Šta je novo?

i7 4790K 4 GHz Base and 4.4 GHz Turbo Clock

predpostavljam da je to temp na koru,tjmaxx je 100c,ono sto treba da proveris je package temp tj temperatura na IHS-u,72 je preporucena intelova temperatura,ali ako je core na 80c mislim da je sve okej.

Ne treba mi savet sta sam trebao da kupim, jer sam dobio ovaj cpu na poklon.Izgleda da niko ne zna odgovor na moje pitanje.pogledacu na netu.

To nije bio savet vec konstatacija na veoma cudan i neshvatljiv post nekog ko je na forumu od 2005-e i ima 4790K :trust:

To nije bio savet vec konstatacija na veoma cudan i neshvatljiv post nekog ko je na forumu od 2005-e i ima 4790K :trust:

Ja ne vidim nikakvu korist od tvojih postova a samo spamuješ bezveze...Postavio sam prosto pitanje: ako ne klokuješ CPU ( a i zašto bih ako def radi na 4ghz). kolika je minimalna V da bi radio stabilno? A ti nastavljaš i dalje nešto skroz levo..Ne razumeš poentu foruma... Postavio sam to pitanje jer su na Anandu stabilnost na 4ghz održali tek na 1.050v. Ja sam kod ovog mog stabilan na ispod 1v..tj na 0.95(ako se dobro sećam). Ne vidim poentu klokovanja na def 4 ghz CPU jer je to stravično brzo... A većina aplikacija ne može da iskoristi sve to... Nepotrebno je..

Koliko dugo sam na forumu? To je tek bitno... :D Nemam vremena da se igram..Zato pitah..Ali uzalud......A ti izgleda nemaš ovaj CPU i samo spamuješ van mog pitanja.. Ajmo da se uozbiljimo....smešno je i infantilno a ja u 42 god ne mogu da se nastavljam sa decom

Prilozi

• 3 i7-4790K OC.png
    3 i7-4790K OC.png
    59.4 KB · Pregleda: 147
Poslednja izmena:
predpostavljam da je to temp na koru,tjmaxx je 100c,ono sto treba da proveris je package temp tj temperatura na IHS-u,72 je preporucena intelova temperatura,ali ako je core na 80c mislim da je sve okej.

to znam....Samo me je zanimala minimalna V na 4 ghz...Jer sam isključio turbo mode..Meni nepotrebno da ga toliko napucava sistem...POzzz

Poslednja izmena:
Minimalnu voltazu moras sam da nadjes, sve ispod 1v na 4ghz je lep primerak procesora. Procesori se greju pa je pozeljno bolje hladjenje od stock kulera, ako to vec neces da menjas onda se navikni na 80C cak i na tim malim voltazama i testovima stabilnosti na 4ghz i box kulerom. VID voltaza kod dobrih primeraka je ispod 1v ( pretpostavljam da je tvoja vid voltaza tih 0.9xx V ), ali moze da se lako desi da procesor hoce i ispod te voltaze za ta setovanja pa se poigraj i prenesi nam utiske....

Postavio sam prosto pitanje: ako ne klokuješ CPU ( a i zašto bih ako def radi na 4ghz). kolika je minimalna V da bi radio stabilno?

Kako iko da zna kolika je minimalna V za tvoj primerak procesora? Prosto spustaj V dok ne pukne stabilnost :trust:

A to sto ne vidis poentu klokovanja procesora koji radi na default 4GHz je, izmedju ostalog prilozenog, infantilno od nekog ko ima 42 godine - ako ti ne koristis aplikacije koje mogu da iskoriste sav potencijal procesora, ne znaci da je to slucaj i sa drugima - cak tvrdim da si u manjini sa tim tvojim undervoltovanjem K procesora :smash:

Kako iko da zna kolika je minimalna V za tvoj primerak procesora? Prosto spustaj V dok ne pukne stabilnost :trust:

A to sto ne vidis poentu klokovanja procesora koji radi na default 4GHz je, izmedju ostalog prilozenog, infantilno od nekog ko ima 42 godine - ako ti ne koristis aplikacije koje mogu da iskoriste sav potencijal procesora, ne znaci da je to slucaj i sa drugima - cak tvrdim da si u manjini sa tim tvojim undervoltovanjem K procesora :smash:

Zašto ne undervoltovati ako radi na 4 ghz? Zašto napucavati V ako može na manje..? sad si malo lupio...ili se pogrešno izrazio.. ... :) Da imam slabiji cpu pa da klokujem i jurim bolje hladjenje..to razumem...ali sa ovim? svašta.. Ne vidim zašto da klokujem cpu od 4ghz... Tako da bespredmetno je da se dalje nastavljam..

Poslednja izmena:
Minimalnu voltazu moras sam da nadjes, sve ispod 1v na 4ghz je lep primerak procesora. Procesori se greju pa je pozeljno bolje hladjenje od stock kulera, ako to vec neces da menjas onda se navikni na 80C cak i na tim malim voltazama i testovima stabilnosti na 4ghz i box kulerom. VID voltaza kod dobrih primeraka je ispod 1v ( pretpostavljam da je tvoja vid voltaza tih 0.9xx V ), ali moze da se lako desi da procesor hoce i ispod te voltaze za ta setovanja pa se poigraj i prenesi nam utiske....
Važi...... večeras javljam ako stignem.. Mislim da je ovo Ok primerak iako nije ES verzija.

Koji je napouzdaniji program za testiranje stabilnosti na Haswell-u?

Dodao bih jos ROG Real Bench V2.2 ili najnovija verzija. Greje dosta manje od prime 95 i linx 0.6.5. ali je opet pouzdan koliko i oni. Ako ne valja OC, dobijas BSOD u roku od 5 min.

Evo na kraju posle toliko zezanja sa CPU-om, ovaj kod mene radi na 4.8GHz sa 1.31v (4.9 necu ni da pokusavam, i ovo je mnogo v).
CPU Cache je na 4500MHz sa 1.255v i memorija na 2400MHz CL11 1.5v. Dok sam namestio sve to da radi, trebao sam da se igram sa Digital, Analog I/O voltazom i obavezno Input voltage koji je sad 1.95v, ali cu pokusati da smanjim koliko je moguce.
Sa ovim podesavanjima daje 980 poena u Cinebench-u.
Samo CPU na 4.8GHz nije hteo da bude stabilan bez podizanja CPU Cache frekvencije.
Prosao je 8h Real Bench stress test-a i 8h Prime95 sa ovim podesavanjima.

Evo na kraju posle toliko zezanja sa CPU-om, ovaj kod mene radi na 4.8GHz sa 1.31v (4.9 necu ni da pokusavam, i ovo je mnogo v).
CPU Cache je na 4500MHz sa 1.255v i memorija na 2400MHz CL11 1.5v. Dok sam namestio sve to da radi, trebao sam da se igram sa Digital, Analog I/O voltazom i obavezno Input voltage koji je sad 1.95v, ali cu pokusati da smanjim koliko je moguce.
Samo CPU na 4.8GHz nije hteo da bude stabilan bez podizanja CPU Cache frekvencije.
Prosao je 8h Real Bench stress test-a i 8h Prime95 sa ovim podesavanjima.
Lep info za oc entuzijaste.

I kod mene ovo šljaka odlično, svaka čast na trudu. Mada ja držim na x44, na 1.120V fixno, ne treba mi više.
Ali volim da se igram overclockom, zanimacije radi.

Pa sam tako na 4.9 GHz (slika 1) u Cinebench-u dostigao jedva 987 poena (konvencionalnim overclockom), temperature su dosegle 93-95-95-85 °C na sobnih 27,
a na slici 2 sam dostigao 992 cb poena, sa temperaturama koje su išle do 84-88-87-76. Tu sam primenio "hladniju" metodu klokovanja, tj. podigao sam base clock za 2.2% (102.2 MHz).

Ali, ni jedan od ta dva kloka mi nije stabilan, pa neću ni objavljivati postavke.

Ako neko postigne stabilan klok na 4.9 GHz na vazduhu, neka objavi postavke.

cinebench_01_987cb.jpg cinebench_01_992cb.jpg

@Agol
Generalno ovaj CPU je dovoljno brz i na 4.4GHz, ali eto, navikao sam svaki cpu da overklokujem :)
Malo je primeraka stiglo do nas koji rade 24/7 stabilno na 4.9GHz i vise, uglavnom su 4.7 i 4.8GHz.
Jel su te temperature u Cinebench-u ili u nekom stress test programu? I da li si delid-ovao CPU? :)

Temperature je lansirao Cinebench, a nisam delid-ovao procesor, nemam ja ruku za to, a i nisam baš neki overclocker. Ja to samo onako, "diletantski". :d

I ja sam mislio da necu uspeti delid, ali je u sustini prosta stvar :)
Dosta visoke temperature, koji je napon bio pri 4.9GHz?
I da, brzina memorije stvarno dosta podize temp na Haswell-u.

Ubacio sam vodeno hlađenje, poterao ga na 4,6 Ghz uspešno sa 1,215v, ali se i dalje dobrano greje čak i sa max obrtajem ventilatora. Max temperatura u Intel burn testu ide na 87 stepeni.

Verovatno će ovo biti prvi proc. na kome ću isprobati skalpiranje, ionako nemam garanciju na njega...

@Exodusbgd
Ja nisam mogao preko 4.6GHz bez delid-a, posle toga temperature otisle znacajno dole.
I ako bude trebala pomoc oko delid-a, vici, komsije smo ;)

I ja sam mislio da necu uspeti delid, ali je u sustini prosta stvar :)
Dosta visoke temperature, koji je napon bio pri 4.9GHz?.

Za prvu sliku, BCLK 100.1MHz, množilac 49x, Vcore 1.370V, Cache 45x 1.340V, SVID support Disabled, CPU Input Voltage 1.970V.

Za drugu sliku nisam sačuvao podatke, samo se sećam da je BCLK bio 102.2 MHz.

Uh, prevelik napon za CPU Cache koji dosta podize temperaturu, probaj sa 1.25v za 45x. Input voltage moze da bude tipa 1.97-2.0v za 4.9GHz, a Vcore probaj 1.32-1.35v, sve preko toga je stvarno previse za 24/7 koriscenje :)
Kod mene je vec dosta velikih 1.31v za 4.8GHz potpuno stabilno.

Hoće u Windows i sa 1.32V za Vcore i sa 1.25V za Cache, ali mogu samo da teram Winamp i pretražujem Internet (Chrome). Čim pokrenem Cinebench, ili mi izbaci poruku da je "application stopped working", ili se zamrzne ili odmah da BSOD sa (češće) 0x101, ili 0x124 stop error-om. Znači, nema šanse da izgura Cinebench bar jednom sa bilo čim nižim od onoga šta sam napisao.

Vidi, ne želim ja 4.9GHz za 24/7. Za svakodnevni rad dosta je 4.4. Ja želim samo da nađem stabilan clock sa temperaturama oko 85 °C da bih, na primer, mogao da mi "odradi posao", jednokratno. Na primer, da mi konvertuje 2700 PDF knjiga na srpskom u mobi format (to sam već odradio, dajem kao primer), jer imam Kindle kome je mobi native format, a PDF prikazuje kao slike, znači, neupotrebljiv je za PDF.

Inaće, nije Haswell toliko osetljiv na malo veće voltaže kao što se ispočetka mislilo (npr. da ga treba držati ispod 1.3V). Vidim po forumima da ga ljudi drže i na 1.45V. Koliko ja znam, valjda sam negde pročitao, Intel ne preporučuje više od 1.4V (za Vcore, Cache), a 4790k će podneti čak i 1.5V, ali ne treba rizikovati. I naravno, to nije za 24/7.

Evo, meni se, na primer, desilo da sam od nekog ko ima isti hardver kao ja skinuo XTU profil (za Intel Extreme Tuning Utility) i učitao ga, mislim da je bilo za 4.8GHz, i promakne mi da je lik za 4.8 ladno stavio Vcore na 1.45V. :) I ništa, radio mi tako oko 20-30 minuta, nikakvi problemi.

I da se ogradim: ne savetujem nikome da podiže napon za svoj 4790K uopšte, a kamoli na 1.5V. Ko zna kakav primerak ima, možda neki baš loš, pa će da izdahne i na 1.4V. Nek svako radi na svoju odgovornost...

Evo, konačno uspeh (slika 1) da prođem Cinebench (988 cb poena) sa tvojim postavkama (1.35V za Vcore, 1.25V Cache) za 4.9Ghz. :)

cinebench_01_988cb.jpg

ali, obično dobijem ovo ili BSOD 0x101 (slika 2)

cinebench_01_error.jpg

a ponekad dobijem i ovo:

cinebench_01_hardware_failure.jpg

E, to je nešto što niko ne bi voleo da vidi, hehe. :d

Naravno, sve je u redu sa CPU-om jer na 4.8GHz prolazi sve testove bez problema, to AIDA malo zeza. :)

Sve u svemu, za sad na 4.9 mi prolazi Cinebench svaki put sa postavkama sa prethodne strane, ali AIDA-u i RealBench nikako da prođe... Znači, za sada, na 4.9GHz nemam stabilna setovanja...

Verovatno trazi jos Vcore napona :) Tu smo vec dosli do onog gde za 100MHz trazi dosta vise napona, tipa 4.8GHz 1.3v, a 4.9GHz 1.38v, a tih 0.8v na Haswell-u pravi zivu vatru :)
Namesti 4.8GHz sa nekih 1.3-1.31v za svaki dan, CPU Cache podigni na 4500MHz (tih 500MHz cache daje performanse kao 50MHz na Core-u), memoriju na 2400MHz i bice savrseno :)
Svakako bih voleo da vidim magicnu cifru kojoj tezimo vec godinama, 5GHz (ziveo Sandy jos dugo!). Ali to se kod mene nece desiti :D
Videh na hwbot forumu primerke koji traze 1.22v za 5GHz, one in a million! :)

Ja o stabilnih 5 GHz ni ne razmišljam. Mislim, mogu da uđem u Windows i slušam muziku preko Winampa, ali ga čak i Chrome obara, tako da nema neke koristi od 5 GHz na mom procesoru...

Ovako ja sam svoj probao na 5.0 1.290v
dok ga konstantno drzim na 4.0 pod voltazom 1.080V cak sam i turbo ugasio :) nisam probao da obaram jos voltazu mada mislim da moze da se obori ispod 1.000 moracu da probam :)

Pre nedelju dana sam preso sa AMD-a na Intel, uzeo plocu ASUS Z97A i i7 4790k, ono sto me buni su temperature. Imam vodeno hladjenje TT Water 3.0PRO koje bi trebalo da gura bez problema i dobar OC na ovom procesoru, ali kod mene su i na defaultu prilicno visoke temperature, u linx-u ili u prime, za cas skoce na 70-80c, fx8350 koji sam imao bio je klokovan na 4.6, nije video preko 55c sa ovim hladjenjem... Ima li neko slicnih problema, godinama vec imam AMD i ne znam bas kako stoje stvari sa Intelom?

Water 3.0 pro je entry level hladjenje, i tesko da ce ohladi bilo kakav osrednji OC. Verovatno je ukljucen turbo, ploca baca malo veci napon za tih 4.4ghz i to je vec preveliki zalogaj za to hladjenje.

Vrh Dno