Šta je novo?

Igoritza's Tech Blog - Artificial Intelligence

hocu, al samo da se vratim iz kine :) ovo ja radim dobrovoljno, inace :) sledeci blog tekstovi su: istorijat mobilnih telefona i GSM mreze, elektronika osnove.

AI neće nikada biti napravljen sa sadašnjom logikom računara baziranom na jedinicama i nulama bez obzira kakav hardver da naprave. Mozak ne funkcioniše binarno. Da bi napravili AI moraju prvo TAČNO da skontaju kako radi ljudski mozak. A za sada su daleko od toga. Možda jednog momenta nekome ko je u tom svetu klikne i skonta kako to funkcioniše, k'o što je Daglasu i Kirku kliknulo za DNK, ali to može da se desi već ove godine a može da ne bude nikada.

Najsimpatičniji robot što sam ikada video je ovaj Sony-jev: http://www.youtube.com/watch?v=9vwZ5FQEUFg Neverovatno koliko se prirodno kreće.
Nakon što je Sony napravio ove prototipe, odjednom je ugasio celo odeljenje koje se bavilo ovim istraživanjima. Isti su napravili i ono električno kuče. Sada je jako teško naći bilo kakve podatke o njima. Taj snimak na YouTube je gotovo jedini trag koji postoji. Neverovatno da ne postoji još nekih boljih video zapisa. Ali to je samo mehanika kretanja. AI-ja nema ni u najavi.

Kada naprave AI, šta li će njima trebati da budu hedonisti?!? :p

Poslednja izmena:
Switch, ti si spomenuo pravljenje vestackog DNA i povezao na neki nacin sa vestackom inteligencijom...malo cu da pojasnim...
To pravljenje DNA, je ustvari od pojedinacnih partikula,baza i kiselina...Ustvari slaganje LEGO kockica (u ovom slucaju kockice su molekuli). Dok inteligencija ne proizilazi iz gradivnog materijala,nego iz stalne komunikacije (takozvani virtualni deo mozga)...hocu reci, memorija,secanje i razmisljanje,ucenje itd, nisu skladisteni UNUTAR CELIJE, u nekim granulama i kontrolisani metabolizmom same celije,nego stalna interakcija nervnih vlakana prouzrokuje ono sto mi zovemo MISLI...
Ok,ima tu raznih peptida,amina i ostalih "opipljivih" supstanicija i hemikalija koje deluju na propustljivost membrana, na prenos signala itd itd,ali sve to zajedno cini "inteligenciju" i to je veeeeoma, veeeooooma tesko sve povezati i reprodukovati u kontrolisanim uslovima...tj prakticno sa danasnjom tehnologijom nemoguce.

Moj profesor fiziologije, predavajuci lekcije iz centralnog nervnog sistema imao je najbolju opasku koju sam do sada cuo na faxu...a ona glasi da NISTA!! ali apsolutno nista ne moze SAMO SEBE da objasni i da je to najveci paradox koji postoji...To se odnosilo na cinjenicu da mi sivom masom mozga pokusavamo da objasnimo sivu masu...to nikako nikad nigde nije postojalo na ovoj planeti,a mozda i sire... mozda smo mi jedini PRAVI paradox koji se spontano desio...

Jeste ovo prethodno vishe filozofski receno,ali sam ukapirao sta je hteo da kaze profa.. isto kao sto najpametniji kompjuter bez nase pameti nece moci NIKAKO da spozna sebe, bez obzira koliko informacija o sebi imao (u obliku texta ili slika) tako i mi bez pomoci nekih pametnijih (vestacke ili vanzemaljske inteligencije) necemo moci da sebe 100% uklavirimo....

AI neće nikada biti napravljen sa sadašnjom logikom računara baziranom na jedinicama i nulama bez obzira kakav hardver da naprave.

ima tu raznih peptida,amina i ostalih "opipljivih" supstanicija i hemikalija koje deluju na propustljivost membrana, na prenos signala itd itd,ali sve to zajedno cini "inteligenciju" i to je veeeeoma, veeeooooma tesko sve povezati i reprodukovati u kontrolisanim uslovima...tj prakticno sa danasnjom tehnologijom nemoguce.

Netacno.
Blue Brain Project

Esencijalno, zavrsena faza I ovog projekta znaci da je kompletiran istrazivacki deo projekta, tj imaju potpuno funkcionalnu simulaciju neocortical column-a pacova. Na osnovu nje su pre dve godine uradili full level simulaciju rada neocortexa pacova. Ergo, vishe nije pitanje da li je moguce napraviti full level simulaciju ljudskog mozga, vec kada ce to da se desi. Imajuci u vidu brzinu razvoja kompjuterske tehnologije, u roku od ne vishe od desetak godina. Plus jos mozda nekih 5 godina da se uradi apstrakcija simulacije na AI.

cekaj cekaj...ja ne kazem da nije MOGUCE, samo trenutno,da bismo ostvarili da bude moguce,moramo prvo skroz da uklaivirmo kako NAS MOZAK funkcionalishe...nema poente simulirati mrava,puzha ili pacova...

AI koji uci da svira gitaru, pamti i stvara nove pesme i simfonije, to je cilj...a ne znamo ni kako mi to radimo,a kamoli kako ce to robot da radi ;)

AI koji uci da svira gitaru, pamti i stvara nove pesme i simfonije, to je cilj...a ne znamo ni kako mi to radimo,a kamoli kako ce to robot da radi ;)
To vec postoji, i nije bash mnogo AI. Google EMI, Emily Howell.

@vgagi: da,znam za random uklapanje i pravljenje pesama....ali povezati te pesme sa emocijama i ubaciti im neko znacenje i dubinu,iz nekog visheg razloga,napravljeno i inspirisano samim sobom i stvarima oko tebe,e na to sam mislio.... sve i kad bude bilo AI,nece to tako lako povezati ;)

kad neki robot ovako nesto napravi,ja zvanicno kao covek, nemam vise potrebu da zivim:

clair de lune

(ovo ima pozadinu i tezinu...)

Poslednja izmena:
^

Emily radi malo vishe od random uklapanja...

Pozadinu i tezinu nekoj pesmi daju tvoja iskustva, odn arhetipovi koje delis sa umetnikom koji je stvorio datu pesmu.
Pesmu iz neke druge kulture (recimo npr iz kulture aboridzana) sasvim sigurno ti nece imati istu tezinu kao nekom aboridzanu...

Apropo onoga da neces imati vishe razloga da zivis, da li je posle pojave sahovskih programa neki sahista izjavio da nema vishe razloga da zhivi !? :sceptic:

dobro,ali je sah zaista osnovan na nulama i jedinicama..... ali napraviti nesto zbog nekih secanja/emocija, nije nimalo u nulama i jedinicama

Evo, da budem ja Milan Tarot.....

na jedinicama i nulama, AI nikada neće funkcionisati! Možda se dobije nešto što spolja liči na AI, ali prave misli na binarnom sistemu nikada neće biti prave.

A otkud znate da u 'pozadini' vas nisu nule i jedinice ? :p (hint: Nick Bostrom, Are You Living In a Computer Simulation?)

@OTAC; NShappy

Zašto mislite da medijum toliko ograničava algoritam koji se može implementirati?

na jedinicama i nulama, AI nikada neće funkcionisati! Možda se dobije nešto što spolja liči na AI, ali prave misli na binarnom sistemu nikada neće biti prave.

U principu, kvantni računar i AI su tesno povezani, šta god prvo da nastane od ta dva, ovo drugo će nastati ekspresno brzo nakon toga, a tok događaja dalje je jako teško predvideti. Iskreno mislim da ljudi, bar u formi od krvi i mesa, neće još dugo, i ako ću ja sad da budem malo Milan Tarot :D rekao bih da su upravo mašine sledeći neizbežan korak u "evoluciji" čoveka, s obzirom da rapidno uništavamo planetu i crpimo resurse koji su neophodni za biološke oblike života.

Takođe mislim da su projekti koji se baziraju na imitaciji mozga na fizičkom nivou, prilična besmislica. Nije bitan "CPU", bitan je "softver" na njemu. Kada se provali kako napisati "softver", lako će se on "portovati" na bilo koju fizičku arhitekturu, bio to kvantni računar ili nešto deseto.

Poslednja izmena:
Braca rusi :)
tn.jpg

biorobot-002.jpg

biorobot-003.jpg

biorobot-004.jpg

biorobot-005.jpg

biorobot-006.jpg

biorobot-007.jpg

biorobot-008.jpg

^ hahahaha :D kao iz igre BIOSHOCK ili iz nekog horora da su uzete ove slike...

p.s. jaaaaaaaaaaaaaako zelim da vidim na prvoj slici sta su brojevi 4,5,6,7... :) vidim 1,2,3 al to nije dovoljno,tj to kontam sta je :)
npr brojeve 5,7,8 i 9 kad bih mogao cuti sta su pisali...koji kraljevi :D

@vgagi&endrezr: pa nista ne mislimo, tj necu da pricam,jer bi zaista bilo nagadjanje :))

Sta su vam skrivile jedinice i nule.
Svaki atom sa svojim elektronima se moze opisati sa binarnim sistemom.
Mozak je samo skup atoma i nista vise.
Pitanje je samo da li je lakse napraviti binarni sistem koji ce simulirati svaki atom pojedinacno, ili je lakse odmah slagati atom po atom da bi se napravio vestacki mozak (tj AI).Za razliku od ove verzije atom po atom, mi mozemo binarni sistem da iskontrolisemo do tancina dok na same atome jos uvek nemozemo da uticemo, niti da procitamo stanje nekog atoma unutar neke materije (mozga).
Jedini razlog zasto nije napravljen AI je zato sto to trenutno nije komercijalno isplativo i treba dosta ulaganja ( citaj ni jedna korporacija jos nije spremna na ovaj rizik)

Trenutno smo u eri 3d televizije i mocnih mobilnih sa touch screen ekranima.
Po mojoj proceni treba bar jos deset godina da prodje da bi smo igrali igrice koje imaju savrsenu 3d grafiku tj grafiku koju trenutno imamo u najboljim holivudskim filmovima.Pa jos neko vreme da ta tehnologija predje na mobilne telefone.Posle toga kada budemo imali mobilne uredjaje sa 3d grafikom koja se meri sa danasnjim filmskim efektima, tek onda ce doci do zasicenja sa mobilnim uredjajima (kao sto se sada desava sa PC-om, a uzdize se mobilna tehnologija) i onda nas ceka neki novi talas uredjaja(mozda robota).Jer tada cemo imati savrsen multimedijalni uredjaj koji ce moci sve da radi , i moci ce da se ugradjuje u svaka kola, motor , bicikli, sat, odelo, kucne aparate itd. Tako da ce nam to postati svakodnevnica.

Takodje, jos uvek se prevozimo primitivnim vozilima za transport sa unutrasnjim sagorevanjem koji su neefikasni i zagadjuju.Mislim da cemo pre imati revoluciju u prevozi tipa mini letelica kao Jetsons family nego sto cemo dobiti AI.

Pre mesec dana sam citao clanak da ce 2050 godine zemlja potpuno drugacije izgledati od danas. Tj te godine ako nebude nekog unistenja ce populacija ljudstva da bude tako velika da ce hrana biti izuzetno skupa i obradiva zemlja ce biti jako vredna.
Na pocetku filma AI se pominje da je proizvodnja robota dozivela bum kada je jednostavno cena hrane veca od cene fizickog rada. Tj hrana ce toliko biti skupa da ljudi nece vise raditi fizicke poslove jer ce ih roboti mnogo jeftinije raditi. To se vec danas i desava.

Inace, trziste sa robotima koji ce pomagati po kuci ce biti neverovatno velika industrija.
Zamislite da po ceni kola mozete da kupite robota pomagaca na kredit, lizing ili u kesu i da svaka susa koja sanja da ima kucnu pomocnicu kao neki status ili kao potrebu pocevsi od invalida do jednostavno jos jedan par ruku za nosenje kesa iz supermarketa ili pomeranja stvari po kuci, bude na dohvat nasih ruku. Svi bi to hteli, jer je jednostavno to logican nastavak porasta standarda cele ljudske populacije.
Naravno, mnogi ce reci da smo pre 50 godina prali ves rucno i nije im trebala ves masina , a kamoli susilica. Jednostavno , ovaj zivot se tako ubrzao i svi mi sve vise i vise radimo i imamo sve manje vremena za pranje odece, kuvanje, cuvanje dece, kosenje travnjaka, usisavanje tako da ce roboti postati uobicajena i neizostavljiva pogodnost u nasim buducim zivotima.

BTW posto sada zene preuzimaju primat u odnosu na muskarce, i sve vise muskaraca pocinje da kuva , pere i cisti i radi dojucerasnje "zenske" poslove, nebi me cudilo da u buducnosti neki muskarac iz revolta (u nemogucnosti da se suprostavi svojoj zeni) napravi robota koji ce preuzeti sve ove poslove :D

Poslednja izmena od urednika:

true, true ^

nema razvoja AI-a sa postojecim programskim jezicima...sve ce to biti "close but no cigare" verzije :)

Poslednja izmena:
@Devil 2000
Ako u roku od 15-20 godine ne krenemo da aktuelnu "ekonomiju" menjamo pravom ekonomijom, mozda nas nece ni biti 2050. :)

Po meni su taj dokumentarac napravili gomila hipika koji nemaju veze sa zivotom vec zive u svetu punom vila.

Jedini nacin da cela nasa civilizacija postane nezagadjivacka je da sve sto proizvodimo i koristimo bude organskog porekla, a ne od metala, plastike itd.
Sto znaci da nadjemo organsku zamenu za:
kola - konji
robote - robovi
kuce i stanove od betona - ziveti na drvetu ili u zemunicama
kompjutere - koristiti veci procenat naseg mozga
el zvuk - bubnjevi od nekog debelokozca
odeca - krzna i koza od razlicitih papkara, plus pamuk od nasih bracala iz afrike

Nestala bi hiperprodukcija- tj u nedostatku robota i kompjuterizovane proizvodnje, vise nas bi trebalo da se izrade jedne kocije i duze bi ih vremena radili, tako da bi se resila nezaposlenost u svetu

A sve ovo je bilo pre samo 100 godina.

Jedini razlog zasto nije napravljen AI je zato sto to trenutno nije komercijalno isplativo i treba dosta ulaganja ( citaj ni jedna korporacija jos nije spremna na ovaj rizik)

Da li je komercijalno isplativo je veoma diskutabilno, a daleko od toga da je to jedini razlog! Ne znam ni koliko su egzibicije u CERN-u komercijalno isplative pa se opet rade, kao i mnoga druga istraživanja. Nekako si sam sebi kontradiktoran, jer se iz ovoga može zaključiti da bi itekako bilo komercijalno isplativo:

Inace, trziste sa robotima koji ce pomagati po kuci ce biti neverovatno velika industrija.
Zamislite da po ceni kola mozete da kupite robota pomagaca na kredit, lizing ili u kesu i da svaka susa koja sanja da ima kucnu pomocnicu kao neki status ili kao potrebu

A da bi ovo bilo upotrebljivo u praksi i da ne bi ludeo od "bisera" robota pomagača, prilično napred AI je potreban za takvog robota.

Trenutno smo u eri 3d televizije i mocnih mobilnih sa touch screen ekranima.

Nije mi jasno kakve ovo veze ima sa temom? Mešaš consumer elektroniku sa nečim što (trenutno bar) nema veze sa tim. Razvoj mnogih stvari ide paralelno, a ne serijski. Na primer, Craig Venter i njegov tim nisu čekali da se ljudi zasite mobilnih telefona kako bi uradili to što su uradili. :) Takođe pogledaj malo šta se radi po svetu i za šta ljudi dobijaju Nobelove nagrade iz raznih naučnih oblasti i kakve to veze ima sa 3D-om i touchscreen uređajima. Možda nisam razumeo šta si hteo ovim da kažeš, ali je više nego čudno povezivanje stvari.

Poslednja izmena:
@Devil 2000
Ako u roku od 15-20 godine ne krenemo da aktuelnu "ekonomiju" menjamo pravom ekonomijom, mozda nas nece ni biti 2050. :)

Biće nas, ali neće biti velikog napretka dok sve diktira kapital, tj. sve će zavisiti od entuzijazma nadarenih pojedinaca kao i do sada, ukratko:
[YOUTUBE]OoyHQT-s6Yk[/YOUTUBE]
i možda dva naredna parta 216 i 217. Slažem se sa iznetim 100%. Kad se prvo ovakve stvari reše, možemo očekivati proboje u svim sferama nauke.

Poslednja izmena:
Nije mi jasno kakve ovo veze ima sa temom? Mešaš consumer elektroniku sa nečim što (trenutno bar) nema veze sa tim. Razvoj mnogih stvari ide paralelno, a ne serijski. Na primer, Craig Venter i njegov tim nisu čekali da se ljude zasite mobilnih telefona kako bi uradili to što su uradili. :) Takođe pogledaj malo šta se radi po svetu i za šta ljudi dobijaju Nobelove nagrade iz raznih naučnih oblasti i kakve to veze ima sa 3D-om i touchscreen uređajima. Možda nisam razumeo šta se hteo ovim da kažeš, ali je više nego čudno povezivanje stvari.

Nije stvar u tome sta su ljudi izmislili, nego je u tome da napredak cele civilizacije ide preko talasa komercijalnih prozvoda.
Npr. el auto je izmisljen pre oko 100 godina i bio je procentualno vise zastupljen u svetu nego danas, a dzabe kada je auto sa unutrasnjim sagorevanjem bio brzi, jaci, duze je isao i jeftin za proizvodnju. Tako smo i dobili ovu industriju da se razvija.
Isto je i sa danasnjom tehnologijom. Dzabe sto je internet izmisljen pre 40 godina kada je tek u zadnjih deset godina pocela komercijalizacija i ceo svet je konacno mogao da priusti sebi standard da se umrezi sa nekim ili da zove preko mobilnog.
Tako ti je i sada, trenutno je mobilna industrija i 3d tv industrija jedini komercijalni talas koji napreduje neverovatnom brzinom jer je relativno lako unaprediti te uredjaje (lakse je preci na sitniju proizvodnju cipova nego izmisliti ai).
Price o nanotehnologiji i nanorobotima tek treba da dodju ( iako su vec izmisljene - mi nemamo apsolutno nikakve koristi od toga), ali kada se drustvo zasiti nekih drugih stvari i kada velike korporacije budu imale sve manje i manje profitne margine, veoma ce brzo iznedriti neka nova industrija.
P.S. Navedi mi bilo koju tehnologiju koja trenutno napreduje brze od ove dve i unapredjuje standard svih ljudi na planeti.

Da nema korporacija i pohlepnih biznismena , nikada ne bi bilo napretka covecanstva.
Da citiram Gordon Geka( Majkl Daglas) iz filma Wall Street: "Pohlepa je dobra, to je ono sto pokrece ljude i covecanstvo."
Da nije bilo pohlepe nikada se ne bi izmislila tkacka masina koja je zamenila gomilu radnika u pravljenju platna i neverovatno ubrzala proizvodnju.
Da nije Dzems Vat izmislio parnu masinu , sada bi u karavanima isli u drugu zemlju i prodavali robu umesto da je saljemo vozom ili brodom.
Da smo danas ostali pod Titom i njegovim moralnim komunistickim sistemom, jos uvek bi vozili fiat koji je dizajnom i tehnologijom star 50 godina.

U prevodu :
Pustite da pohlepni biznismeni i korporacije izmisljaju nove nacine kako da nam uzmu pare, dizuci nam standard i uvodeci nove tehnologije u nas zivot mnogo brze nego komunisti ili bilo koji drugi drustveni sistem ikada na ovoj kugli, i mic po mic , doci cemo i do holly grail-a tj ARTIFICIAL INTELLIGENCE-a za mase.

Mobilna industrija i 3D TV industrija unapređuju standard svih ljudi na planeti? Kako? Pa to su nebitne zahebancije bez kojih se može, a veći deo populacije verovatno nije (niti će uskoro) imati realne koristiti od takvih uređaja jer je to entertainment tj. luksuz za veći deo populacije na planeti. Mislim da je promil stanovnika Srbije imao priliku da vidi uživo iPad ili 3D TV, a verujem da je situacija slična i u mnogim drugim zemljama širom sveta, ne računajući ove "najrazvijenije".

Pustite da pohlepni biznismeni i korporacije izmisljaju nove nacine kako da nam uzmu pare, dizuci nam standard mnogo brze nego komunisti ili bilo koji drugi drustveni sistem ikada na ovoj kugli, i mic po mic , doci cemo i do holly grail-a tj ARTIFICIAL INTELLIGENCE-a za mase.

Preskupa je to cena, sa neizvesnošću da će biti preživelih na kraju puta. U pravi si, svaki sistem je loš i u suštini isit, pogledaj video koji sam linkovao gore, pa mi reci šta misliš. :)

Nazalost gledao sam taj dokumentarac i to je sve utopija po meni.
U coveku se iskonski nalazi pohlepa i zavist.
Ako bi opet imali vodju kao Tita, koji bi sankcionisao svakog pohlepnog biznismena koji bi unistavao citave korporacije zajedno sa njenim penzionim fondovima od radnika, onda ne bi ni bilo pravog napredka.Sta mislite da bi se Miskovic sa svojim modernim Maksijima i Deltama uzdigao da nije bio u sprezi sa vlascu? Hocu da kazem da bi ostali na milion budica koje bi nas drale da nije bilo pohlepnog Miskovica koji je ponudio moderne supermarkete sa velikim izborom i manjim cenama (prica o Miskovicu je los primer, ali sustina je ista i sa Metroom ili Verom itd).

Hocu da kazem da nemoze stoji moralno i ekoloski svesno drustvo u istoj recenici sa napredkom i razvojem tehnologija.
P.S. Da smo ostali pod Titom vodili bi ovakve razgovore :
http://www.youtube.com/watch?v=XyfCSKyCiJs

@Devil 2000

Mislim da si malo preuvelicao pohlepu kao pokretac, konstatovali smo da pojedinci iznedre nesto stvarno novo i korisno, dok pohlepa se svodi na to da se svaka najmanja nova sitnica izrabi do maksimuma, tako da mislim da pohlepa mnogo vise koci nego sto ubrzava neke stvari, konkretno auto industriju i pojam elektromobila, koji nece zaziveti sve dok se ne iscrpe sve rezerve nafte, a onda ce malo da se ratuje da bi imala sta vojna industrija da radi, i da neke sektaske iskompleksirane masonske budale ostvare neke svoje glupe zamisli.

Rezlutat svake pohlepe je samounistenje, ziv komparativni primer kockari, ovo sto se danas radi i ovolika nagla potreba za energijom je kockanje sa zemljom i njenim mogucnostima, jer gro ljudi vise ne zivi u skladu sa potrebama zemaljskog, odnosno prirodnog zivota, nego smo stvorili neke nove stvari i te nove stvari svi hoce da imaju, a one imaju svoju cenu.

Tako je, kapitalisti se trude da izvuku sto vise para sa sto manje napredka.
Ali pogresno je misliti da to usporava napredak, jer dzabe dobre ideje kada nema kapitalista koji ce uloziti pare u to.
Primer je Tesla, koji tek kada je otisao u Ameriku uspeo da komercijalizuje gomilu svojih patenata i da unapredi svet svojim pronalascima.
Da je ostao u svom rodnom mestu, covecanstvo ne bi nikada napredovalo tako brzo u toj oblasti.
Nazalost nije on unovcio svoje znanje nego neki drugi, ali to nije uvek tako u kapitalistickom svetu.
Pogledajte Marka Zuckenberga.

"That's one small step for a man, one giant leap for mankind"

Da nema korporacija i pohlepnih biznismena , nikada ne bi bilo napretka covecanstva.
Da citiram Gordon Geka( Majkl Daglas) iz filma Wall Street: "Pohlepa je dobra, to je ono sto pokrece ljude i covecanstvo."
Da nije bilo pohlepe nikada se ne bi izmislila tkacka masina koja je zamenila gomilu radnika u pravljenju platna i neverovatno ubrzala proizvodnju.
Da nije Dzems Vat izmislio parnu masinu , sada bi u karavanima isli u drugu zemlju i prodavali robu umesto da je saljemo vozom ili brodom.
Da smo danas ostali pod Titom i njegovim moralnim komunistickim sistemom, jos uvek bi vozili fiat koji je dizajnom i tehnologijom star 50 godina.

U prevodu :
Pustite da pohlepni biznismeni i korporacije izmisljaju nove nacine kako da nam uzmu pare, dizuci nam standard i uvodeci nove tehnologije u nas zivot mnogo brze nego komunisti ili bilo koji drugi drustveni sistem ikada na ovoj kugli, i mic po mic , doci cemo i do holly grail-a tj ARTIFICIAL INTELLIGENCE-a za mase.

Ne bih se slozio sa tobom...verovatno si mlad, i ne secas se "titovskog vremena" , ali veryj mi da u to vreme Jugolavija nije ni u cemu zaostajala za zapadom, pa ni u tehnologiji, a posebno industriji koja je ta koja komercijalizuje nove tehnologije. Bilo je pregrst para za kypovinu i primenu novih tehnologija u novim fabrikama. A posebno je obican covek, pripadbik srednje klase imao lovu i prolazan pasos da ode do Svabije i kupi neki Sonasi za 3K DM...

Tako da sam prilicno uveren da smo ostali ona stara Juga vozili bi se sada mi u Pasatima i Golfovima 5 bez muke...i furali ipad-ove na svakom cosku...

au bokte, napravio sam thread i stvorio sam monster-a! :d elem , igoritza je proreko ww3 za 2018, posle toga nemogu da proricem, ali se ovde drzite neke tehnicke diskusije.

na konto binarnog koda - ljudski mozak je povezan na drugacijem sistemu od binarnog odnosno komplikovanijem. zamislite samo, da se umesto empty/full (magnetno polje) koristi spektar boja recimo, za osnovni kod - ima zelene, nema zelene, ima zute nema zute. dakle, da se od nule napisu kompjuteri i prateci hardver na spektru boja, i na nosiocima memorije koji imaju aktivan spektar. to bi u prevodu znacilo DALEKO napredniji sistem, kada bi bio razvijan u vremenu kojem je bilo potrebno i binarnom da se razvije. e sad - evolucija (ja kazem bog) je imao mnogo vise vremena od 50ak godina, imao je krdo vise vremena i napravio je sistem koji kickass-uje. teoretski - moze se napraviti i jaci sistem od toga, znanje u svetu u kome postojimo nema granice. a dal cemo MI da ga napravimo pitanje je ..

Nazad
Vrh Dno