Šta je novo?

Igoritza's Tech Blog - Artificial Intelligence

Ljudi se nikada nece osloboditi ropstva rada za novac.
Ko je bio u vojsci zna da sta se desava kada je vojska besposlena. Odmah nastaju sr***a.
Isto je i sa ljudima, od dosade bi se poubijali.
Bolje je robovati novcu, nazalost lepse bi bilo da je mnogo manja trka i stres i da manje radimo i opustenije kao u komunizmu, ali to je cena razvoja tehnologije i borbe sa konkurencijom i naravno bogacenja pojedinaca.

Poslednja izmena od urednika:
Pravis fundamentalnu gresku pretpostavljajuci da ce sve da ostane kako jeste. Nece.

Pa baš rekoh:
Ne znam da li ste pogledali ona tri YT klipa koja sam postavio (Venus project), ali ako sve ostane kako trenutno jeste (kapitalizam, monetarni sistem), postavlja se pitanje čovekovog mesta pod suncem u novoj postavci stvari.

U tim klipovima je objašnjeno upravo to, koncept resursno bazirane ekonomije, citat "The society that we're about to talk about is a society that is free of all the old superstitions incarcerations, prisons, police, cruelty, and law. All laws will disappear. And the professions will disappear that are no longer valid. Such as stockbrokers, bankers, advertising...GONE FOREVER because it's no longer relevant."

Zato dalje rekoh "Ovo će nametnuti potpuno novu postavku stvari, fundamentalno drugačiju.", a tu pre svega mislim na novi svetski poredak, odnosno da se uspostavi novi sistem koji će biti up-to-date sa trenutnim stanjem razvoja čovečanstva u svakom pogledu, i tu ne treba potkačiti samo kapitalizam i monetarni sistem, nego na prvom mestu religiju (bar u obliku u kojem je imamo danas). Potpuno se slažem sa ovim: "The hour is getting very late. To be able to indulge in having key decisions made by religious people, by irrationalists, by those who would steer the ship of state not by a compass, but by the equivalent of reading the entrails of a chicken."

Poslednja izmena:
Ko je bio u vojsci zna da sta se desava kada je vojska besposlena. Odmah nastaju sr***a.
Bolje je robovati novcu, nazalost lepse bi bilo da je mnogo manja trka i stres i da manje radimo i opustenije kao u komunizmu, ali to je cena razvoja tehnologije i borbe sa konkurencijom i naravno bogacenja pojedinaca.

Opet velim, pojma nemas koliko si u krivu.

Pogledaj video ;)

@ VGagi
Ne znam zasto bi roboti sa AI radili za nas.

zasto ? pa ako bi jedan bio u stanju da napravi AI, bio bi i u stanju da ima kompletan uvid u taj AI, do poslednjeg elektrona/bita kako funkcionise. i onda je samo ostalo davanje isntrukcija i kraj price. kolko god on bio svestan, ti ga kontrolises, dok on sam ne nadje nacin da override-uje tvoju instrukciju.

Ne znam zasto bi roboti sa AI radili za nas.
Vecina robota ne bi bila mnogo pametna, a jos manji broj bi posedovao odlike samosvesti. Robotskoj kosilici trave ili 'inteligentnoj' masini za ves nije potrebna samosvest. Kad bi takvi roboti naisli na problem koji ne umeju da rese, oni bi dati problem prosledili nadredjenom entitetu (koji takodje ne bi morao da bude samosvestan), ako ni ovaj ne moze, on bi problem prosledio na resavanje sebi nadredjenom enitetu, etc... tipa, npr, za robotsku kosilicu trave, das joj instrukcije, ali prekoracis broj / vrstu reci koje je ona sposobna da razume; ona bi prosledila stvar do nadredjenog entiteta, koji bi date instrukcije uprostio do nivoa koje bi 'mozak' kosilice bio sposoban da razume...

Entiteti koji bi imali samosvest, ili bi imali implementirane Asimove Zakone robotike, ili bi bili napravljeni kao socijalizovane i moralne osobe. Na najvisem nivou, ne bi AI-evi toliko radili za nas, koliko bi radili zajedno s nama ... planetarna svest, opstanak zivota, razuma, civilizacije i prosirivanje njihovog polja dejstva... i takve stvari...

[PS. Osim u specijalnim slucajevima, verujem da ce vecina svesnih AI-eva da prebiva u cloud-u. U zavisnosti od toga sta rade, oni bi angazovali odredjen broj odgovarajucih robota...]

pa ako robot ima AI onda je on svestan sebe, nije samo isprogramirana masina koja ispunjava taskove. a sad zavisi da li uopste postoje neki nivoi u AI, ili je to zapravo "preslikana" nasa inteligencija u vidu elektronskih plocica i elemenata. ako je to inteligencija veoma slicna nasoj, onda ce taj robot da razmislja i o svojim zadacima i o svom bivstvovanju i ne verujem da ce mu se svideti da radi po naredjenju ljudi. ali opet, mi smo u prednosti jer u svakom trenutku mozemo da izvadimo bateriju.

@VGagi
ako vecina robota ne bi bila mnogo pametna, koja je onda poenta price o AI? onda su to samo malo bolje isprogramirane masine, koje imaju malo vise odgovora i kombinacija na zadate uslove i zadatke, to onda nema veze sa vestackom inteligencijom.

Poslednja izmena:
glej switch - pas, nema svest, ali je inteligentno stvorenje. (naucna debata oko svesti zivotinja ovde zanemarena, pas - nema svest). pas MOZE da se nauci da ode po novine, kosku, da skoci, da prodje kroz prepreke, cak i lavirinte - ali nijednog trenutka se taj pas nece pitati - why am i doing this ? a cak i da oce, instinkti ce da ga navedu da mu je cilj da zadovolji gazdu, i da dobije da krka, nista drugo.

A da li mozes da mi objasnis kakve se zadatke moci da vrsi robot sa "pas" AI, a sto ne moze da izvrsava isprogramirana masina? Koja je prednost toga sto robot "pas" moze da uci, ukoliko se svi ti zadaci koje on radi - dodji, idi po lopticu, baci pet, isteraj fazana- vec mogu isprogramirati?

Zato što je pakleno teško isprogramirati mnoge real life taskove koji se na prvi pogled čine trivijalnim. AI će moći da uči na greškama, da se adaptira okolini i da sve bolje radi to što radi tj. da stiče iskustvo. To jeste AI, a to o čemu ti pričaš je Strong AI: http://en.wikipedia.org/wiki/Strong_AI

"Some references emphasize a distinction between strong AI and "applied AI" (also called "narrow AI" or "weak AI"): the use of software to study or accomplish specific problem solving or reasoning tasks that do not encompass (or in some cases are completely outside of) the full range of human cognitive abilities."

Poslednja izmena:
Kad se sve sabere i oduzme, meni se cini da je ipak krajnji cilj svega da se zehebe smrt i da se da mogucnost prebacivanja uma pojedinca na parce silikona upakovano u neko telo, tj. formu u skladu sa potrebama te buducnosti.Recimo rodis se na zemlji, napunis 20 i kusur godina, onda te spakuju na silikon, ukrcaju na brod sa gravitacionim pogonim i pravac p..d. .ate.i.a!

Kad se sve sabere i oduzme, meni se cini da je ipak krajnji cilj svega da se zehebe smrt i da se da mogucnost prebacivanja uma pojedinca na parce silikona upakovano u neko telo, tj. formu u skladu sa potrebama te buducnosti.Recimo rodis se na zemlji, napunis 20 i kusur godina, onda te spakuju na silikon, ukrcaju na brod sa gravitacionim pogonim i pravac p..d. .ate.i.a!

Smrt će pre zeznuti ovi što se igraju sa genima. :) Ljudski organizam ima mehanizam da se u nedogled obnavlja, samo je problem što u jednom trenutku to prestane da radi. Verujem da ovo nije tako težak zadatak za nauku, ne bi me iznenadilo da neka rešenja već i postoje.

Mada je zanimljiva ta ideja sa kopiranjem svesti, to bi praktično omogućilo putovanje (skoro) brzinom svetlosti (teleportovanje), pod uslovom da na odredištu postoji prijemnik. :)

Venus project lol. :) Ja ne mogu da verujem da i dalje postoje zaludjenici koji hoce kapitalizam da zamene raznim "teorijama", koje iskljucuju pohlepu, korupciju i slicne stvari. Jednom smo prevareni tim filozofijama koje "iskorenjuju" pohlepu, jednom i nikada vise. Bez interesa nema napretka sto svaka ozbiljna drzava razume. Te drzave su upravo zahvaljujuci zdravom razumu i uspele da izbegnu komunizam.

Sto se tice AI-a, mislim da ce kvantni racunari doneti pomak u tom smeru. Kao sto je neko rekao, ljudski mozak se sastoji od atoma, a interakcija izmedju atoma se moze teoretski simulirati ukoliko imate dovoljno procesorske snage i znanja o zakonima koji vaze prilikom njihove interakcije. Da li ce razvoj AI-a ici na ovaj "low level" pristup ili nesto drugo ne znam, ali mislim da ce biti znacajnih pomaka kada u pricu udje kvantno procesiranje. Problem je u tome sto fundamentalna istrazivanja koje razvoj AI-a zahteva kostaju mnogo, mnogo novca i pitanje je kada ce se javiti interes da se udje u dugorocna strateska istazivanja na temu AI-a.

Poslednja izmena:
Mada je zanimljiva ta ideja sa kopiranjem svesti, to bi praktično omogućilo putovanje (skoro) brzinom svetlosti (teleportovanje), pod uslovom da na odredištu postoji prijemnik. :)
Hi hi hi! Davno sam čitao SF priču gde su radili baš to. U nekom uzrastu su sve iz mozga kopirali u računar, on je bio u veštačkom telu, i onda su po potrebi kompletnu "ličnost" selili iz tela u telo po potrebi. Čovek je imao telo kod kuće i telo na radnom mestu (koje je u priči bilo na Mesecu) a za godišnji odmor je najmio telo na Marsu, Saturnu ili na sličnoj egzotičnoj lokaciji. "Transfer" je bio gotovo trenutan sem odlaganja zbog putovanja signala i bla. bla. bla. Samo se ne sećam šta su radili sa orginalnim telom kada ga "isprazne". Nisu se dotakli ni životnog veka.

Čitao ja to pre dvadesetak godina.

Nazalost gledao sam taj dokumentarac i to je sve utopija po meni.
U coveku se iskonski nalazi pohlepa i zavist.
Ako bi opet imali vodju kao Tita, koji bi sankcionisao svakog pohlepnog biznismena koji bi unistavao citave korporacije zajedno sa njenim penzionim fondovima od radnika, onda ne bi ni bilo pravog napredka.Sta mislite da bi se Miskovic sa svojim modernim Maksijima i Deltama uzdigao da nije bio u sprezi sa vlascu? Hocu da kazem da bi ostali na milion budica koje bi nas drale da nije bilo pohlepnog Miskovica koji je ponudio moderne supermarkete sa velikim izborom i manjim cenama (prica o Miskovicu je los primer, ali sustina je ista i sa Metroom ili Verom itd).

Hocu da kazem da nemoze stoji moralno i ekoloski svesno drustvo u istoj recenici sa napredkom i razvojem tehnologija.
P.S. Da smo ostali pod Titom vodili bi ovakve razgovore :
http://www.youtube.com/watch?v=XyfCSKyCiJs

Mišković je loš primer, jer su mu je država u prvim godinama poslovanja dozvoljavala da ne isplaćuje dobavljače i male proizviđače i preko godinu dana, a zamislite šta je tim jadnicima samo promena kursa napravila dok su čekali svoj keš, ako nisu bili vezani za evro, naravno ako nisu bankrotirali dotle... Tako bi svako od nas uspeo da je imao "svoje veze"...

Venus project lol. :) Ja ne mogu da verujem da i dalje postoje zaludjenici koji hoce kapitalizam da zamene raznim "teorijama", koje iskljucuju pohlepu, korupciju i slicne stvari. Jednom smo prevareni tim filozofijama koje "iskorenjuju" pohlepu, jednom i nikada vise. Bez interesa nema napretka sto svaka ozbiljna drzava razume. Te drzave su upravo zahvaljujuci zdravom razumu i uspele da izbegnu komunizam.

Sto se tice AI-a, mislim da ce kvantni racunari doneti pomak u tom smeru. Kao sto je neko rekao, ljudski mozak se sastoji od atoma, a interakcija izmedju atoma se moze teoretski simulirati ukoliko imate dovoljno procesorske snage i znanja o zakonima koji vaze prilikom njihove interakcije. Da li ce razvoj AI-a ici na ovaj "low level" pristup ili nesto drugo ne znam, ali mislim da ce biti znacajnih pomaka kada u pricu udje kvantno procesiranje. Problem je u tome sto fundamentalna istrazivanja koje razvoj AI-a zahteva kostaju mnogo, mnogo novca i pitanje je kada ce se javiti interes da se udje u dugorocna strateska istazivanja na temu AI-a.

Kada stvarno shvatis sta su komunizam i kapitalizam, moci ces za sebe reci da si svjestan.

I gospodo, prije nego sto se bacite na razglabanje o umjetnoj inteligenciji, pocnite se baviti kvantnom fizikom. Bitno je shvatiti samo osnovu.

Um je energija, a nju ne mozes unistiti, vec samo promijeniti oblik.

Proucavaj ti samo te tehnokratske teorije ekonomije, mozda ih jednom i primenis.

Neko je rekao da ako masina postane samosvesna i resi da se otarasi ljudi od kojih prima naredjenja (a vise ne zeli to) mi smo u prednosti jer smo u mogucnosti da izvucemo bateriju (utikac) i problem resen. Sta ako joj padne na pamet da se prikaci na neki alternativni vid napajanja ? Ili jednostavno ucini instant kill ljudi koji mogu nju da killuju? Bez ostavljanja vremena coveku da razmisli kako resiti problem ? Primer iz filma terminator. Kada krenu da se lansiraju nuklearni projektili po planeti tada je kasno da se reaguje. A sve do tada je npr. bilo super.

Ovde su izgled amnogo populatni filmovi tipa retminatora i sl:)

Ljudski organizam ima mehanizam da se u nedogled obnavlja, samo je problem što u jednom trenutku to prestane da radi. Verujem da ovo nije tako težak zadatak za nauku, ne bi me iznenadilo da neka rešenja već i postoje.
Mi jos uvek ne razumemo dobar deo onoga sto je zapisano u DNK. Problem je sto to nije 'sekvencijalni program' vec se u svakom trenutku paralelno 'izvrsava' na stotine odvojenih 'thread-ova' od kojih mnogi interaguju jedni s drugima. A pojedini 'thread-ovi' su 'subroutine within subroutine within subroutine....'. Pohvatati sve to trazi mnogo vremena i resursa, i jos uvek najveci uvid pruzaju geneticke anomalije i njihovo istrazivanje...

Pogresno je ubedjenje da je rad celije pod dirigentskom palicom DNK savrsen. Naprotiv, greske pri kopiranju DNK, cak i u jednostavne proteine, desavaju se mnogo cesce nego sto to obicni ljudi misle. Ono sto stvar delimicno vadi je postojanje celog sistema raznih 'mera' pomocu kojih se ove 'greske' otkrivaju i uklanjaju (ili bar neutralisu). Kad ovaj sistem 'mera' pocne da zakazuje (i one su proizvod DNK) 'greske' pocinju da se nagomilavaju i celija pocinje da 'stari'. Kad nivo gresaka predje odredjenu granicu, celija ce pokusati da izvrsi 'samoubistvo'. Ako je ovo uspesno, produkti celijskog samoubistva ce sistemi organizma relativno lako da identifikuju i uklone. Ali, u potonjim fazama zivota ovo je sve manje slucaj pa se produkti celijskih samoubistava polako nagomilavaju, i organizam stari. (postoje prilicne 'rezerve' kod pojedinih organa; npr. kod bubrega potrebno je da izumre dobar procenat celija da bi se to uopste videlo na bilo kakvim testovima...)

Dalje, postoji sasvim odredjen broj puta koliko jedna celija moze da se podeli, i za ljudske celije je on izmedju 40 i 60. Ovaj broj se zove Hayflick limit.
This limit has been found to correlate with the length of the telomeres at the end of a strand of DNA. During the process of DNA replication, small segments of DNA at each end of the DNA strand (telomeres) are unable to be copied and are lost after each time DNA is duplicated.[9] The telomeres are a region of DNA which code for no proteins; they are simply a repeated code on the end region of DNA that is lost. Eventually, after many divisions, the telomeres become depleted and the cell commences apoptosis. This is a defense mechanism of a cell to prevent replicating error that would cause mutations in DNA. According to Alexey Olovnikov, once the telomeres are depleted due to the cell dividing many times, the cell will no longer divide and the Hayflick limit has been reached.[10][11] This correlation is only true for normal functioning cells. Cancer cells turn on an enzyme called telomerase which is able to restore telomere length. This gives cancer cells their infinite replicative potential and explains why cancer cells are not restricted to Hayflick's limit because their telomere length is never depleted. [12] A telomerase inhibitor is being proposed as a cancer treatment; this way cancer cells would not have the ability to maintain telomere length and would die like normal body cells.[13] Telomerase activators, on the other hand, might repair or perhaps extend the ends of telomeres, thus extending the Hayflick Limit on healthy cells. This might strengthen the telomeres on cells of the immune system enough to prevent cancerous cells from developing from cells with very short telomeres.

Summa summarum, trebace najmanje jos 20-30 godina da uopste pocnemo da razmisljamo o genetickom inzenjeringu na ovom nivou.

Vecina naucnih istrazivanja je trenutno koncentrisana na uticaj ishrane i signalnih modifikatora koji su u vezi s time (npr resveratrol), uticaj antioksidanata etc.

Poslednja izmena:
Zvuci malo previse distopijski. To bi trebalo da bude stvar slobodnog izbora. Ako neko zeli da umre u telu u kome se rodio, ne vidim zasto bi ga bilo ko u tome sprecavao.

Oni koji su uradili mind upload i prestali da postoje u korporealnoj formi, takodje treba da imaju izbor. U stvari, mislim da ce imati mnogo vishe izbora nego korporeali. Ne zaboravite, kopiranje bilo cega u digitalnoj tehnologiji ne unistava se original. Dakle, mogli biste da imate backup sebe na nekoj sigurnoj lokaciji za slucaj da se bilo kojoj aktivnoj kopiji bilo sta desi; jedna vasa kopija bi odradjivala raznorazne personalne poslove, druga bi mogla biti na putu prema Tau Ceti, treca bi mogla uzivati u VR verziji surfinga na Tahitiju, etc...

Cekajte sve je ovo super :)...ali sta cemo sa moralnim posledicama? Da li su one te koje ce u jednom trenutku ukociti dalji razvoj i ostaviti celu materiju u domenu teorije?

Bas ce neko ko bude na domak AI-ja da misli o moralnim posledicama. Ako cemo pricati o etici, onda je ova rasprava o AI i cela ova tema bespotrebna.

Ne zaboravite, kopiranje bilo cega u digitalnoj tehnologiji ne unistava se original. Dakle, mogli biste da imate backup sebe na nekoj sigurnoj lokaciji za slucaj da se bilo kojoj aktivnoj kopiji bilo sta desi; jedna vasa kopija bi odradjivala raznorazne personalne poslove, druga bi mogla biti na putu prema Tau Ceti, treca bi mogla uzivati u VR verziji surfinga na Tahitiju, etc...
Ono što definiše čoveka je svest o sopstvenom postojanju, jedinstvenost svake svesti tj. duša. Ako iskopiraš sve iz mog mozga na drugi "hardver" na kome takav "softver" :D može da se izvršava, od njegove prve samostalne misli i prvih informacija koje primi postaće posebna jedinka sa sopstvemom samosvešću. Tako da ako ja poginem, nastaviće da živi neki drugi Adam K, neće se moja svest teleportovati u njegovu :d

To sto ti definises kao 'Ja' nije nista drugo do skupa specificnih neuralnih veza i iskustava. Sve price o postojanju neke 'dushe' (nezavisno od gore pomenutih neurona i neuralnih veza) nije nista vishe do religioznog laprdanja. Ako budu dve tvoje simulacione kopije bile istovremeno aktivne, obadve ce posedovati identicnu svest 'Adam K' (sa eventualnim minornim iskustvenim razlikama u zavisnosti od toga sta su dozivele od trenutka aktiviranja).

Plus, ljudski nivo inteligencije i samosvesti nije nista vishe do emergence pojave (jednom kad je neko simulacija, s ovim ce biti lako manipulisati i menjati), te ce konacno 'pasti' i mit o ljudskoj posebnosti u odnosu na druga zhiva bica.

Ne da si u krivu vec debelo...
Da,prave sr*** kad su iza resetaka,ali ja sam bio sa jos 15 ljudi skoro totalno free (ipak je vojska jel) na jednoj planini 11 meseci i ne bi verovao sta smo napravili od nicega (dobili smo neke iscepane stabne satore i eto vam,tu spavate..)...na kraju smo imali cak i teretanu napravljenu,od 6 rashodovanih kamiona sklopili 3 totalno ispravna,od 2 dzipa 1 itd i drzali se ko braca rodjena...

Btw,u Venus project-u se nigde ne spominje da ces ti besposleno sedeti kuci...

Da se vrnemo na temu,VGagi,full podrska od mene...
Puno sam radio sa zivotinjama i ako tako gledamo i one imaju dusu.Ja ne vidim nikakvu "posebnost" u odnosu na druga bica osim vece inteligencije koja je u oskudevanju nazalost...jer ako pogledamo kakve mogucnosti imamo a cime se zanimamo u zivotu (ko,skim,kada,koga,sta vozi) onda bi neki alieni rekli da smo totalni moroni...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno