. Ovoga će biti pošteđeni verovatno samo umetnici.
Pravis fundamentalnu gresku pretpostavljajuci da ce sve da ostane kako jeste. Nece.

Ako roboti pod kontrolom skupa AI-eva budu proizvodili dovoljno potrepstina za celu ljudsku populaciju, vise se nece postavljati pitanje izvora prihoda, i ljudi ce konacno imati shansu da se oslobode ropstva novcu. I da rade ono sto zele. Za neke ce to biti umetnost. Za druge... Kao sto sam rekao u prethodnom postu, tri tehnologije (AI, nanotech, mind enhancing / genetic engineering) se razvijaju paralelno, i najverovatnije ce dostici kriticnu tacku razvoja priblizno u slicno vreme. Mind enhancing podrazumevace u prvo vreme droge koje ce da boost-uju memorijske i razvojne potencijale mozga; zatim ce da slede OCTattoo-i i neuro implanti, funkcionalna telepatija, i (direktno) povezivanje svih koji to zele u sistem planetarne svesti. (Za ocekivati je da ce svemu ovome da se protive oni sa imaginarnim prijateljem na nebu... :trust:)

Naravno, postoje i druge mogucnosti...
Ako se kljucnih tehnologija najpre docepa neka kapitalisticka korporacija (a vecina korporacija se, posmatrane kao indivudue, mogu okarakterisati kao psihopate) postoji realna mogucnost da ce pomenute tehnologije drzati pod kljucem, koristeci ih za odrzanje status quo-a i dalje uvecanje sopstvene moci / bogatstva. Pre ili posle, takav razvoj dogadjaja ce dovesti do planetarnog sukoba izmedju obespravljenog veceg dela covecanstva, i korporacija, sa ozbiljnom mogucnoscu da korporacija u posedu pomenutih tehnologija resi da pobije najveci deo covecanstva.

@ Devil 2000

Prilozi

• 78946602.jpg
    78946602.jpg
    26.4 KB · Pregleda: 56
Ne znam da li ste pogledali ona tri YT klipa koja sam postavio (Venus project), ali ako sve ostane kako trenutno jeste (kapitalizam, monetarni sistem), postavlja se pitanje čovekovog mesta pod suncem u novoj postavci stvari.

Taj projekt je star nekih 40-ak godina, a ipak jako mali broj ljudi zna za njega.

Najbolji video posvecen tom projektu:

http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w&feature=related

Ovakav model je potreban da bi se drustvo razvijalo kako treba. Ovako nesto stvaraju naucnici, ne bankari.

Nazad
Vrh Dno