Kad to budemo provalili, bice moguca i AI koja ce biti funkcionalna "cim se klikne na Start". Drugim recima, bice moguca Applied Intelligence, koja ce se 'praviti' radi resenja specificnog problema, bez potrebe za dugogodisnjim ucenjem, i koja za resavanje vecine problema nece morati da poseduje samosvest.
Da napravimo blagi zaokret ka filozofiji. Izvesno je da će tako nešto kao što pominješ uskoro postati realnost, uopšte u to ne sumnjam.
Ne znam da li ste pogledali ona tri YT klipa koja sam postavio (Venus project), ali ako sve ostane kako trenutno jeste (kapitalizam, monetarni sistem), postavlja se pitanje čovekovog mesta pod suncem u novoj postavci stvari.
Već danas roboti obavljaju masu dojučerašnjih fizičkih poslova, što samostalno, što uz asistenciju čoveka. Postavlja se pitanje šta će se desiti kada mašina preuzme primat u i intelektutualnim disciplinama. Dakle ne pravi AI, ali neki AI koji spolja liči da je "pravi", a specijalizovan je za nešto, npr. da vrši hiruške intervencije na oku. Ko ćeš želeti da ga operiše čovek, kada će to isto moći da uradi robot sa daleko većim stepenom uspešnosti? Dalje, ko će uopšte želeti da uči medicinu i postane hirurg?
Isto može da se primeni i na sve ostale profesije. Čovek je očajan programer, spor, greši, ali za par godina, kada AI bude programirao umesto nas, kome će trebati programeri?
Ovo će nametnuti potpuno novu postavku stvari, fundamentalno drugačiju. Druga posledična stvar su izvori prihoda za ogroman deo čovečanstva koji će prosto ostati bez posla jer će biti zamenjeni mašinama koje će istu stvar raditi daleko bolje i jeftinije. Ovoga će biti pošteđeni verovatno samo umetnici.
Možda ovo deluje kako preterivanje, ali zaista mislim da nije. Jedno veoma zanimljivo predavanje na ovu temu (naručito ako se bavite developmentom

):
[YOUTUBE]omsuTsOmvsc[/YOUTUBE]